Tot mai mulți candidați independenți și-au anunțat participarea în campania pentru alegerile prezidențiale din R.Moldova. Pe 1 august, va începe perioada electorală pentru scrutinul din 20 octombrie și referendumul constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană.„Majoritatea candidaților independenți sunt susținuți de Rusia. Unii au anumite ambiții, anumite fumuri, unii pur și simplu sunt provocați să intre în campanie. O bună parte dintre candidații independenți intră în campanie nu pentru a ajunge la Președinție, dar pentru a face anumite jocuri, a bate în referendumul de aderare la UE, dar și pentru a o ataca pe Maia Sandu”, spune într-un interviu la RFI, comentatorul moldovean, Nicolae Negru.
„A vrea să fii președinte, e important, dar nu înseamnă totul. În 2016, am avut 24 de doritori să candideze la funcția de președinte, dar au ajuns să fie înregistrați doar 9. De ce s-a întâmplat asta, pentru că cei care vor să candideze, trebuie să adune semnături, până la 25 de mii, în jumătate din raioanele R.Moldova. Și asta se dovește o sarcină nu prea ușoară. Spre exemplu, în 2020, din 13 candidați, doar 8 au fost înregistrați. Numai partidele mari, cu structuri în raioane, localități, reușesc să facă acest lucru. De aceea, eu zic să urmărim, dar deocamdată să nu tragem concluzii cine o să candideze, ci va fi înregistrat”, consideră comentatorul de la Chișinău.
Potrivit lui Nicolae Negru, „cuiva i se pare că acum e momentul să se manifeste, dar eu cred că o bună parte dintre candidații independenți intră în campania electorală, sigur nu pentru a ajunge la Președinție, dar pentru a face anumite jocuri, a bate în referendumul de aderare la UE, dar și pentru a o ataca pe Maia Sandu pentru că ea este principalul candidat, principala persoană care are șanse mai mari să reușească”.
„Este și un element de diversiune, nu doar de luptă electorală. Moscova reactivează unele persoane care credeam demult plecate de pe scena politică. Același Vasile Tarlev (fost premier din perioada comunistă), la ce se gândește el? Nu are priză, nu are popularitate, deși se crede mare administrator sau mare prim-ministru. Dar e aproape de forțele politice pro-ruse și ne dăm seama de unde vine și ce vrea el”, continuă expertul.
L-am întrebat pe comentatorul moldovean dacă alegerile parlamentatare sunt o miză pentru candidații independenți, în eventualitatea creării unui bloc comun.
„Blocuri pot să creeze partidele. Candidații independenți pot și ei să creeze ceva acolo, dar până în prezent, niciun candidat independent nu a reușit să adune voturile necesare. La început era 3 la sută, acum nici 2 la sută nu pot aduna. Și atunci eu zic că scopurile lor nu sunt electorale. Scopurile lor sunt politice. Unii au anumite ambiții, anumite fumuri, unii pur și simplu sunt provocați să intre în campanie. Spre exemplu, Natalia Morari. Se vede că acum ea îl reprezintă pe Platon care are anumite scopuri aici. El vrea să răstoarne actuala guvernare, să se răzbune, să revină în Moldova pe cal alb. De altfel, ca și Șor, și Plahotniuc”.
Iar când vine vorba despre fostul premier Vlad Filat, liderul PLDM, comentatorul de la Chișinău susține că ex-prim-ministrul moldovean „vrea să se reabiliteze sau crede că poate să se reabiliteze. Are anumite resentimente față de Maia Sandu, crede că ea ar trebui să-i fie recunoscătoare. Și el probabil se uită că Șor, care a furat și mai mult decât el, iată este votat. Dar Șor este votat nu de ochi frumoși”.
„Șor este votat pentru bani. El a creat o rețea de alegători care votează la comandă. Este scos un candidat din cursă sau nu este înregistrat, Șor vine cu alt candidat și imediat vine și comanda. Votați pentru ăsta și lumea votează. Am văzut în Bălți, lumea a votat pentru o persoană pe care nu o cunoaște nimeni sau în Găgăuzia, unde a fost aleasă Guțul, taburetul lui Șor. Această rețea a fugarului Șor funcționează și deocamdată autoritățile nu au reușit să o destructureze”, continuă Nicolae Negru.
În ceea ce privește candidatul propus de Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon, și aici vorbim despre fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, comentatorul moldovean spune că, de fapt, este o enigmă.
„Nu pot descifra această enigmă de ce Dodon nu candidează el însuși. Explicația ar putea fi că Moscova nu-și dă consimțământul ca el să candideze. Da, potrivit sondajelor, Dodon este cotat al doilea în cursa la prezidențiale, dar la jumătatea intențiilor de vot manifestate față de Maia Sandu. Dodon are anumite limite și acestea s-au văzut în 2020. Un aspect ar fi că Moscova nu vrea. Altceva că Dodon are dosare penale și nu știm cum se mișcă lucrurile aici. Dar s-ar putea ca situația să fie și mai gravă și de aceea nu ar vrea să intre în campanie. Unii mai zic că ar putea exista și presiuni din exterior, din Occident, ca el să renunțe, să nu-i facă concurență Maiei Sandu ceea ce eu nu exclud. De ce l-a propus pe Stoianoglo, e și mai mare enigmă fiindcă și Stoianoglo are schelete în dulap. Chestiunea cu eliberarea oligarhului Platon e un mare semn de întrebare”.
În opinia lui Nicolae Negru, Rusia face mișcări și dezinformarea este cel mai puțin ce face ea.
„Se pompează foarte mulți bani în R.Moldova și sunt posibile destabilizări pe alte căi. Înainte trimitea, prin Ucraina, așa ziși omuleți verzi. Acum, la noi ei se numesc soli ai Eurasiei. Va reuși guvernarea să destructureze această rețea sau nu va reuși, deocamdată nu îi reușește. Ea poate reuși contracarea doar cu ajutorul partenerilor - România, SUA, Germania, Franța, dar și cu ajutorul Ucrainei. Ucrainenii sunt mai familiarizați cu procedeele Rusiei și ei pot lucra mai eficient împotriva lor”, conchide la RFI, comentatorul moldovean, Nicolae Negru.
Trebuie spus că, marți, și-a anunțat candidatura la prezidențiale și fostul procuror, Victoria Furtună. Își dorește să participe în cursă în calitate de candidat independent. Furtună a lansat și un videoclip, filmat la Tiraspol, lângă monumentul unui militar rus, promovând narațiuni propagandistice rusești.
Potrivit celui mai recent sondaj, realizat de compania CBS-AXA, la comanda Institutului pentru Politici și Reforme Europene, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Maia Sandu conduce detașat în preferințele alegătorilor moldoveni. Președinta ar obține aproape 40 la sută din voturi, fiind urmată la distanță mare, cu aproape 17 la sută de fostul șef de stat, socialistul Igor Dodon, care însă nu și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat.
Totodată, peste 65 la sută dintre cetățenii R.Moldova ar vota pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, la referendumul din această toamnă, mai arată sondajul ”Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova”.
Cercetarea a fost realizată în perioada 28 iunie-18 iulie, pe un eșantion de 1.119 persoane, cu o marjă de eroare de 2,9 la sută.
Comentarii
Finanţatori:
Parteneri: