Achiziţii publice

Milioane aruncate pe foc: Cum s-au făcut afaceri pe bani publici în trei sate din Moldova

Фото: http://www.imholz.cz/
Autor: Nicolai Paholinițchi, Inna Cîvîrjic
12/04/2016 17309

În anul 2014, primăriile din două sate din raionul Ocnița și altul din Găgăuzia au cumpărat utilaje pentru producerea de biomasă și plăci de trotuar, din banii inspectoratelor ecologice locale. Culmea este că, în final,  tot utilajul a fost dat în conseciune unor firme, pe degeaba, pentru o perioadă de 30 sau 50 de ani. Drept urmare, primăriile celor trei localități nu au câștigat nimic din proiectele care au costat milioane de lei.

Granturi de milioane pentru trei proiecte

În urmă cu aproape doi ani, primăriile din satele Naslavcea și Unguri, raionul Ocnița, și localitatea Baurci din Găgăuzia, au primit din fondurile de mediu locale peste 10 milioane de lei pentru realizarea unor proiecte. În primele două sate urmau să fie cumpărate utilaje pentru producerea de biomasă, iar la Naslavcea – tehnică pentru reciclarea ambalajelor din plastic și fabricarea dalelor. În toate cele trei cazuri au fost încheiate contracte cu firma „Dalimarcom”, care a câștigat lictațiile.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Agenției Achiziții Publice, compania „Dalimarcom” a obținut un contract de 3,09 milioane de lei, în luna mai 2014, pentru a furniza utilajul solicitat la Baurci. Un alt contract, în valoare de 4,19 milioane era pentru satul Unguri, unde firma a câștigat tenderul în noiembrie 2014,  iar în decembrie a semnat un contract de 2,98 de milioane de lei cu primăria din Naslavcea. 

Cine a decis

Utilajul a fost cumpărat din banii fondurilor ecologice din raionul Ocnița și Găgăuzia. Mijloacele financiare ale acestor structuri provin din plăţile pentru  emisiile, deversările de substanţe poluante, amplasarea deşeurilor pe poligoane (gunoişti), sumele acumulate din amenzi pentru încălcarea legii etc. Astfel, în cazul celor două sate din raionul Ocnița, decizia a fost luată de Consiliul fondului ecologic Ocnița, iar pentru Baurci a hotărât consiliul din Găgăuzia.

Primul caz: Aleasă pentru cel mai bun preț

Primul contract a fost semnat cu primăria din Baurci. Compania  „Dalimarcom” a fost selectată dintre 3 participanți, printre care figurau și firmele „Anghelina” și „Cortacom Prim”, a declarat pentru NM, contabilul-șef al primăriei, Vasilii Ratcov. El afirmă că știe doar cine a participat la concurs, așa că ne-a trimis după alte informații la fostul edil, Petru Popaz, care era în funcție atunci când a fost semnat contractul. Acesta însă nu prea a avut chef de vorbă și ne-a oferit doar o parte din informații.

„Proiectul a fost realizat, se lucrează. Dalimarcom a furnizat utilajul, iar noi producem brichete și peleți pentru grădiniță”, declară fostul edil. Potrivit lui, condițiile principale de selectare a câștigătorului la licitație au fost - prețul mic, dar și cerințe speciale cu privire la utilaj.  Dalimarcom a întrunit ambele condiții”, a precizat ex-primarul. Petru Popaz a menționat că firma „Dalimarcom” a pus la dispoziție o linie automată de fabricare a peleților, o linie pentru producerea brichetelor,  un uscător aerodinamic, un tocător de biomasă, un ciocan concasor, un tocător de paie precum și accesorii. Ex-primarul a refuzat să spună de unde a fost adus tot utilajul.

Al doilea caz: Oferta nu a depășit suma grantului

Următorul contract a fost semnat în luna noiembrie 2014 de compania „Dalimarcom” cu Primăria din satul Unguri. Decizia de a aloca bani pentru realizarea proiectului din fondul ecologic local a fost luată de căre consiliul acestei structuri, în luna august 2014. Suma grantului constituia 4,2 mil de lei. În luna septembrie a fost organizată licitația, la care se solicita utilaj pentru două linii de producere a brichetelor și a peleților, dar și instruirea personalului.

La tender au participat 3 companii - „Eximotor”, care venea cu o ofertă de 5 mil de lei, „Gratiela” cu 6,3 milioane și „Dalimarcom”, care propunea utilaj ce nu depășea suma grantului - 4,19 mil lei.

Al treilea caz: Utilaj second-hand

Un alt proiect similar a fost pus în aplicare la Naslavcea. Numai că în acest caz era vorba despre achiziționarea utilajului pentru fabricarea plăcilor de trotuar și reciclarea ambalajelor din plastic. Primăria a înaintat cererea pentru a obține un  grant din fondul Inspectoratului Ecologic local, în luna mai 2014. În solicitare se arată că după realizarea proiectului vor fi montate linii pentru reciclarea deșeurilor și ulterior fabricarea dalelor. Deșeurile din material plastic urmau să fie colectate de la gropile de gunoi autorizate și neautorizate din localitățile Naslavcea, Bîrnova, Lipnic și Gîrbova din raionul Ocnița.

Costul total al proiectului era de 3,5 mil lei, din care 2,975 milioane erau cerute din fondul Inspectoratului Ecologic local. În luna noiembrie, proiectul a fost aprobat de către Inspectoratul Ecologic din Ocnița. Pentru realizarea proiectului, Primăria din Naslavcea trebuia să investească 525 mii lei. Restul - 2,975 de milioane – urma să vină în două tranșe de la Inspectoratul Ecologic – 90%  în faza inițială, iar 10 la sută la încheierea proiectului.  

În luna decembrie, a fost organizat tenderul pentru selectarea furnizorului, la care s-au înscris doi participanți: „Dalimarcom” și „Chitalpa”.  Primul a propus utilaj ce se încadra în toată suma grantului oferit din fondul ecologic - 2,48 mil lei fără TVA și a câștigat. Cea de-a doua companie a venit cu oferta de 2,58 milioane, la fel fără TVA.

Utilajul trebuia să fie adus până la 1 septembrie 2014, însă contractul a fost prelungit de câteva ori și acesta a fost oferit abia peste un an – în noiembrie 2015. Acest fapt este confirmat în nota informativă expediată de șeful Inspectoratului Ecologic de Stat,  Igor Talmazan, lui Valeriu Munteanu, ministru al Mediului. Redacția NM a intrat în posesia acestei note și a altor documente cu privire la acest proiect.

Potrivit documentelor, în procesul realizării proiectului au avut loc și alte încălcări - primăria nu a investit suma promisă - 525 de mii de lei, iar utilajul care trebuia să fie nou, de fapt a mai fost utilizat.„Utilajul procurat a fost folosit, nu avea termen de garanție, pe acesta lipseau plăcuțele cu datele de identificare și chiar anul producerii, dar nu avea indicat nici denumirea firmei producătoare”, se arată în actele Inspectoratului Ecologic din Ocnița.

Totodată, în acest document se spune că proiectul a fost realizat fără să fie prezentate lista lucrărilor efectuate, expertiza și avizele necesare. La fel, nu este clar unde se află sursele de colectare a deșeurilor. Drept urmare, Inspectoratul Ecologic din Ocnița conchide: „ Realizarea proiectului necesită un control mai detaliat din partea autorităților competente”.

Compania „Dalimarcom” a cumpărat utilajul de la alte două firme  - „Armomet” și „Ronil Grup” - și le-a oferit fără adaos, potrivit  Ministerului Mediului.În urma demersului nostru, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, s-a adresat procuraturii cu solicitarea de a fi examinate actele ce țin de proiectul de la Naslavcea, pentru a stabili dacă au fost comise încălcări. 

Șeful Inspectoratului Ecologic de Stat, Igor Talmazan, ne-a declarat că „deocamdată se examinează dacă există sau nu elemente ale infracțiunii”. El a mai adăugat că după ce vor fi depistate încălcări, inspectoratul local nu va mai oferi cele 10% din grant.

 

Conflict de interese

Utilajele furnizate în toate cele trei proiecte, nu au fost mult timp proprietate a statului. La numai câteva luni, acestea au fost date în conseciune unor firme, pentru o perioadă de 30-50 de ani, în ciuda faptului că toată tehnica a fost cumpărată pe bani publici. Potrivit lui Igor Talmazan, suma totală acordată  pentru realizarea proiectelor constituie  30-50% din bugetul anual al inspectoratelor ecologice locale.

În satul Baurci, utliajul a ajuns pe mâini străine la doar două luni de la semnarea contractului cu firma „Dalimarcom”. Beneficiară este compania locală „Сhitalpa”, care până atunci avea viză de reședință la Chișinău. Aceasta a figurat și printre participanții la tenderul pentru furnizarea utilajului de producere a plăcilor de trotuar organizat la Naslavcea. Directorul și administratorul firmei este locuitoarea or. Rîbnița, Nadejda Potapova. Întreprinderea a fost înregistrată în aceeași lună când a fost semnat contractul pentru furnizarea utilajului – luna mai 2014.

