Achiziţii publice

Cheltuieli triplate pentru construcția unui Complex sportiv de milioane la Rezina

Autor: Tudor Iaşcenco
31/03/2020 10438

Construcţia Complexului sportiv din Rezina, proiect estimat iniţial la 72 de milioane de lei, a ajuns să coste 118 milioane de lei după ce a devenit parte componentă a Documentului unic de program pentru anii 2017-2020, în urma unei hotărâri de Guvern din iunie 2018. Până în 2019, la şantierul acestui Complex au fost executate lucrări în valoare de 12,2 milioane de lei. Solicitați de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice, doi experţi independenţi în domeniul construcțiilor au ajuns la concluzia că în realitate cheltuielile ar fi fost de cel mult 4 milioane de lei.

Ce au promis şi ce au realizat

În iunie 2015, mai multe surse de informare afiliate PDM anunțau că în Rezina va fi construit un complex sportiv modern. Viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Anatolie Zolotcov, declara atunci că va monitoriza lucrările de la prima piatră care a fost pusă şi până la finisarea construcției, iar antreprenorul Liviu Jitari, administratorul firmei Litarcom SRL, afirma că, până la sfârşitul anului 2015, va fi construit stadionul, cabinele de schimb și cele de duș, iar Complexul în întregime va fi gata peste trei ani, adică în 2018.

La începutul anului 2020 şantierul Complexului sportiv este în paragină – de peste doi ani aici nu mai au loc lucrări de construcție.

În patru ani și jumătate de la începutul lucrărilor, au fost construite doar tribunele pentru 2.500 de suporteri, sub care sunt amplasate mai multe încăperi destinate pentru viitoarea administraţie a Complexului şi cabine pentru sportivi. Nici vorbă de câmp de fotbal sau alte terenuri pentru sport. De un an de zile pe site-ul Consiliului Raional Rezina nu mai apar informații despre acest proiect. Pomotoarea afacerii, Eleonora Graur, la începutul lui 2019 a devenit deputată din partea PDM, lăsând toate restanțele acumulate în timpul mandatului său pe seama noii administrații.

Costul real al lucrărilor ar fi de trei ori mai mic

Solicitați de reporterii CIJM, mai mulți colaboratori ai Consiliului Raional, aleși locali, responsabilul tehnic de șantierul Complexului ne-au spus că nu au văzut proiectele de 72 de milioane şi de 118 milioane de lei, precum și devizele respective de cheltuieli. Marcel Rusu, șeful Secției Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri a CR Rezina ne-a arătat doar actele respective pentru prima tranșă, în valoare de 12,9 milioane de lei.

Administrația Minei de piatră din Lalova ne-a informat că a eliberat firmei SRL Litarcom 324 de metri cubi de coteleţi în valoare de 167,04 mii de lei, iar firma Covcor SRL din Rezina – 787,5 metri cubi de beton de diverse mărci în valoare de 915 mii de lei. Materialele ar fi fost utilizate pentru construcția Complexului sportiv din Rezina. Doi experţi independenţi în domeniul construcţiilor sociale, la solicitarea noastră, în baza materialelor utilizate şi a volumului lucrărilor efectuate, au ajuns la concluzia că în realitate cheltuielile ar fi de maximum 4 milioane de lei, adică de trei ori mai puțin decât au cheltuit deja autoritățile.

Solicitat să comenteze cheltuielile suportate de bugetul raionului la acest obiect și cele estimate de experții independenți, Vasile Gobjilă, în prezent secretar al Consiliului Raional Rezina, ne-a răspuns: „Nu am vazut calculele experţilor independenți în domeniul construcţiilor ca să le pot compara cu procesele verbale de executare a lucrărilor, verificate de specialişti și semnate de persoane responsabile care nu aveau cum să accepte, cred eu, decalajul despre care vorbiți, pe care le deține contabilitatea aparatului președintelui și Secţia construcţii şi în baza cărora au fost făcute achitările. Eu personal regret că nu am putut să „influenţez” conducerea raionului să nu înceapă construcţia acestei „mahine””. 

După ce i-am trimis calculele experților, Vasile Gobjilă, ne-a răspuns: „Ar fi bine să le comenteze colaboratorii Secţiei Construcţii, dar eu acum nu mai pot da aşa indicații. Ar putea s-o facă președintele raionului sau vicepreședintele pe problemele dezvoltării raionale în calitate de curator pe acest domeniu”. 

Marcel Rusu, şeful Secției Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri a CR, solicitat să comenteze disproporţia vădită dintre suma achitată şi calculele exeprţilor independenţi, nu a găsit ce să răspundă.

Cum se cheltuie banii publici la Rezina

Ion Ciorbă, care până în 2015 a fost șef al Secției Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri a CR Rezina susține că primul proiect al Complexului sportiv, elaborat în perioada în care președinte al raionului era Valeriu Ciorci, putea fi realizat cu 14 milioane de lei. La începutul anului 2015, administraţia raionului Rezina, în frunte cu Eleonora Graur, a renunţat la acel proiect pe motiv că ar avea mai multe lacune şi a comandat firmei Armonic-Urban SRL alt proiect, mai modern. Administratorul companiei este Valeriu Lupaşcu, verişorul Eleonorei Graur. Ulterior, președinta a informat Consiliul că noua variantă a Complexului va costa 72 de milioane de lei, iar construcția acestuia a fost încredințată Litarcom SRL, firmă cu o reputație dubioasă atât în raion, cât și în republică, dar preferată de administraţia raionului Rezina.

Consilierul raional Victor Lupaşcu, ne-a declarat că de fapt majoritatea obiectelor propuse Consiliului spre finanţare de Aparatul Președintelui nu sunt însoțite de proiecte și devize de cheltuieli concrete. „Am abordat această problemă de mai multe ori în cadrul comisiei consultative finanțe și buget, dar de fiecare dată mi se răspundea că aceste acte există și consilierii din majoritatea de guvernare votau fără să crâcnească”, ne-a declarat Lupașcu.

„În luna februarie 2015, când la şedinţa Consiliului Raional au figurat câteva chestiuni privind alocarea resurselor pentru proiectul Complexului sportiv, începerea lucrărilor, salarizarea responsabilului tehnic, am declarat că aceasta este o aventură, că Rezina nu are nevoie de un Complex sportiv cu tribune pentru 2.500 de locuri. Majoritatea consilierilor democrați și comuniști au votat însă proiectele de decizie înaintate de Aparatul preşedintei raionului”, a mai adăugat Lupaşcu.

Și consilierul raional Andrei Gârlea ne-a spus că cifra de 72 de milioane de lei, costul preconizat al Complexului sportiv, a trezit discuţii în Consiliu, dar preşedinta raionului a dat asigurări că cea mai mare parte a cheltuielilor va fi acoperită din investiţii atrase din bugetul de stat, de la Federația Moldovenească de Fotbal, diverse proiecte, și majoritatea consilierilor a votat.

Legăturile firmei Litarcom SRL. Sursa Openmoney.md

Firmele Litarcom SRL, Capillati SRL și Ave-Borș SRL, la care Liviu Jitari era fondator, au câștigat în perioada 2013-2019 cele mai multe și cele mai mari contracte de investiții capitale în domeniul construcţiilor şi reparaţiilor iniţiate în raionul Rezina, în valoare de zeci de milioane de lei. Majoritatea tranzacţiilor cu aceste firme au fost secretizate din ambele părţi în ceea ce privește încheierea şi realizarea contractelor, lucrările tărăgănându-se cu anii, şi fiind de o calitate proastă. De exemplu, la apeductul şi reţeaua de evacuare a apelor reziduale din satul Sârcova, Litarcom SRL s-a obligat să efectueze lucrările în 12 luni, dar acestea au durat patru ani. Staţia de epurare a apelor reziduale din Rezina, construcţia căreia a fost încredinţată Litarcom SRL la începutul anului 2014, pentru a fi dată în exploatare cel târziu în toamna lui 2015, nu funcţionează nici astăzi, deşi s-au cheltuit circa 13 milioane de lei din Fondul Ecologic Naţional şi din bugetul local. Havuzul din Rezina a ieșit din funcție chiar în perioada de garanție și firma Capillati SRL nu se grăbește să facă reparațiile de rigoare. Mai mult, deși lucrările de construcție a acestuia au costat 647 de mii de lei, experții unei firme specializate în domeniu, solicitați de ziarul Cuvântul, au estimat lucrările la circa 160 de mii de lei.

 

Dezvăluirile din presă, lăsate fără reacții de către autorități și organele de drept

După publicarea în noiembrie 2019 a investigației „Șantierul - monstru de la Rezina care înghite milioane din banii publici”, așteptam că noua administrație a raionului, organele de drept se vor autosesiza și vor încerca să clarifice lucrurile, or este vorba de cheltuieli neargumentate de milioane de lei, bani publici. Atât autoritățile, cât și administrațiile Litarcom SRL, Armonic-Urban SRL n-au reacționat în niciun fel, chiar și după solicitările noastre.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei media „Creșterea gradului de conștientizare a corupției în domeniul achizițiilor publice”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul National Endowment for Democracy.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii