Achiziţii publice

Proiect compromis de interese la gunoiștea de la Bubuieci

Foto: CIJM
Autor: Viorica Zaharia
13/01/2016 13138

O sumă de 4 milioane de lei, alocată acum 3 ani din Fondul Ecologic Național (FEN) Primăriei Bubuieci pentru procurarea a două stații mobile de procesare a deșeurilor din construcții, a devenit motiv de investigație pentru procurori. Procuratura Generală (PG) a deschis un dosar penal pentru delapidarea averii străine, conform art. 191 din Codul Penal, iar urmărirea penală este acum în desfășurare. Despre asta PG ne-a informat printr-un răspuns la o solicitare de informații. Ce-i drept, nu se știe cine anume este urmărit penal - foștii membri ai Consiliului de Administrare al FEN, care au dat banii, sau factorii de decizie din Primăria Bubuieci, care i-au luat. Invocând secretul anchetei, Procuratura nu divulgă alte informații, iar persoanele implicate direct în proiect - fostul ministru al Mediului și primarul de la Bubuieci - spun că fie nu au știut că există un asemenea dosar, fie nu au fost invitați niciodată la audieri. Între timp, achizițiile făcute pe banii din FEN încă nu au dat roade, chiar dacă acest lucru urma să se întâmple acum 3 ani.

Cu cele 3, 9 milioane de lei alocate de Consiliul de Administrare al FEN în anul 2012, Primăria Bubuieci a cumpărat în anii 2012 și 2013 două stații de sortare uscată a deșeurilor din construcții, pe care intenționa să le amplaseze lângă gunoiștea de la mina Purcel. Cele două mașini, care urmează să transforme betonul, pietrișul și alte rămășițe de la demolarea clădirilor în material pentru repararea provizorie a drumurilor stau și astăzi în depozit. Motivul: Primăria Bubuieci nu a putut obține permisiunea Primăriei Chișinău de a amplasa stațiile pe un teren ce aparține municipalității. Asta  chiar dacă inițial (în iulie 2012) primăria susținea proiectul, fapt confirmat de o  scrisoare semnată de viceprimarul Nistor Grozavu. Ulterior, solicitat de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM), Grozavu a lăsat să se înțeleagă că Primăria nu dorește ca «mizeria de la Bubuieci» să fie amplasată pe teritoriul Chișinăului, de aceea nu permite folosirea terenului.

După ce Centrul de Investigații Jurnalistice a scris, în anul 2013, că acest proiect a început să stagneze, inspectorii Curții de Conturi au constatat că banii au fost gestionați incorect și achiziția s-a dovedit a fi ineficientă, iar în baza constatărilor misiunii de audit procurorii au pornit un dosar penal. Potrivit Curții de Conturi, banii au fost alocați chiar dacă din start putea fi pusă la îndoială fezabilitatea proiectului. Asta pentru că valoarea totală estimată a acestuia ar fi fost de 7 milioane de lei, iar Primăria Bubuieci nu a indicat în cererea de solicitare a grantului sursa de acoperire a diferenței de 3,1 milioane de lei. De asemenea, au mai constatat inspectorii, utilajul nu a fost procurat direct de la importatori, ci de la agenți economici, care, la rândul lor, le-au cumpărat tot de pe piața internă, iar acest fapt a făcut ca prețul plătit de Primăria Bubuieci să fie mai mare. 

Datele de pe site-ul Agenției Achiziții Publice arată că licitația pentru procurarea celor două stații a fost organizată la 9 iulie 2012 și la ea au participat 3 agenți economici. A câștigat compania de construcții «Delmar Construction». Ulterior, potrivit aceluiași site, termenul de livrare a utilajului a fost prelungit de câteva ori.

«Unii consilieri au avut interese personale să ne blocheze proiectul»

Ion Șaranuț. Foto: bubuieci.md

Primarul Ion Șaranuț spune că el nu a participat la selectarea câștigătorului licitației și afirmă că este gata să depună orice fel de mărturie în fața procurorilor, doar că până acum nu a fost invitat la nicio audiere. El susține că în acest caz problema este alta - faptul că până acum cele două mașini nu au început să funcționeze. De vină ar fi Primăria Chișinău, care a refuzat să colaboreze în acest proiect și să permită utilizarea terenului. 

«Inițial Primăria Chișinău urma să deschidă un poligon de sortare a deșeurilor la Ghidighici și urma să fim și noi acolo, dar s-au implicat niște consilieri municipali care aveau interese și ne-au blocat proiectul. Nu mi-e rușine să spun, era consilierul Oleg Cernei, care ne-a blocat proiectul, pentru ca el și încă o persoană aveau interese. Noi am scris demers, am demonstrat că avem utilaj și am cerut permisiunea să instalăm stațiile», spune primarul Ion Șaranuț. 

Oleg Cernei. Foto: olegcernei.wordpress.com

De cealaltă parte, Oleg Cernei, fost consilier municipal, dar și fost consilier al primarului capitalei, sugerează că proiectul s-a ciocnit de rezistența Primăriei capitalei pentru că primarul Șaranuț nu a coordonat nimic cu «cei de la centru». «Nu este corect să spui că Primăria nu voia să le dea terenul. Noi am aflat post-factum că Primăria Bubuieci a aplicat cu un astfel de proiect la Fondul Ecologic. Noi atunci l-am întrebat pe dl ministru Gheorghe Șalaru cum de a acceptat proiectul atâta timp cât nu a avut garanția că primarul de la Bubuieci va avea acces către gunoiștea de la mina Purcel. Deci trebuia să aibă garanția că acest proiect este unul viabil. Acum dă vina pe consilieri. Cât timp eu am fost consilier al primarului general am discutat o singură dată la acest subiect cu Ion Șaranuț. Dacă voia să aibă succes, trebuia să aibă un proiect de decizie a Consiliului Municipal», susține fostul consilier Oleg Cernei. El neagă că a avut vreun interes personal să blocheze proiectul primarului de la Bubuieci. 

«Aflu de la Dvs că există un dosar penal pe acest caz»

Gheorghe Șalaru. Foto: plr.md

Fostul ministru al Mediului, Gheorghe Șalaru, funcție care implică în mod obligatoriu și calitatea de președinte al Consiliului de Administrare al Fondului Ecologic Național, afirmă și el că nu a fost chemat de procurori la audieri și nici măcar informat despre faptul că legalitatea gestionării celor aproape 4 milioane de lei este investigată în cadrul unui dosar penal. El afirmă că membrii Consiliului de Administrare nu pot fi învinuiți de modul în care au fost gestionați banii după ce aceștia au ajuns pe conturile beneficiarilor. Responsabile sunt instituțiile care au obținut granturile, insistă fostul ministru, care adaugă că cei de la FEN nu pot verifica corectitudinea întocmirii dosarelor depuse de solicitanți sau fezabilitatea proiectelor din lipsă de competențe specifice sau din lipsă de timp. «Eu, ca ministru, m-am gândit că în țara aceasta nu a existat niciun proiect până la cel de la Bubuieci care să presupună valorificarea deșeurilor din construcții. Chiar aș întreba și Curtea de Conturi: de exemplu, Hotelul Național care stă în centrul orașului,  odată și odată va fi supus demolării. Întrebarea mea ca ministru al Mediului este: unde ducem noi aceste deșeuri din construcții? În acest proiect noi am încercat să soluționăm o problemă de mediu și ne-am gândit că cel mai oportun ar fi ca o asemenea fabrică de sortare să fie în apropiere de Chișinău, unde zilnic se demolează câte ceva, dar mai departe a fost misiunea Primăriei să încheie contracte și să obțină autorizații», ne-a declarat Gheorghe Șalaru.

Un nou termen - primăvara anului 2016

Totuși, cu o întârziere de aproape 3 ani, cele două stații ar putea începe să funcționeze peste câteva luni, adică în primăvară. Cel puțin așa susține primarul Ion Șaranuț care ne-a declarat că a ajuns, în sfârșit, la o înțelegere cu Primăria Chișinău de a colabora în proiectul reciclării deșeurilor de construcții și chiar ne-a demonstrat o scrisoare a primarului general. Potrivit lui Șaranuț, în prezent, până la sfârșitul lunii ianuarie, cele două primării pregătesc proiectul de contract prin care administrația capitalei va deveni partener în proiect, contribuind cu un lot de pământ de pe strada Uzinelor, unde vor fi amplasate stațiile, iar Primăria Bubuieci va suporta celelalte cheltuieli și va asigura funcționarea. 

Ceva mai puțin optimist este administratorul Întreprinderii municipale Bubuieci, care va gestiona propriu-zis proiectul. El afirmă că cele două utilaje ar fi trebuit procurate în set cu altele adiționale. «Noi suntem cu mâinile legate, ni s-a dat utilaj, dar nu putem lucra. În set urma să fie un încărcător, un foarfece, un ciocan și altele. Așa cum fusese prevăzut inițial și de fapt ni s-a promis că ne vor fi alocați bani și pentru aceste utilaje. Însă nu am mai primit. E ca și cum am avea o farfurie cu bucate și ni s-ar cere să mâncăm, dar fără lingură», explică Alexandru Donică.

Ion Șaranuț însă nu vede nimic grav, chiar dacă spune că Primăria ar mai avea nevoie de aproximativ 2 milioane de lei pentru utilajul adițional. «Cele mai importante sunt un excavator care să încarce deșeurile, un foarfece și un ciocan care să spargă bucățile de beton, să separe metalul. Dar deocamdată putem lucra și așa.  Încercăm să creăm un parteneriat cu un agent economic care deține asemenea utilaje. Apoi vom depune din nou solicitări la FEN. Dacă nu ne vor fi alocați bani, vom căuta în altă parte. Important e să curățim, așa cum ne-am propus inițial, cele 7 hectare de pe dealul de la Bubuieci, care acum sunt pline de piatră și alte deșeuri de construcții», ne-a mai spus Ion Șaranuț. 

Ministrul Mediului: «Am făcut o listă cu proiecte pe care le considerăm ratate. Acest proiect este unul dintre ele »

Actuala conducere a Ministerului Mediului, care a făcut o inventariere a celor mai mari proiecte finanțate din FEN în ultimii ani, susține însă că tot ce a fost de alocat pentru acest proiect s-a alocat. «De când am venit la minister, am făcut o listă cu proiecte pe care le considerăm ratate și încercăm să vedem cum pot fi recuperate. Acest proiect este unul dintre ele. Deocamdată, nu avem nici o claritate pe el, încercăm să găsim o posibilitate de a obține durabilitate», a declarat pentru CIJRM ministrul în exercițiu al Mediului, Valeriu Munteanu.

În total, în baza raportului de audit al Curții de Conturi, aprobat la 25 noiembrie 2013, Procuratura Generală a pornit 7 dosare penale în privința modului în care au fost gestionate granturile acordate în anul 2012 din Fondul Ecologic Național. Atunci ministru al Mediului era Gheorghe Șalaru. Dosarele au fost intentate în lunile ianuarie și februarie 2015 în baza articolelor care incriminează delapidarea averii străine, abuzul de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu și neglijența în serviciu. Deocamdată, în niciunul dintre ele urmărirea penală nu a fost finalizată.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Banii publici sunt și banii mei”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) , într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și National Endowment for Democracy.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii