Achiziţii publice

Licitații „sub umbrelă”

Firme apropiate unor funcționari din cadrul Agenției Achiziții Publice sau responsabililor de licitații în raioane se bucură de succes la concursurile de achiziții.

În imagine, Sergiu Drangoi (stânga) și Andrian Galaju (dreapta), alături de fosta vicepreședintă a raionului Cahul, deputata PD Elena Bacalu, ministra Culturii Monica Babuc și premierul Pavel Filip. Sursa foto: facebook/ Sergiu Drangoi
Autor: Mariana Rață
18/07/2016 24342

O companie de construcții, care îl are în calitate de cofondator pe specialistul principal al Agenției Achiziții Publice (AAP) din Anenii Noi, câștigă licitații „pe bandă rulantă”  în raion. În doar doi ani de zile, din 2014 și până în prezent, firma Softconstruct, a cărei fondator este Iacob Plămădeală, specialist principal al AAP în raionul Anenii Noi, a semnat 16 contracte de achiziții în valoare de peste trei milioane de lei. Autoritățile locale spun că nu ar fi știut despre legătura dintre funcționar și firmă.  

Prima licitație, fără concurență

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, Softconstruct îi are în calitate de cofondatori, cu 50 % din acțiuni fiecare, pe frații Visarion și Iacob Plămădeală, ultimul specialist principal al AAP în raionul Anenii Noi din anul 2012. În declarația de avere pentru anul 2014, funcționarul a declarat, pe lângă salariul de 44,7 mii de lei de la AAP,  un alt salariu, de 20,6 mii de lei, de la Softconstruct.

Liceul din Varnița, reparat de firma Softconstruct

Firma a fost fondată pe 16 ianuarie 2014, iar peste doar jumătate de an, pe 14 iulie 2014, a semnat primul contract de achiziții cu primăria satului Varnița, raionul Anenii Noi, pentru reparația capitală a liceului din localitate. Valoarea lucrărilor a fost de circa 230 de mii de lei.

La concursul de oferte a prețurilor a participat doar Softconstruct și chiar dacă legea nu recomandă desfășurarea concursurilor de achiziții cu participarea unei singure oferte, contractul a fost semnat și acceptat de AAP. Un an mai târziu, suma contractului a fost majorată  cu aproape 22 de mii de lei, pentru ca Softconstruct  să poată repara și bucătăria liceului. Anul trecut, Primăria Varnița a mai semnat două contracte de achiziții cu Softconstruct, în valoare de peste 300 de mii de lei.

 

Licitațiile, evitate

În cele mai multe cazuri, autoritățile publice din Anenii Noi au încheiat contracte cu această companie în baza unor concursuri de oferte a prețurilor.

„E mai simplă procedura și este permisă de lege”, explică Ion Ghețan, primarul satului Hârbovăț. În 2015, primăria din această localitate a semnat trei contracte de achiziții cu firma angajatului de la AAP, toate pentru lucrări de reparație a grădiniței. La 21 decembrie anul trecut, compania a fost contractată direct de primar, în lipsa vreunui concurs, pentru a repara acoperișul grădiniței. Valoarea lucrărilor a fost de 271 de mii de lei.

„Nu am avut timp de concurs. Vântul ne luase acoperișul de la grădiniță și trebuia să acționăm rapid. Firma tocmai terminase lucrările la gardul instituției și încă nu-și luase tehnica de pe teritoriul grădiniței de aceea am apelat la ei”, se scuză primarul, precizând că nu a știut că Softconstruct are vreo legătură cu Iacob Plămădeală.

„Eu știam că e firma fratelui lui mai mare. Oricum, Iacob nu a avut nicio treabă cu acest contract. Eu am fost la el la consultații, dar el m-a trimis să merg direct la Agenția pentru Achiziții Publice ca să cer permisiunea”, îl apără Ghețan pe funcționarul de la AAP.

Cel mai mic preț, umflat prin acorduri adiționale

Tabăra de odihnă din Viișoara, deschisă după ce a fost reparată de firma funcționarului de la AAP

În octombrie 2015, Softconstruct a fost contractată  pentru reparația acoperișului și construcția stadionului artificial al taberei de odihnă din satul Viișoara, Anenii Noi. La concursul de oferte a prețurilor au participat cinci companii, iar firma lui Plămădeală a fost selectată pentru că a propus cea mai mică sumă, 408 mii de lei. Peste doar o lună, compania a solicitat însă majorarea contractului cu 122 de mii de lei, ceea ce reprezintă 29 % din valoarea lui inițială.

„Majorarea a fost solicitată pentru că a fost nevoie de un volum mai mare de beton decât fusese prevăzut inițial. A mai fost nevoie și alte lucrări auxiliare. Noi suntem foarte mulțumiți de munca lor. Am scris și o scrisoare de recomandare companiei. Ei ne-au oferit sfaturi bune despre cum ar trebui să facem lucrările. Înțelegeți, legea ne permite majorări ale contractelor de achiziții până la 30 %. Banii trebuiau folosiți, altfel îi pierdeam”, ne spune Constantin Croitoru, directorul taberei. Acesta declină orice implicare a lui Iacob Plămădeală în organizarea sau desfășurarea concursului de achiziții. „Noi l-am consultat doar la etapa inițială, și după organizarea concursului i-am prezentat informația”, ne asigură Croitoru.

Se bucură de succes doar în Anenii Noi

Contactat de reporterul Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), Visarion Plămădeală, fratele funcționarului de la AAP, tot el și administrator al firmei Softconstruct, susține că Iacob Plămădeală nu a influențat în niciun fel concursurile de achiziții pe care le-a câștigat compania.

Iacob Plămădeală, specialist principal al AAP în Anenii Noi 

„Eu sunt specialist în domeniu și știu să calculez prețul așa încât să avem și noi un profit minim, și autorităților contractante să le convină, iată și secretul succesului”, a încercat să ne convingă businessmanul. Totuși, acesta nu a putut explica de ce compania nu se bucură de același succes și în alte raioane, Anenii Noi fiind singurul în care au reușit să câștige licitații. „Noi am încercat și în alte părți, dar nu am reușit. Problema e că avem oficiul în Anenii Noi și ca să mergem în altă parte trebuie să majorăm prețul și atunci nu mai suntem competitivi”, a încercat el să argumenteze.

Am sunat timp de mai multe zile la numărul de serviciu al lui Iacob Plămădeală, dar nimeni nu ne-a răspuns la telefon. I-am scris și pe pagina de facebook a funcționarului, dar nu am primit niciun răspuns.

Contactat de portalul anticorupție.md, Ghenadie Grib, director adjunct al Agenției Achiziții Publice, ne-a comunicat că nu a știut despre această situație, dar va încerca să clarifice lucrurile. „Nu vă pot da un răspuns tranșant acum, dar e clar că domnul Plămădeală este funcționar și în privința lui funcționează aceleași legi ca și în cazul tuturor funcționarilor, inclusiv Legea cu privire la conflictul de interese”, ne-a comunicat Grib.

Firma din casă

Cazuri în care firmele apropiate funcționarilor implicați în achiziții câștigă contracte pe bandă rulantă există și în alte raioane. Astfel, la Cahul, Gold-construct SRL, o firmă înregistrată în apartamentul tatălui șefului Direcției construcții, gospodărie comunală și drumuri a Consiliului raional Cahul, Sergiu Drangoi, a câștigat pe parcursul anului trecut și în primele șase luni ale acestui an 23 de licitații publice organizate în raion.

Omul de afaceri Andrian Galaju, deputata PD Elena Bacalu și funcționarul din Cahul Sergiu Drangoi

Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, fondator și administrator al firmei Gold-Construct SRL este Andrian Galaju, un angajat al Oficiului teritorial Cahul al ÎS „Cadastru”, și bun prieten al lui Drangoi, după cum se poate vedea și din pozele acestora de pe rețelele de socializare. Inițial, firma avea sediul într-un apartament pe str. Tineretului 10, din orașul Cahul. Locuința este înregistrată pe numele lui Nicolae Drangoi, tatăl lui Sergiu. Ulterior, firma și-a schimbat adresa juridică.

Direcția pe care o conduce Sergiu Drangoi are rolul de a stabili tipul și volumul de lucrări care urmează a fi executate în cadrul unui contract de achiziții, dar și prețul estimativ al acestora. Menționăm că, de regulă, prețul lucrărilor este cel care determină câștigătorul într-un concurs de achiziții.   

 

Câștigătoare din a treia încercare

Firma Gold-Construct a fost fondată pe 25 noiembrie 2013, iar pe 1 decembrie a câștigat prima licitație în raion. Anul acesta, din contractele semnate cu Consiliul Raional Cahul, firma a obținut 3,4 milioane de lei. Precizăm că în baza de date a Agenției Achiziții Publice nu există informații despre licitații câștigate de Gold-Construct în alt raion. De altfel, contractele din acest an sunt cele mai valoroase. Numai pentru reparația gimnaziului-grădiniță din satul Găvănoasa, Cahul, firma a semnat pe 19 mai 2016 un contract de 1,5 milioane de lei. În mod ciudat, anul trecut autoritatea contractantă a anulat trei licitații desfășurate pentru reparația acestei grădinițe, chiar dacă la concurs au participat mai mult de trei companii.

A participat la toate concursurile

Informații din baza de date a Agenției Achiziții Publice

Ludmila Matcași, specialistul responsabil de desfășurarea licitațiilor în raionul Cahul, susține că nu știe cauzele exacte pentru care au fost anulate concursurile precedente pentru reparația grădiniței din Găvănoasa pentru că acele concursuri au fost organizate de administrația grădiniței.

„Anul acesta, a contribuit și CR Cahul la finanțarea lucrărilor și de aceea am organizat noi licitația. De pregătirea caietului de sarcini s-a ocupat Direcția construcții, gospodărie comunală și drumuri a Consiliului raional Cahul”, a recunoscut funcționara, dându-ne numărul persoanei responsabile, Sergiu Drangoi.

Directoarea grădiniței, Tatiana Alexandrov, ne-a explicat că unul dintre concursurile de achiziții a fost anulat din cauză că au fost depuse doar două ofere, iar a doua oară, compania desemnată câștigătoare, Constructorul Sud, a solicitat rezilierea contractului pentru că nu reușea să execute lucrările în timpul rămas până la sfârșitul anului, adică aproximativ o lună.  

„Compania Gold-Construct a participat la ambele concursuri pentru reparația grădiniței, dar a propus un preț mai mare și nu avea cum să câștige. Nu știu ce s-a întâmplat mai departe, când CR Cahul a organizat licitația. Noi doar am fost anunțați despre rezultate. Totuși, pot să vă spun că suntem mulțumiți de lucrul băieților de la firmă. Se vede că sunt profesioniști”, a precizat Alexandrov.

„Nu am influențat nicio licitație”

Solicitat de reporterul CIJM, Drangoi a negat că ar fi influențat cumva licitațiile la care a participat firma prietenului său.

Cât privește licitația de la Găvănoasa, funcționarul afirmă că nu a făcut parte din grupul de lucru pentru organizarea licitației. Întrebat cum se face că Gold-construct a ratat concursurile pentru reparația grădiniței, atunci când acestea au fost organizate de administrația instituției de învățământ, și a câștigat licitația organizată de CR Cahul, Drangoi a precizat că aceste concursuri au fost diferite pentru că și tipul de lucrări prevăzute a fost diferit.

„La licitația organizată de Consiliu a fost prevăzut un volum mai mare de lucrări. Nu putem lega acele două proceduri de cea din acest an. Cât privește prețul lucrărilor, în acest caz, el nu a fost criteriul principal. Direcția economie din cadrul CR Cahul a decis să pună accent pe avantajul economic, experiența de muncă a companiei”, afirmă Drangoi, sugerându-ne să nu vedem doar partea rea a lucrurilor, dar și faptul că lucrările se execută în termeni și sunt calitative.

Licitații „partinice”

Sergiu Drangoi este secretar executiv al Organizației Teritoriale Cahul a Partidului Democrat, iar în afară de firma lui Andrian Galaju, și el membru al partidului, în Cahul se bucură de succes la licitații și alte companii conduse de reprezentanți ai acestui partid. Spre exemplu, firma Gebhardt-Costruct SRL, în care în calitate de cofondator figurează Boris Susanu, vicepreședintele OT Cahul a Partidului Democrat, a câștigat anului trecut 20 de licitații publice, în valoare de 3,2 milioane de lei, organizate în raionul Cahul. „Vă rog să faceți o analiză obiectivă a firmelor de construcții din raion. Dacă veți verifica veți constata că 80 la sută din aceste companii sunt ale reprezentanților PD. Care este rata ca anume acestea să câștige?”, argumentează Drangoi.

Dosar penal, în Găgăuzia

În UTA Găgăuzia, o afacere asemănătoare „pusă pe roate” de Vasile Croitor, directorul ÎM Sud-A-Con, instituţie de stat fondată de către Direcţia Generală Construcţii şi Infrastructură a autonomiei teritoriale, s-a sfârșit cu un dosar penal.

Directorul întreprinderii a fost reținut în aprilie curent de ofiţerii CNA şi procurori anticorupţie, fiind bănuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu. Acesta este suspectat că, având obligația de serviciu de a gestiona domeniul construcţiilor, lucrărilor de reparaţii şi servicii pentru toate obiectele finanţate din bugetele locale ale primăriilor din UTA Găgăuzia, ar fi trucat un şir de licitaţii publice, desemnând câștigătoare o firmă pe care a fondat-o tot el.

Liceul din satul Cișmichioi, raionul Vulcănești

Totul a ieșit la iveală după ce firma funcționarului, Eni Ev SRL, a reparat acoperișul liceului din s. Cişmichioi, raionul Vulcăneşti, iar din cauza lucrărilor de proastă calitate, acoperișul s-a deteriorat foarte curând. Procurorii au stabilit că ÎM „Sud-A-Con” ar fi trebuit să verifice calitatea lucrărilor înainte de a da în exploatare obiectivul, dar a ignorat această responsabilitate. De asemenea, lucrările au fost efectuate în lipsa documentelor de proiectare.

Cauza penală a fost pornită la 12 februarie 2016 pe faptul abuzului de serviciu comis de către directorul ÎM „Sud-A-Con”. Bărbatul a fost reținut, dar instanța de judecată a dispus ulterior cercetarea lui în stare de libertate. Potrivit șefei serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi, în prezent, cauza se află în procedură, fiind numită o revizie la ÎM „Sud-A-Con”.

Din 2013, când a fost fondată, Eni Ev a câștigat  patru licitații, în valoare totală de peste două milioane de lei. Potrivit anchetei, întreprinderea nu avea decât doi angajați – directorul și contabilul.

Galina Bostan: „Sunt conflicte de interese”

Galina Bostan, președintă a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, susține că în cazurile de la Anenii Noi și Cahul este vorba despre conflicte de interese. „În cazul de la Anenii Noi este clar un conflict de interese. În această situație, funcționarul ar trebui să decidă ce este mai important pentru el. Dacă vrea să activeze în sectorul privat, ar trebui să renunțe la funcția publică, în caz contrar, să renunțe la afacere. Și nu contează dacă a făcut parte sau nu din grupul de lucru pentru organizarea licitației”, a declarat Bostan.

Cât privește situația din Cahul, expertul consideră că există probe că între Drangoi și companiile care câștigă licitații există legături. „Chiar dacă nu e vorba despre un conflict de interese clasic, interpretarea acestuia trebuie extinsă. Nu e nevoie să interpretăm noțiunea strict după prevederile legale. Trebuie să luăm în considerație și spiritul legii. Trebuie luate în calcul nu doar dovezile directe, ci și cele indirecte”, ne-a explicat Galina Bostan. 

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii