Achiziţii publice

Cum „a aranjat” Silvia Radu o licitație de milioane pentru proiectul „O nouă viață”

CIJM
Autor: Julieta Savițchi
01/07/2019 18559

Cu doar două zile înainte de demisia Guvernului Filip, fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, a făcut cadou o licitație de aproape 27 de milioane de lei unei firme, angajații căreia sunt în lista de sponsori ai Partidului Democrat. Cu ajutorul lui Anatolie Zagorodnîi, fost deputat transfug la PDM, actualmente director al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Silvia Radu a desemnat câștigătoare a licitației pentru livrarea obiectelor de primă necesitate pentru nou-născuți în cadrul proiectului guvernamental „O nouă viață” compania Rapid Link, în pofida faptului că o altă firmă a propus o ofertă mai avantajoasă cu 165,6 mii de lei.

Cu doar două săptămâni înainte ca Silvia Radu să ia controversata decizie, compania Rapid Link a fost subiectul unei investigații a Centrului de Investigații Jurnalistice, în care s-a vorbit despre calitatea îndoielnică a hăinuțelor livrate de această companie în primele cinci luni ale anului curent în cadrul proiectului „O nouă viață”.

Licitație aranjată pentru o anumită companie 

La începutul lunii aprilie 2019, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a publicat anunțul privind desfășurarea licitației pentru distribuirea seturilor pentru nou-născuți în perioada 1 iunie-25 decembrie, în cadrul proiectului „O nouă viață”. Licitația urma să se desfășoare într-un singur lot și prevedea procurarea a 19.894 de seturi pentru nou-născuți, valoarea estimată de autoritatea contractantă fiind de 33 de milioane 156 de mii 666 de lei, fără TVA.

Un set al cărui preț estimativ urma să fie de 1.666 de lei includea aceleași obiecte ca și seturile livrate de compania Rapid Link pe parcursul primelor cinci luni ale anului 2019: patru body-uri, două căciuli, două păturele duble, din care una sub formă de plic pentru externare, două malete, două căciulițe, două perechi de ciorăpiori, două perechi de pantalonași, dintre care una cu botoșei, un set de cosmetice pentru bebeluși, două pachete cu scutece, unul din 10 și altul din 80 de bucăți, o jucărie de pluș și cutia de carton cu saltea și căptușeală de bumbac. De această dată în caietul de sarcini au fost incluse o pernuță ortopedică și o salopetă.

 

Spre deosebire de licitația din decembrie 2018, caștigată de Rapid Link, de această dată au fost impuse condiții mai dure, care i-au defavorizat din start pe mai mulți potențiali ofertanți. Astfel, pentru a fi admis la licitație, agentul economic trebuia să aibă cifra medie de afaceri de minim 25 de milioane de lei pentru ultimii trei ani de activitate, să demonstreze că a finalizat în ultimii trei ani un contract ce a avut ca obiect livrarea unor bunuri similare cu cele ce fac obiectul contractului ce urmează a fi atribuit, iar valoarea acestui contract să fie egală cu cel puțin 50 % din valoarea viitorului contract.

Deci, condițiile enumerate mai sus au fost scrise special pentru compania Rapid Link. Aceasta, pentru că proiectul Guvernului „O nouă viață” a fost implementat la finele anului 2018 și începutul  lui 2019 în cadrul a două reprize în care unul din realizatori a fost Revista Odoraș și altul Rapid Link. Dintre aceste două companii, doar Rapid Link are o cifră de afaceri mai mare de 25 de milioane.

Surpriza de la licitație

Deși părea că din cauza condițiilor dure la licitație va participa doar compania Rapid Link, în lista ofertanților se întregistrează și Societatea comercială Dita EstFarm, una din cele mai prospere companii de pe piața importurilor și livrărilor de medicamente și produse farmaceutice.

Licitația s-a desfășurat în trei runde pe data de 3 mai și a fost câștigată de Dita EstFarm, care a propus în final prețul de 26 de milioane 668 de mii 433 de lei, cu 165,6 mii de lei mai puțin decât Rapid Link.

Rapid Link cere și... i se dă

La data de 13 mai, Rapid Link a contestat rezultatele licitației și a solicitat de la Autoritatea Națională pentru Soluționarea Contestațiilor să descalifice ofertantul Dita EstFarm. În argumentele invocate de contestatar se arată că „oferta depusă de Dita EstFarm nu corespunde cerințelor expuse în documentația de atribuire”. Rapid Link a invocat că scrisoarea de garanție pentru ofertă, emisă de o bancă comercială, prezentată de Dita EstFarm, nu corespunde documentației standard pentru realizarea achizțiilor publice, iar documentele au fost semnate electronic fără ca să fie anexată o dovadă în scris că semnatarul a fost împuternicit să semneze în numele companie Dita EstFarm.

La 29 mai, un complet prezidat de Anatol Zagorodnîi a admis contestația depusă de Rapid Link, a anulat rezultatul licitației și a obligat Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale să reevalueze ofertele.

Descalificare fără reevaluare

La 12 iunie, cu două zile înainte de demisie, Silvia Radu a semnat o scrisoare prin care i-a informat pe cei doi participanți la licitația din 3 mai că ofertantul Dita EstFarm a fost descalificat, iar Rapid Link a fost desemnat câștigătorul licitației.

Administrația SRL Dita EstFarma s-a arătat nedumerită de decizia Silviei Radu.

„Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a refuzat să reevalueze ambele oferte așa cum se cerea și a descalificat operatorul economic încălcând toate procedurile și evidențele prin abuz administrativ. Legea nr. 131 privind achizițiile publice prevede expres temeiurile de descalificare a operatorilor economici și anume art. 17 alin. 5 prevede următoarele: Ofertantul este descalificat în cazul în care nu suplimentează, nu prezintă clarificări sau nu completează informațiile sau documentele solicitate de autoritatea contractantă în termenele stabilite de aceasta (minimum trei zile lucrătoare sau, în cazul în care procedura folosită este cererea ofertelor de preţuri, minimum o zi lucrătoare). Autoritatea contractantă are obligaţia de a asigura, în orice situaţie, un termen rezonabil în funcţie de complexitatea solicitării de prezentare, suplimentare, clarificare sau completare.

Reieșind din aceste prevederi, SRL Dita EstFarm s-a conformat tuturor solicitărilor autorității contractante și a prezentat la timp toate clarificările, completările sau informațiile solicitate. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova era obligat de fapt să reevalueze ofertele agenților economici și nu să descalifice neîntemeiat și arbitrar oferta prezentată de SRL Dita EstFarm”, se arată în contestația SRL Dita EstFarm.

Trei milioane de lei pentru Rapid Link, alocați fără concurs

La 30 mai, a doua zi după decizia Autorității Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat cu SRL Rapid Link un Acord adițional în valoare de 3 milioane 56 de mii 234 de lei privind livrarea în continuare a bunurilor de primă necesitate pentru fiecare nou-născut. Banii sunt alocați fără să existe concurs.

Cutia „O nouă viață” are același conținut, doar că stofa din care sunt confecționate hăinuțele este mai calitativă, iar în loc de ciorăpeii incomozi au apărut botoșeii. Totuși, hăinuțele sunt confecționate după aceleași tipare și nu se deschid în față pentru comoditate la îmbrăcarea nou-născuților.

Ce reprezintă întreprinderea Rapid Link și contractele de milioane cu statul

Întreprinderea Rapid Link a fost fondată în 2007, de către omul de afaceri Victor Baciu și prestează sevicii în domeniul IT. 

Victor Baciu. Foto: Facebook.com

Până la 1 ianuarie 2019 Rapid Link nu a avut nimic în comun cu livrarea sau producerea articolelor pentru bebeluși, fapt ce contravine Regulamentului privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor, adoptat de Guvernul Filip la 24 octombrie 2018, în care se stipulează că furnizorul trebuie „să fie producător autohton, a cărui activitate să țină de producerea mărfurilor inclusiv pentru copii, în conformitate cu actele normative în vigoare”.

În perioada anilor 2015-2017 Compania Rapid Link a caștigat mai multe contracte avantajoase cu statul. Anii 2018 și 2019 însă au fost cei mai benefici la capitolul contracte cu statul. Astfel, după ce, la finele anului trecut, Rapid Link a semnat contractul de peste 20 de milioane pentru implementarea proiectului „O nouă viață”, în perioada 1 ianuarie-31 mai 2019, la 18 ianuarie anul curent Rapid Link a semnat un contract cu statul în valoare de 11 milioane 805,9 mii de lei pentru achiziționarea camerelor video pentru sistemul de supraveghere în secțiile de votare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. La data de 22 mai întreprinderea a câștigat licitația de 1,139 milioane de lei privind aprovizionarea cu pachete software pentru reţele, internet şi intranet a Serviciului tehnologia informației și securitate cibernetică. La 31 mai, Rapid Link a mai semnat un contract de 11 milioane 257 de mii de lei privind aprovizionarea aceluiași serviciu cu echipament de telecomunicații.

În afară de contractele de milioane, Rapid Link a mai semnat contracte de sute de mii de lei cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI, Agentia Națională pentru Curriculum și Evaluare, Agenția Resurse Informaționale Juridice, Inspectoratul General de Poliție, Serviciul Fiscal de Stat.

Începând cu anul 2014, nume similare celor ale angajaților firmei Rapid Link se regăsesc printre donatorii Partidului Democrat din Moldova. Astfel, în 2014 angajații Rapid Link ar fi donat pentru PDM cel puțin 27 de mii de lei. În 2016, donațiile angajaților firmei pentru PDM au depășit cifra de o sută de mii de lei. 

Rapid Link atacă jurnaliștii

La documentarea anchetei precedente, i-am oferit posibilitatea companiei Rapid link să răspundă la toate întrebările legate de liciație și am publicat răspunsul integral. La câteva zile de la publicare, Rapid Link a trimis pe adresa autorului investigației și a Ministerului Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și Familiei o scrisoare cu amenințări. CIJM a depus o plângere la Inspectoratul General de Poliție, calificând gestul Rapid Link drept atac dur la adresa presei, și cerând să fie examinat prin prisma prevederilor penale.

Ce spune Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Ala Nemerenco, noua ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, desemnată la câteva zile după ce Silvia Radu a numit câștigătoare a licitației din 3 mai întreprinderea Rapid Link, ne-a comunicat că nu a fost semnat contractul și banii nu au fost transferați. Șefa de la Sănătate a promis că va veni cu dezvăluiri la această temă într-o conferință de presă.

Comentariul expertului

Stela Pavlov, expertă în cadrul organizației neguvernamentale „Juriștii pentru Drepturile Omului”, susține că favorizarea anumitor agenți economici la licitații a devenit o practică frecventă. „Deseori unii opratori economici sunt favorizați de către autoritățile contractante în procesul de achiziții publice datorită birocrației și organizării „de formă” a unor licitații, fiind din start cunoscut căștigătorul. Lipsa competiției veritabile și a încrederii mediului privat în sistemul de achiziții publice, monopolizarea și mimarea transparenței achizițiilor prin acțiuni concertate și influențe tot mai mari din partea unor grupuri de interese conectate la putere fac ca agenții economici să se abțină de la participarea la procesul de achiziții publice, inclusiv pentru a evita situații de contestare a acestuia, intuind de la bun început decizia care ar urma să fie luată”, a declarat experta.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii