Primari liberal-democrați declară că sunt intimidați de guvernare: „Dacă în turul II va ieși Igor Dodon și Marian Lupu îmi voi da demisia”

Anticoruptie.md
25/10/2016
Maia Sandu, alături de primari liberal-democrați. Captură video: privesc.eu

Mai mulți primari liberal-democrați au declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că sunt intimidați de actuala guvernare pentru a trece de partea PD. Edilii susțin că cei care se opun nu primesc finanțare, le sunt blocate bugetele și nu pot beneficia de proiecte externe. Acuzațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în care primarii și-au manifestat sprijinul pentru Maia Sandu. 

Marcel Snegur, primarul satului Parcova, raionul Edineț, a spus că în ultimul an, de când PLDM nu mai e la guvernare, edilii liberal-democrați sunt intimidați de actuala guvernare. „Sunt tăiate finanțările, sunt problemele cu proiectele legate de infrastructură. (...) Vreau să le transmit colegilor primari care au fost nevoiți să treacă la PD să fie curajoși. N-a mai rămas mult, suntem pe ultima sută de metri. Să voteze pentru o schimbare, să voteze pentru Maia Sandu. Mă adresez și locuitorilor comunei mele. Dacă în localitatea noastră, în turul II va ieși Igor Dodon și Marian Lupu îmi voi da demisia. Sper însă că oamenii vor face alegerea corectă, pentru că într-adevăr e nevoie de schimbare”, a spus Marcel Snegur.

Petru Frunze, edilul satului Puhoi, raionul Ialoveni, susține că pro­iec­tul privind reparația grădinițelor de la sate, implimentat cu ajutorul financiar al Guver­nului Româ­nia, este poli­ti­zat, la fel ca și alte proiecte. Astfel, susține primarul, sunt selec­tate gră­di­ni­țele în func­ție de apar­te­nența poli­tică a edililor. „Suntem intimidați financiar pentru că acei bani care erau repartizați pentru dezvoltarea localităților noastre sunt stopați, fiind repartizați politic. De exemplu, ajutorul acordat de Guvernul României pentru reabilitarea grădinițelor din Republica Moldova a fost repartizat politic, nu în funcție de necesitățile localităților. Mai mulți colegi primari sunt șantajați prin diferite metode. În prezent, aproape toate impozitele care sunt achitate de cetățenii pe care îi reprezentăm merg în bugetul central, iar de acolo, dacă dorim să fim de-ai lor, ni se oferă bani, dacă nu, suntem nevoiți să suportăm consecințele”, a declarat Petru Frunze,

Și Vla­di­mir Cuce­re­a­vîi, pri­ma­rul satului Tara­clia, raionul Cău­șeni, s-a arătat nemulțumit de faptul că pro­iec­tele de finan­țare externe trec mai întâi prin „sita” Guvernului. „Satele noastre s-au înfrățit cu localități din România. Atunci am convenit că toate proiectele pe care le avem cu primăriile din România să fie direct finnațate în primăriile noastre. Să nu treacă prin Guvern, prin acea sită, iar noi să rămânem cu nimic”, a declarat Vla­di­mir Cuce­re­a­vîi.

„Chiar dacă cineva e tentat să creadă că ei au de suferit din cauza preferințelor electorale, trebuie să amintim că procedurile de obținere a finanțărilor durează luni, uneori ani de zile, iar Maia Sandu abia recent a fost confirmată în calitate de candidat la alegerile prezidențiale. Este regretabil că există primari, oameni de la care se așteaptă seriozitate, dar care se lasă manipulați sau se victimizează artificial și mint în scopuri evident politice”, se arată în declarația PD.

O anchetă anterioară a Centrului de Investigații Jurnalistice a arătat că Fondul de Eficiență Energetică (FEE) a aprobat în ultimii trei ani finanțări în valoare de aproape jumătate de miliard de lei pentru izolarea termică, schimbarea geamurilor și a ușilor și pentru instalarea iluminatului public în diferite localități ale republicii. Cei mai mulți din acești bani au fost oferiți localităților conduse de primari democrați. FEE se subordonează Ministerului Economiei, condus de exponenți ai aceluiași partid. 

Sursa video: Privesc.eu

Anticoruptie.md
25/10/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii