Profil electoral: Sergiu Cebotaru, candidat independent pentru funcția de primar al comunei Tohatin, municipiul Chișinău

Julieta Savițchi
06/10/2019
Foto: Facebook.com

Sergiu Cebotaru candidează pentru al cincilea mandat consecutiv de primar al comunei Tohatin, suburbie a Capitalei. Dacă anterior a candidat din partea unor formațiuni politice, de această dată candidează independent.

Primul mandat de primar de Tohatin l-a obținut în 2003, candidând pe listele Partidului Popular Creștin Democrat. Ulterior, părăsește PPCD și aderă la Partidul Liberal Democrat. La alegerile locale din 2011 și 2015 candidează din partea PLDM pentru funcția de primar și câștigă de fiecare dată.

Sergiu Cebotaru ne-a declarat că la moment nu face parte din niciun partid.

Cebotaru are 59 de ani şi este absolvent al facultății de drept a Universității de Stat din Moldova.

Pe portalul Declarațiilor a Autorității Naționale de Integritate este publicată declarația de avere și interese personale a edilului din Tohatin doar pentru anul 2016. Cebotaru ne-a declarat că a depus în termen Declarațiile și că nu au fost schimbări majore de atunci privind averea și veniturile sale.

Cebotaru locuiește cu familia într-o casă de 174,45 metri pătrați, procurată în 1993 şi a cărei valoare  se ridică la 503,3 mii de lei. Familia dispune și de un apartament de 53 de metri pătrați, procurat în 2008. Edilul de Tohatin și soția sa dețin în proprietate trei terenuri în intravilan și două în extravilan.

Un grup de locuitori din satul Tohatin, avândul ca inițiator pe fostul consilier, Nicolae Miron, au depus anterior mai multe petiții în diferite intituţii ale statului, în  care arătau că Cebotaru,  în complicitate cu consilierii afiliați, ar fi implementat scheme de înstrăinare a terenurilor. Toate cererile au fost respinse.

Nu există date privind atragerea la răspundere penală sau contravențională a candidatului.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Julieta Savițchi
06/10/2019

Comentarii