Profil electoral: Andrei Roșca, candidatul Partidului Voința Poporului pentru funcția de primar al orașului Codru, municipiul Chișinău

Julieta Savițchi
05/10/2019
Foto: zdg.md

Andrei Roșca este candidatul Partidului Voința Poporului pentru funcția de primar al orașului Codru. Roșca este consilier local la Codru din 2011.

În ultimele două campanii electorale a candidat și la funcția de primar al localității, pe lista Partidului Liberal. La alegerile din 2015, a ieșit în turul doi, dar a fost devansat de contracandidatul său, Vladimir Munteanu.

În declarația de avere și interese personale pentru 2018, Andrei Roșca a raportat venituri modeste. Candidatul a primit 8700 de lei de la Primăria Codru și un salariu de 12 mii de lei de la o întreprindere care îi aparține. Acesta a mai declarat și o îndemnizație de 7250 de lei pentru activitatea de consilier. Andrei Roșca este din 1984 posesorul unei case de locuit cu suprafața de 192 metri pătrați. În 2004, Roșca și-a procurat cu 10 mii de euro un automobil Mercedes, produs în 1999.

Candidatul este singurul fondator al întreprinderii de comerț cu ridicata SNB SI COMPANIA SRL, înregistrată în orășelul Vatra, și deținătorul cotei parte de 52 la sută din întreprinderea MOLDBAZIIND SRL, înregistrată în orășelul Sângera. Valoarea acțiunilor deținute de Roșca în compania respectivă au fost estimate la 2,2 milioane de lei.

Andrei Roșca a fost acuzat de concurenții săi electorali că ar fi prezentat acte false de absolvire a Universității Tehnice, din care ar fi fost exmatriculat. În perioada exercitării mandatelor de consiler local, Andrei Roșca i-a acuzat în repetate rânduri pe consilieri care au format o majoritate de delapidări și înstrăinarea ilegală a terenurilor.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Julieta Savițchi
05/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii