Parlamentul European a comunicat lista oficială de observatori. Europarlamentarii plătiți de Ilan Șor au fost renegați

Mădălin Necșuțu
24/02/2019
Foto: PE

Parlamentul European (PE) a acuzat, vineri, patru dintre membrii săi, dintre care cel puțin trei au legături cu Ilan Șor condamnatul din „furtul miliardului” și candidat pentru un loc în Parlament, că intenționează să acționeze în calitate de observatori la alegerile generale din R. Moldova, scrie site-ul politico.eu.

PE a emis o declarație spunând că își trimite propria delegație oficială de cinci membri pentru a observa alegerile de duminică din R. Moldova. Delegația oficială a PE este prezidată de Rebecca HARMS (Greens / EFA, Germania), Marian-Jean MARINESCU (PPE, România); Joachim ZELLER (PPE, Germania); Dl Miroslav POCHE (S & D, Cehia) și Monica MACOVEI (ECR, România).

"Nici un alt membru al Parlamentului European nu a fost mandatat și, prin urmare, nu este autorizat să adopte o poziție sau să își exprime o opinie în numele Parlamentului European", a declarat legislativul european. Declarația a venit după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat o listă de observatori care includea și numele altor patru deputați europeni, dintre care cel puțin trei au legături cu omul de afaceri Ilan Șor.

Cvartetul lui Șor de europarlamentari plătiți îi include pe eurodeputatul italian Fulvio Martusciello, de la Partidul Popular European de centru-dreapta și Barbara Kappel de la extrema dreaptă a Partidului Libertății din Austria. Politico a scris, vineri, că ambii l-au ajutat pe Shor să candideze în aceste alegeri parlamentare. Despre Barbara Kappel presa occidentală a scris că are puternice legături cu Kremlinul, venind din rândurile unui partid de extremă de dreaptă din Austria în legătură directă cu Moscova.

Într-un e-mail, Kappel a declarat că este în Moldova "pentru o observare electorală individuală neoficială cu un ONG independent". Un alt deputat european pe listă este Laurențiu Rebega din România, care face parte din Alianța Conservatorilor și Reformiștilor din Europa. Și acesta este cunoscut pentru desele sale poziții filoruse.

Grupul umbrelă, care include conservatorii din Marea Britanie și Partidul de lege și justiție din Polonia, a recunoscut Partidul Șor ca "partener global". Rebega a fost printre politicienii care au salutat Partidul Șor în familia Conservatorilor și Reformiștilor din Europa în luna iunie a anului trecut. Rebega a declarat pentru politico.eu că nu se află la Chișinău și că merge în România.

Mădălin Necșuțu
24/02/2019

Comentarii