Rusia se implică activ în campania de la Chișinău și invocă „Euromaidane”. Concomitent, militarii ruși de peste Nistru și-au intensificat antrenamentele

Mădălin Necșuțu
13/02/2019
Foto: Euromaidan Press

Moscova adoptă aceeași retorică pe care o are față de Ucraina în plină campanie electorală la Chișinău și acuză SUA de imixtiune în procesul alegerilor parlamentare din R. Moldova. Acuzațiile vin pe canalul Ministerului Afacerilor de Externe de la Moscova, instituție care a scris marți pe site-ul oficial că în R. Moldova s-a putea repeta situații similare ca în Ucraina, Siria sau Venezuela, în care SUA este acuzată de imixtiune.

„Ingerința în afacerile interne a țărilor străine a fost de mult un stil de marcă a politicii externe a Washingtonului. Astăzi, acest lucru este deosebit de evident în cazul Venezuelei, unde Statele Unite încearcă, în esență, să organizeze o lovitură de stat”, se menționează în comentariu al MAE rus.

„Din aceeași serie face parte ocuparea unor părți ale teritoriului Siriei după încercări eșuate de a elimina guvernul legitim de la Damasc. Din aceeași categorie face parte controlul direct asupra regimului naționalist de la Kiev, care a preluat puterea cu ajutorul american. O soartă similară pare să fie pregătită și pentru Moldova”, mai scrie diplomația de la Moscova.

În opinia expertului militar Rosian Vasiloi astfel de declarații se circumscriu războiului hibrid de tip informațional pe care Rusia îl poartă la Chișinău, cu precădere în această campanie electorală pentru alegerile parlamentare.

„Toate aceste evenimente legate de cetățenii moldoveni recuperați la Moscova, acum aceste declarații al MAE rus, dar și altele, fac parte din războiul hibrid pe care Rusia îl poartă la adresa R. Moldova”, a declarat Rosian Vasiloi. El a mai spus că, în timp timp ce Rusia vorbește de imixtiunea unui alt stat la Chișinău, Moscova prin trupele ei cantonate în Transnistria a efectuat singură sau cu forțele separatiste de la Tiraspol nu mai puțin de 28 de exerciții militare de la începutul lui 2019.

Rosian Vasiloi a opinat că prin astfel de declarații Moscova nu face decât să îi susțină deschis pe Igor Dodon și pe socialiștii săi și că o parte din vină o poartă și partidul de la guvernare pentru faptul că a acceptat tacit această colaborare dintre Moscova și PSRM, dar și că Igor Dodon nu a putut fi controlat în acest sens.

În finalul comunicatului, MAE rus reia retorica psobilității unui Euromaidan la Chișinău, o temă ventilată frecvent în ultimii ani în retorica președintelui Igor Dodon și a deputaților PSRM. MAE moldovenesc nu a venit cu nicio reacție la aceste comunicate ale instituției omoloage de la Moscova.

 

 

 

 

Mădălin Necșuțu
13/02/2019

Comentarii