Profil electoral: Leonid Paierele, candidatul PL la Primăria Şoldăneşti

Tudor Iaşcenco
06/10/2019

Leonid Paierele este candidatul Partidului Liberal la funcția de primar al orașului Șoldănești.

Leonid Paierele s-a născut în 1963, în s. Socola, Şoldăneşti. Pedagog de profesie, de mai mulţi ani activează în calitate de şef al Inspecţiei pentru Mediu Şoldăneşti. Este liderul  Partidului Liberal din raion, consilier orăşenesc şi raional în câteva legislaturi. La alegerile generale locale din iunie 2015 a candidat la funcţia de primar de Şoldăneşti, acumulând doar 11,29% din sufragii şi situându-se pe locul patru. La alegerile parlamentare din februarie 2019 Leonid Paierele a figurat pe lista naţională a PL sub numărul 10.

Acum circa două luni, Leonid Paierele a prezentat în faţa Consiliului raional un raport despre activitatea Inspecţiei pentru Protecţia Mediului Şoldăneşti. Analiza detaliată şi concluziile şefului Inspecţiei au trezit dezbateri controversate despre starea mediului din teritoriu. Potrivit lui Leonid Paierele inspecţia a contribuit la acumularea mijloacelor financiare în Fondul Ecologic de susţinere şi promovare a programelor naţionale în domeniul protecţiei mediului. O parte din aceste resurse au mers la  finanţarea acţiunilor „Un arbore pentru dăinuirea noastră”; „Săptămâna Mobilităţii Europene cu genericul „Un aer curat pentru toţi”; „Campania de salubrizare şi amenajare a localităţilor”; „Râu curat de la sat la sat”; „Ziua Mondială a apelor”; concursul „Cea mai salubră, modernă şi amenajată localitate” etc.

În anul 2018 şi în prima jumătate a anului 2019 au fost inspectate 247 de întreprinderi şi obiective, la care au fost întocmite acte de control şi procese verbale cu privire la diverse contravenţii, titularii cărora au fost sancţionaţi cu amenzi, unii impuşi să achite şi despăgubiri. În acest timp au fost efectuate 92 de razii antibraconaj. Cea mai mare problemă însă, în opinia şefului Inspecţiei rămâne gestionarea neconformă a deşeurilor.

Raionul Şoldăneşti a beneficiat, acum câţiva ani, de un proiect-pilot care prevedea colectarea, sortarea, depozitarea şi reciclarea deşeurilor menajere, având o finanţare solidă din partea Guvernului Germaniei. Graţie acestui proiect, localităţile din raionul Şoldăneşti şi, parţial, raioanele Floreşti şi Rezina urmau să devină nişte exemple de succes în acest domeniu ceea ce nu s-a întâmplat. Operatorul regional al serviciilor de salubrizare creat în cadrul acestui proiect - SA Salubritate Şoldăneşti, din cele 23 de primării din raionul Şoldăneşti deserveşte numai 10, primăriile din celelalte 2 raioane rămânând în afara proiectului.

„În realitate am format în Şoldăneşti… 54 de noi gunoişti autorizate. De selectarea şi reciclarea deşeurilor nu se ocupă nimeni. Multă lume aşa şi nu a fost convinsă să utilizeze serviciile SA „Salubritate-Şoldăneşti”. O mare parte din platforme, dar şi tomberoanele pentru deşeuri sunt distruse, arse, furate, iar spre multe dintre acestea căile de acces sunt impracticabile. O problemă foarte serioasă este lipsa poligonului de stocare şi sortare a deşeurilor, fără de care nu putem vorbi de o eventuală reciclare cel puţin a unei părţi a deşeurilor”, a menţionat L. Paierele.

Averi şi interese

Conform declaraţiei de venituri şi interese depuse la Consiliul Electoral de circumscripţie Şoldăneşti, averea lui Paierele este formată dintr-o casă cu suprafaţa de 160 m pătraţi, dobândită în 1996, două terenuri agricole cu suprafeţele de 0,0953 şi, respectiv 0,0799 ha, şi un lot intravilan de 0,0935 ha. Totodată candidatul d indică două surse de venituri obţinute în anii 2017-2018: salariul de la IPM – 108 263 lei şi indemnizaţia de consilier raional – 4000 lei. La compartimentul active financiare arată un depozit de 1500 de euro, iar la datorii – un credit bancar de 79 997 lei luat în 2017 şi scadent în 2021.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Tudor Iaşcenco
06/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii