Profil de partid: Partidul Acasă Construim Europa - PACE

Anticoruptie.md
28/06/2021
Foto: PACE via Facebook

În preajma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, curent, portalul Anticorupție.md, al Centrului de Investigații Jurnalistice lansează o campanie de informare despre candidații electorali și partidele politice care concurează în actualul scrutin. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa PACE este primul în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Formațiunea a fost constituită la 25 august 2020, declarând că își propune să urmeze o doctrină liberal socială și să mențină vectorul pro-european. Liderul Partidului este Gheorghe Cavcaliuc, colonel în rezervă și fost șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție, care a plecat de la Ministerul de Interne în vara anului 2019, după ce democrații s-au retras de la guvernare. 

Cavcaliuc a devenit cunoscut în special în ajunul alegerilor din 2014, când poliția și procuratura anunțau reținerea membrilor grupării Antifa care ar fi pregătit acțiuni de destabilizare, iar  Renato Usatâi îl acuza pe Cavcaliuc că ar executa ordinile celor aflați la putere.

Lansare cu sicriu și promovare pe cărțile de joc  

Partidul Acasă Construim Europa (PACE) s-a lansat în campania electorală, într-un mod mai puțin obișnuit, care a stârnit multiple comentarii în spațiul public. La începutul evenimentului, o fată îmbrăcată în haine naționale s-a sculat dintr-un sicriu și a recitat o poezie. Scena a avut loc într-o ogradă cu o casă veche, pe care Gheorghe Cavcaliuc a comparat-o cu Republica Moldova.

„Cu mare regret, cei care astăzi guvernează au adus în așa stare țara noastră, cu care ne mândream că este o gură de rai”, a spus Cavcaliuc. „Populația este la limita sărăciei. Pentru puținii oameni rămași în țară, riscurile sunt din ce în ce mai mari. Pe stradă și chiar în case, tot mai puțină siguranță. Oamenilor le este frică să se ducă la muncă, să-și ducă copii la școală sau la grădiniță. Oamenii se tem să trăiască în propriile case”, a mai spus liderul PACE.

Tot în campania electorală, fotografiile unor membri de partid au apărut pe cărți de joc. Așii sunt Gheorghe Cavcaliuc și Vladimir Botnari. Doamnele din partid, apar în cărțile de cupă, iar șeful adjunct al departamentului Cultură și Artă al partidului, Nicolae Știrban, apare în cartea de treflă. Potrivit informațiilor de pe cutii, este vorba de un tiraj de 2000 de pachete achitat din fodul electoral. Cutiile au fost tipărite la 21 iunie, curent la tipografia Europres SRL.

În perioada preelectorală, partidul condus de Gheorghe Cavcaliuc s-a remarcat prin dosarul „verde de briliant” și plimbarea pozei lui Renato Usatîi într-o barcă prin orașul Bălți.

Astfel, președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”. Membri ai PACE, filiala Sângerei, l-au oprit în stradă pe vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru, și l-au stropit pe față cu verde de briliant. Activiștii l-au acuzat pe funcționar că s-ar fi „vaccinat anti-Covid fără rând”. În cadrul audierii, președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a făcut declarații și nu și-a recunoscut vina. În aprilie 2021 președintele organizației teritoriale a formațiunii politice PACE din Sângerei, Tudor Bălan, cel care l-ar fi stropit pe vicepreședintele raionului, Tudor Tutunaru, cu verde de briliant a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Un alt caz răsunător cu implicarea formațiunii a avut loc la Bălți. Activiștii PACE au plimbat fotografia primarul de Bălți, Renato Usatîi, cu barca, pe strada Mihail Sadoveanu, inundată după ploi. Acțiunea a atras atenția asupra problemelor străzilor pline cu apă, după ploi, în capitala de nord a țării.

În februarie 2021 Procuratura Generală a anulat ordonanțele de neîncepere a urmăririi penale, emise anterior de Procuratura Anticorupție în privința fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc. Potrivit materialelor, neregulile au fost constatate de Procuratura Generală în cadrul verificărilor, cu titlu de control ierarhic superior, a proceselor penale pornite în baza sesizărilor depuse anterior la Procuratura Anticorupție și CNA, inclusiv de către Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI, ex șeful IGP ș.a.

SPIA ar fi stabilit o serie de încălcări pretins abuzive ale șefului adjunct al IGP, care în cursul anului 2015, ar fi aplicat ilegal stimulări, sancțiuni disciplinare, avansări, transferuri, concedieri, acordări de grade speciale și concedii, fără a avea împuterniciri în acest sens, prejudiciind statul în proporții deosebit de mari.

În decembrie 2015, Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă realizată în parteneriat cu Ziarul de Gardă, în care arăta că Gheorghe Cavcaliuc, care avea un salariu lunar de 10.000 de lei, își construia o vilă de lux la marginea Chișinăului. Jurnaliștii au mai scris că în 2009 Cavcaliuc a cerut, iar peste un an judecătorii au decis să-i dea apartament de la stat, o locuință cu trei camere în Capitală, înregistrată pe numele socrilor săi pensionari. În paralel, Cavcaliuc se implica în afaceri, fiind beneficiarul unei firme care producea materiale de construcții. SRL-ul își avea sediul într-un imobil, înregistrat pe numele părinților săi care, la fel ca și socrii, erau pensionari. Între timp, fiind șef al IGP, Cavcaliuc nu a uitat de finii și apropiații săi, pe care i-a promovat în diverse funcții importante, acordându-le inclusiv grade speciale.

Într-o emisiune la TV8, Sorin Stati, fost șef la Moldasta, instituție de aeronavigație,  a spus că încă în 2009, când era director la Centrul de prelucrare și transportare poștală, zilnic se exportau de la șase la opt tone de țigări prin Poșta Moldovei. „Inclusiv până în ziua de azi țigările au trecut hotarul. Filiera dată, Poșta Moldovei și contrabanda cu țigări este asigurată de oamenii lui Ilan Șor”, a declarat Stati. El a mai spus că de contrabanda cu țigări pe frontiera românească ar fi fost responsabil democratul Constantin Țuțu, în timp ce de contrabanda cu alcool etilic și țigări din regiunea transnistreană ar fi avut grijă fostul șef al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc.

Recent, în cadrul dezbaterilor electorale, Renato Usatîi a prezentat că Gheorghe Cavcaliuc are o locuință în București, pe care nu a declarat-o. Cavcaliuc a confirmat informația, spunând că ar fi vrut să vadă dacă ceilalți concurenți electorali vor reuși să afle acest detaliu.

Fostul comisar al Chișinăului, Vladimir Botnari, pe lista PACE 

Fostul comisar al municipiului Chișinău și ex-viceministru de Interne, Vladimir Botnari, cel care a fost condamnat apoi achitat în Dosarul 7 aprilie, se regăsește în lista electorală a Partidului, pe poziția 7. În declarația sa pe avere, depusă la CEC, nici pomină din averea de milioane despre care presa scria anterior că o deține. De mai mulți ani Botnari este șef al Serviciului de securitate al Societății pe Acțiuni Moldotelecom.  

Vladimir Botnari a fost cercetat penal, împreună cu Gheorghe Papuc, ex-ministru de Interne, pentru neglijenţă în serviciu soldată cu moartea tânărului Valeriu Boboc în timpul protestelor din 7-8 aprilie 2009. Pe 30 iunie 2015 a fost achitat de Curtea Supremă de Justiție, după ce judecătorii Curții de Apel Chișinău l-au condamnat pe Vladimir Botnari la doi ani cu suspendare, iar pe Gheorghe Papuc la patru ani de închisoare cu executare. Tot atunci celor doi le-au fost retrase gradele de general.

În declarația pe avere, depusă la CEC, Botnari indică pentru ultimii doi ani doar venitul de la locul de muncă de 535 de mii de lei și o sumă de 270 mii de lei din alte venituri, menționând că e din creștere de capl. Fostul oficial nu indică la proprietăți, nici casa, nici automobil, deși anterior presa a scris că deținea averi de milioane.  Bunăoară,  Ziarul de Gardă scria în 2013 că fostul comisar al Capitalei avea viza de reşedinţă într-o casă de milioane, înscrisă pe numele fiicei sale cu doar o săptămână înaintea evenimentelor din aprilie 2009. Botnari mai deţinea, împreună cu familia, o vilă de lux în comuna Tohatin, acolo unde era văzut adesea, alături de soţia sa.

Cavcaliuc, pe locul 5 în lista electorală

În lista candidaților PACE pentru alegrile parlamentare  anticipate din 11 iulie 2021, pe prima poziție este binecunoscutul medic și sportiv Alexandru Grumeza. Acesta este urmat de economistul Denis Roșca, cunoscut pentru Cartea de Aur a R. Moldova, unde se răgăsesc personalitățile renumite cu rădăcini moldovenești. Următorii în listă sunt Nadejda Tatarciuc, economistă de profesie și juristul Ion Straciuc. Liderul și fondatotul PACE, Gheorghe Cavcaliuc se regăsește abea pe poziția a cincea. Acesta și-a comentat anterior în presă poziția cu numărul cinci prin încrederea față de echipa pe care a format-o și cu care se vrea în Parlament. Următorii doi juriști de pe lista PACE sunt Liviu Baziuc și Vladimir Botnari. Pe poziția 14 se află jurnalista Margareta Raducan, profesor universitar, care a cochetat în  alegerile prezidențiale cu Partidul Nostru, dar nu fost membră a acestuia.

PACE s-a bucurat în acest an de donații de 52.000, a câte 26.000 de lei de la pensionarii Diaconu Valeriu și Rusu Dumitru. 

Materialul face parte dintr-o investigație realizată în cadrul proiectului „Quality investigative journalism in support of citizens”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Ambasadei Canadei în Republica Moldova, cu sediul la București. 

Anticoruptie.md
28/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii