Profil electoral: Petru Borș, candidatul partidului Democrația Acasă pentru funcția de primar al comunei Băcioi, municipiul Chișinău

Julieta Savițchi
08/10/2019

Petru Borș este candidatul Partidului Democrația Acasă pentru funcția de primar al comunei Băcioi, suburbie a municipiului Chișinău.

Petru Borș este consilier local, după ce a participat la alegerile locale din 2015 pe lista Partidului Liberal.

Petru Borș a raportat pentru anul trecut venituri salariale de 34 de mii de lei de la SRL Prest Energy, o firmă care se ocupă cu colectarea deșeurilor. Singurul fondator și administrator al întreprinderii este soția candidatului, care a raportat venituri salariale de 26,5 mii de lei.  Suma de 14800 de lei Petru Borș a încasat-o din îndemnizațiile de consilier.

Familia mai deține în proprietate un teren pentru construcție cu suprafața de 7 ari, pe care l-a primit ca donație în 2013, și două terenuri agricole cu suprafața a 0, 98 ha, procurate în 2007.

Familia mai deține și două autocamioane, Ford Transit, produs în 2011 și procurat în 2018 cu 40 de mii de lei, și Iveco, produs în 2007 și procurat în 2017 cu 200 de mii de lei.

Firma soției sale, SRL Prest Energy, a îcheiat cu Primăria Chișinău un contract în valoare de 80 de mii de lei pentru prestarea serviciilor de salubrizare a localității. Din partea administrației locale, contractul a fost semnat de viceprimarul Ilie Leahu care este cumnat cu cu Petru Borș.

Petru Borș a făcut anterior parte din echipa primarului Vitalie Șalari. Ulterior, acesta a devenit un critic al edilului, acuzându-l de fraudă. „Primarul s-a implicat în orice licitație câştigată de alte companii. Noi avem o bănuială rezonabilă că se spală banul public”, a declarat Borș într-un reportaj realizat la Băcioi de către postul de televiziune PRO TV Chișinău. 

Nu există informații privind atragerea candidatului la răspundere penală sau contravențională.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Julieta Savițchi
08/10/2019

Comentarii