Număr record al moldovenilor din diasporă, înregistrați prealabil pentru alegerile parlamentare

Valeria Vițu
10/01/2019

Aproape 25 de mii de cetățeni moldoveni cu drept de vot, aflați în străinătate, s-au înregistrat prealabil pentru a vota la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este un număr record, dacă ar fi să comparăm cu scrutinul prezidențial din 2016, când au fost înregistrați puțin peste trei mii. În funcție de numărul cetățenilor înregistrați on-line, Comisia Electorală Centrală va decide câte secții de votare va deschide la scrutinul parlamentar.

24 585 de cetățeni moldoveni din diaspora au reușit până miercuri seara, ultima zi de înregistrare prealabilă, să completeze formularul privind participarea la alegerile parlamentare. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), cei mai activi sunt moldovenii arondați în circumscripția nr 50 (Europa de Vest) - 20.686 de persoane aflate în Italia, Marea Britanie, România, Germania, Franța, Irlanda și alte state au reușit să se înregistreze prealabil.

De asemenea, în circumscripția 51 care cuprinde Canada și SUA s-au înregistrat 2770. În circumscripția situată la Est doar 997 de persoane, inclusiv 577 din Rusia.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, ”înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării și al alegătorilor din localitățile din stânga Nistrului, în vederea facilitării deschiderii secţiilor de votare suplimentare și determinării numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective”.

Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului, precizează CEC. Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își are domiciliu.

Să spunem că, moldovenii din diaspora au lansat o petiție on-line prin care solicită autorităților de la Chișinău deschiderea a cel puțin 28 secții de votare suplimentar la cele deschise în 2016. Diaspora își dorește mai multe birouri electorale în România, Franța, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Federația Rusă, Belgia, Canada și SUA.

„Pornind de la rezultatele participării în turul doi la alegerile prezidențiale din 2016 și pentru evitarea organizării dezastroase a scrutinului electoral așa cum s-a întâmplat în noiembrie 2016, diaspora cere Guvernului R.Moldova deschiderea a cel puțin 28 de secții de vot suplimentar. În 18 secții de vot nu au ajuns buletine de vot. Conform estimărilor, doar în aceste secții de vot nu au reușit să voteze din acest motiv peste 20 mii de oameni”, se arată în petiția diasporei.

Până pe 9 ianuarie, în circumscripțiile uninominale au fost înregistrați 102 concurenți electorali și 401 grupuri de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de deputat în Parlament. Totodată, CEC a înregistrat primii cinci concurenți în circumscripția națională. Este vorba de Partidul Democrat, Blocul electoral ACUM DA PAS, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Șor.

Perioada de depunere a cererilor pentru înregistrare în calitate de concurent electoral, atât în circumscripția națională, cât și în cele uninominale se încheie la 24 ianuarie 2019, după care începe oficial campania electorală și va dura 30 de zile. 

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Valeria Vițu
10/01/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii