Vicepreședintele Partidului Schimbării, Sergiu Tofilat, a acordat un interviu buletinului de politică externă al FES/ APE în care am discutat despre impactul alegerilor prezidențiale din România asupra Republicii Moldova, România fiind principalul partener comercial al Chișinăului, dar și cel mai vocal avocat al Republicii Moldova la Bruxelles. Am mai discutat despre implicațiile rezultatului alegerilor pentru alegerile parlamentare în Republica Moldova care vor avea loc pe 28 septembrie curent, dar și despre sprijinul pe care cele două state îl acordă Ucrainei în contextul invaziei militare ruse. Vă invităm să citiți pe larg acest interviu:
Cum apreciați cursa pentru alegerile prezidențiale și mai ales rezultatul acestor alegeri din România?
În primul rând, vreau să remarc că România nu a căzut în plasa Kremlinului. A fost o mobilizare exemplară la vot, deoarece cetățenii au înțeles pericolul, iar aceste rezultate bucură. Cu toate acestea, rezultatele denotă două probleme structurale din punctul meu de vedere. Prima problemă este că o bună parte din societate este nemulțumită de clasa politică – de “establishment”. În acest sens, am văzut care au fost rezultatele candidaților propuși de partidele de la guvernare. Așadar, lumea este nemulțumită. Lucrurile nu merg în direcția corectă.
A doua problemă, care în opinia mea este destul de gravă, este că o mare parte din societate crede în populism, în teorii conspiraționiste și în minciuni. Sau în marketing politic, așa cum se exprimă un candidat despre aceste lucruri.
În acest context, această problemă trebuie abordată frontal, deoarece ea poate genera riscuri pe viitor. Vor fi alegeri parlamentare și rezultatele pot să fie neplăcute. Poate aici România ar putea învăța din experiență Republicii Moldova, deoarece noi nu avem aici candidați susținuți de la Kremlin care să aibă mare popularitate.
Priorități și raportări la drumul european al Chișinăului
Care vedeți că ar trebui să fie prioritățile mandatului prezidențial al lui Nicușor Dan și dacă drumul european al Republicii Moldova, ca obiectiv strategic al României, ar trebui să fie una dintre ele?
România este principalul partener economic al Republicii Moldova, dacă ne uităm din perspectiva exportului și a relațiilor comerciale.
Republica Moldova beneficiază foarte mult de susținerea României din perspectiva securității energetice. Pentru că noi am fost șantajați de Kremlin cu deconectarea gazelor, cu aprovizionarea cu energie electrică, iar România a fost cea care ne-a ajutat foarte mult în acest sens.
Și contăm în continuare pe sprijinul României, dar evident că trebuie să întreprindem și noi, Republica Moldova, măsuri să ne consolidăm securitatea energetică.
Mai mult, România este deja membru al UE și cunoaște mult mai bine procesul decizional și, evident, în parcursul Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană, avem nevoie de experiența României și de susținerea decidenților politici de România.
Este cu siguranță utilă expertiza profesioniștilor din România în ceea ce ține de asimilarea fondurilor europene, deoarece este important să ai oameni competenți care să scrie proiecte, să le implementeze, să monitorizeze și să raporteze. Pe partea aceasta, noi în Republica Moldova avem un deficit mare de cadre și evident este nevoie să pregătim specialiști.
Oportunități de colaborare
Din perspectiva ajutorului pe care România îl dă Republicii Moldova, pe ce tip de colaborare credeți că ar fi bine să meargă cele două state - Republica Moldova și România. Ce proiecte vedeți ca prioritare între București și Chișinău?
Un domeniu prioritar este sigur securitatea energetică. Avem nevoie de linii de interconexiune pe energie electrică cu România. Proiectele sunt în desfășurare. Va fi finalizată conexiunea Vulcănești-Chișinău, astfel încât linia care ne conectează în acest moment cu România să nu treacă mai întâi pe malul stâng al Nistrului și după aceea să ajungă la Chișinău. Trebuie să avem o conexiune directă.
Urmează apoi încă două proiecte: o linie electrică în regiunea de nord, Suceava-Gădălin, și una la centru, de la Chișinău spre Iași-Gutinaș. Acestea sunt lucrări care se realizează pe ambele maluri ale Prutului, pe teritoriul Republicii Moldova și al României. Și ar fi bine să le finalizăm în timp util. Acest lucru va consolida securitatea energetică a Republicii Moldova. Evident, mai este vorba de aprovizionarea cu gaze. Republica Moldova importă 100% din consumul de gaze, iar România are rezerve în Marea Neagră.
Deja a fost anunțat că întreprinderea noastră de stat Energocom a semnat un contract pe termen lung pe importul de gaze din România, dar acest lucru va fi întreprins din 2027 și va contribui la întărirea securității energetice a Republicii Moldova.
Pe partea de infrastructură rutieră, vedeți importanța unor proiecte comune din acest punct de vedere?
Eu cred că este necesar, pentru că de calitatea infrastructurii rutiere și feroviare depinde dezvoltarea economică și fluxul de mărfuri. Deci, da, sunt necesare investiții pe partea rutieră prin crearea de coridoare pentru o circulație mai operativă a transportului de mărfuri, dar și de pasageri.. Dar cred că problema cea mai mare este partea de infrastructură feroviară. Anume infrastructura feroviară în Republica Moldova ar trebuie să fie o prioritate întrucât este degradată și necesită investiții.
Care ar fi oferta electorală a Partidului Schimbării pe dimensiunea colaborării cu România?
Noi suntem parte a blocului „Împreună”, iar colegii din acest bloc politic au un parteneriat cu PNL-ul din România și acest lucru trebuie valorificat. Noi trebuie evident să păstrăm relații constructive bilaterale cu România, care e principalul nostru partener și să vedem în ce măsură putem urgenta implementarea proiectelor existente și ce inițiativă noi se pot implementa cu sprijinul României.
Sprijin pentru Ucraina
Cât de important este pentru Republica Moldova ca România să continue sprijinul pentru Ucraina, ținând cont că Ucraina este în acest moment scutul care apără Republica Moldova de pericolul militar ce ar putea veni din partea Federației Ruse?
Noi astăzi în Republica Moldova putem dormi liniștiți doar datorită curajului și rezistenței armatei Ucrainei, care ne protejează de agresiunea lui Putin. Și în acest context orice sprijin este important pentru ca armata Ucrainei să învingă în această agresiune. Și evident ne am bucurat dacă România va intensifica sprijinul pentru Ucraina.
Dar, repet, este nevoie de un efort colectiv din partea tuturor statelor dezvoltate pentru a susține Ucraina și pentru a pune presiune pe administrația de la Kremlin să înceteze această agresiune. Nu este ușor, dar prin eforturi conjugate eu cred că aveam șanse de izbândă.
Cum vedeți posibilitatea ca Republica Moldova, alături de România, să participe la reconstrucția Ucrainei și ce fel de potențial ar însemna acest lucru din perspectivă economică?
Republica Moldova este vecinul Ucrainei și cu siguranță o bună parte din tot ce înseamnă fluxul de materie primă, materiale de construcție, utilaje, asistență, va trece prin Republica Moldova. Acest lucru necesită logistică, infrastructură dezvoltată, cadre calificate ca să putem gestiona tot acest proces și de ce nu să punem și noi umărul la reconstrucția Ucrainei.
Așadar, prin Republica Moldova va fi un tranzit mare de asistență pentru refacerea Ucrainei și trebuie să fim gata de acest proces. Nu sunt sigur că ne putem descurca cu forțe proprii și de aceea, da, aici probabil putem conta pe sprijin din partea României, din partea Uniunii Europene.
Comentarii
Finanţatori:
Parteneri: