Live // Proteste în stradă și petiție online pentru demisia conducerii CEC

Anticoruptie.md
14/11/2016
captura privesc.eu

Câteva zeci de persoane, în mare parte studenți, au ieșit luni, 14 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale la un protest pașnic împotriva modului în care au fost organizate alegerile prezidențiale. Tinerii susțin că sunt revoltați nu de faptul că Igor Dodon a învins în bătălia electorală, ci de mijloacele utilizate în acest sens.

Sursa Privesc.eu 

 

UPDATE 16.30 Protestatarii au înaintat Comisiei Electorale Centrale un termen până marți, 15 noiembrie, ora 11.00, pentru a-și prezenta demisia de onoare sau a demara un alt tur de scrutin. Printre tinerii manifestanții prezenți la protest sunt în număr mare liceeni.

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

UPDATE 16.05 Mulțimea de manifestanți a ajuns în Piața Marii Adunări Naționale, unde scandează: „Mai avem o șansă”, „Maia președinte” și „Vrem dreptate”.

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

UPDATE 15.50 Protestatarii au pornit spre monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a aprinde lumânări în memoria lui Ion și a Doinei Aldea Teodorovici și a lui Gheorghe Ghimpu, care s-au stins din viață la 30 octombrie, respectiv 13 noiembrie, zile în care au avut loc și alegerile prezidențiale din Moldova.

 

Foto: CIJM

 

Foto: CIJM

 

Caption

 

Foto: CIJM

 

UPDATE 14.55 Cordoane de polițiști supraveghează ordinea în perimetrul sediului Comisiei Electorale Centrale. Unul dintre tinerii prezenți la manifestație a atenționat mulțimea că printre protestatari au fost infiltrați provocatori ai unor forțe politice și a chemat la calm și unitate. „Jos frauda”, „CEC-ul la gunoi”, scandează manifestanții.

UPDATE 14.20 Mulțimea a ajuns în fața Comisiei Electorale Centrale și cere demisia membrilor CEC. În fața instituției s-au adunat sute de persoane de toate vârstele. „Vrem turul III”, „Afară, afară, cu dușmanii din țară”, „Jos Dodon”, „Refuz, rezist, sunt antisocialist”, „Diaspora e cu noi”, scandează protestatarii. 

 

 

„Diferența dintre cei doi candidați este de circa 70.000 de voturi. Să îi scoatem de aici pe cei din stânga Nistrului care au fost aduși pentru a vota știm noi pentru cine, alte câteva mii de moldoveni care nu au putut vota peste hotare, manipularea și linșajul mediatic, toate la un loc demonstrează că alegerile au fost fraudate. Să nu uită și de cazul bărbatului de peste hotare care, deși a prezentat dovada că nu a fost în R. Moldova de mulți ani, a fost anunțat că ar fi votat ieri în R. Moldova. Astfel de cazuri sunt mai multe”, a declarat unul dintre organizatorii protestului. Manifestanții adunați în PMAN scandează „Vot repetat!”, „Vrem dreptate!”.

În paralel, pe un site specializat, are loc colectarea de semnături în susținerea unei petiții de demitere a conducerii CEC și a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, „pentru neglijarea gravă și îngrădirea dreptului la vot al cetățenilor moldoveni care au vrut să voteze în statele europene”. 

„În Dublin (Irlanda), Mestre, Bologna, Parma (Italia), Paris (Franța), București (România), Londra (Marea Britanie), Moscova (Rusia) și în alte orașe au fost epuizate buletinele de vot cu mult timp înainte de închiderea secțiilor de votare, iar sute de oameni au stat degeaba în cozi lungi pentru a vota.  Suntem în prezența unei iresponsabilități foarte grave în raport cu alegătorii din diasporă. Dreptul la vot este unul fundamental și este prevăzut în Constituția RM (art. 38) și în Codul Electoral.  Avem toate premisele pentru a acuza CEC-ul și MAEIE de intenție în limitarea dreptului la vot pentru cetățenii de peste hotare sau cel puțin de neglijență gravă în organizarea procesului de votare. Considerăm că conducătorii celor două instituții nu mai au dreptul moral de a continua în funcții și cerem demisia acestora!”, se mai precizează în petiția semnată de aproape 15.000 de persoane. 

Anticoruptie.md
14/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii