Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei: „Nu vrem ca Moldova să devină un teritoriu pentru experimente similare celor din Venezuela, Siria și Ucraina”

Anticoruptie.md
13/02/2019
Foto: mid.ru

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a publicat marți, 12 februarie, un comentariu al Departamentului său de Informații și Presă în care acuză Statele Unite de ingerință în situația preelectorală din Republica Moldova. După ce evocă situațiile din Venezuela, Siria și Ucraina, autoritățile ruse semnalează că Republica Moldova ar putea să devină un alt teritoriu pentru astfel de experimente iresponsabile similare celor din Venezuela, Siria și Ucraina. 

„Ingerința în afacerile interne a țărilor străine a fost de mult un stil de marcă a politicii externe a Washingtonului. Astăzi, acest lucru este deosebit de evident în cazul Venezuelei, unde Statele Unite încearcă, în esență, să organizeze o lovitură de stat”, se menționează în comentariu. „Din aceeași serie face parte ocuparea unor părți ale teritoriului Siriei după încercări eșuate de a elimina guvernul legitim de la Damasc. Din același rând face parte controlul direct asupra regimului naționalist de la Kiev, care a preluat puterea cu ajutorul american. O soartă similară pare să fie pregătită și pentru Moldova.”

„Această impresie se creează din comportamentul ambasadorului SUA la Chișinău, D. Hogan. Imediat după preluarea funcției în toamna trecută, acesta a început să participe activ la procesele interne ale Republicii Moldova”, acuză Ministerul Afarilor Externe al Rusiei. „Sprijină public unii politicieni împotriva altora, distribuie recomandări despre desfășurarea alegerilor parlamentare. În dorința lor de a predetermina rezultatele scrutinului, americanii intenționează să își evalueze democrația prin cei care câștigă.”

„În cazul în care câștigătorul nu este potrivit pentru Washington, moldovenii sunt amenințați cu ruperea relațiilor cu Occidentul și chiar cu repetarea Maidanului ucrainean. Manierele antidiplomatice ale ambasadorului american reflectă de departe obiceiurile SUA de a nu se complica cu conceptul de suveranitate și, combinând amenințările cu promisiunile, își impun voința.”

„Nu dorim ca Moldova să devină un alt teritoriu pentru astfel de experimente iresponsabile, care au distrus Irakul și Libia, au aruncat Siria și Ucraina în abisul conflictelor sângeroase. Suntem convinși că poporul Moldovei va putea să își determine de sine stătător preferințele la alegerile din 24 februarie curent fără consiliere din partea Washingtonului, care, după cum arată experiența internațională tristă din ultimele decenii, este condusă exclusiv de propriile sale ambiții geopolitice, ignorând interesele naționale ale altor țări.”

Anticoruptie.md
13/02/2019

Comentarii