Afacerile cu statul ale consilierilor raionali din Soroca, Telenești, Ungheni, Strășeni și Ștefan-Vodă
Cum își împart consilierii raionali contractele de achiziții publice
Centrul de Investigații Jurnalistice a radiografiat afacerile cu statul a peste o mie de consilieri raionali și continuă să scoată la iveală interesele acestora față de banii publici, dar și schemele prin care resursele publice ajung la partidele aflate la guvernare. Ca și în cazul consilierilor din alte raioane, despre care am scris în achetele anterioare, firmele unor consilieri raionali din Soroca, Telenești, Ungheni, Strășeni și Ștefan-Vodă și ale familiior acestora sunt preferatele autorităților locale. Consiliile raionale de multe ori organizează tendere „cu noroc” pentru membrii săi. În unele cazuri, culoarea de partid pare să fie decisivă la atribuirea câștigătorilor tenderelor publice, în altele, contractele sunt atribuite fără asigurarea principiilor de transparență și concurență în achizițiile publice, așa cum prevede legea. În același timp, reprezentanții companiilor câștigătoare de licitații se răsplătesc generos cu partidele din care fac parte șefii instituțiilor publice care au oferit resursele financiare.
Milioane de lei, bani publici, în conturile firmei consilierului de la Strășeni
PLDM-istul Ion Lozovanu este consilier raional la Strășeni începând cu luna iunie 2015. În același timp, este și consilier orășenesc în aceeași localitate. Până atunci, timp de patru ani a fost ales local în Consiliul orășenesc Strășeni, în perioada în care, în fruntea raionului a fost Petru Voloșciuc, reprezentant al Partidului Liberal Democrat. Lozovanu este fondatorul unui SRL care a câștigat în ultimii ani tendere de zeci de milioane de lei. Un alt consilier raional de la Strășeni, reprezentant al PPEM, Sergiu Botnaru, este director tehnic la compania respectivă. Lozval Construct SRL a fost înființat în noiembrie 2011 și este specializat în construcții și proiectări. Despre afacerile companiei cu statul Centrul de Investigații Jurnalistice a scris încă în ianuarie 2015. Potrivit site-ului Agenției Achiziții Publice, agentul economic a câștigat din iulie 2012 până în prezent peste 40 de concursuri de achiziție, încheind contracte în valoare totală de peste 20 de milioane de lei cu diferite instituții publice. 80 la sută dintre acestea au fost semnate cu structuri subordonate Consiliului Raional Strășeni sau direct cu instituția unde activează Lozovanu. Pe de altă parte, cei mai mulți bani, mai exact 14,5 milioane de lei, au intrat în conturile firmei PLDM-istului pe durata primului mandat de consilier orășenesc, atunci când în fruntea raionului era un coleg de-al său de partid. De-a lungul anilor, firma lui Lozovanu a încheiat nu mai puțin de 15 contracte de achiziție direct cu Consiliul Raional Strășeni. Valoarea totală a acestora se cifrează la aproape opt milioane de lei. Unul dintre cele mai bănoase contracte, în valoare de 1,3 milioane de lei, a fost semnat la sfârșitul lunii septembrie 2018. Firma lui Lozovanu se angaja să repare capital acoperișul Gimnaziului Căpriana. Alte două contracte, pentru reparații într-o altă instituție de învățământ, Lozval Construct SRL le-a obținut în septembrie 2012, respectiv decembrie 2013. În total, compania PLDM-istului de la Strășeni a primit 3,1 milioane de lei pentru lucrări de reparație a blocurilor sanitare și reabilitarea sistemului de canalizare la liceul „Mihai Eminescu” din Strășeni, dar și pentru lucrările de construcție a acoperișului unui bloc al acestei instituții de învățământ.
Pe de altă parte, două dintre cele mai mari contracte câștigate de firma PLDM-istului au fost încheiate cu instituții în fruntea cărora au fost aleși colegi de partid de-ai lui Lozovanu. Bunăoară un contract gras, în valoare de 1.077.316 lei, a fost atribuit companiei lui Lozovanu de Primăria Scoreni, Strășeni, în iulie 2014. Primarul localității respective era în acea perioadă PLDM-ista Svetlana Tabacari. În decembrie 2014, Lozval Construct SRL a fost desemnată câștigătoare la un alt tender, organizat de această dată de Primăria Cociulia din raionul Cantemir. 3.735.082 de lei au ajuns în conturile firmei pentru lucrări de reparație capitală a Centrului de tineret din localitate. În acea perioadă, șeful primăriei din Cociulia era reprezentantul PLDM, Vladimir Putregai. La licitația respectivă, firma lui Lozovanu a fost desemnată câștigătoare chiar dacă nu a fost asigurată concurența, așa cum prevede legea, la tender participând doar doi agenți economici. Același lucru s-a repetat de cel puțin o dată, potrivit site-ului Agenției Achiziții Publice. Astfel, în septembrie 2014, Lozval Construct SRL a fost desemnată câștigătoare a concursului de achiziții publice organizat de Aparatul Președintelui raionului Strășeni, chiar dacă la tenderul privind reparația capitală a cantinei școlare la liceul „Mihai Eminescu” au participat doar doi agenți economici.
Ion Lozovanu a fost unul dintre cei mai generoși sponsori ai PLDM. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, el a scos din buzunar tocmai 230 de mii de lei pentru a-și susține partidul.
Solicitat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, Ion Lozovanu ne-a spus că nu există niciun conflict de interese în faptul că firma sa a câștigat concursuri de achiziție organizate de autorități subordonate instituției unde activează. „Eu ce am câștigat, am câștigat cinstit, și am câștigat contracte de până la 400 de mii. Eu am obiecte mici, cele mari nu mi le dădeau mie, că nu le meritam. Nici acum nu le merit”, ne-a spus Lozovanu. După ce i-am amintit de contractele de milioane pe care le-a câștigat în urma tenderelor organizate de Consiliul Raional Strășeni, alesul poporului a replicat: „Gata, punct. Sunt doar câteva”. Chiar dacă a făcut donații de sute de mii de lei la partid, Lozovanu a negat orice legătură cu PLDM. „N-am avut eu treabă cu partidul, cum n-am nici acum treabă. Nu am eu treabă cu tenderele, cu executivul și cu președintele. N-am eu legătură cu treburile astea”, a insistat alesul local.
Afacerile cu statul, mijlocite de colegii de partid
Alesul poporului Alexei Mereuța este la al doilea mandat în Consiliul Raional Telenești, din partea Partidului Democrat. Firma pe care a fondat-o în martie 2005, Vlamialan SRL, a câștigat în ultimii opt ani tendere pe bandă rulantă. În urma semnării a 39 de contracte de achiziție cu autorități din raionul Telenești, fie direct de Consiliul Raional Telenești, în conturile firmei democratului au intrat circa 8,3 milioane de lei. Cel mai mare contract, în valoare de 1,5 milioane de lei, firma lui Mereuța l-a semnat la 1 iulie 2014 cu Primăria satului Chițcanii Vechi pentru lucrări de reparație la grădinița „Făt Frumos” din localitate. Precizăm că cele mai multe contracte câștigate de firma Vlamialan SRL au fost încheiate cu primării în fruntea cărora au fost aleși, pe durata a două mandate consecutive, colegi de partid de-ai lui Mereuța.
Bunăoară, Primăria Ciulucani din raionul Telenești a desemnat firma democratului învingătoare a concursurilor de achiziție în repetate rânduri. După ce primul contract, în valoare de 182 de mii de lei, atribuit pentru reparația sediului primăriei din localitate și semnat în octombrie 2011, s-a lăsat cu un dosar civil în judecată, intentat pentru încasarea datoriei, Vlamialan SRL a mai câștigat alte șapte concursuri de achiziție la Ciulucani. Astfel, firma s-a ocupat de reparația grădiniței din localitate, a Casei de Cultură, dar și, repetat, de reparația sediului primăriei. Valoarea totală a contractelor se cifrează la 1,7 milioane de lei. Din 2011 până în prezent, șeful primăriei din Ciulucani este reprezentantul PDM, Andrei Cibotaru.
Contracte de achiziție în valoare de 1,4 milioane firma lui Mereuța a încheiat și cu Primăria Inești, tot din raionul Telenești, localitatea sa de baștină, unde a fost și consilier local (!). Compania consilierului democrat s-a angajat să repare acoperișul sălii de sport a școlii din localitate, să consolideze trecerile peste pârău, să curețe albia acestuia, să efectueze lucrări de reparație a grădiniței din sat, dar și a sediului primăriei.
Alexei Mereuță este sponsor constant al partidului din care face parte. Astfel, în 2011, în campania electorală pentru alegerile locale generale, el și-a ajutat partidul cu 20 de mii de lei. O altă donație de 10 mii a virat în „pușculița” PDM și în 2014, în perioada dinainte de alegerile parlamentare, conform datelor prezentate de formațiune la CEC.
L-am contactat pe Alexei Mereuță pentru a obține un comentariu. Acesta ne-a declarat că volumele executate de el și banii publici care i-au intrat în conturi sunt insignifiante. „Ar fi bine să veniți pe loc, să faceți o comparație cu alte firme. Noi activăm doar aici în teritoriu, în Telenești. În altă parte e complicat să desfășurăm activitatea. Odată ce lucrăm aici, de unde ar trebui să câștig eu alte tendere? Faceți o comparație cu alte firme și o să vedeți că ale noastre nu sunt nici pe departe contracte mari. Faptul că primarii care mi-au atribuit contractele sunt colegii mei de partid nu e vina mea, nu port eu vina că îmi sunt colegi. Chiar nu este nicio legătură cu partidul. Vreau să vă liniștesc. Eu în principiu prezint măcar o mică opoziție față de colegii mei, chiar dacă fac parte din PDM. Volumul de lucrări în construcții de unu sau două milioane pe an asta e zero. Există o mulțime de firme care nu-și onorează obligațiile și au contracte mai mari. Eu de exemplu sunt în meserie de peste 30 de ani. Nu am făcut firma asta acum, când am interese. Eu am făcut facultatea de construcții. Altceva nu fac. Ce facem azi este numai ca să ne menținem existența”, a punctat consilierul.
Un coleg de-al lui Alexei Mereuța este Iurie Darabană, consilier PLDM-ist din cadrul Consiliului Raional Telenești. La fel ca și Mereuța, Darabană se află la al doilea mandat și tot a dezvoltat pe parcursul anilor afaceri cu statul. Între aprilie 2011 și martie 2013, întreprinderea individuală care îi poartă numele a livrat materiale de construcție în sumă totală de 717 mii de lei mai multor instituții publice din raionul Telenești, după ce a fost desemnată câștigătoare în cadrul a opt tendere. La fel ca și colegul său, și Iurie Darabană a făcut donații către partidul din care face parte. În campania electorală pentru alegerile locale generale din 2015, el a susținut PLDM cu 10 mii de lei.
Când șeful Consiliului îi era coleg de partid, câștiga de două ori mai mult din afacerile cu statul
Dionis Cojocaru, ales consilier raional pe listele PLDM în Consiliul Raional Ungheni, este co-proprietarul unei afaceri de milioane. Magirus SRL, specializat în comerț, transport, publicitate și cultura legumelor, a fost înființat în februarie 2003 de către Dionis Cojocaru și fiul său, Iaroslav. Compania are un capital social de 1.169.520 de lei, din care o cotă de 88,02% îi revine consilierului raional. Între anii 2011 și 2018 firma s-a bucurat de succes la licitațiile publice organizate în raionul Ungheni. Astfel, din septembrie 2011 și până în iulie 2018, compania lui Cojocaru a fost desemnată câștigătoare în cadrul a nouă tendere și a livrat autorităților publice produse alimentare în valoare de aproape două milioane de lei. Curios este că pe durata primului mandat de consilier, când în fruntea Consiliului Raional Ungheni se afla PLDM-istul Iurie Toma, afacerile lui Cojocaru cu statul au mers mai bine. Acesta a câștigat 1,1 milioane de lei, pe când, pe durata celui de-al doilea mandat, valoarea contractelor de achiziție atribuite Magirus SRL s-a micșorat de două ori și s-a cifrat la doar 581 de mii de lei. Din totalul de tendere câștigate de firma alesului local, în șapte cazuri, organizatoarea concursurilor de achiziție a fost Primăria Ungheni. Precizăm că începând cu 2011, timp de două mandate, primarul orașului Ungheni este Alexandru Ambros. Acesta a fost sprijinit atât în 2011, cât și în 2015, de către PLDM. Înainte de alegerile prezidențiale din 2016, Ambros a anunțat că părăsește Partidul Liberal Democrat și aderă la PDM. În mai 2016 și Dionis Cojocaru a anunțat că se retrage din PLDM, pe site-ul Consiliului Raional Ungheni însă acesta figurează în continuare drept membru al fracțiunii PLDM. Contactat telefonic, Dionis Cojocaru ne-a declarat că în prezent face parte din echipa Partidului Democrat. Acesta neagă însă influența politicului în scăderea numărului de contracte pe durata celui de-al doilea mandat al său. „Contractele au scăzut probabil deoarece concurenții au oferit prețuri mai mici. Schimbările de partid deloc nu au nicio legătură aici”, ne-a declarat Dionis Cojocaru.
Colegul de la Consiliul Raional Ungheni al lui Dionis Cojocaru, democratul Sergiu Cațer, se află și el la al doilea mandat. La fel ca și Cojocaru, a fost implicat de-a lungul anilor în afaceri cu statul. Compania co-fondată de acesta, Seveliv-Gaz SRL, este specializată în lucrări de lăcătușerie și apeduct. Aceasta a fost înființată la 6 mai 2014, iar pe 1 decembrie 2014, adică peste mai puțin de șapte luni de la fondare, a câștigat primul concurs de achiziție publică. Contra sumei de 112 mii de lei, firma lui Cațer se angaja să execute lucrări de alimentare cu gaze naturale la IMSP Centrul de Sănătate Danuteni. În alte cazuri, Seveliv-Gaz a fost angajată să monteze conducte de gaz de presiune medie și joasă în mai multe localități rurale din raionul Ungheni. În total, în ultimii patru ani și jumătate, compania a câștigat șapte concursuri de achiziție, toate organizate de instituții publice din raionul Ungheni. Valoarea totală a contractelor se cifrează la 1,6 milioane de lei. Cele mai multe tendere în care favorită a fost compania democratului, au fost organizate în perioada în care șefia Consiliului Raional Ungheni a fost asigurată de reprezentanta PDM, Ludmila Guzun, colega de partid a lui Cațer. Rapoartele PDM prezentate la CEC arată că în 2015, în preajma alegerilor locale generale, Sergiu Cațer a făcut o donație către partid în mărime de 30 de mii de lei. Solicitat de reporterii CIJM, la fel ca și colegul său, Cațer a negat legătura culorii sale politice cu succesul firmei sale la tenderele publice. „Nu-i nicio legătură nimic. Primăriile pur și simplu s-au adresat. Aici au fost demersuri de la populație, adresate către primării și primăriile le-au remis către Consiliul Raional. Au fost alocați bani și la iluminare, și la gazificare, și la apeducte. N-are nicio legătură cu partidul”, a subliniat Cațer.
Afacerile consilierilor de la Soroca și Ștefan-Vodă
Constantin Nesterenco a fost ales consilier în cadrul Consiliului Raional Soroca pe listele PLDM atât în 2011, cât și în 2015. În prezent face parte din Partidul Democrat din Moldova. Soția lui Nesterenco, Liudmila, este fondatoarea firmei Nisbren-Grup SRL, specializată în fabricarea și comercializarea produselor alimentare. Compania înființată în martie 2010 a câștigat între 2011 și 2014, adică pe durata primului mandat de ales local al lui Nesterenco, opt tendere publice, în valoare de circa 1,8 milioane de lei, preponderent pentru lucrări de reparație, în contrast cu obiectivele de activitate declarate ale firmei. Cinci dintre aceste contracte au fost semnate cu autorități publice din raionul Soroca. Primul contract atribuit Nisbren-Grup SRL a fost încheiat în martie 2011, adică la doar un an de la fondarea firmei, cu instituția în care activa însuși Nesterenco - Consiliul Raional Soroca. Conform site-ului Agenției Achiziții Publice, contra sumei de 101 mii de lei, firma s-a angajat să elaboreze un raport trimestrial. Peste doar două luni, firma consilierului de la Soroca a câștigat un tender de cinci ori mai valoros, organizat de primăria Teleșeuca, raionul Dondușeni. Nisbren-Grup SRL s-a angajat să repare clădirea casei de cultură din localitate pentru 585 de mii de lei. Un alt contract, de valoare mai mică, a fost încheiat între firma lui Nesterenco și instituția pe care o conduce - Colegiul Tehnic Agricol din Soroca. El a fost numit director al instituției în aprilie 2011, iar în iunie 2014, în timpul mandatului de manager, a semnat cu firma sa un contract de achiziție a lucrărilor de reparație capitală în valoare de 86 de mii de lei. Curios este că, deși a raportat firma în declarațiile de avere anterioare, alesul local a evitat să o treacă în actul pentru 2018, prezentat la Autoritatea Națională de Integritate.
Începând cu 2003, Valeriu Beril este consilier raional la Ștefan-Vodă, fiind înaintat inițial de Partidul Popular Creștin Democrat, după care a trecut la PL, Partidul Liberal Reformator (PLR), pentru a ajunge într-un final membru al fracțiunii Blocului Electoral PPEM din Consiliul Raional. Pe durata primului mandat, compania Bercut SRL, în care Beril deține 85,2% din capitalul social de 344.813 lei, a câștigat tendere pe bandă rulantă. Astfel, începând cu februarie 2011, până în septembrie 2014, firma a fost desemnată învingătoare la nouă concursuri de achiziție în valoare totală de 587 de mii de lei. Toate contractele au fost semnate fie cu Consiliul Raional Ștefan Vodă, fie cu structurile subordonate acesteia. Compania lui Beril s-a angajat să livreze produse alimentare și mărfuri de uz gospodăresc, și chiar să elaboreze rapoarte trimestriale. Rapoartele financiare prezentate la CEC îl prezintă pe Beril drept un susținător generos al PLR, în perioada în care a făcut parte din această formațiune politică. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, el a făcut o donație în mărime de 100 de mii de lei.
Expert: „Scheme de fraudare a achizițiilor publice sunt multiple, o bună parte fiind greu de urmărit și/sau demonstrat”
Solicitată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, Olesea Stamate, președinta Asociației pentru o Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), susține că întelegerile între colegi de partid, amici etc. la împărțirea banilor publici e greu de demonstrat.
„În cazul consilierilor locali, legislația nu prevede restricții privind activitatea economică a acestora în sectorul privat. Astfel, cazurile descrise în aceste investigații, spre regret, nu pot fi calificate ca o încălcare directă a legislației. Mai ales că aleșii locali nu sunt membri ai grupului de lucru pentru achiziții în cadrul instituției din care fac parte. Conflictul de interese, conform buchiei legii, de cele mai mult ori lipsește, or declarația de imparțialitate pe care sunt obligați să o semneze toți membrii grupului de lucru prevede următoarele: „nu sunt soţ/soţie, rudă sau afin, până la gradul al treilea inclusiv, cu una sau mai multe persoane angajate ale ofertantului/ofertanţilor ori cu unul sau mai mulţi fondatori ai acestora”, „în ultimii trei ani, nu am activat în baza contractului individual de muncă sau a altui înscris care demonstrează relaţiile de muncă cu unul dintre ofertanţi ori nu am făcut parte din consiliul de administraţie sau din orice alt organ de conducere sau de administraţie al acestora”, „nu deţin acţiuni sau cote-părţi în capitalul social subscris al ofertanţilor”. De cele mai multe ori, consilierii si firmele lor nu cad sub incidenta celor indicate mai sus, iar orice altă, posibilă, înțelegere între colegi de partid, amici etc. nu poate fi demonstrată atât de ușor. Spre regret, scheme de fraudare a achizițiilor publice sunt multiple, o bună parte fiind greu de urmărit și/sau demonstrat. În final însă, se prejudiciază bugetul public, care nu este altceva decât contribuțiile fiecăruia dintre noi”, menționează Olesea Stamate.
Despre tenderele publice de milioane câștigate de firmele consilierilor de la Anenii Noi, Cahul, Strășeni, Fălești, Cimișlia, Bălți și Călărași, citiți aici, iar despre tenderele publice de milioane câștigate de firmele consilierilor de la Nisporeni, Ialoveni, Glodeni, Hâncești, Criuleni, Dubăsari și Leova, citiți aici.
Această investigație a fost realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățiri inovative în sistemul de achiziții publice din Republica Moldova prin incluziune, creativitate și practici de respectare a legislației”, implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Această investigație a fost finanțată de UE și co-finanțată de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul acestei publicații aparține autorilor și nu reflectă neapărat poziția UE și a Guvernului Britanic.
Investigaţii din aceeaşi categorie:
Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.
Comentarii