Politicianul românofob, Valeri Klimenko, desemnat de Partidul Șor candidat pentru funcția de primar al Capitalei

Anticoruptie.md
11/09/2019
gagauzinfo.md

Formațiunea politică Partidul Șor l-a desemnat pe președintele de onoare, Valeri Klimenko, candidat pentru funcția de primar al municipiului Chișinău la alegerile locale, din 20 octombrie.

Candidatura lui Valeri Klimenko a fost prezentată în direct de Ilan Șor, dat în urmărire generală, prin intermediul unei transmisiuni video. El a vorbit despre „murdăria, dezordinea și corupția din municipiul Chișinău”, menționând că singura ieșire din situație este renovarea de la zero a orașului.

La rândul său, Klimenko a promis că, dacă va ajunge primar, va renova capital Chișinăul după modelul orașului Orhei. „Echipa noastră a reușit să realizeze proiecte sociale, umanitare, infrastructurale care ne permit să spunem că nu mai există orașe ca Orheiul în privința amenajării, curățeniei. Dacă am compara Chișinăul cu Orheiul, comparația ar fi în detrimentul capitalei. Din păcate, capitala nu are cu ce se mândri. De ce orașul nu s-a dezvoltat? Deoarece în Chișinău nu a fost un gospodar cu mintea lucidă. Au fost politicieni minciunoși, guralivi și hoți. În decursul campaniei electorale voi vorbi despre minciunile actualei guvernări”, a declarat candidatul Partidului Șor.

Amintim că, Valeri Klimenco i-a cedat lui Ilan Șor partidul și l-a ajutat să ajungă primar de Orhei. La alegerile parlamentare din februarie,  Klimenko a fost plasat, pe poziția a șaptea, în lista Partidului Șor în circumscripța națională și a fost candidatul formațiuni și în circumscripția nr. 49, din Est.

Valeri Klimenko s-a născut, în 1953, în regiunea Ural din Federația Rusă. A studiat jurnalismul în orașul Lvov și a susținut doctoratul în sociologie la Moscova. Apoi s-a stabilit la Chișinău, a lucrat ca jurnalist la publicații de limba rusă, și-a lansat și câteva afaceri. Din 1997 până în prezent, este și președintele Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova. În 2002–2003, a fost reprezentant al Congresului Comunităților Ruse din Republica Moldova în Consiliul Conaționalilor, pe lângă Duma de Stat a Rusiei. În perioada 1999–2011, Klimenko a fost consilier în Consiliul municipal Chișinău, ales pe listele Mișcării „Ravnopravie”. Formațiunea nu a reușit să treacă niciodată pragul electoral la scrutinele parlamentare.

În toamna anului 2010, „Ravnopravie” s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare cu sloganul „Pentru Moldova în componența Rusiei!”. Liderul formațiunii declara atunci: „Moldova își păstrează hotarele actuale. Devine subiect al Federației Ruse, după exemplul Tatarstanului, Crimeei”. Dar pe 22 noiembrie „Ravnopravie” s-a retras din cursa electorală pentru parlamentarele din 2014. 

La alegerile locale din 2015, „Ravnopravie” a obținut doar 0,03% din voturi în consiliile raionale și municipale și 0,57% în consiliile orășenești și sătești, în schimb candidatul din partea mișcării „Ravnopravie”, omul de afaceri Ilan Shor, a câștigat funcția de primar în orașul Orhei.

Potrivit declarației de avere, depuse anterior la CEC, Valeri Klimenko dispune de două apartamente în Chișinău. Unul, cu suprafața de 65,5 metri pătrați, l-a primit împreună cu soția, de la stat, în 1982, în calitate de tineri specialiști. Cel de-al doilea apartament, cu suprafața de 52,1 metri pătrați, a fost procurat de Klimenko în 2006, cu 1. 342. 000 lei. 

Președintele de onoare al Partidului Șor raportează acțiuni în valoare de 779, 3 mii de lei la SA Steclomont și 51 la sută din activele SRL Pâine și Tehnologii. Candidatul mai declară și două automobile, un Mercedes E 300, produs în 2013 și procurat în 2017 cu 400. 000 de lei și un Hyunday Elantra, produs în 2007 și procurat în același an cu 134. 670 lei. Pentru anii 2017-2018, Klimenko raportează venituri salariale de 2018 de la SRL Aparate exacte și venituri din pensie de 74.723 lei. 

Valeri Klimenko s-a remarcat de mai multe ori prin declarațiile românofobe. În 2017, Vitalia Pavlicenco, președinta PNL, a câștigat definitiv procesul civil, intentat lui Klimenko, pentru apărarea demnității și onoarei, după ce i-a numit pe unioniști extremiști. 

Activistul Oleg Brega, care a candidat la alegerile din 24 februarie, declara în repetate rânduri că a fost agresat și amenințat de Valeri Klimenko.

În mai 2019, Klimenko a fost pedepsit contravențional cu o amendă de 1800 de lei, pentru că l-a agresat pe activistul Anatol Mătăsaru în timp ce acesta filma, pentru portalul Anticoruptie.md, o acțiune de protest a formațiunii politice, în fața sediului Comisiei Electorale Centrale. Lui Klimenlo i-au fost imputate trei articole din Codul Contravențional – injuria, vătămarea integrității corporale și distrugerea intenționată a bunurilor străine. Pentru fiecare capăt de acuzare lui Klimenko i-a fost aplicată pedeapsa minimă prevăzută de lege.

Anticoruptie.md
11/09/2019

Comentarii