Profil electoral: Valeriu Popa, candidatul partidului Voința Poporului la funcția de primar al orașului Sângera

Mariana Colun
14/10/2019
Foto: Facebook.com

Valeriu Popa este candidatul partidului Voința Poporului la funcția de primar al orașului Sângera din municipiul Chișinău.

Popa activează în cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare. S-a implicat în politică în 2011, când, fiind înaintat de Partidul Liberal, a acces în Consiliul Orășenesc Sângera. Și-a păstrat mandatul și după scrutinul din 2015, de această dată candidând la funcția de ales local din partea Partidului Popular European.

A participat şi la alegerile locale generale din 2015, fiind înaintat tot de PPEM, însă, a acumulat doar 10,98% din sufragii și s-a clasat pe locul 5, astfel că nu a reușit să iasă în turul II. A participat şi la alegerile locale noi din noiembrie 2017, organizate după decesul primarului ales doi ani mai devreme. De această dată a obținut 20,5% din numărul total de voturi valabil exprimate.

În declarația de avere pentru 2016, Valeriu Popa a raportat venituri din salariu și indemnizații de 188 de mii de lei. Consilierul a mai trecut pe hârtie o jumătate dintr-un teren agricol de 94 de ari și un lot intravilan de 12 ari, evaluat la 162 de mii de lei.

Veniturile lui Valeriu Popa acumulate în 2017 se cifrează la 317 mii. În același an, Popa și-a cumpărat un automobil de marcă Honda, pentru care a achitat 3.500 de euro. 407 mii de lei reprezintă veniturile lui Valeriu Popa înregistrate în 2018.

În niciuna dintre cele trei declarații de avere completate de Valeriu Popa, disponibile pe portalul Autorității Naționale de Integritate, alesul local nu a raportat nicio locuință. Abia în 2018 alesul local a indicat o casă de locuit de 121,1 metri pătrați, pe care nu o are în proprietate, ci în abitație.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
14/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii