Negocierile PL–ACUM au eșuat. Reprezentanții celor două părți se acuză reciproc

Anticoruptie.md
26/12/2018
Foto: Anticoruptie.md

Blocul ACUM al Platformei DA și PAS a reacționat marți, 25 decembrie, la acuzațiile liderilor PL privind candidații pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Aceste acuzații au fost lansate după ce reprezentanții blocului ACUM le-au indicat liberalilor circumscripțiile în care pot să înainteze candidați. Este vorba despre circumscripțiile Briceni, Fălești, Orhei, Taraclia, UTA Găgăuzia, precum și o circumscripție din regiunea transnistreană, dar și una din diasporă.  

„Blocul ACUM a fost constituit din Platforma DA și PAS. Nu a existat opțiunea ca PL să facă parte din blocul ACUM. Propunerea noastră era să acceptăm în concurs membri din alte partide, inclusiv PL”, se menționează într-o declarație a blocului ACUM.

„La data trimiterii candidaților potențiali de către PL, procesul de evaluare era aproape finalizat. Ne-am exprimat disponibilitatea să discutăm doar despre circumscripțiile pentru care nu este stabilit candidatul final (1 (Briceni–Ocnița), 11 (Fălești), 18 (Orhei, Călărași), 44 (Taraclia), 45 (UTA Găgăuzia 1), 47 (Transnistria 1), 49 (estul Republicii Moldova) – n.r.)”, se mai afirmă în declarație.

De cealaltă parte, PL a acuzat vehement blocul ACUM. Președintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, a publicat pe 24 decembrie o postare pe Facebook în care numește partidele din blocul ACUM „copii ai oligarhilor”.

Ghimpu a mai menționat că „PL trebuie neapărat să participe în alegerile din 24 februarie, în primul rând, pentru a promova Unirea cu România, iar, în al doilea rând, pentru a aduna voturile unioniștilor și ale celor care nu susțin blocul ACUM”.

La rândul său, noul președinte liberal, Dorin Chirtoacă, a declarat marți că respectă punctul de vedere al lui Ghimpu, dar că decizia privind participarea la alegerile parlamentare va fi laută de consiliul politic al PL.

În presă a apărut o listă a candidaților liberali care urmau să intre în competiție în cadrul blocului ACUM: preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, fosta şefă de la „Apă-Canal”, Veronica Herţa, fosta ministră a Educaţiei, Corina Fusu, fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, fostul vicepremier, Mihai Moldovanu, Dumitru Jelescu şi Ion Purice.

Nicolae Josan, unul dintre susținătorii activi ai PPDA, a comentat pe Facebook lista de candidați ai PL: „Păi, Dorine, cum poți propune candidați extrem de compromiși?! Or în PL sunt foarte multe persoane cu demnitate și necompromise. De ce doriți să profanăm această intenție de unitate Pro-UE, proromânească cum este aceste bloc popular ACUM”.

Anticoruptie.md
26/12/2018

Comentarii