Profil electoral: Anatoli Topal, candidatul PSRM la șefia primăriei Ceadâr-Lunga

Mariana Colun
04/10/2019
Foto: gagauzinfo.md

Primarul orașului Ceadâr-Lunga, Anatoli Topal, candidează la alegerile din 20 octombrie pentru un nou mandat de edil al localității. După ce anterior a acces în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze pe listele PLDM, iar apoi a candidat independent la șefia primăriei Ceadâr-Lunga, dar s-a bucurat de susținerea Partidului Nostru, acum Topal intră în cursa electorală din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Începând cu luna ianuarie 2011, Anatoli Topal a ocupat funcția de comandant adjunct și șef de secție în cadrul Centrului Militar Teritorial al UTA Găgăuz-Yeri. În 2012 a fost ales în componența Adunării Populare a autonomiei găgăuze de legislatura a V-a (2012–2016) din partea PLDM. La alegerile locale generale din 2015 a candidat independent la funcția de primar al orașului Ceadîr-Lunga. După primul tur a ieșit pe locul doi, cu 31,57% din sufragii, cu aproape 5% mai puțin decât contracandidatul său, socialistul Constantin Cheleș. În turul doi de scrutin, președintele Partidului Nostru și-a exprimat personal susținerea lui Topal la funcția de primar, și acesta a ieșit învingător, cu 55,48% din numărul total de voturi valabil exprimate. Chiar dacă a beneficiat de sprijinul Partidului Nostru, oficial Topal a câștigat alegerile ca și candidat independent. La alegerile locale generale din 20 octombrie candidează pentru un nou mandat, de această dată din partea Partidului Socialiștilor.

Veniturile și averea

Prima declarație de avere a lui Anatoli Topal disponibilă pe portalul Autorității Naționale de Integritate este cea din 2012, în care candidatul raportează veniturile în mărime de 141 de mii de lei din salariul său și al soției. Alte bunuri nu sunt menționate. În declarația de avere pentru 2013, Topal indică venituri de 174 de mii de lei. La capitolul bunuri mobile, candidatul a raportat un automobil de marcă Mazda, în valoare de 100 de mii de lei, care i-ar fi revenit în urma unei hotărâri judecătorești din ianuarie 2012. Precizăm că un an mai devreme autoturismul nu a fost indicat în declarația de avere.

Următorul act prezentat la ANI de către Topal este declarația de avere și interese personale pentru 2016, unde acesta indică venituri în mărime de 183 de mii de lei, o casă de 90 de metri pătrați, în valoare de 70 de mii de lei, dobândită în același an, precum și același automobil raportat anterior. De asemenea, Topal a trecut în declarația de avere și o datorie de 137 de mii de lei, pe care trebuie să o întoarcă în decurs de trei ani.

Veniturile lui Topal în 2017 se cifrează la 202 de mii de lei. El a mai declarat două terenuri intravilane a câte patru ari, achiziționate în 2014-2016 și neraportate anterior. Și la capitolul clădiri și construcții au fost introduse date noi, diferite de cele prezentate anterior - două case de locuit, una de 91 de metri pătrați, în valoare de 52 de mii de lei, primită ca donație în 2014, și alta de 107,6 metri pătrați, cumpărată în 2016 cu doar 26 de mii de lei.

În ultima declarație de avere a lui Anatoli Topal, cea pentru 2018, el a raportat venituri în mărime de 282 de mii de lei, celelalte informații rămânând neschimbate față de anul anterior.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
04/10/2019

Comentarii