Fostul primar din Baurci, Petru Popaz, alias „stăpânul” Сhitalpa // Foto: ok.ru

Unii locuitori din Baurci ne-au spus că, de fapt, proprietarul întreprinderii este fostul primar, Petru Popaz. Informația nu este confirmată printr-un act oficial. Însă anume Popaz i-a cerut paznicului, într-o convorbire telefonică, să interzică accesul reporterului NM pe teritoriul fabricii.

Utilajul a fost cumpărat pe bani publici și dat în concesiune în timp ce Popaz deținea mandatul de primar. El a plecat din funcție după alegerile locale din iunie 2015, iar în prezent ocupă postul de consilier local la Baurci. Petru Popaz este membru al PDM.  

Actualul primar, Nicolai Karapir, ne-a spus că după ce reporterul NM a fost la Baurci, fostul edil ar fi trecut pe la primărie și a lăsat informația care trebuia să ajungă la NM. „Dar el a scris ce-l interesează, însă contractul de concesiune nu e în beneficiul primăriei. A fost încheiat un contract pe 50 de ani, arenda nu o plătește, nici impozitele. El și-a făcut un contract în beneficiul său”, a declarat  Karapir. Acesta a precizat că primăria vrea să rezilieze contractul.

Potrivit lui, contractul obligă concesionarul să ofere instituțiilor publice locale o reducere de 15%  la brichete și peleți. „Însă  la noi încă nicio instituție publică nu a fost dotată cu echipamentul necesar pentru încălzirea pe bază de biomasă”, a menționat Karapir. El susține că fostul primar ar vinde peleți și brichete în sectorul privat.

Investiții publice date de pomană unor firme

În satul Unguri, utilajul pentru producerea biomasei a fost dat în concesiune înainte să fie montat. În luna noiembrie 2013, Consiliul local a încheiat un contract de parteneriat public-privat „pentru colectarea deșeurilor vegetale” cu ICS Vilagos SRL. Oferetele au venit de la două companii pentru cooperarea în producerea biocombustibilului: „Vilagos” SRL și „Anghelina” SA. Ultima a participat și la tenderul din Baurci.

Ambele firme au același director – Raisa Valuiski. În plus, și „Vilagos” SRL, și „Anghelina” SA sunt înregistrate pe o adresă: str. 31 august, 29, mun. Chișinău. Administratorul „Vilagos” SRL este Vasilii Valuiski,  în timp ce informația despre administratorii firmei „Anghelina”  lipsește, deoarece e societate pe acțiuni.

Potrivit contractului, „Vilagos” SRL a primit, la 21 octombrie 2014, utilaj în concesiune pentru o perioadă de 30 de ani. Conform prevederilor din contract, firma este obligată să colecteze deșeuri pentru producerea biocombustibilului în satul Unguri, dar și în localitățile din preajmă. La fel, trebuie să furnizeze biocombustibilul persoanelor fizice „cu 15% mai ieftin decât prețul în medie pe țară, însă nu mai mult de 120 de tone pe lună”.

Contractul prevede și o reducere de 20 la sută pentru instituțiile publice: școli, grădinițe și spitale. Însă, până acum nu a fost realizat niciun proiect pentru aceste instituții, astfel încât să fie instalate cazanele și alt echipament care funcționează pe bază de biomasă. Informația ne-a fost confirmată în cadrul proiectului „Energie și biomasă", unde s-a precizat că în timpul apropiat nici nu se prevede vreun proiect în acest sens în satul Unguri.

Și firma care a „pierdut” tenderul - „Anghelina” SA - a avut de câștigat. Aceasta s-a ales în conseciune cu utilaj pentru reciclarea materialului din plastic și fabricarea dalelor, precum și a altor produse în satul Naslavcea. Potrivit contractului de parteneriat public-privat, încheiat la sfârșitul anului 2014, compania a primit, începând cu 5 ianuarie 2015, utilajul pentru o perioadă de 50 de ani.

În schimb, firma s-a angajat să distribuie persoanelor fizice și juridice plăci din polimer pentru trotuare cu o reducere de 5%, iar instituțiilor publice – de 10%. Potrivit recensământului din 2004, în sat locuiau 1130 de oameni, iar conform site-ului casata.md la Naslavcea sunt înregistrați 13 agenți economici

Nu am reușit să aflăm cine a mai participat la concursul pentru concesiunea utilajului la Naslavcea. Nu am primit informația nici la primul nostru demers adresat primăriei, nici la cel de-al doilea, expediat în luna ianuarie, anul curent. Primarul Fiodor Mironov a refuzat să discute cu noi: „Întrebarea ne-o poate adresa serviciile speciale, dar nu oricine. Nu voi ridica documentele pentru voi”. Fiind întrebat dacă într-adevăr firma câștigătoare la licitație a furnizat utilaj second-hand, edilul a spus: „La revedere!” și a pus receptorul.

Cât despre satul Unguri, secretarul consiliului sătesc, Alexandr Frasiniuc, susține că utilajul instalat de „Dalimarcom” funcționează, însă localitatea nu a cumpărat încă produse de biomasă, pentru că primăria „are rezerve de lemne și cărbune”. Frasiniuc spune că chiar dacă instituțiile publice nu au fost dotate cu cazane pentru brichete, acestea au sobe care vor fi folosite și pentru produsele de biomasă. Frasiniuc a mai precizat că era bine dacă se dădeau la prelucrare crengile rămase după curățarea copacilor,  întrucât satul are multe livezi.„Noi aveam mai mare nevoie să curățăm teritoriul. Din aceasta am reieșit mai mult, și nu din punct de vedere economic”, a subliniat secretarul Consiliului sătesc. Cât despre corectitudinea licitației, la care au participat cele două firme conduse de aceeași persoană, Frasiniuc  s-a arătat mirat și a spus că probabil era alt director. „Oare să fi fost așa (un singur director la 2 firme-n.r.)? Cred că e un pic incorect”, a mai adăugat acesta.

Și-a consolidat afacerea

În final, utilajul nu a fost instalat la Naslavcea, ci în satul Unguri – la depozitul unde compania „Vilagos” își păstrează tehnica. Primarul satului Naslavcea, Fiodor Mironov, ne-a spus că decizia a fost luată după ce localnicii au protestat față de instalarea liniei de producere. La 5 martie, primăria a primit o petiție împotriva montării acestei linii, semnată de 313 săteni. La 19 martie, consiliul local a hotărât să amplaseze „punctul de reciclare a materialelor din plastic și fabricarea dalelor, în afara localității Naslavcea, la o distanță de 10 km.” Peste două zile, directorul firmei „Anghelina”, Raisa Valuiski,  s-a adresat companiei  „Vilagos”, unde tot ea este director, să-i ofere spațiul ce-i aparține în satul Unguri. Cererea i-a fost aprobată.

Fiodor Mironov, într-o discuție cu reporterul NM, a confirmat  că linia de producere a fost instalată în Unguri, dar nu a putut să spună dacă aceasta funcționează. „Linia a fost montată, dar nu știu dacă funcționează, pentru că acolo au procedurile lor. Linia a fost montată la Unguri pentru că oamenii din satul nostru au fost împotrivă”, a precizat edilul.

Raisa Valuiski nu a fost de găsit pentru comentarii. La sediul companiei „Anghelina” ne-au spus că directorul nu este în birou. Am solicitat un comentariu de la un alt reprezentant al firmei, secretara ne-a cerut datele de contact pentru a ne oferi un răspuns, însă până acum așa și nu am fost contactați. 

De la afacerea cu fructe, la biomasă

Compania „Dalimarcom”, cea care a distribuit utilajul pentru producerea de biomasă în cele trei sate, a fost înființată în august 2009 și este condusă de Elena Țurcanu.Pe site-urile internaționale, firma apare cu business în comercializarea fructelor și a alimentelor. (Vezi aici, aici și aici) Anterior, directorul comercial, Andrei Durnescu, a făcut comentarii în publicația BusinessClass despre afacerea cu fructe. 

Compania nu afișează public informația că anterior a avut afaceri legate de vânzarea utilajelor pentru producerea de biomasă sau a plăcilor de trotuar.  Persoana de contact a companiei este Victor Balanuț. Un întreprinzător cu același nume figurează în lista sponsorilor Partidului Liberal Democrat din Moldova în campania pentru scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014. Acesta a donat atunci 100 de mii de lei. Balanuț a refuzat să discute despre aceasta cu reporterul NM, făcând trimitere la secretul comercial.

Nu am reușit să aflăm detalii cu privire la actele de control pentru proiectele realizate în satele Unguri și Baurci. Agenția Achiziții Publice nu ne-a oferit răspuns la demersul nostru. În același timp, Inspectoratul Ecologic de Stat afirmă că proiectele au fost finalizate, de aceea nu există nicio informație în legătură cu acestea.

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii