Profil electoral: Victor Chironda, candidat la funcția de primar de Chișinău din partea Mișcării social-politice „Forța Nouă”

Mariana Colun
02/10/2019
Foto: Victor Chironda

Activistul civic Victor Chironda candidează la funcția de șef al Primăriei Capitalei din partea Mișcării social-politice „Forța Nouă”. El este cunoscut pentru criticile sale privind gestionarea urbanistică a municipiului Chișinău.

Victor Chironda este urbanist și consultant în planificare urbană în proiectul „Orașe verzi pentru Moldova”. Este director al Asociației Obștești „Centrul pentru Politici Europene”, membru al Asociației Obștești WatchDog, autor și coordonator în cadrul proiectului „Scuarul Cehov” și consilier municipal în cadrul CMC din partea PPEM, din 3 iulie curent. La alegerile din 20 octombrie candidează din partea Mișcării social-politice „Forța Nouă”.

Din 2008 până în 2011, Victor Chironda a studiat la Facultatea de Istorie a USM, unde a obținut licența în științe umanitare. Ulterior, a urmat un masterat în domeniul Administrației Publice la Academia de Administrare Publică. Din 2016 până în 2018 a făcut un masterat în Studii Urbane.  

Chironda a fost preşedintele grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului de demitere a primarului general al Capitalei, Dorin Chirtoacă.

În declarația de avere și interese personale, pentru 2017-2018, completată în campania electorală, Victor Chironda a indicat venituri oficiale de 63 de mii de lei obținute de la AO WatchDog, dar și o bursă de studii în mărime de 19 mii de euro. Activistul mai deține o Honda, pe care a cumpărat-o în 2019 cu 5.000 de lei. Deține o cotă parte de 1/2 din compania Idei Bune SRL, precum și 1/4 din Agenția de Presă Independent NewsGroup SRL, ambele specializate în comunicare.

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Mariana Colun
02/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii