Mai multe buletine de vot pentru diasporă. Vor beneficia doar nouă localități, iar Londra nu se regăsește printre ele

Anticoruptie.md
04/11/2016
Cetățenii moldoveni, făcând coadă la o secție de vot din Londra. Sursa foto: Irina Nani

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să majoreze numărul de buletine pentru secțiile de vot de peste hotare. Astfel, în câteva orașe europene, în loc de 2000 de buletine de vot câte au fost repartizate în turul I al alegerilor prezidențiale, în turul II vor fi repartizate câte 3000 de buletine de vot.

Este vorba despre localitățile Toronto din Canada, Haga din Olanda, Geneva din Elveția, Strasbourg din Franța, Portimao, Faro și Setubal din Portugalia și localitățile Atlanta și Raleigh din SUA.

 În lista localităților în care va fi majorat numărul de buletine de vot nu se regăsește însă Londra din Maria Britanie, chiar dacă la alegerile din 30 octombrie aici au fost epuizate toate buletinele înainte de închiderea secției de vot.

Amintim că anterior diaspora și-a exprimat nemulțumirea față de numărul mic de secții de vot deschise în anumite țări în care se află un număr mai mare de cetățeni moldoveni. Este vorba în special de cetățenii moldoveni din Rusia, dar și din Marea Britanie.

Drept răspuns, CEC a precizat că decizia de deschidere a unui număr mare de secții de vot peste hotare ar urma să fie luată de Guvern. Sergiu Gurduza, membru al CEC, consideră că majorarea numărului de buletine nu rezolvă problema, or cetățenii de peste hotare își doresc mai multe secții de votare, nu doar buletine de vot.

„Se vorbește așa de parcă am deschide încă 100 de secţii peste hotare. Trebuie să spunem că mai mult de trei mii de buletine într-un birou electoral nu vor fi. Se majorează tirajul, asta nu înseamnă că se mărește numărul de secţii. Să nu ducem în eroare cetățenii din diasporă care vor să voteze”, a precizat Gurduza.

Pentru a suplini numărul de buletine de vot în secțiile de votare de peste hotare, va fi majorat și numărul de buletine de vot tipărite,  de la 3.131.927, la 3.142.427.

Anticoruptie.md
04/11/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii