Profil electoral: Iurie Cuculescu, candidatul PL la funcția de primar al orașului Cricova, suburbie a Capitalei

Mariana Colun
07/10/2019
Foto: ipn.md

Fostul consilier al lui Dorin Chirtoacă, Iurie Cuculescu, este candidatul Partidului Liberal pentru funcția de primar al orașului Cricova, municipiul Chișinău. Jurnaliștii de investigație au scris că Iurie Cuculescu s-a numărat printre angajații primăriei Capitalei, care, în 2017, au primit premii și sporuri salariale nejustificate.

Între 1990 și 2005, Iurie Cuculescu a fost angajat al MAI, unde a activat în cadrul mai multor structuri. Din 1989 locuiește la Cricova, unde a fost șef de poliție și șef de pază. A fost consilier al lui Mihai Moldovanu, cât timp acesta a fost viceprim-ministru, iar începând cu 2013, până în 2017, a fost consilier pe securitate în cadrul primăriei municipiului Chișinău. După suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al Municipiului Chișinău, Cuculescu a fost, de asemenea, înlăturat din funcție, de fostul primar interimar, Silvia Radu. În decembrie 2015 a acces în Consiliul Raionul Telenești, pe listele PL, după demisia colegului său de partid, Anton Loreti. Iurie Cuculescu este și președintele Asociației Obștești „Centrul Național pentru Combaterea Narcomaniei și Narcobusinessului”.

Averea și interesele

În declarația de avere pentru 2016, prezentată la Autoritatea Națională de Integritate, Iurie Cuculescu a indicat venituri în mărime de 108 mii de lei. Cuculescu a mai raportat două terenuri intravilane, de șapte, respectiv șase ari, evaluate la 86 mii lei şi, respectiv 113 mii de lei, un apartament de 46 de mii, în folosință, și o casă de locuit de 134,2 metri pătrați, cumpărată în 2008, evaluată la 1,2 milioane de lei.

Potrivit declarației de avere pentru 2017-2018, prezentată la Consiliul Electoral de Circumscripție Cricova, Cuculescu a avut în ultimii doi ani venituri de 175 de mii de lei, din pensia de la MAI și indemnizațiile de consilier raional. Candidatul a raportat de această dată trei terenuri intravilane, un teren de 15 ari cumpărat în 1991 lipsind din declarația completată anterior.

Iurie Cuculescu a ajuns în atenția opiniei publice pentru scandalurile din cadrul ședințelor Consiliului Municipal Chișinău în care a fost implicat. Astfel, în iunie 2015, după ce candidatul pentru funcția de primar, Igor Căldare, i-a acuzat pe consilieri că sunt manipulați, Cuculescu l-a dat afară în șuturi din sala de ședințe.

O anchetă RISE Moldova din iunie 2019 arată că zeci de angajați ai primăriei Capitalei, printre care și Cuculescu, au primit, în 2017, premii și sporuri salariale nejustificate în sumă totală de peste 13 milioane de lei. Jurnaliștii făceau trimitere la un raport al Curții de Conturi, care menționa că adaosurile salariale au fost oferite în condițiile în care municipalitatea avea datorii de peste 30 de milioane de lei.

„Pe lângă premiile unice nejustificate, Curtea de Conturi a constatat că Dorin Chirtoacă, Nistor Grozavu, Iurie Cuculescu, pe atunci consilier al lui Chirtoacă, și Valeriu Didencu, secretar al CMC în 2017, au mai beneficiat de sporuri salariale majorate pentru acces la secretul de stat. Adică, în loc să primească un spor de 10% din salariul de bază, aceștia au fost plătiți dublu. Astfel, Dorin Chirtoacă și Valeriu Didencu au primit câte circa șapte mii de lei, Nistor Grozavu – peste 17 mii și jumătate, Iurie Cuculescu – puțin peste trei mii de lei. Potrivit Curții de Conturi, persoanele respective nici nu aveau dreptul de acces la secretul de stat”, se arata în anchetă.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
07/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii