Profil electoral: Valeriu Celcinschi, candidat independent pentru funcția de primar al comunei Băcioi, municipiul Chișinău

Julieta Savițchi
08/10/2019

Valeriu Celcinschi candidează independent pentru funcția de primar al comunei Băcioi, suburbie a municipiului Chișinău.

Celcinschi este membru al Partidului Democrat și a deținut consecutiv două mandate de consilier local pe lista acestei formațiuni.

La alegerile locale din 2015, Celcinschi a fost candidatul PDM pentru funcţia de primar al comunei Băcioi, dar a pierdut în turul II în fața liberalului Vitalie Șalaru cu o diferență de 1.283 de voturi.

Pe portalul Autorității Naționale de Integritate există doar o singură declarație de avere și interese, semnată de Valeriu Celcinschi, pentru anul 2016. Candidatul raporta atunci un salariu de 77,8 mii de lei pentru funcția de inginer-șef la Palatul Republicii.

Celcinschi deține din 1990 o casă de locuit cu suprafața de 288 de metri pătrați în comuna Băcioi. Candidatul mai dispune și de două terenuri pentru construcție și 6 terenuri agricole.

Valeriu Celcinschi s-a aflat în opoziție față de majoritate formată în consiliul local, iar pe durata mandatului a criticat în permanență activitatea primarului Vitalie Șalari. Ultimul s-a aflat în opoziție față de guvernare și a acuzat Partidul Democrat de hărțuire.

Nu există informații privind atragerea candidatului la răspundere penală sau contravențională.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Julieta Savițchi
08/10/2019

Comentarii