LIVE // Maia Sandu sau Igor Dodon? Rezultate preliminare ale votării

Anastasia Nani, Victoria Dodon, Mariana Rață
13/11/2016
Colaj. CIJM

Peste 1,6 milioane de cetățeni au ieșit astăzi la urnele de vot pentru a decide cine va fi viitorul președinte al Republicii Moldova. În pofida timpului urât de afară, oamenii s-au mobilizat atât în sate și orașe, cât și peste hotare. În premieră pentru Republica Moldova, la alegeri au participat  peste 133.000  de moldoveni din diasporă. Numărul acestora este însă în creștere, pentru că mai multe secții de vot rămân încă deschise.

Campania electorală pentru primele prezidențiale din ultimii 20 de ani a fost caracterizată de reprezentanții societății civile drept una dintre cele mai murdare de până acum. În spațiul public au fost lansate multiple speculații, informații false. Mai mulți radiodifuzori au fost penalizați pentru modul în care au reflectat evenimentele electorale. După lupta acerbă din ultimele săptămâni, vom afla în curând cine va deține în următorii patru ani funcția de șef al statului: Maia Sandu sau Igor Dodon.

Portalul Anticoruptie.md vă propune să urmăriți aici rezultatele votării.

UPDATE 0.21 100 % procese-verbale din Republica Moldova procesate. Igor Dodon – 54,62 %, Maia Sandu – 45,38 %

Comisia Electorală Centrală anunță că a finalizat procesarea tuturor rezultatelor alegerilor din secțiile de vot deschise în republică. Astfel, cel mai bun rezultat Igor Dodon l-a obținut în UTA Găgăuzia – 99 % din voturile exprimate, iar Maia Sandu a înregistrat cel mai bun rezultat în raionul Ialoveni  - 75 %.

Locuitorii Capitalei au votat în mare parte pentru candidatul forțelor pro-europene. Maia Sandu a acumulat în mun. Chișinău – 52 %. În schimb în mun. Bălți cele mai multe voturi le-a obținut Igor Dodon – 78 %.

În Călărași, raionul de baștină a lui Igor Dodon, locuitorii au votat mai mult pentru Maia Sandu – 64 %, în schimb în raionul de baștină al Maiei Sandu, Fălești, cele mai multe voturi s-au dus la Igor Dodon – 71 %.

Deocamdată rămân neprocesate peste 43 % din voturile din diasporă. Rezultatele de la această oră arată că Igor Dodon a fost votat de 23 % din moldovenii din străinătate, iar Maia Sandu – de 73 %.  

 

UPDATE 23.15 Rezultatele afișate de CEC

UPDATE 22.53 Au apărut primele rezultate totale în nouă raioane ale republicii. Iată cum au votat alegătorii:

Cantemir - Igor Dodon - 45 %     Maia Sandu - 55 %

Dondușeni - Igor Dodon - 75 %     Maia Sandu - 25 %

Drochia - Igor Dodon - 68 %     Maia Sandu - 32 %

Nisporeni - Igor Dodon - 35 %     Maia Sandu - 65 %

Ocnița - Igor Dodon - 85 %     Maia Sandu - 15 %

Sângerei - Igor Dodon - 62 %     Maia Sandu - 38 %

Taraclia - Igor Dodon - 96 %     Maia Sandu - 4 %

Ungheni - Igor Dodon - 57 %     Maia Sandu - 43 %

UTA Găgăuzia - Igor Dodon - 99 %     Maia Sandu - 1 %

UPDATE 22.30 Circa 83% din totalul proceselor verbale au fost procesate până la această oră. Potrivit datelor preliminare, Igor Dodon conduce detașat în raioane precum Bălți, Briceni, Dondușeni, Ocnița, Taraclia sau UTA Găgăuzia. De cealaltă parte, pentru Maia Sandu s-a votat mai mult în raioane ca Călărași, Criuleni, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, precum și în secțiile de vot de peste htarele țării. În Capitală, deocamdată, voturile s-au distribuit cam la jumătate. 

UPDATE 22.12: 68,96 % din procese verbale procesate: Maia Sandu - 41,9 %, Igor Dodon - 58,1 %

Anastasia Nani, Victoria Dodon, Mariana Rață
13/11/2016

Comentarii