Un fost viceministru și-a anunțat candidatura pentru alegerile parlamentare noi. El va candida în circumscipția uninominală nr. 50, la Vest de Moldova

Anticoruptie.md
03/10/2019
Foto: moldovainprogres.com

Dorin Dușciac, unul din liderii diasporei moldoveneşti de la Paris, este candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția uninominală nr. 50, la Vest de Republica Moldova. 

Dorin Dușciac activează în calitate de inginer-cercetător în laboratorul de metrologie a dozei din cadrul Comisariatului pentru Energie Atomică din Franța.

El este doctor în fizică, inginer-cercetător, iar studiile și le-a făcut la Paris și Lyon, Franța. În 2008 a devenit primul doctor basarabean al Ecole Polytechnique din Paris, şcoală absolvită de savanţi cu renume mondial, în domeniul electrochimiei şi chimiei organice. El are studii post-doctorale la  Comisariatul pentru Energie Atomică şi Energiile Alternative, Saclay, Franţa, laboratorul Henri Becquerel, laboratorul de metrologie a activităţii din Franța. Este membru fondator al Asociaţiei Clubul Liberal Franţa, Asociației  „IMPACT”, Asociaţiei Doctorilor şi Doctoranzilor Basarabeni din Franţa și membru al Societăţii Franceze de Radioprotecţie. În 2010 a fost decorat cu Medalia „Meritul Civic”. 

Dorin Dușciac a fost viceministru al Mediului în perioada iunie 2014 - februarie 2015, fiind promovat de Partidul Liberal Reformator, al cărui membru era. În februarie 2015, Dușciac a demisionat.

În perioada 2008-2013, Dușciac a fost membru al Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu. A plecat din partid în 2013 cu un grup de membri, atunci când formațiunea s-a scindat. Dușciac a fost vicepreședinte al Partidului Liberal Reformator, formațiune cu doctrină liberală, care s-a format în 2013, prin scindarea Partidului Liberal, urmare a unor disensiuni cu liderul liberal Mihai Ghimpu. În 2014, Dușciac a fost exclus din Partidul Liberal Reformator împreună cu un grup de membri care s-a pronunțat împotriva implicării formațiunii în alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Pe 5 septembrie 2015, un grup de inițiativă, format printre altele și din foști membri PLR  Ana Guțu, Dorin Dușciac,  Vitalie Marinuță, Gheorghe Șalaru, Ilie Ilașcu și alții, au creat partidul politic „DREAPTA”, o formațiune care optează pentru reunificarea celor două state românești – Republica Moldova și România. La ședința de constituire a grupului de inițiativă a participat și europarlamentarul român Monica Macovei. În iunie 2017 formațiunea și-a schimbat denumirea în Partidului Unității Naționale. Dorin Dușciac este vicepreședinte al PUN de la formare. 

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Dușciac a trecut venituri de 108 mii de euro din salariul său și al soției, un apartament cu valoarea cadastrală de 310 mii de euro, precum și un automobil de marcă Nissan, cumpărat în 2012 cu 5.000 de euro. La capitolul datorii, candidatul a indicat două credite: unul în valoare de 245.100 de euro, contractat în 2012, scadent în 2037, cu rata dobânzii de 5,14% și unul în mărime de 23.500 de euro, pe care l-a luat în 2016 și trebuie să-l întoarcă până în 2022, cu o rată a dobânzii de 7,8%.

Anticoruptie.md
03/10/2019

Comentarii