Achiziţii publice

Partenerul lui Ghimpu, contracte de zeci de milioane cu întreprinderi subordonate PL-ului

Mihai Ghimpu, Iurie Chirinciuc, Dorin Chirtoacă, Iurie Topală, Foto: Facebook.com
Autor: Victor Moșneag, Anatolie Eșanu
21/07/2016 18047

În ultimii trei ani și jumătate, Get Premium SRL, firmă fondată de Veaceslav Ceban, partenerul de afaceri al președintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a obținut contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituții subordonate partidului pe care acesta îl conduce. SRL-ul are adresa juridică într-un fost sediu al PL, oficiu care aparține astăzi firmei comune a acestora, Eurosim, în care Ghimpu deține 34% din capitalul social. Doar în 2015, Calea Ferată din Moldova, întreprindere condusă de liberalul Iurie Topală, a achiziționat produse petroliere în valoare de 60 milioane de lei de la acest agent economic. Alte patru întreprinderi municipale care utilizează în activitatea lor de zi cu zi carburanți i-au avut în calitate de furnizori pe cei de la Get Premium, care a intrat pe piață abia în 2013, devenind practic „moștenitoarea” contractelor de milioane cu statul ale unei alte firme a partenerilor deputatului, Parstar Petrol, care practic a dispărut după ce a ajuns în vizorul presei și a organelor de drept.

În 2013, presa scria despre felul în care firma Parstar Petrol, fondată pe atunci de Veaceslav Ceban și Iurie Aramă, parteneri de business ai liberalului Mihai Ghimpu în cadrul Eurosim SRL, obținea contracte de zeci de milioane de lei cu întreprinderi subordonate Partidului Liberal (PL) pentru comercializarea produselor petroliere. Printre clienții siguri ai firmei partenerilor lui Ghimpu se număra Calea Ferată din Moldova (CFM), subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), care, conform portalului moldovacurata.md, doar în primele trei luni ale anului 2011 cumpăra de la Parstar Petrol motorină în valoare de 135 milioane de lei. La acest subiect, fostul Centru pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției a inițiat un control, care însă nu a avut o finalitate. În 2011, într-un raport de audit asupra gestionării patrimoniului public la ÎM Parcul urban de autobuze (PUA) pe anii 2009-2010, Curtea de Conturi (CCRM) sublinia că, în perioada auditată, PUA a achiziţionat tot de la Parstar Petrol „cantităţi mari şi costisitoare de combustibil şi lubrifianţi, fără analizarea şi selectarea ofertelor corespunzătoare, cu preţuri mai mari decât ale altor agenţi economici”. În total, au fost achiziționate 6,1 mii tone de motorină cu 60,7 milioane de lei „cu preţuri mai mari decât motorina livrată întreprinderii de către SA Tirex-Petrol, ceea ce a generat cheltuieli suplimentare în sumă totală de 817,2 mii de lei”.

Get Premium, „născută” în 2013

În 2013, pe fundalul acestor discuții, Parstar Petrol s-a retras de pe piața licitațiilor de milioane, câștigând tot mai puține contracte cu instituțiile statului. A apărut însă o altă firmă, Get Premium, care, așa cum arată datele obținute de noi, a luat locul celor de la Parstar Petrol în businessul de succes.

Sediul de pe strada București. Foto: Victor Moșneag

Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că Get Premium a fost înregistrată în februarie 2013. Astăzi, aceasta are doi fondatori, pe Veaceslav Ceban, cu 99,9% din capitalul social, tot el, fostul administrator al Parstar Petrol, și pe Viorel Popescu, care deține doar 0,09%. Ceban, partenerul lui Mihai Ghimpu de la firma Eurosim, este și administratorul companiei cu un capital social de 8,1 milioane de lei. „Importul și (sau) comercializarea cu ridicata și (sau) cu amănuntul a benzinei, motorinei și (sau) a gazului lichefiat la stațiile de alimentare” constituie unul din principalele genuri de activitate declarat de către firma care are adresa juridică pe str. București 87, apartamentul nr. 3. În această clădire, acum patru ani, era sediul PL, iar ulterior, cel al Organizației Tineretului Liberal. Astăzi, acest apartament, adresa juridică a Companiei Get Premium, aparține firmei „Eurosim” SRL, despre care menționam anterior că este fondată de liderul PL, Mihai Ghimpu.

Edilitate, partener fidel încă de la începuturi

Am solicitat, în scris, de la mai multe întreprinderi municipale, dar și de la CFM, despre care anterior se anunța că a cumpărat produse petroliere de la firma partenerilor lui Ghimpu, informații despre furnizorii de carburanți din ultimii 3,5 ani, începând cu 2013. Din răspunsurile primite am constatat că majoritatea întreprinderilor municipale care utilizează produse petroliere au avut contracte cu Get Premium. Cu unele întreprinderi, firma a colaborat încă de la fondare. Astfel, conform unui răspuns semnat de Anatolie Gorbunov, directorul Edilitate SA, la care Consiliul Municipal Chişinău deține o cotă de 63,04 % din acţiuni, aceasta a cumpărat produse petroliere, în 2013, când Get Premium abia fusese fondată, în valoare de 173 mii de lei, principalii furnizori fiind în acel an Andezit și Defoil. În următorii ani însă valoarea contractelor semnate de Get Premium cu Edilitate SA a crescut semnificativ, firma partenerului lui Ghimpu devenind cel mai important furnizor de produse petroliere. Astfel, în 2014, Get Premium a vândut către Edilitate SA carburanți de 2,4 milioane de lei, în 2015 – de 2,9 milioane de lei, iar în primele 6 luni ale lui 2016 – de 463 mii de lei. În total, în ultimii 3,5 ani, între cele două părți au fost semnate contracte în valoare de aproape 6 milioane de lei. 

Anatolie Gorbunov, directorul Edilitate SA, spune că este nevoit să ia carburanți de la Get Premium deoarece, din cauza problemelor financiare, nu ar putea semna contracte cu alți agenți economici. „Este comisia care lucrează. La început de an, în ședința comisiei stabilim furnizorul. La firma asta cu care lucrăm (Get Premium, n.r.) noi avem datorii față de ei, vreo două milioane și ceva. Din cauza asta suntem nevoiți să luăm combustibil de la ei, pentru că alți furnizori nu ne livrează fără plată preventivă. Rugăm și luăm combustibil pe datorie, deocamdată. Nu avem resurse pentru că nu avem volum de lucru, e foarte complicată situația. În afară de aceasta, bugetul municipal a fost adoptat abia în iunie și încă nu este perfectat, nu poate fi valorificat. Astăzi, practic, nu lucrăm, muncitorii pleacă, avem probleme”, zice Gorbunov. Întrebat dacă este la curent cu relațiile de afaceri pe care le are Veaceslav Ceban, șeful Get Premium, cu liderul liberal, Mihai Ghimpu, Gorbunov spune că „am auzit, dar nu știu concret dacă e așa sau nu”, dar admite că această relație îi ajută să obțină produse petroliere „pe datorie” de la Get Premium.

Milioane de la Exdrupo și Autosalubritate

Regia Autosalubritate, Foto: Victor Moșneag

Întreprinderea Municipală Exdrupo, care asigură efectuarea lucrărilor în domeniul construcţiei, reparaţiei şi exploatării infrastructurii drumurilor şi podurilor în mun. Chișinău, a achiziționat, în ultimii 3,5 ani, produse petroliere de la cinci agenți economici. Printre aceștia se numără și Get Premium SRL, de la care Exdrupo a cumpărat carburanți în valoare de 8,6 milioane de lei. În răspunsul semnat de Stepan Racu, directorul Exdrupo, nu este specificată valoarea contractelor pentru fiecare an în parte, ci doar valoarea cumulată a acestora.

Am încercat să discutăm cu directorul Exdrupo, dar, pe parcursul ultimelor trei zile, la telefonul întreprinderii, ni s-a spus de fiecare dată că directorul este, fie plecat în teritoriu, fie ocupat. Am primit asigurări însă că a fost înștiințat că îl căutăm și că i s-a transmis numărul nostru de telefon. În absența directorului, am vrut să aflăm cum sunt selectați furnizorii de produse petroliere de la Cristina Guitu, jurista întreprinderii, însă Guitu s-a eschivat de la un răspuns, îndemnându-ne să venim cu o altă solicitare în scris.

Get Premium a semnat contracte „grase” și cu ÎM Regia Autosalubritate, întreprindere care asigură colectarea şi transportarea deşeurilor menajere. Într-un răspuns primit, directorul de la Autosalubritate, Tudor Maniv, a confirmat că Get Premium a furnizat produse petroliere Întreprinderii, dar a făcut trimitere la secretul comercial și nu ne-a comunicat valoarea contractelor de achiziție. „Reieșind din interesele respectării întocmai a normelor juridice de rigoare și anticiparea unei eventuale divulgări a informațiilor ce pot constitui secret comercial pentru alți agenți economici, în caz concret pentru furnizorii de mărfuri, vă rugăm la segmentul „valoarea contractelor încheiate” să interpelați companiile menționate pentru definitivarea informațiilor și asigurarea păstrării secretului comercial al lor în conformitate cu legislația”, se menționează în răspuns. Totuși, de pe site-ul Agenției Achiziții Publice (AAP), aflăm că, în noiembrie 2015, ÎM Regia Autosalubritate a încheiat cu Get Premium SRL un contract de livrare a produselor petroliere în valoare de 13,1 milioane de lei. Pentru ceilalți ani informația lipsește de pe site-ul AAP. „A fost tender public. Eu nici nu știu cine-s ei. Iată acum, dvs. mi-ați spus. Au fost vreo cinci firme și ei au câștigat pentru că au propus prețul mai mic”, ne-a spus anterior, la subiect, Tudor Maniv, directorul Regiei Autosalubritate.

Milioane confidențiale la Parcul Urban de Autobuze

Parcul Urban de Autobuze 1. Foto: Anatolie Eșanu

Get Premium se regăsește și printre furnizorii principali de carburanți ai PUA, întreprindere care gestionează majoritatea rutelor de autobuz din oraș și, respectiv, fiind un mare consumator de carburanți. În ultimii trei ani Get Premium a fost un partener permanent pentru PUA. Nu am putut să aflăm însă și valoarea contractelor încheiate, deoarece conducerea PUA, la fel ca și cea de la Autosalubritate, a invocat „secretul comercial impus de confidențialitatea acestei informații stipulate în contractele de colaborare cu menționații agenți economici”. Interesant este că, din răspunsul semnat de Iacob Capcelea, directorul PUA, constatăm că, după raportul CCRM din 2011, firma Parstar Petrol, care doar în 2009-2010 le vindea carburanți în valoare de 60 milioane de lei, a dispărut din lista furnizorilor, în locul ei apărând Get Premium.

„Sumele de bani, înțelegeți tare bine că e informație... Nu știu ce au făcut alții.  Nu știu eu al cui e partener. Păi iată, noi chiar acum am anunțat licitație publică și, iar, documentele le-au prezentat doar Tirex Petrol și Get Premium. Lucrăm doar cu cei care prezintă oferte. De ce alții nu participă la licitație? Noi, ca atare, plătim cam greu. Cam lucrăm pe datorii. Nu achităm repede. Noi pe an utilizăm circa 2500 de tone de combustibil, care costă, în dependență de preț, aproximativ 35-40 milioane de lei. Noi acum am și fost monitorizați de consilierii socialiști. Au asistat la licitații...”, a precizat Iacob Capcelea, asigurându-ne că la mijloc nu au fost vreun fel de influențe.

CFM – 60 de milioane de lei doar în 2015

Calea Ferată din Moldova, Foto: Victor Moșneag

Unele întreprinderi, prin specificul activității lor, sunt mari consumatoare de produse petroliere, printre lideri la acest capitol fiind și CFM. În 2013 întreprinderea de stat, condusă din luna august 2015 de liberalul Iurie Topală, a achiziționat carburanți de peste 432 milioane de lei, în 2014 de 332 milioane, iar în 2015, valoarea totală a contractelor a trecut de 249 milioane de lei. Deși, în 2015, la fel ca și în anii precedenți, cel mai important furnizor de carburanți pentru locomotivele CFM-ului a fost gigantul Lukoil, având contracte de peste 126 milioane de lei, și Get Premium a beneficiat de contracte importante. Astfel, în 2015, an în care MTID și CFM au revenit în gestiunea liberalilor,  întâmplător sau nu, CFM a achiziționat de la Get Premium carburanți în valoare de peste 60 milioane de lei, fiind al doilea furnizor ca importanță după Lukoil, dar în fața celor de la Rompetrol sau Petrom.

Iurie Topală, directorul general al CFM, spune că unicul criteriu de achiziție a carburanților este prețul, iar apartenența politică nu influențează în niciun fel. „Eu nu știu cui aparțin firmele, noi procurăm combustibil de la cine ne propune cel mai ieftin. Noi ne uităm la preț și la cine are actele necesare pentru livrarea combustibilului. Uitați-vă cu ce prețuri se procura motorina până la mine și cu ce prețuri am procurat-o eu, dacă vreți să faceți o investigație ca să vă creadă lumea. Eu rog să fiți obiectivi. Eu minimum de la 800 - 1.000 de dolari pe tonă am adus la 600. Eu de când am venit la Calea Ferată nu mă uit cine este furnizorul, eu mă uit la preț. Au fost și cazuri când am cumpărat de la 2-3 furnizori odată. Iau mai întâi de la cel care-mi dă mai ieftin și, dacă el nu are cantitatea necesară, iau de la doi-trei furnizori. Această firmă (n.r.: Get Premium) tot timpul a dat mai ieftin chiar și decât Lukoil ori alte firme”, susține directorul CFM.

Întrebat dacă-l cunoaște pe Veaceslav Ceban, fondatorul Get Premium, Iurie Topală ne-a spus că el cunoaște mai multe persoane cu acest nume și că nu știe la care ne referim noi. „Nu cunosc, chiar nu cunosc. Nici nu mă interesează… dvs mi-ați spus cine-i el, Veaceslav Ciobanu. Eu să vă spun, eu am învățat cu Veaceslav Ciobanu. Veaceslav Ciobanu este și fost viceministru. Eu cunosc vreo cinci alde Veaceslav Ciobanu, nu știu la care vă referiți. Fie că-i de la partid, fie că nu-i de la partid, eu la preț mă uit. Dacă prețul este mai bun, atunci poate să fie și de la Partidul Comuniștilor ori de la socialiști. Dacă este de la un partid și prețul este mare, eu nu cumpăr, chiar și să fie de la un partid care mi-i mai aproape de suflet”, afirmă Topală.

În ultimii trei ani, Get Premium a câștigat și trei licitații organizate de Întreprinderea pentru Silvicultură Telenești, semnând contracte în valoare totală de 1,3 milioane de lei, tot pentru comercializarea produselor petroliere. Întreprinderea se află în subordinea Moldsilva, condusă astăzi de liberalul Ion Cebanu, tot el, consilier municipal din partea partidului în CMC. „Noi am dat la două firme, la Lukoil și lor. Nu a fost niciun sunet, nimic. Noi în tot anul lucrăm cu ei și nu au fost probleme”, ne-a spus și Vasile Iliescu, șeful Ocolului Silvic Telenești.

Legăturile dintre familia Ceban și familia Ghimpu

Casa lui Veaceslav Ceban. Foto: Victor Moșneag

Veaceslav Ceban, fondatorul și administratorul de la Get Premium, s-a lansat în afaceri în anul 2000, atunci când a fondat, împreună cu deputatul Mihai Ghimpu și un alt om de afaceri, Iurie Aramă, firma Eurosim SRL. Astăzi, Ceban administrează firmele Eurosim și Get Premium. Anterior, acesta a fost și unul din fondatori și administratorul firmei Parstar Petrol. Familia lui Veaceslav Ceban este apropiată de afacerile familiei Ghimpu/Chirtoacă nu doar prin firmele Eurosim și Get Premium. La începutul acestui an, ZdG scria că Aldora Art SRL, cu activități în domeniul publicității stradale din oraș, implicată într-un dosar penal pentru evaziune fiscală, după tranzacții suspecte cu mai multe firme, inclusiv cu Eurosim SRL, are adresa juridică într-un apartament din str. Drumul Schinoasei care aparţine acum Doinei Ceban, fiica lui Veaceslav Ceban.

Despre Aldora Art procurorii constatau că, alături de alte câteva SRL-uri, inclusiv Edera Trio și Unicafe SRL, care gestionează tonetele Coffee Time din Chișinău, ar fi fost administrate, prin skype, de Lucian Chirtoacă, fratele primarului de Chișinău și nepotul lui Mihai Ghimpu. „Lucian nu este implicat. Doar uneori îl rog să mă ajute”, menţiona anterior Liudmila Răzmeriţă, acum în vârstă de 61 de ani, fondatoarea și administratoarea din acte a Aldora Art SRL. Răzmeriță este economistă la Magazinul Universal Central din Capitală. Totodată, Ludmila Ceban, soția lui Veaceslav Ceban, este fondatoare, cu 25%, la Pro Fortes, un alt SRL care figurează în dosarul penal gestionat astăzi de procurori din Procuratura mun. Chișinău. Partenerii ei sunt Claudia Aramă, soția lui Iurie Aramă de la Eurosim, și Mihail Buruiană, fost fondator și administrator la Edera Trio și Unicafe, un tânăr activist al PL, care poate fi văzut la evenimente publice alături de Ghimpu și Chirtoacă.

Veaceslav Ceban locuiește, împreună cu familia, într-un imobil de lux, amplasat pe str. Primar Gherman Pântea din sect. Râșcani. Casa cu mai multe niveluri este astăzi renovată, în interior fiind efectuate lucrări de reconstrucție.

Get Premium, licență pentru import din 2014

Sediul de pe strada Șciusev. Foto: Victor Moșneag

Deși, în acte, Get Premium se află pe str. București 87, of 3, astăzi, acolo, nu găsești decât urmele acestei firme. Mai exact, un loc de parcare, despre care este menționat că aparține firmei Eurosim, și vecini care anunță că, de mai bine de un an, aceasta și-a schimbat sediul. Get Premium activează pe str. Şciusev 94, într-un birou de la etajul 1 al clădirii. La telefon ni s-a spus că Veaceslav Ceban, administratorul SRL-ului, este plecat în concediu și că nu putem să avem o discuție cu el. La fel, persoanele care au răspuns la telefon nu au putut nici să ne comunice când am putea să discutăm cu el. Marți dimineața (19 iulie, n.r.), am mers la sediul firmei de pe str. Şciusev pentru a discuta măcar cu un reprezentant al companiei. Inițial, ni s-a recomandat să așteptăm „să vină managerii”, dar ulterior, am fost informați că „Ceban este în concediu, nu știm când va reveni și nu puteți discuta cu altcineva... Mă scuzați, la revedere”, ne-a zis o femeie, în timp ce a încuiat ușa clădirii. Am revenit din nou cu un apel. Persoana care a răspuns ne-a informat că ar fi secretara și că nu cunoaște când și cum am putea vorbi cu șefii firmei care câștigă contracte de zeci de milioane de lei cu statul.

Get Premium a obținut licență pentru importul și comercializarea cu ridicata a benzinei și motorinei în iulie 2014, perioadă în care firma avea deja câștigate licitații publice pentru comercializarea produselor petroliere. Reiese că, până atunci, SRL-ul nu era decât un intermediar, procurând, la rându-i, carburanții de la alți agenți economici care îl importau în R. Moldova. În aprilie 2013, firma a obținut de la ANRE licență pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei. Am solicitat de la ANRE informații despre cantitatea de produse petroliere importate de Get Premium în ultimii trei ani și jumătate. Până în prezent însă, nu am primit niciun răspuns.

Mihai Ghimpu, Foto: Facebook.com

Ghimpu, principalul donator al partidului

Am încercat să discutăm și cu liderul PL, Mihai Ghimpu, însă acesta nu ne-a răspuns la telefonul mobil pe parcursul mai multor zile la rând. Nici prin intermediul persoanei de contact de la partid nu am reușit să luăm legătura cu deputatul. Consiliera dânsului, așa cum s-a prezentat persoana cu care am vorbit la telefon, ne-a spus, în repetate rânduri, că Mihai Ghimpu este foarte ocupat fiind prins în diverse ședințe. Ea ne-a mai zis că liderul PL a fost informat că vrem să vorbim cu el, însă acesta a menționat că „nu arde nimic”. I-am comunicat consilierei despre ce am vrea să discutăm, urmând să fim contactați de aceasta când Mihai Ghimpu se va elibera, lucru care, până la închiderea ediției, nu s-a întâmplat.

Conform rapoartelor financiare depuse de PL la Comisia Electorală Centrală, Mihai Ghimpu este unul din donatorii principali ai partidului. În 2015 el a donat formațiunii pe care o conduce 810 mii de lei, iar în 2016, alte 201 mii de lei. În declarația de avere pe 2014 deputatul indică un salariu de 159 mii de lei, dividende de la „Eurosim” în valoare de 439 mii de lei, pensia de 39 de mii și o indemnizație de deputat de 63 de mii de lei. În total 700 de mii de lei. Soția deputatului a acumulat, din pensie și salariu, 137 mii de lei.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii