Achiziţii publice

„Abonați” la banii publici (I)

Consilierii raionali își împart contractele cu statul

Patru aleși locali de la Consiliul Raional Cahul au câștigat în ultimii ani contracte de achiziție de zeci de milioane de lei. Foto: cahul.md
Autor: Mariana Colun
01/04/2019 11966

Zeci de consilieri raionali desfășoară, pe lângă munca în favoarea statului, și afaceri private. O radiografie a afacerilor derulate de companiile aleșilor locali scoate în vileag că odată cu preluarea mandatului de ales al poporului încep să prospere și businessurile acestora. Companiile consilierilor raionali par să fie abonate la haznaua statului. Unele câștigă contracte pe bandă rulantă de sute de mii și chiar milioane de lei din contracte cu structuri subordonate instituțiilor în care activează consilierii. În mai multe cazuri, contractele sunt atribuite fără asigurarea principiilor de transparență și concurență în achizițiile publice, așa cum prevede legea. În altele, reprezentanții companiilor câștigătoare de licitații varsă donații către partidele din care fac parte liderii acestora sau șefii instituțiilor publice care au oferit resursele financiare.

Transportarea elevilor la Anenii Noi, pe seama firmelor unui consilier raional

În raionul Aneni-Noi transportarea elevilor din localitățile mai îndepărtate la licee și gimnazii este afacerea unui consilier raional. Acesta a intrat în consiliul raional pe listele Partidului Liberal Democrat. Sergiu Budescu este fondatorul a cinci companii specializate în transport. Două dintre firmele sale au câștigat, în ultimii ani, sute de mii de lei din contracte de achiziție cu instituții subordonate Consiliului Raional Anenii Noi. Valoarea contractelor a sporit considerabil după ce Budescu a ajuns în fotoliul de consilier. Bunăoară, firma Bias-Trans SRL, înființată în 2001, s-a angajat să transporte elevi către mai multe instituții de învățământ. Cele mai mari contracte, în valoare de 225.892,80 lei, respectiv 375.580,80 lei au fost semnate în martie 2017, respectiv, martie 2018, cu Direcția Educație Anenii Noi, subordonată instituției unde activează însuși Budescu. Dacă până a ajunge în fotoliul de ales local firma sa a câștigat contracte în valoare de 308.637 de lei, atunci după ce a ajuns consilier raional, compania Bias-Trans SRL a câștigat de trei ori mai mult. Valoarea totală a contractelor semnate începând cu 2015 se cifrează la 915.934 de lei. Sergiu Budescu a contribuit cu o sumă impunătoare la formarea bugetului formațiunii din care făcea parte în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2015. Portalul Anticoruptie.md a scris într-o anchetă că Budescu a donat pentru PLDM 99.000 de lei. La alegerile parlamentare din 2014, consilierul raional a vărsat 100.000 de lei în pușculița PLDM. În urma scrutinului, în Consiliul Raional Anenii Noi, PLDM a câștigat nouă mandate și fotoliul de președinte al raionului. Recent, în octombrie 2018, la șefia raionului a fost instalat democratul Sergiu Rapcea.

Cea de-a doua companie înființată de Sergiu Budescu în 2001, Octaspex-Trans SRL, de asemenea specializată în transportul de mărfuri și de pasageri, a câștigat în ultimii patru ani 13 licitații organizate de mai multe instituții de învățământ din Anenii Noi, pentru transportul elevilor. Cele mai mari contracte au fost semnate după iunie 2015, adică după ce Budescu a ajuns consilier. Dacă până în iunie 2015 suma contractelor atribuite firmei Octaspex Trans SRL constituie 326.566 de lei, ca și în cazul Bias-Trans SRL, începând cu iunie 2015 și până în prezent, aceasta este de trei ori mai mare și se cifrează la 975.282 de lei. Spre exemplu în 2015, Octaspex Trans a câștigat un contract de 104.608,80 lei, în ianuarie 2016, un contract de 116.325,72 lei, în martie 2016, un contract de 190.624,00 lei, în ianuarie 2018, un contract de 147.862,56, iar în septembrie 2018, unul de 118.567,50 lei etc.

Solicitat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, Sergiu Budescu a negat că statutul de consilier a influențat în vreun fel succesul companiilor sale la concursurile de achiziție. „Noi prestăm servicii de călători. Avem transport modern și de asta și am câștigat, care e problema? Nu are nimic funcția de consilier cu ceea ce am câștigat noi. Dacă sunt consilier nu mai am dreptul să fac afaceri?”, ne-a întrebat Budescu. Alesul local a explicat de ce firmele sale participă la tendere organizate doar de instituții publice din raionul Anenii Noi. „Nu mi-i comod să particip în altă parte. Transportul meu este în parcul auto de la Anenii Noi. Cheltuielile mele, respectiv și tariful ar fi mai mari dacă aș participa la Bălți sau Ungheni de exemplu. De asta particip aici, unde este și sediul”, a comentat consilierul.

Serghei Plamadeala, colegul lui Budescu de la Consiliul Raional Anenii Noi, dar și coleg de partid, este fondatorul a trei companii, specializate în comerț. Una dintre acestea, Din-Vest SRL, se bucură de succes la licitațiile pentru achiziționarea produselor petroliere organizate de diferite instituții publice. Astfel, în ultimii patru ani, firma lui Plămădeală a fost desemnată câștigătoare în cadrul a șapte tendere. Patru tendere în care câștigător a fost desemnat agentul economic înființat de Plamadeala au fost organizate de Consiliul Raional Anenii Noi sau de instituțiile publice subordonate acestuia, într-un caz însă nu este indicată suma contractului pe portalul Agenției de Achiziții Publice. În același timp, în patru cazuri Din-Vest SRL a devenit câștigătoare în lipsă de concurență, lucru interzis de Legea privind achizițiile publice. Bunăoară la ultimul tender câștigat de firma lui Plamadeala, organizat de Spitalul Raional Căușeni „Ana și Alexandru”, Din-Vest SRL a fost singurul participant. Instituția a contractat de la compania consilierului produse petroliere în valoare de 98.000 de lei. Igor Pulbere, juristul instituției publice, ne-a declarat că licitația respectivă a fost una publică, la care a putut să participe un număr nelimitat de agenți economici. „Nu a fost limitat dreptul niciunui concurent de a participa. Nu a fost un contract direct. Legislația nu permite contractarea lucrărilor în lipsă de concurență. În cazul bunurilor și serviciilor, dacă este asigurată transparența, e posibilă încheierea contractului de achiziție și în cazul unui singur participant”, a precizat juristul.

Afacerea consilierului de la Strășeni

Merg bine afacerile cu statul în cazul unui consilier de la Strășeni. Compania Protehservice SRL, fondată de consilierul raional Strășeni al PDM, Tudor Gonța, a câștigat concursuri de achiziții publice în valoare de milioane de lei, încheind contracte cu structuri ale Consiliului Raional. Presa a scris că într-un caz, compania a fost singurul participant la concursul de achiziție. În alte cazuri, contractele semnate cu firma lui Tudor Gonța nu apar pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Bunăoară două contracte de circa 91 de mii de lei, atribuite Protehservice SRL în urma tenderelor organizate de Consiliul Raional Strășeni, nu apar însă pe site-ul Agenției de Achiziții Publice. Le-am găsit însă pe pagina web a Consiliului Raional. Consilierul a negat că ar avea vreo legătură cu succesul companiei sale la licitațiile organizate de colegii săi, precizând că firma este administrată de o altă persoană. Compania Protehservice SRL, specializată în construcţii generale de clădiri, întreţinerea şi repararea autovehiculelor și comerţ, a fost înființată de Tudor Gonța în iunie 2004, el fiind singurul fondator și este administrată de o persoană pe nume Angela Gavrilița. Timp de 13 ani, Protehservice SRL nu a avut afaceri cu statul, până în decembrie 2017, când, în baza unei cereri a ofertelor de prețuri, compania a fost selectată de Consiliul Raional Strășeni pentru a gazifica casele de locuit din Codreanca. Contractul de achiziție în valoare de 537.000 de lei a fost încheiat pe 21 decembrie 2017, chiar dacă firma lui Tudor Gonța nu a avut concurenți. Din comisia de selectare a agentului economic au făcut parte colegii de partid ai alesului poporului. Un an mai târziu, pe 1 noiembrie 2018, firma consilierului democrat a încheiat cu Aparatul președintelui raionului Strășeni un contract și mai gras, în valoare de 2.184.118,75 de lei, pentru reparația capitală a sistemului de încălzire la Liceul Teoretic „Alecu Russo” din satul Cojușna. Pe 19 noiembrie 2018, firma lui Gonța a mai câștigat o licitație, organizată tot de Consiliul Raional Strășeni, în valoare de 210.275,55 lei, pentru gazificarea clădirii Centrului de Plasament și Reabilitare din comuna Micleușeni.

În ultimii ani, Tudor Gonța a făcut donații de sute de mii de lei către Partidul Democrat. Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, în 2016, Gonța a vărsat în conturi Partidului Democrat 130.000 de lei. În 2017, alesul raional de la Strășeni a mai făcut o donație de 75.000 de lei.

Afacerile prospere de la Cahul

Boris Susanu. Foto: stroyka.md

Boris Susanu, consilier democrat de la Cahul și vicepreședintele Organizației Teritoriale Cahul a Partidului Democrat, este fondatorul a nu mai puțin de opt firme, specializate în construcții, asigurări, consultații, transport, comerț și activități de pază. Două dintre aceste companii au dezvoltat afaceri cu statul. SRL Gebhardt-Construct, specializată în construcții, a fost înființată de Nadejda și Boris Susanu în octombrie 1999. Datele de la Agenția Achiziții Publice arată că această companie a obținut câștig în ultimii opt ani la 70 de tendere, semnând contracte în sumă totală de 31 de milioane de lei. Majoritatea autorităților publice care au organizat concursurile de achiziție sunt instituții de stat din Cahul, printre ele și Consiliul Raional Cahul. La 17 noiembrie 2016, adică în momentul în care Susanu era deja consilier, firma sa a semnat cel mai gras contract, în mărime de peste cinci milioane de lei, cu Primăria Cahul. Aceasta s-a angajat să efectueze lucrări de reparație a Pieței Independenței și a străzilor adiacente din orașul Cahul. În 2015, firma a câștigat 20 de licitații publice organizate în raionul Cahul. Valoarea totală a lucrărilor pe care compania democratului și-a asumat să le execute a fost de 3,2 milioane de lei. În 2016, firma a încheiat contracte în valoare de peste 6,2 milioane de lei din bani publici, iar în 2017 - de 4,4 milioane de lei. 

SRL Gebhardt-Construct a câștigat concursuri de achiziție și înainte ca Boris Susanu să fie ales consilier raional. Unele dintre cele mai bănoase contracte au fost însă încheiate cu instituții publice conduse de colegi de partid de-ai consilierului. Astfel, cel mai valoros contract de achiziții, câștigat de firma lui Susanu în 2014, prevede reparația capitală a Liceului „Mihai Eminescu” din orașul Cahul. Firma a câștigat licitația la care au mai participat trei companii, grație faptului că a propus cel mai mic preț - 4,4 milioane de lei. Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, la 15 mai 2015, Gebhardt-Construct a semnat cu liceul un contact de prelungire a termenului de executare a lucrărilor, iar peste o lună a cerut să i se plătească în plus 591 de mii de lei pentru lucrările executate. În 2016, firma lui Susanu a mai încheiat un contract de achiziție cu instituția de învățământ, în valoare de 676.000 de lei, micșorat patru luni mai târziu, cu 89.000 de lei. Alte trei contracte, în valoare totală de 882.000 de lei au fost încheiate în 2016-2017 pentru livrarea unei mașini de spălat vase, pentru lucrări de reparație a canalizării și lucrări de reparații interioare. Ala Gaidar, directoarea Liceului „Mihai Eminescu”, este președintă a Organizației de Femei din Cahul a Partidului Democrat. La 11 noiembrie 2014, firma lui Susanu a devenit câștigătoarea unui tender organizat de Primăria Andrușul de Jos, raionul Cahul, și s-a angajat să repare drumul din localitate contra sumei de 903.000 de lei. Precizăm că în acel moment, primarul comunei era și el membru PD.

Cea de-a doua companie care a obținut câștig la mai multe concursuri de achiziție este Întreprindrea Individuală Liusi-Susanu și este specializată în comerț. În ultimii cinci ani a încasat sute de mii de lei după ce a câștigat 13 tendere organizate de instituții publice din sudul Moldovei, preponderent din Cahul. Cele mai multe contracte de achiziție au fost semnate după ce Boris Susanu s-a instalat în fotoliul de consilier raional. Spre comparație, în perioada 2011-2015, compania consilierului democrat a câștigat tendere în valoare de circa 416 mii de lei, în timp ce, din vara lui 2015 încoace, suma contractelor se ridică la 718.000 de lei. La 31 iulie 2017 a fost încheiat cel mai mare contract, în valoare de 261.000 de lei, cu Primăria Cahul, pentru materiale de reparație a sistemului de încălzire, canalizare și apeduct pentru grădinița nr. 9 și Școala Sportivă nr. 2. Compania alesului local a fost singura participantă la acest tender. Un alt concurs de achiziție interesant câștigat de ÎI Liusi-Susanu a fost organizat tot de Primăria Cahul, iar obiectul achiziției l-a constituit „banchete de odihnă”.

Boris Susanu a făcut în ultimii ani mai multe donații către Partidul Democrat. În 2015, în timpul campaniei electorale în urma căreia a devenit ales local, acesta a vărstat în haznaua formațiunii 90 de mii de lei. În campania electorală pentru prezidențiale, el l-a susținut pe Marian Lupu înainte ca acesta să se retragă, cu 25 de mii de lei, în timp ce în bugetul PDM pentru 2016, potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, el a mai transferat 50 de mii de lei. În campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, Denis Saviuc, un angajat al Întreprinderii Individuale Liusi-Susanu, fondată de consilierul pedist, a făcut o donație în valoare de 55 de mii de lei către PDM.

Solicitat de reporterii CIJM pentru a oferi un comentariu, Boris Susanu s-a încurcat în declarații. „Pe scurt aș spune că sunt diferite cazuri. În linii generale e normal, dar sincer să vă spun nu suntem tare tare satisfăcuți de lucrul cu bugetul. N-aș putea să dau acum prea multe detalii, pentru că sunt într-o ședință”, ne-a zis democratul și ne-a rugat să revenim cu un apel mai târziu, după care nu a mai răspuns la telefon.

Doi consilieri raionali de la Cahul, Valentin Lungu și Dumitru Zamfirov, sunt acționarii unei societăți pe acțiuni care a câștigat în ultimii ani tendere de milioane de lei. Constructorul-Sud SA a fost fondată în 1995, este specializată în construcții și are un capital social subscris de 184.800 de lei. În declarația de avere a lui Zamfirov pentru 2017 este indicat faptul că el deține 162 de acțiuni în această societate. De partea cealaltă, Valentin Lungu a raportat 288 de acțiuni. Tot el este și administratorul companiei. Constructorul-Sud SA a câștigat din 2011 până în prezent circa 70 de concursuri de achiziție, încheind contracte în valoare totală de 14,4 milioane de lei. Spre exemplu in iulie 2018 Constructorul-Sud SA a incheiat un contract in valoare de 1.263.360 de lei. Majoritatea absolută a tenderelor au fost organizate de structuri de stat din raionul Cahul. Precizăm că Dumitru Zamfirov este la al doilea mandat de consilier. Anterior, între 2011 și 2015, el a reprezentat Partidul Comuniștilor în Consiliul Raional. În perioada 2011-2015, în care instituția era condusă de un coleg de-al său de partid, societatea pe acțiuni la care Zamfirov este acționar a câștigat tendere în valoare de peste 9,4 milioane de lei. În timpul celui de-al doilea mandat, consilierul este membru al Partidului Democrat. De partea cealaltă, Valentin Lungu a acces pe listele PLDM în fotoliul de ales local, în decembrie 2015, după demisia unui coleg. În august 2016, împreună cu mai mulți colegi, s-a retras din Partidul Liberal Democrat și este în prezent neafiliat. În ultimii patru ani, Constructorul-Sud SA a câștigat licitații în valoare de cinci milioane de lei. 3,7 milioane au ajuns în conturile companiei în urma tenderelor organizate de Consiliul Raional. Alte contracte de sute de mii de lei au fost încheiate cu primării în fruntea cărora au fost instalați fie reprezentanți ai Partidului Democrat (Primăria Câșlița Prut) – 695 de mii de lei, fie foști PLDM-iști care au părăsit formațiunea odată cu Valentin Lungu (primăriile Pelinei, Roșu, Manta, Baurci-Moldoveni). Valoarea totală a contractelor semnate cu cei din urmă se ridică la 1,4 milioane de lei.

Rapoartele financiare ale PLDM prezentate la CEC în campania electorală locală din 2015 arată că Valentin Lungu a făcut către această formațiune politică o donație în mărime de 30 de mii de lei. De partea cealaltă, și Zamfirov a făcut o donație de 10 mii de lei către Partidul Democrat în campania electorală din 2015.

Solicitat de reporterii CIJM, Valentin Lungu a declarat că nu vede niciun conflict de interese în situația respectivă. „Ce are una cu alta. Eu am câștigat tendere la primării mai mult. N-am eu nicio implicare. La concursuri participă câte șapte-opt companii”, a subliniat Lungu. El a precizat că în prezent nu face parte din niciun partid politic. De partea cealaltă, Dumitru Zamfirov nu a răspuns la apelurile noastre pentru a ne oferi un comentariu.

Licitații „sub umbrelă”

Omul de afaceri Andrian Galaju, deputata PD Elena Bacalu și funcționarul din Cahul Sergiu Drangoi

Despre succesul firmei Gold-Construct SRL, care aparține unui alt consilier raional democrat de la Cahul, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scris încă în iulie 2016. În anchetă se arată că firma care câștiga licitații pe bandă rulantă a fost înregistrată în apartamentul tatălui șefului Direcției construcții, gospodărie comunală și drumuri a Consiliului Raional Cahul, Sergiu Drangoi, care este și secretarul executiv al Organizației Teritoriale Cahul a PDM. Datele oficiale arată că firma Gold-Construct a fost fondată pe 25 noiembrie 2013 de Andrian Galaju, anterior angajat al fostului Oficiu teritorial Cahul al Întreprinderii de Stat „Cadastru” (în prezent Agenția Servicii Publice, n.r.) și bun prieten al lui Drangoi, după cum se poate vedea și din pozele acestora de pe rețelele de socializare. „Inițial, firma avea sediul într-un apartament pe str. Tineretului 10, din orașul Cahul. Locuința este înregistrată pe numele lui Nicolae Drangoi, tatăl lui Sergiu. Ulterior, firma și-a schimbat adresa juridică. Direcția pe care o conduce Sergiu Drangoi are rolul de a stabili tipul și volumul de lucrări care urmează a fi executate în cadrul unui contract de achiziții, dar și valoarea estimativă a acestora”, se mai arată în ancheta CIJM. În 2016, numai pentru reparația gimnaziului-grădiniță din satul Găvănoasa, din raionul Cahul, firma a semnat un contract de 1,5 milioane de lei. În mod ciudat, în 2015 autoritatea contractantă a anulat trei licitații desfășurate pentru reparația acestei grădinițe, chiar dacă la concurs au participat mai mult de trei companii. Un alt contract valoros, în mărime de 833 de mii de lei, a fost semnat la 23 februarie 2016 între Gold-Construct SRL și Consiliul Raional Cahul. Contractul presupunea executarea lucrărilor de reparație la edificiul Consiliului raional. Conform planului achiziţiilor publice pentru anul 2018, a fost planificată suma de 416.666 de lei din bugetul de stat pentru achiziționarea, în 2018, a unor noi lucrări de reparație a edificiilor Consiliului Raional Cahul.

Andrian Galaju este sponsor constant al partidului din care face parte. Astfel, în 2014, în campania electorală pentru alegerile parlamentare, el și-a ajutat partidul cu 60 de mii de lei. 35 de mii a virat în „pușculița” lui Marian Lupu, când acesta și-a înaintat candidatura pentru funcția de șef al statului, iar o altă donație în mărime de 50.000 de lei Galaju a făcut-o în bugetul PDM în 2016, potrivit unei anchete CIJM.

„Firma mea nu mai participă de foarte mulți ani la concursurile de achiziție. Din 2016 nu am participat la niciun tender. Am efectuat modificări la genul de activitate al companiei și la ziua de azi firma Gold-Construct SRL se ocupă doar de comercializarea materialelor de construcție și servicii de transport legate de construcții. În perioada în care participam la concursurile de achiziție, firma mea câștiga nu doar tendere organizate de Consiliul Raional. Este platforma de achiziții publice unde fiecare are dreptul să participe. Care este problema că am câștigat numai la Cahul? Logistic este mai ieftin să prestez aici lucrările astea. De ce trebuie să merg la Bălți să fac sau la Chișinău? Aici este magazinul de materiale de construcție și e mult mai comod să activez aici”, a precizat Galaju, fiind contactat de reporterii CIJM. Acesta a adăugat că firma sa nu ar fi efectuat lucrări la edificiul Consiliului Raional Cahul. „Consiliul Raional gestionează mai multe edificii. Eu nu am efectuat absolut nicio lucrare la edificiul Consiliului Raional Cahul. Poate fi denumirea contractului așa. Am mai trecut prin așa experiență în care am spus una și s-a transmis alta. Eu nu țin minte la moment ce a fost în 2016 și pentru ce a fost încheiat contractul de 833.000”, a mai punctat democratul.

Consilierii businessmeni de la Fălești și Cimișlia

Liubomir Sacara. Foto: Facebook.com

PLDM-istul Liubomir Sacara se află la al doilea mandat. Firma Demaror SRL, co-fondată de acesta, a câștigat concursuri de achiziții publice în valoare de milioane de lei, încheind contracte preponderent cu structuri ale Consiliului Raional Fălești. Compania Demaror SRL, specializată în construcţii civile și publicitate, a fost înființată de Vasili Boimestriuc și Liubomir Sacara în martie 2002, fiecare având câte 50% din capitalul social al firmei, și este administrată de fratele celui din urmă, Pavel Sacara. Timp de 11 ani, Demaror SRL nu a avut afaceri cu statul, până în iunie 2013, când, în baza unei cereri a ofertelor de prețuri, compania a fost selectată de Primăria Obreja Veche din raionul Fălești pentru a executa lucrări de reparație la grădinița de copii din localitate. Contractul de achiziție în valoare de 192 de mii de lei a fost încheiat pe 3 iunie 2013. Un an mai târziu, în noiembrie 2014, firma consilierului a încheiat cu Primăria Ciuciulea din raionul Glodeni, un contract în valoare de aproape un milion de lei, pentru executarea lucrărilor de reparație a sistemului de alimentare cu apă. În total, în ultimii șase ani, compania alesului local a semnat peste 30 de contracte de achiziție în valoare totală de 13 milioane de lei. Cel mai gras contract a fost încheiat recent, la 17 octombrie 2018, cu Aparatul Președintelui Raionului Glodeni. Contra sumei de 4,6 milioane de lei, firma lui Sacara s-a angajat să execute lucrări de reparație capitală a stadionului central din orașul Glodeni. Alte contracte bănoase, în valoare de 895 de mii, respectiv 535 de mii de lei au fost încheiate cu primăriile Mărăndeni și Risipeni, în perioada în care acestea erau conduse de primari PLDM-iști.

Începând cu 2011, Maxim Colța este consilier raional la Cimișlia, fiind înaintat de PLDM. De la mijlocul lunii martie 2013 și până în vara lui 2015 a fost președintele raionului Cimișlia. Întâmplător sau nu, la doar o lună de la instalarea lui Colța în fotoliul de șef al raionului, Pliton SRL, compania sa specializată în construcții, a început să câștige tendere pe bandă rulantă. Astfel, începând cu aprilie 2013, compania a fost desemnată învingătoare la 17 concursuri de achiziții în valoare totală de 4,2 milioane de lei. Cel mai mare contract, în valoare de 819.000 de lei, a fost semnat cu instituția unde activează Colța la 26 aprilie 2013. Firma acestuia se angaja să reamplaseze rețelele electrice aeriene din preajma drumului Codreni – Sagaidacul Nou. Jumătate de milion de lei a intrat în conturile firmei alesului local în urma semnării, la 27 octombrie 2014, a unui contract tot cu Consiliul Raional Cimișlia, de această dată pentru lucrări de reparație a rețelei de alimentare cu curent electric. Cel mai recent tender câștigat de firma Pliton SRL, în valoare de 233.000 de lei, a fost organizat în septembrie 2018 de Primăria Gura Galbenei, raionul Cimișlia. Solicitat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, Maxim Colța ne-a spus că nu vede absolut niciun conflict de interese în faptul că firma sa câștigă tendere organizate de instituții publice din Cimișlia. „În perioada aceasta eu am participat la mai multe concursuri de achiziție, și la nord. N-am niciun interes absolut în această privință. Eu propun tot timpul prețuri mai bune. Nu am niciun scop ascuns. Asta pe sinceritate vă spun”, ne-a declarat consilierul.

Milioane de lei în conturile firmei consilierului de la Bălți

Boris Marcoci (dreapta) ridică premiul prin care firma sa a fost desemnată cel mai bun antreprenor
în sfera construcţiilor la concursul „Cel mai bun antreprenor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii”
pentru anul 2015. Foto: balti.md

Boris Marcoci este ales local în Consiliul Municipal Bălți în Fracțiunea pro-europeană și se află la al doilea mandat. El a încasat în ultimii ani milioane de lei, bani publici, prin intermediul firmei pe care a fondat-o, Marsharcon SRL. Compania este specializată în construcţii complete și parțiale de clădiri, construcții inginerești și civile. Aceasta a fost înființată de Boris și Elena Marcoci în februarie 2000 și are un capital social subscris de 5,7 milioane de lei. Începând cu 2011, adică de când Marcoci este ales local, compania a câștigat tendere în sumă totală de 19,5 milioane de lei. În mai multe cazuri compania alesului local a fost singurul participant la concursul de achiziție. Cele mai grase contracte cu statul reprezentanții firmei le-au semnat în iunie, respectiv august 2014, când, contra unor sume de cinci, respectiv patru milioane de lei, s-au angajat să repare o stradă din Bălți și o grădiniță de copii. În februarie 2018 firma lui Marcoci a semnat cu Primăria Bălți un contract de achiziție a lucrărilor de construcție și amenajare a unui azil pentru adăpostire a pisicilor și câinilor fără adăpost, în valoare de 6,2 milioane de lei. Zece luni mai târziu, Primăria Bălți a mai încheiat un contract cu Marsharcon SRL, pentru aceleași lucrări, de această dată în valoare de 931.000 de lei, în urma unei proceduri de negociere fără publicare. Cinci zile mai târziu valoarea contractului a fost micșorată cu 409.000 de lei. Mihaela Jumiga, specialist principal în Serviciul Achiziții Publice al Primăriei Bălți, ne-a explicat că în perioada în care a fost semnat acest contract, nu se încheiau contracte adiționale de majorare, ci doar de micșorare. „În urma consultărilor cu Agenția de Achiziții Publice, ni s-a spus că pentru achizițiile de lucrări se încheiau contracte de negocieri fără publicare în loc de acorduri adiționale de majorare. Acest contract, în valoare de 931.000 de lei, se încadrează în suma de 15% din contractul inițial de 6,2 milioane”, ne-a spus Mihaela Jumiga. Curios este că, deși a raportat firma în declarația de avere pentru 2016, alesul local a evitat să o treacă în actul pentru 2017, prezentat la Autoritatea Națională de Integritate. 

Boris Marcoci a declarat pentru reporterii CIJM că nu are nicio legătură cu faptul că firma sa a câștigat tendere de milioane. „Acolo au fost permanent licitații. N-am văzut eu să fie alte careva interese. Eu chiar deloc nu influențez niciun concurs de achiziții. Am participat la vreo opt concursuri dacă nu greșesc și dacă am pierdut, ce pot să fac”, ne-a spus consilierul. Acesta a negat că ar fi fost unicul participant la vreo licitație. „Permanent au fost cel puțin trei participanți. La tenderul pentru achiziția lucrărilor de construcție și amenajare a unui azil pentru adăpostirea pisicilor și câinilor fără adăpost au fost trei concurenți, iar eu am propus cu un milion mai puțin decât ei. La concursul de achiziție a lucrărilor de reparație capitală a unei străzi am fost tot trei, iar unul a fost descalificat și a fost organizat concurs repetat, din acest motiv pe site-ul Agenției Achiziții Publice figurez drept singurul participant. La tenderul pentru achiziția lucrărilor de reparație capitală complexă a unei grădinițe din Bălți au fost patru sau cinci participanți, nu-mi mai amintesc”, a subliniat Boris Marcoci. El a precizat că neraportarea firmei sale în declarația de avere pentru 2017 este o eroare neintenționată.

Banii publici, în buzunarele aleșilor de la Călărași

Ilie Rău, consilier raional la Călărași din 2011, inițial pe listele Partidului Republican, iar din martie 2012, membru cu acte în regulă al PDM, este fondatorul a patru firme specializate în construcții. Una dintre ele, Materimcons SRL, a semnat între iulie 2018 și martie 2019 cinci contracte de achiziție pentru livrarea materialelor de construcție, în special către întreprinderea municipală Exdrupo. În urma încheierii acestor contracte, în conturile firmei au intrat aproape șapte milioane de lei. Contrar prevederilor legale, în două cazuri, firma consilierului de la Călărași a fost singurul participant la concursul de achiziție. Afaceri cu statul a făcut și o altă companie la care Ilie Rău are o cotă de participare de 57%, societatea pe acțiuni Asicon. În ultimii opt ani compania a încheiat 70 de contracte de achiziție cu mai multe instituții din Călărași, mai mult de jumătate dintre acestea, direct cu Consiliul Raional Călărași. Suma totală a contractelor constituie peste 21 de milioane de lei. Afilierea la PD a lui Ilie Rău și faptul că între 2011 și 2015 a condus raionul Călărași par să-i fi asigurat succesul companiei sale, or, pe durata primului mandat, Asicon SA a semnat contracte în valoare de 15,2 milioane de lei, în timp ce, din vara lui 2015 până în prezent a încheiat contracte de achiziție în valoare de 5,9 milioane de lei. Bunăoară unul dintre cele mai grase contracte câștigate de firma sa, în valoare de 2,1 milioane de lei, a fost încheiat cu Consiliul Raional Călărași la doar o lună și jumătate distanță din momentul în care a fost anunțat că Rău, alături de mai mulți colegi, aderă la PDM. Anterior presa a scris că și calitatea lucrărilor efectuate de societatea pe acțiuni lasă de dorit. Astfel, unul dintre tenderele din iunie 2015 câștigate de Asicon SA presupunea reparația acoperișului bibliotecii publice din centrul raional. Pentru aceste servicii, compania care a propus cel mai mic preț a încasat 118.000 de lei. Banii însă au ajuns doar pentru jumătate de acoperiș. Ilie Rău le-a declarat atunci jurnaliștilor că nu vede niciun conflict de interese și nicio problemă în faptul că firma sa câștiga contracte pe bandă rulantă în raionul pe care l-a condus și a dat asigurări că aceasta va lua rulații. Solicitat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice să explice de ce valoarea contractelor a scăzut de două ori și jumătate față de perioada în care era președinte de raion, Ilie Rău s-a arătat indignat de întrebări. „Funcțiile mele nu influențează lucrurile. Dacă a fost criză economică, ce are una cu alta? Nu numai la noi au scăzut rulajele. Nu este nicio legătură și terminați odată cu investigațiile astea”, ne-a sugerat alesul local.

Vasilii Curmei. Foto: Facebook.com

În cadrul companiei Asicon SA deține 0,7% din capitalul social și un coleg de-al lui Ilie Rău, consilierul Vasilii Curmei. La fel ca și Rău, Curmei este la al doilea mandat consecutiv în Consiliul Raional Călărași, înaintat pe listele PLDM. Vasilii Curmei mai deține o afacere specializată în lucrări și servicii – Cvacons-Lux SRL. Compania înființată în iulie 2012 a început să se bucure de succes la licitațiile publice deja în februarie 2013, iar de atunci a semnat peste 40 de contracte de achiziție în valoare de nouă milioane de lei. Autoritățile contractante care au organizat tenderele sunt din Călărași. Fiecare al patrulea contract de achiziție a fost semnat cu Consiliul Raional Călărași. Solicitat de reporterii CIJM, alesul local a negat că firma sa ar avea succes la concursurile de achiziție. „Succes nu prea este. Nu avem de lucru. La început a fost oleacă. Eu particip la licitații, particip la toate acelea. Sunt companii care câștigă cu mult mai mari tendere. Eu câștig din astea, de mică valoare”, ne-a declarat Vasilii Curmei. El a subliniat că statutul de consilier nu l-a ajutat să câștige concursurile de achiziție. „Nu are nicio legătură una cu alta. Eu din licitații nu m-am îmbogățit. Dacă gândiți că m-a ajutat statutul de consilier să câștig licitațiile, vă spun că nu am văzut niciun ajutor în asta.” Alesul local a recunoscut însă că cerea de lucru de la autoritățile publice din raion, pentru ca echipa sa de muncitori să își poată continua activitatea. „Dacă sincer, cum lucram – mă duceam câteodată și mă ceream la o primărie sau alta să lucrez, că aveam vreo 30 de muncitori și trebuia să le dau de lucru. Anul trecut am făcut un milion de lei, anul acesta însă nu am niciun contract încă. La noi toate concursurile de milioane le câștigă companiile venite de la Chișinău. Ei vin și tot pe lucrătorii noștri îi iau și lucrează. Eu pentru muncitorii mei lucrez. Am avut anterior vreo 20, acum am 17 și pleacă și ăștia”, ne-a declarat Vasilii Curmei. Acesta a precizat că vrea să se retragă definitiv din politică, fiind dezamăgit de situația din țară. „Sincer să vă spun, vreau să lepăd tot. Nu m-am implicat nici în alegerile parlamentare. Să vedeți cât e de murdar. Trebuie de dus de aici”, a conchis alesul local.

Alesul poporului Iulian David este la al doilea mandat în Consiliul Raional Călărași, fiind ales pe listele PLDM. Firma pe care a fondat-o în octombrie 2014, Citycons DV SRL, a câștigat între iunie 2015 (adică la mai puțin de un an de la fondare) și iunie 2018 trei concursuri de achiziție organizate de structuri de stat din raionul Călărași. Una dintre acestea este chiar Consiliul Raional, unde activează David. Valoarea contractelor atribuite către Citycons DV SRL pentru executarea lucrărilor de reparație și amenajare la mai multe instituții de învățământ din raionul Călărași se cifrează la 542.000 de lei.

Gheorghe Stratan este consilier din partea blocului electoral PPEM în Consiliul Raional Călărași. Este la al doilea mandat. Anterior a acces în Consiliul Raional pe listele Partidului Liberal, după care a trecut la Partidul Liberal Reformator, din care face parte până în prezent. Stratan este fondatorul a trei companii, specializate în agricultură, reparații mecanice și „comerțul cu amănuntul al carburanților, construcții complete și parțiale de clădiri”. Una dintre acestea, Vigi SRL, este printre preferatele autorităților publice din Călărași la capitolul achiziții. Firma fondată de Stratan în aprilie 1995 are un capital social subscris în valoare de 10,5 milioane de lei și a câștigat în ultimii opt ani peste 50 de concursuri de achiziție, încasând de la stat peste 23 de milioane de lei. În diferite cazuri obiectul achiziției diferă de la produse alimentare la produse petroliere sau reparația edificiilor. Autoritățile contractante care au preferat produsele și serviciile Vigi SRL sunt instituții de stat din Călărași. Printre acestea, în șapte cazuri, este vorba direct despre Consiliul Raional Călărași. Solicitat de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, Gheorghe Stratan ne-a spus că nu vede vreun conflict de interese în această situație. „Dacă să luăm rulajul companiei pentru opt ani, 23 de milioane nu e atât de mult. Noi participăm la concursuri. Ce înseamnă un milion de lei în construcții sau în comercializarea produselor petroliere? Nu văd nimic deosebit aici”, ne-a spus Stratan.

Despre tenderele publice de milioane câștigate de firmele consilierilor de la Nisporeni, Ialoveni, Glodeni, Hâncești, Criuleni, Dubăsari și Leova, citiți aici.

Această investigație a fost realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățiri inovative în sistemul de achiziții publice din Republica Moldova prin incluziune, creativitate și practici de respectare a legislației”, implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Această investigație a fost finanțată de UE și co-finanțată de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul acestei publicații aparține autorilor și nu reflectă neapărat poziția UE și a Guvernului Britanic.​

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii