Bani publici

Bani publici semănaţi în vânt. 120 mii de lei pentru iarba care nu a mai răsărit

Foto: Ziarul Cuvântul
Autor: Tudor Iașcenco, Mariana Colun
18/11/2015 13660

Primăria Rezina a alocat, în mai curent, 120 mii de lei unui agent economic pentru  reamenajarea  gazonului de pe ambele părţi ale străzii centrale din urbe. Gazonul afânat nu a mai înverzit, pentru că iarba, semănată înainte de alegerile locale, nu a mai răsărit. De vină ar fi seceta, se îndreptățește agentul economic care a câștigat licitația. Întâmplător sau nu, directorul companiei care a câștigat licitația a făcut donații generoase partidului din care făcea parte primarul orașului Rezina.

În luna mai curent, locuitorii orașului Rezina au constatat că pe lateralul străzii 27 August au început lucrări de afânare a solului. Gazonul, altă dată verde, era nivelat de zor. „Consiliul orășenesc a decis să reamenajeze și gazonul, după ce anul trecut au fost făcute trotuarele de o parte și alta a străzii centrale”, ni s-a spus la Primărie, după ce niște cetățeni îngrijorați au semnalat la redacția ziarului „Cuvântul” din Rezina. „Acolo creştea iarbă, dar terenul nu era destul de nivelat şi verde”, a motivat un colaborator al primăriei.     

Maistrul de sector, Mihail Ciobanu, ne-a informat că lucrările de „afânare a solului şi semănatul ierbii pe o suprafaţă de 10.600 de metri” sunt efectuate de întreprinderea „Ranao-TransCom”, care a câștigat licitația organizată de Primăria orașului Rezina. Lucrările de înverzire a gazonului urmau să se încheie, conform contractului, până la 15 iunie. 

Falsuri şi  iresponsabilitate?

Istoria cu amenajarea gazonului ni s-a părut suspectă, mai ales că după patru luni de la „afânarea şi semănatul gazonului” pe aceste terenuri nu era nici urmă de iarbă. Analizând mai detaliat afacerea, am stabilit mai multe lucruri curioase, ca să nu le spunem altfel.

În şedinţa Consiliului Orăşenesc, când s–a examinat proiectul de decizie privind alocarea a 120 de mii de lei pentru „efectuarea lucrărilor de afânare a terenurilor aferente str. 27 August, Rezina” au răsunat diverse opinii. Consilierul Igor Mardare, pe atunci preşedinte al Comisiei consultative buget şi finanţe, s-a pronunţat categoric împotriva alocării acestei sume, motivând că „aceşti bani vor dispărea ca apa în nisip, fără urmă”. Majoritatea consilierilor însă au votat proiectul primăriei.

Astfel, banii au fost alocaţi, iar licitaţia la care au participat trei întreprinderi a câştigat-o SRL „Ranao-Trans Com”, care s-a angajat să îndeplinească aceste lucrări pe suprafaţa de 10.600 m2 cu 119.235,72 lei. Potrivit directorului acestei întreprinderi, Alexandru Rotari, ceilalţi doi participanţi la licitaţie au propus preţuri mult mai mari. Numai că după patru luni de la „afânarea” de astă primăvară, pe aceste terenuri nici urmă de iarbă.

Licitații câștigate de Ranao-TransCom, Foto: tender.gov.md

La primăria oraşului am aflat că SRL „Ranao-TransCom” încă astă primăvară a primit toată suma prevăzută în contractul cu primăria – 119.235,72 lei. Potrivit procesului-verbal de executare a lucrărilor, semnat de directorul Alexandru Rotari, primarul oraşului Mihail Cebotar şi arhitectul Adrian Furdui, mai întâi „terenul natural a fost nivelat cu bobcat-ul prin tăierea dâmburilor şi împingerea în goluri a pământului săpat”, apoi „44,73 m3 de pământ au fost transportaţi cu mini-excavatorul”, după ce acelaşi „teren natural a fost nivelat cu buldozerul-excavator prin tăierea dâmburilor şi împingerea în goluri a pământului”, operaţia fiind urmată de „afânarea şi nivelarea solului în zonele verzi (!?)”. Dacă prima lucrare a fost evaluată la 14.313,6 lei, apoi a doua – la 521,64 lei, a treia – la 7.029 lei, iar pentru „afânare” executantul a luat 9.542,4 lei. Şi mai neverosimil arată punctul nr. 7 din documentul de referinţă, din care aflăm că pentru aceste terenuri au fost procurate 183,3376 kg (!?) de sămânţă de iarbă care au costat tocmai 22.000,51 lei. „Procesul de încorporare a seminței în sol”  a costat 39.080,98 lei (!?).

Documentul mai atestă că la semănatul ierbii a fost ocupat un muncitor necalificat, care a lucrat 468,6 ore (adică aproape două luni) pentru ce i s-au calculat 17.080,47 lei (!?). Şi asta în situaţia când rezinenii sunt martori că, de fapt, tot procesul de „afânare a solului şi semănatul ierbii” a durat vreo câteva zile.

Comparând cifrele stipulate în acest „document” cu lucrările real efectuate şi consecinţele afacerii, orice om treaz la minte le-ar aprecia drept false. Lumea doar a văzut cine, cum şi în cât timp a „nivelat şi afânat” terenurile respective şi ce a crescut în urma acestei afaceri dubioase, legiferată pe de o parte de Consiliul Orăşenesc, iar pe de alta – de semnatarii procesului-verbal de executare a lucrărilor.

Sămânţa n-a răsărit, pentru că a fost secetă

Un ex-consilier orăşenesc dintre cei care au votat decizia despre alocarea banilor pentru reamenajarea gazonului ni s-a destăinuit: „Nu ştiu câtă sămânţă de iarbă a fost procurată şi la ce preţ. De un lucru însă m-am convins personal. De la unul dintre lucrătorii implicaţi la semănat am cumpărat cu 20 de lei doi pumni de sămânţă, pe care am semănat-o înaintea oficiului. Toată primăvara şi vara am udat-o, dar n-a răsărit nimic”, a precizat dânsul.

Alexandru Rotari însă ne-a încredinţat că toată cantitatea de sămânţă indicată în procesul-verbal a fost semănată până la ultimul gram anume pe terenul respectiv, dar întreprinderea sa nu-i vinovată de faptul că după asta n-a plouat. „A trebuit să afânăm solul şi să semănăm iarba. După aceasta, gazonul trebuia să intre în grija serviciilor responsabile din primărie, noi nu mai avem treabă cu el”, ne-a spus șeful de la „Ranao-TransCom”. 

Prețul la semințe de iarbă într-un magazin din Chișinău, Foto: Mariana Colun

Realităţi şi interese

Câțiva specialiști în domeniul amenajării teritoriului, pe care i-am rugat să estimeze costurile reale ale lucrărilor efectuate pe terenul respectiv, afirmă că pentru acestea s-ar fi cheltuit în jur de 24-26 mii de lei.

Arhitectul A. Furdui nu a fost de găsit. Potrivit lui Alexei Cioric, secretarul Consiliului Orăşenesc Rezina, în august curent dânsul s-a concediat şi a plecat din oraş.

Ex-primarul Mihail Cebotar a confirmat că în luna mai a semnat procesul verbal de executare a lucrărilor şi a dispus achitarea banilor, dar mai apoi s-a încadrat în campania electorală fiind obsedat de alte griji. Potrivit dumnealui, sămânţa de iarbă ar fi avut certificat de calitate, dar nu a răsărit, pentru că „a fost secetă”. El a insistat să informăm rezinenii că, potrivit înţelegerii cu actualul primar Simion Tatarov, iarba se va semăna a doua oară şi reamenajarea gazonului va fi dusă până la capăt. M. Cibotar nu a concretizat cine va suporta noile cheltuieli.

Donația făcută de Alexandru Rotari în bugetul electoral al PDM, Foto: cec.md

Donaţii generoasde către Partidul Democrat

În campania pentru alegerile locale din iunie 2015, Alexandru Rotari, directorul SRL „Ranao-TransCom”, a donat în fondul electoral al Partidului Democrat din Moldova 60 mii de lei, fiind unul din cei mai generoşi sponsori din raionul Rezina ai acestei formaţiuni. Întâmplător sau nu, donaţia a fost făcută pe 19 mai, iar a doua zi societatea sa a câştigat licitaţia. În noiembrie 2014, firma „Ranao-TransCom” a mai încheiat un contract de achiziție cu Primăria Rezina, în mărime de 305 mii de lei, pentru construcția străzii Tinereții. Solicitat de subsemnaţi, Rotari a precizat că donaţia a fost făcută din cont propriu şi nu de la întreprindere.

Şi fostul, şi actualul primar de Rezina au fost promovați pe lista Partidului Democrat din Moldova.

 

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei "Jurnaliştii pentru transparenţă în gestionarea banilor publici", desfăsurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii