Urme cu iz penal în biografia lui Igor Dodon

Anticoruptie.md
05/11/2016
Igor Dodon. Foto: Actualitati.md

În 2010, Cur­tea de Con­tu­ri a depis­tat că, în urma unei indi­ca­ții scri­se, sem­na­tă de Igor Dodon, pe atun­ci prim-viceprim-ministru și minis­tru al Eco­no­mi­ei, buge­tul de stat a fost pre­ju­di­ci­at cu apro­xi­ma­tiv 95 de mili­oa­ne de lei, scrie Ziarul de Gardă. În 2013, după mai mul­te plân­ge­ri adre­sa­te de Minis­te­rul Finan­țe­lor, Pro­cu­ra­tu­ra Gene­ra­lă a dis­pus neîn­ce­pe­rea urmă­rii pena­le pe nume­le lui Dodon.

În 2010, Cur­tea de Con­tu­ri a Republicii Mol­do­va, efec­tu­ând audi­tul exe­cu­tă­rii buge­tu­lui de stat pe anul 2009, con­sta­ta că „potri­vit date­lor rapor­ta­te, la capi­to­lul „Veni­tu­ri nefis­ca­le”, înca­să­ri­le pro­ve­ni­te din divi­den­de­le afe­ren­te cotei de par­ti­ci­pa­re a sta­tu­lui în soci­e­tă­ţi pe acţiu­ni şi din defal­că­ri­le din pro­fi­tul net al între­prin­de­ri­lor de stat au con­sti­tu­it 29,8 mil.lei şi, res­pec­tiv, 59,3 mil.lei. Con­form ana­li­zei date­lor pre­zen­ta­te de Minis­te­rul Finanţe­lor refe­ri­tor la ple­ni­tu­di­nea viră­rii la buge­tul de stat a tipu­ri­lor nomi­na­li­za­te de veni­tu­ri, audi­tul rele­vă că buge­tul de stat a fost lip­sit de posi­bi­le înca­să­ri de la aces­te sur­se în sumă esti­ma­ti­vă de cir­ca 95 milioa­ne de lei (inclu­siv 82,7 mil.lei – divi­den­de şi 12,3 – defal­că­ri din pro­fi­tul net) ca urma­re a redi­re­cţio­nă­rii parţi­a­le, potri­vit indi­ca­ţi­ei prim-viceprim-ministrului nr.0204-943 din 07.08.2009, a pro­fi­tu­lui net obţi­nut de între­prin­de­ri­le de stat şi soci­e­tă­ţi­le pe acţiu­ni pe peri­oa­da anu­lui 2008 la dezvol­ta­rea aces­to­ra, prin ce n-au fost res­pec­ta­te pre­scri­pţi­i­le Hotă­rârii Guver­nu­lui nr.1396 din 12.12.2007”.

Pe 7 august 2009, la o săp­tămâ­nă după ale­ge­ri­le par­la­men­ta­re din 29 iulie 2009, în urma căro­ra for­țe­le pro-europene (PLDM, PL, PDM și AMN) au obți­nut majo­ri­ta­tea man­da­te­lor în Legi­sla­tiv și drep­tul de a for­ma Guver­nul, Igor Dodon, minis­trul în exer­ci­țiu al Eco­no­mi­ei, tot el, prim-vicepim-ministru, sem­na, din aceas­tă cali­ta­te, o dis­po­zi­ție prin care per­mi­tea inves­ti­rea par­ți­a­lă a pro­fi­tu­lui net obți­nut în 2008, „în pro­por­ție nu mai mare de 90%” în dezvol­ta­rea pro­duc­ți­ei între­prin­de­ri­lor, cu capi­ta­li­za­rea ulte­ri­oa­ră a aces­tei valo­ri. În lis­ta între­prin­de­ri­lor de stat care au bene­fi­ci­at de aceas­tă „ofer­tă” se regă­sesc „Franze­lu­ța”, „Mol­do­va­gaz”, „Aero­por­tul Inter­națio­nal Chi­și­nău”, Ban­ca de Eco­no­mii, dar și alte 57 de impor­tan­te între­prin­de­ri de stat. 

Igor Dodon și-a înte­me­iat „indi­ca­ția” pe o hotă­râre de Guvern din 12 decem­brie 2007, pe care o con­tra­sem­na­se. Docu­men­tul sta­bi­lea că între­prin­de­ri­le de stat, „în une­le cazu­ri, cu acor­dul pre­a­la­bil al Guver­nu­lui, par­tea din pro­fi­tul net, în pro­por­ție de nu mai mică de 90% din valoa­rea aces­tu­ia, poa­te fi uti­li­za­tă pen­tru inves­ti­ții în vede­rea dezvol­tă­rii pro­duc­ți­ei între­prin­de­rii cu capi­ta­li­za­rea obli­ga­to­rie a aces­te­ia (majo­ra­rea capi­ta­lu­lui soci­al)”.

Acea hotă­râre de Guvern la care a făcut refe­ri­re Dodon pre­ve­dea, însă, prin­tre alte­le, că „între­prin­de­ri­le de stat vor trans­fe­ra în buge­tul de stat, până la 1 iulie a anu­lui urmă­tor anu­lui ges­tio­nar, par­tea din pro­fi­tul net sta­bi­li­tă de con­si­li­ul de admi­nis­tra­ție al res­pec­ti­vei între­prin­de­ri de stat. În ace­lași ter­men, între­prin­de­ri­le vor pre­zen­ta Inspec­to­ra­te­lor fis­ca­le teri­to­ri­a­le darea de sea­mă pri­vind cal­cu­lul defal­că­rii din pro­fi­tul net al aces­to­ra”. Per­mi­siu­nea” prim-viceprim-ministrului Dodon este data­tă însă cu 7 august 2009, dată la care, în mod legal, între­prin­de­ri­le de stat deja ar fi tre­bu­it să trans­fe­re pro­fi­tul lor în buge­tul de stat.

Vea­ce­slav Negru­ță, fos­tul minis­tru al Finan­țe­lor nu exclu­de că miș­ca­rea lui Dodon a avut doar rolul de a lega­li­za dis­pa­ri­ția de la ace­le între­prin­de­ri a celor 95 de mili­oa­ne, care ar fi fost folo­si­ți în cam­pa­ni­i­le elec­to­ra­le ale PCRM. „Da, încer­ca­rea de lega­li­za­re a unor ile­ga­li­tă­ți printr-o altă ile­ga­li­ta­te, abuz și depă­și­rea ati­bu­ți­i­lor de ser­vi­ciu). Aces­te între­prin­de­ri erau cos­cu­te pe atun­ci ca finan­ța­toa­re de cam­pa­nii elec­to­ra­le”, pre­ci­zea­ză Vea­ce­slav Negru­ță.

Citiți AICI continuarea investigației. 

Anticoruptie.md
05/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii