PPEM nu va participa la alegerile legislative: „Vom susține candidații cu aceleași valori europene”

Julieta Savițchi
28/12/2018
Foto: ppe.md

Partidul Popular European din Moldova (PPEM) nu va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Formațiunea a luat această decizie în cadrul ședinței extinse a Consiliului Național din 27 decembrie, invocându-se faptul că nu dorește fragmentarea eșichierului politic de dreapta.

PPEM a decis în același timp să susțină candidații din circumscripții care împărtășesc „aceleași valori proeuropene”, întrucât „ponderea susținătorilor vectorului prorusesc este în creștere”. „Membrii partidului au examinat evoluția situației social-politice din Republica Moldova, menționând polarizarea preferințelor electoratului din țară pe extremele de stânga, dreapta și centrul eșichierului politic”, se menționează într-un comunicat al partidului. 

„Totodată, a fost subliniată creșterea ponderii susținătorilor vectorului prorusesc de dezvoltare a statului și pericolul revenirii la putere a unor forțe politice revanșarde și antieuropene. În situația dată, o fragmentare excesivă a segmentului de centru-dreapta ar putea facilita procesul câștigării alegerilor de către Partidul Socialiștilor, fapt care ar însemna blocarea pe o perioadă nedeterminată a parcursului european al Republicii Moldova și a reformelor demarate de guvernele anterioare”, se menționează în același comunicat.

Formațiunea a decis la aceeași ședință că va participa la alegerile locale din anul viitor. PPEM a fost fondat în 2015, după ce Iurie Leancă a părăsit PLDM, fiind supărat că această formațiune nu i-a acordat numărul necesar de voturi pentru funcția de prim-ministru. Ulterior, Leancă și ajunctul său de la partid, Eugen Carpov, au susținut mai multe inițiative legislative ale PDM.

Julieta Savițchi
28/12/2018

Comentarii