Achiziţii publice

Stăpânii luminilor

Cum au ajuns zeci de milioane din banii publici în buzunarele unui funcționar al statului

Fostul șef al MIEPO, Vitalie Zaharia, alături de premierul Pavel Filip. Foto: MIEPO
Autor: Mădălin Necșuțu, Ilie Gulca
07/12/2018 11710
  • Toplider SRL, firma controlată de fostul director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO), Vitalie Zaharia, a câștigat, din 2012 până în prezent, 90 de contracte cu statul, în mărime de circa 42,5 de milioane de lei.
  • Fostul funcționar de stat a ascuns în declarația de avere veniturile companiei înregistrată pe numele nevestei sale, Iuliania Zaharia.   
  • Licitații cu leduri de câteva ori mai scumpe decât în magazine. 

Guvernul Republicii Moldova a alocat, începând din 2011, între 10 și 15 milioane de lei pentru un program de activităţi menite să reintegreze localitățile de pe cele două maluri ale Nistrului. Programul prevede, mai exact, lucrări de întreținere a infrastructurii în localitățile din zona de securitate și în cele din stânga Nistrului aflate sub jurisdicția Chișinăului. Este vorba de reparația clădirilor instituțiilor de învățământ, ale administrației locale, instalarea și extinderea rețelei de iluminare stradală, precum și asigurarea funcționării instituțiilor din mecanismul de soluționare a diferendului transnistrean.    

„Măsuri de încredere înseamnă, de fapt, acțiunile organizate pe ambele maluri ale Nistrului, pentru apropierea oamenilor. Acest program reprezintă mai curând acțiuni de dezvoltare regională”, a observat Ilia Trombițki, președinte al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Nistru „Eco-Tiras”, organizatoarea mai multor acțiuni de consolidare a încrederii pe cele două maluri fără niciun ban de la stat. 

Trombițki a mai precizat că nu vede nicio voință din partea Moldovei să facă pași pentru îmbunătățirea relațiilor dintre oamenii și autoritățile locale din Moldova și Transnistria. „În 2012, am invitat Biroul de Reintegrare să participe la acțiunile noastre de consolidare a încrederii, chiar și cu puțini bani, nu contau banii, ci intenția, dar am fost expediat la PNUD”, a mai spus Trombițki.

„Copilul” de 42 de milioane

Unele dintre cele mai importante firme câștigătoare ale licitațiilor pentru întreținerea obiectivelor din această parte a Republicii Moldova au fost societățile cu răspundere limitată Toplider și Nobil Invest. Ambele companii sunt specializate în domeniul iluminatului stradal, dar mai execută lucrări de amenajări interioare și exterioare.

 

Cea care a deschis cele două companii este Iuliania Zaharia, soția fostului director al Agenției pentru Atragere de Investiții și Promovarea Exportului (MIEPO), Vitalie Zaharia.  Începând de la deschidere, mai 2012, până în prezent, Toplider a obținut, în cadrul programului activităților de reintegrare a statului și în afara acestuia – toate cu statul – contracte în valoare de circa 42.500.000 de lei. Este interesant că Toplider a obținut primul contract la doar două luni de la fondare, în iulie 2012.

La rândul său, Nobil Invest a câștigat de la deschidere, din ianuarie 2013, până în august 2016, licitații în valoare de 1.160.000 de lei, potrivit registrului de achiziții publice. În august 2016, proprietara și administratoarea Nobil Invest a devenit Elena Calmîș.

Poveste pentru „Odoraș”  

Iuliania Zaharia a relatat în mai 2015 povestea afacerii sale Revistei pentru părinți „Odoraș”: „Într-o noapte, m-am pomenit să trec prin unul dintre sutele de sate ale acestei ţări în care lipseşte cu desăvârşire iluminatul stradal. Nu ştiu pe câţi dintre cetăţeni îi deranjează acest întuneric, dar pe noi ne-a deranjat. Şi atunci, s-a născut ideea [...] Toplider este cel de-al treilea copil al meu căruia i-am dat naştere acum patru ani.”

Iuliania Zaharia, împreună cu soțul său Vitalie Zaharia în revista „Odoraș”. Foto: Odoraș

„Compania Toplider este prima din Moldova care oferă tehnologii noi, ecologice şi econome în domeniul iluminatului public, autonom, cu utilizarea panourilor fotovoltaice [...] 12 raioane din Moldova vor beneficia de această investiţie”, spunea Iuliania Zaharia în mai 2015.

Calitate pe hârtie, „chinezării” în realitate

Numai că declarațiile Iulianei Zaharia distonează cu un caz înregistrat în comuna Geamăna, Anenii Noi. Trebuie precizat că această localitate nu a beneficiat de programul Guvernului pentru reintegrare a țării.    

Firmele Toplider și Nobil Invest au avut în decembrie 2015 un litigiu cu Primăria Geamăna. Această primărie a organizat o licitație pentru procurarea unor leduri de 30W, la care au participat cele două companii – Toplider și Nobil Invest.

Ambele companii au pierdut licitația și au contestat decizia autorității contractante la Agenția Achiziții Publice. Ele și-au motivat demersul prin faptul că Primăria Geamăna ar fi elaborat un caiet de sarcini cu încălcări care ar fi favorizat anumiți operatori economici.

De cealaltă parte, organizatorii licitației și-au argumentat decizia prin faptul că au constatat neconcordanțe între actele prezentate de către Toplider și Nobil Invest și caracteristicile tehnice ale becurilor.

„Termenul de garanție al bunurilor solicitat în caietul de sarcini este 60 de luni. Contestatarii au indicat aceste date în ofertele lor, însă, în urma unei analize mai ample a informațiilor prezentate, grupul de lucru a depistat că termenul de garanție al ledurilor constituia de fapt 24 de luni”, se menționează într-o decizie a Agenției Achiziții Publice emisă în martie 2016. Același document arată că Toplider și Nobil Invest au indicat în certificatul de conformitate din plicul cu ofertă o țară de origine a ledurilor, iar în caracteristicile corpurilor de iluminat – alt stat de proveniență a produselor.

„În actele din plic, ei [Toplider si Nobil Invest] au arătat că producătorul e dintr-o țară europeană, dar când am analizat certificatele de conformitate, am descoperit că erau din China”, a declarat reporterilor primarul acestei localități, Eduard Sturza.

„Eu aud prima dată de tipuri... de nu știu ce… Este comerț liber și orice persoană are dreptul să achiziționeze ce vrea și de oriunde”, a comentat Vitalie Zaharia această situație.

„Grupul de lucru le-a cerut să prezinte certificatele conform actelor prezentate. Cu toate astea, nu au prezentat. În plus, conform legii cu privire la achiziții, am cerut să le inspectez bunurile pe care le procuram noi la depozitul lor, dar au refuzat să ne ofere accesul. Prin urmare, ofertele lor au fost respinse”, a adăugat primarul de Geamăna.

Agenția Achiziții Publice a apreciat în decizia emisă în acest caz că grupul de lucru poate să descalifice ofertantul la orice etapă a procedurii de achiziție dacă va constata că datele de calificare pe care acesta le-a prezentat sunt eronate sau incomplete sau dacă refuză să prezinte informația suplimentară solicitată.

Cu toate astea, la 14 martie 2016, Agenția Achiziții Publice a respins contestațiile societăților Toplider și Nobil Invest, dar a anulat și rezultatele licitației. Autoritatea și-a motivat decizia prin faptul că Primăria Geamăna a elaborat un caiet de sarcini contrar prevederilor Regulamentului cu privire la achiziția bunurilor.      

„Ei [Toplider și Nobil Invest] și-au obținut scopul, licitația ne-a fost anulată. Din această cauză, am mai pierdut un an bugetar. Care e sensul să respingi contestația dacă tot ne anulezi și licitația? Ei au câștigat cauza, să zicem așa”, a conchis primarul de Geamăna.

6.000 de lei pentru un bec

Nicolai Lungu, primar de Roșcani, Anenii Noi, ne-a spus că a fost sunat de către Biroul politici de reintegrare pentru a depune cât mai rapid dosarul pentru un proiect de iluminare stradală. „Ne-au anunțat că avem 195.000 de lei la dispoziție pentru acest proiect de iluminare”, își amintește primarul Lungu. Primaria Roșcani a anunțat concurs achiziționarea becurilor și serviciilor pentru iluminare stradală și a invitta 12 agenți economici. Doar patru firme au depus oferte, dintre care doua au fost Toplider și Nobil Invest. Grupul de lucru a selectat, în decembrie 2016, compania Toplider, pentru că a dat prețul cel mai mic la produse și servicii.        

Primarul de Roșcani a precizat că suma de 195.000 de lei a fost plătită pentru 33 de leduri. Prin urmare, un singur bec ajunge la aproape 6.000 de lei. În această sumă intră montajul și materialele necesare.

Suma este una mare dacă ar fi să o comparăm cu cele care se găsesc la magazinele de specialitate. Cel puțin, patru experți în domeniu, consultați de reporteri, au spus în unanimitate că prețul plătit în cadrul licitației pentru leduri și montarea lor este exagerat.

Pentru a vedea cât costă becurile și a compara prețurile acestor produse, reporterii au mers la mai multe magazine din Chișinău. Prețurile la leduri variază între 800 și 2.500 de lei, în funcție de calitate, fără însă a lua în calcul montajul. Cele mai scumpe leduri sunt produse de firma Phillips, care ajung la circa 2.500 de lei per bucată.   

Colaj: Becuri instalate în localități în care licitațiile au fos câștigate de Top Lider și, pentru comparație, prețurile la becuri din magazine 

De asemenea, reporterii au solicitat de la mai multe firme specializate oferte de prețuri pentru procurarea și instalarea a 33 de leduri. Una dintre companii a cerut pentru achiziționare și montare, cu toate materialele necesare, 33 de leduri, suma de 70.000 de lei. Un alt agent economic a oferit următoarea listă de prețuri: „În jur de 700 de lei pe un led de 50 w, 100 de lei pentru felinar, după care 350 de lei pentru montaj și depinde de câți metri de cablu este nevoie”.

Reporterii au solicitat documentele privind organizarea licitațiilor de la zece primării în care a câștigat concursurile compania Toplider, fără a indica numele acesteia în demersul lor. În urma demersurilor făcute, reporterii au primit răspunsuri doar de la patru primării. Mai mult, unele autorități locale au preferat să anunțe administrația companiei Toplider despre demersul reporterilor, ascunzându-se după tot felul de tertipuri pentru a nu pune la dispoziție actele solicitate.

În trei dintre răspunsurile primite, autoritățile locale au expediat copiile proceselor-verbale și dările de seamă ale grupului de lucru, în care nu sunt indicate detaliile tehnice și prețurile corpurilor de iluminat, ci doar valoarea banilor cheltuiți în ansamblu. 

Singurul răspuns complet a fost din partea Primăriei Plop-Știubei, Căușeni. Această localitate a beneficiat de finanțare pentru extinderea rețelei de iluminat stradal din partea Biroului politici de integrare. Primăria a organizat licitația de două ori din cauza că ofertele agenților economici nu au coincis indicațiilor din caietul de sarcini. În urma concursului a fost declarat câștigător compania Toplider, care a anunțat cel mai mic preț pentru ledurile și serviciile sale.

Fiind solicitată de către autoritatea contractantă să explice de ce prețurile sale sunt atât de reduse, Toplider a răspuns: „Compania Toplider SRL este importator direct de echipamente (plafoane LED) și accesorii necesare pentru executarea lucrărilor de iluminare; realizarea multiplelor proicte presupune utilizarea în cadrul acestora a unor volume foarte mari de echipament, utilaj, materiale de construcție, accesorii, ceea ce permite companiei, în primul rând, să dispună de stocuri foarte mari de materie primă importantă achiziționată la prețuri foarte mici, iar, în al doilea rând, să negocieze și să achiziționeze cu reduceri mari materialele necesare direct de la producători sau alți importatori”.   

La vedere funcționar, în spate milionar

Vitalie Zaharia, soțul Iulianiei Zaharia, patroana și administratoarea firmei Toplider, a fost în perioada martie 2016–septembrie 2018 director general al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova. În declarațiile de avere și interese personale a lui Vitalie Zaharia pentru 2016–2017, la secțiunea veniturile obținute de subiectul declarării și membrii familiei sale, nu a indicat decât salariul de la MIEPO în mărime de circa 200.000 de lei.

El nu a declarat nici mașină și nici casă, ci doar un lot de 12 ari. Fostul funcționar de stat a ascuns în declarația de avere veniturile companiei înregistrată pe numele nevestei sale, Iuliania Zaharia.  

Reporterii au mers la sediul Toplider să discute cu directoarea companiei, Iuliania Zaharia, dar l-au găsit în biroul firmei, muncind, pe soțul directoarei, fostul funcționar Vitalie Zaharia. Chiar și așa, el a spus că nu are habar de companiile respective. „Nu am mințit niciodată în viața mea și nu am făcut mașinații. Din câte știu, Iuliania Zaharia este exact același lucru – o persoană foarte nobilă și are rezultate foarte frumoase. Este o persoană de excepție, care face foarte multe lucruri bune și nu a făcut tot felul de lucruri neplăcute. Totul este transparent”, a declarat el reporterilor, preîntâmpinându-i să fie „foarte atenți și să nu scrie minciuni”.  

Întrebat despre soția sa, fostul director MIEPO a spus că este plecată în străinătate. În schimb, a acuzat reporterii că scriu „la comandă”, că sunt „obraznici” și că „vor să scrie minciuni”. Publicăm mai jos discuția integrală cu Vitalie Zaharia atunci când a fost surprins muncind în biroul directoarei companiei Toplider.

 

„Haideți să vă înregistrez. Cine v-a trimis, mi-e interesant? Am aflat deja la comanda cui scrieți!”, a amenințat el reporterii.

Au urmat apoi o serie de bâlbe prin care fostul director de la MIEPO a încercat să se disculpe de faptul că a încălcat legea și nu a trecut în declarația sa de funcționar al statului o afacere de familie pe firma Toplider, cu un venit de nu mai puțin de 2,25 de milioane de euro.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii