Soția ambasadorului Ucrainei în R.Moldova: „După doi ani de război înțelegem că cea mai dificilă perioadă tocmai a început”

Valeria Vițu
2024-02-23 12:33:00
Valeria Vitu

„După doi ani de război, înțelegem că cea mai dificilă perioadă tocmai a început. Cele mai grele bătălii au loc pe linia frontului. Noi pierdem cei mai buni oameni, în fiecare zi. Doar cu ajutorul țărilor europene și din lume putem învinge inamicii noștri”, spune într-un interviu la RFI, Olesea Șevcenko, soția ambasadorului Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko.

Pentru a ajuta copiii care și-au pierdut părinții, în primele luni ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Olesea Șevcenko a mers la Forumul Economic de la Chișinău. La eveniment participă în jur de 300 de companii din R. Moldova, România, Polonia și Italia. Forumul a ajuns la a doua ediție și are loc sub auspiciul Familiei Regale a României. 

„Sunt onorată să fiu invitată la acest eveniment, să povestesc despre diverse evenimente organizate de Ambasada Ucrainei și Clubul Internațional al Femeilor din Moldova care acum desfășoară o acțiune de caritate împreună cu organizația „Moldova pentru pace” pentru a ajuta copiii orfani din Mariupol, care și-au pierdut părinții în primele luni de război și au devenit acum refugiați interni. Ei locuiesc în regiunea Zakarpatia din Ucraina, dar au nevoie de ajutor”, spune într-un interviu la RFI, soția ambasadorului Ucrainei în R.Moldova, Olesea Șevcenko.

„Pe site-ul Clubului Internațional al Femeilor https://iwcm.md puteți dona orice sumă pentru a ajuta copiii ucraineni. Aici, la eveniment am venit cu o boxă „Donați pentru Ucraina”, iar cei prezenți la Forumul Economic de la Chișinău pot să contribuie, să scaneze codul QR și pot dona. Avem și o licitație, iar obiectele de artă sunt expuse la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Mulțumesc pentru fiecare donație. Și în R.Moldova, și în România, puteți dona, orice sumă este binevenită. Până pe 24 februarie adunăm fonduri pentru copiii orfani din Mariupol. Este o familie a unui preot care a adoptat 17 copii, rămași fără părinți, de la începutul războiului. Unii copii au fost găsiți în stradă, alții la orfelinate sau au fost scoși în viață de sub ruinele caselor distruse. Copiii sunt afectați psihologic foarte mult, au nevoie de reabilitare. De fapt, în regiunea Zakarpatia, o regiune mult mai mică decât R.Moldova, acum sunt în jur de 400 de mii de refugiați din Donețk. Fiecare al doilea este refugiat intern. Acolo ei au deschis un centru pentru a oferi asistență psihologică acestor oameni pentru a se adapta la viața normală, un viitor”, spune Olesea Șevcenko care este și președinta Clubului Internațional al Femeilor din R.Moldova.  

Trebuie spus că, în prezent, în R.Moldova sunt aproape 100 de mii de refugiați din Ucraina. În țară activează în jur de 50 de centre de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina, iar peste două mii de persoane sunt cazate aici. Cele mai multe stau însă cu chirie sau locuiesc împreună cu familiile de moldoveni. Peste 1000 de persoane sunt angajate oficial în câmpul muncii, cei mai mulți la Chișinău, Bălți și autonomia găgăuză. 

„Vorbesc ca soție de ambasador, ca reprezentant al Ucrainei și suntem foarte mulțumiți de primirea de care au parte refugiații ucraineni, ajunși în R.Moldova. Mulțumim cetățenilor moldoveni, autorităților pentru că au făcut tot posibilul ca ucrainenii să se simtă mult mai confortabil decât în țările care oferă mai mult ajutor financiar. Noi suntem țări vecine. Atitudinea moldovenilor este foarte caldă. Moldovenii i-au primit pe ucraineni ca pe niște frați adevărați”, continuă Olesea Șevcenco.

Soția ambasadorului Ucrainei în R.Moldova a venit și cu un mesaj, la doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina.

„După doi ani de război, înțelegem că cea mai dificilă perioadă tocmai a început. Cele mai grele bătălii au loc pe linia frontului. Noi pierdem cei mai buni oameni, în fiecare zi. Noi avem un război cu una dintre cele mai mari armate din lume. Iar pentru oamenii care locuiesc în țările unde nu sunt sunete de alarme, e greu de înțeles cum trăiesc oamenii în Ucraina, cum copiii învață în școli în subsoluri. Dar s-au adaptat să trăiască în condiții atât de grele. Aici în Moldova, uneori oamenii uită cum arată, de fapt, războiul și tot ce este legat de el. Doar într-o zi, zeci de notificări îmi vin pe telefon despre alarmele de raid aerian din Ucraina. Dacă ați fi în Ucraina, deja de zece ori trebuia să mergeți să vă ascundeți în subsol”. 

„Acum crește o generație nouă, foarte afectată de război. Unii cred că acest război este departe, departe, dar vorbim de două ore până la granița cu Ucraina. Este foarte aproape de noi acest război. Le spun celor care au obosit de război și care au obosit să ofere ajutor ucrainenilor că, în zilele acestea nimeni nu poate spune că suntem în siguranță. Acum luptăm pentru ziua de mâine. Doar cu ajutorul țărilor europene și din lume, putem învinge inamicii noștri. Trebuie să continuăm, să fim puternici, să avem un viitor pentru copiii noștri. Trebuie să facem tot posibilul să oprim agresorul”, conchide la RFI, Olesea Șevcenko, soția ambasadorului Ucrainei în R.Moldova, Marko Șevcenko.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, peste 700 de mii de ucraineni au trecut hotarul cu R.Moldova, iar în jur de 100 de mii și astăzi se află aici, majoritatea fiind copii.

Valeria Vițu
2024-02-23 12:33:00

Comentarii