Liderul „Unirea - ODIP” și vicepreședinta Partidului Liberal și-au anunțat intenția de a participa la alegerile parlamentare. Pe ce circumscripții vor candida

Anticoruptie.md
01/01/2019

Președintele Asociației „Unirea – ODIP”, Vlad Bilețchi, și vicepreședinta Partidului Liberal, Veronica Herța, fostă șefă la „Apă-Canal Chișinău”, și-au anunțat  participarea la alegerile parlamentare din 24 februarie. Bilețchi va candida pentru circumscripția uninominală nr.26, care include sectoarele Centru şi Buiucani din Chişinău, în timp ce Veronica Herța își va încerca norocul în circumscripția nr. 30, din Capitală, arondată sectorului Ciocana. Anunțurile au fost făcute pe reţelele sociale chiar în prima zi a anului curent. 

Vlad Bilețchi, președintele și fondatorul Asociației „Unirea - ODIP”, care militează pentru reîntregirea neamului românesc, și-a făcut studiile la Facultatea de Economie a Universității de Stat, specializându-se în Business și Administrare a Afacerilor. A făcut masteratul în Drept Public, iar, între timp, s-a înscris la Facultatea de Drept a aceleiași universități, unde studiază până în prezent

Veronica Herța s-a aflat la șefia Apă-Canal Chișinău timp de aproape doi ani, între 9 septembrie 2016 și 22 mai 2018. Anterior ea a fost contabilă-șefă a Direcţiei Construcţii Capitale din mun. Chişinău, şefă a Direcţiei municipale finanţe și preşedintă a Consiliului de Administraţie al SA „Apă-Canal Chişinău”. Timp de aproape un an a cumulat cele două funcții, fiind detașată din primul post pentru a gestiona întreprinderea municipală. A demisionat de la Apa Canal, lăsând să se înțeleagă că a fost forțată de plece din motive politice.

Din decembrie 2014 până în februarie 2015 a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova în fracțiunea Partidului Liberal. La acele alegeri parlamentare a figurat pe lista de candidați a liberalilor pe poziția a 9-a. A mai candidat la alegerile anticipate din 29 iulie 2009, pe lista aceleiași formațiuni, sub nr. 35. De asemenea, a participat la scrutinele locale din Chișinău în 2011 și 2015, în echipa lui Dorin Chirtoacă, concurând pentru un post de consilier municipal. În ambele cazuri a fost aleasă, dar a renunțat la mandat.

Potrivit rapoartelor financiare prezentate la CEC, la alegerile din 2011 Veronica Herţa a donat partidului 90 mii lei, aproximativ cât a câștigat în total în anul 2012. În campania electorală din 2015 a donat partidului 40 mii lei. 

Autoritatea responsabilă de integritate ANI (anterior CNI) a stabilit în 2015 că Veronica Herţa nu ar fi declarat toate veniturile și proprietățile pentru 2013. Vicepreședinta PL nu a fost de acord cu constatarea emisă și a atacat-o în instanță, dar a pierdut procesul. În hotărârea Curții Supreme de Justiție, din 21 decembrie 2016, se menționa că funcționara nu a indicat mai multe terenuri, bunuri imobile, conturi și un salariu de la o întreprindere agricolă. Herța a spus că acest dosar ar fi fost inițiat pe motive politice.

De-a lungul anilor, Veronica Herța a declarat două case (una la Ialoveni și alta în Valea Perjei, Taraclia), zece loturi de teren, marea majoritate agricole, aflate la Valea Perjei și pe care spune că le-a moștenit, un automobil Hyundai din 2001 cumpărat în 2008. În 2015 a trecut în declarații că a vândut o mașină, fără a preciza detalii.

Ziarul Național a scris că Veronica Herța a vândut în ultimii ani un apartament aflat în str. Hristo Botev din Chișinău și că a cumpărat în 2014 un altul pe str. Ion Creangă. Niciunul din apartamente nu apare în declarațiile centralizate la ANI. 

Comisia Electorală Centrală a constat că la alegerile generale locale din 2015 reprezentanții Partidul Liberal, inclusiv candidata la funcția de consilier municipal Veronica Herța, au utilizat resursele administrative.

Fosta șefă a Direcției generale finanțe a fost acuzată de oponenții politici de proastă administrare a patrimoniului public, în special faptele imputate se refereau la repartiția de apartamente sau compensarea lor unor categorii speciale. Într-o anchetă jurnalistică RISE Moldova se spunea municipalitatea a atribuit un contrat de reparație a drumurilor nu tocmai legal, fiind emise cambii, și că Herța a participat la licitație și legalizarea tranzacției.

Comisia Electorală Centrală anunță că data de 4 ianuarie 2019 este termenul limită de depunere a actelor pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripțiile uninominale.

Anticoruptie.md
01/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii