Integritate

Candidatul socialiştilor, Vladimir Țurcan: salariu de bugetar, viață de lux și donații generoase la partid

Autor: Cornelia Cozonac
18/02/2019 13532

Vladimir Țurcan, unul dintre cei mai longevivi deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, este numărul 20 pe lista socialiştilor pe circumscripţia naţională. Ţurcanu candidează şi pe circumscripția uninominală nr.8, Cantemir. El are la activ cinci mandate de deputat, cu o întrerupere de doi ani, cât a fost ambasador în Federația Rusă. Luxul în care trăiește familia sa, etalat în reviste și în emisiuni televizate, contrastează puternic cu veniturile de bugetar ale demnitarului. A fost criticat în presă și de către colegii săi deputați că ar avea afaceri nedeclarate. S-a manifestat adeseori printr-un discurs românofob, anti NATO și pro Kremlin.

Vladimir Țurcan este general-maior de poliție, fost ministru al Afacerilor Interne și ex-ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă. A fost membru al Partidului Comunist din fosta URSS până în 1991. În această perioadă a exercitat funcții partiinice, fiind șef adjunct în Secția organizatorică a CC al Partidului Comunist (1985-1991) și șef al Secției juridice a CC al Partidului Comunist (1990-1991).

Traseism politic

În anul 2001 a intrat în Parlamentul R.Moldova pe listele Partidului Comuniștilor. Din partea PCRM a fost deputat în trei legislaturi - 2001-2002 și 2005-2009, apoi în 2009-2014.  În 2014 ajunge în Parlament pe listele partidului Socialiștilor.

La 7 decembrie 2009, Vladimir Țurcan, împreună cu alți trei deputați comuniști: Victor Stepaniuc, Ludmila Belcencova și Valentin Guznac, au părăsit fracțiunea parlamentară a PCRM și au aderat la Partidul Moldova Unită. Ulterior, la această formațiune s-a alăturat și deputatul PCRM, Svetlana Rusu. Cei cinci deputați s-au prezentat o perioadă drept neafiliați. 

Deputații transfugi au aderat mai apoi la Partidul Moldova Unită-Edinaia Moldova, formațiune extraparlamentară, condusă de Ana Tcaci. La Congresul patru al formațiunii, din luna februarie 2010, Vladimir Țurcan a preluat conducerea Moldovei Unite. La alegerile parlamentare din noiembrie 2010, la care a participat PMUEM, formaţiunea nu a trecut pragul electoral. În scrutinul electoral din noiembrie 2014 preşedintele PMUEM, Vladimir Ţurcan, a fost ales în funcţia de deputat pe listele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. Aceasta după ce, în 2012, partidul s-a scindat - o parte din membri au aderat la Partidul Democrat, iar altă parte - la Partidul Socialiștilor. Detalii video aici.

Formațiunea „Moldova Unită”, pe care o conducea Vladimir Țurcan, a fuzionat cu Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon. Într-o declarație de presă comună, în octombrie 2012, cei doi lideri au spus că formațiunea lor are ambiția de a deveni cea mai importantă forță politică de stânga. În același document Dodon și Țurcan spun că Partidul Comuniștilor nu are viitor, că se va destrăma și va ajunge „o stafie politică”, inclusiv pentru că actualul său lider, Vladimir Voronin, ar fi „obosit” și „incapabil să-și controleze vorbele și faptele”.

În 2013, Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon şi Partidul  Moldova Unită, condus de Vladimir Țurcan, precum și alte trei partide mici și necunoscute - Partidul Popular Socialist, Partidul Patrioţii Moldovei, Partidul Renaştere - au decis să-şi consolideze eforturile prin crearea unui Consiliului Coordonator comun. Noua platformă socio-politică își propunea să în Republica Moldova ”ideea de stat moldovenesc, identitate moldovenească, protejarea memoriei istorice, promovarea vectorului euro-asiatic, protecţia socială şi introducerea Istoriei Moldovei în şcoli”.

Avere și interese

Socialistul Vladimir Țurcan a ocupat, din 1976 și până în prezent, doar funcții în cadrul unor instituții publice, începând cu Procuratura Generală și terminând cu Parlamentul R. Moldova. Analizând toate declarațiile cu privire la venituri și proprietăți disponibile ale acestuia, observăm că, practic niciodată, Țurcan nu a deținut firme care să-i aducă venituri suplimentare față de salariul de bugetar. Totuși, acesta duce o viață îndestulată, locuind într-o casă de milioane de pe str. G. Meniuc din Chișinău, pe care a obținut-o în anul 2007, perioadă în care era, la fel ca acum, deputat. „Secretul” deputatului Țurcan par să fie „investițiile” în copiii săi, care gestionează mai multe firme, unele dintre ele fondate sau, mai corect spus, înregistrate pe numele lor, când acești abia au împlinit 18 ani. În acest mod, chiar dacă firmele respective ar fi fost controlate de facto de deputat, ele, conform legii, nu se regăsesc în declarațiile cu privire la venituri și proprietăți ale tatălui.

O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice în colaborare cu Ziarul de Gardă arată în 2017 că feciorul mai mare al demnitarului Maxim Țurcan era fondator la șase SRL-uri. Primul dintre ele, SRL Opercom, a fost înregistrat pe 7 februarie 1997, pe când fiul lui Vladimir Țurcan avea doar 18 ani. La 23 de ani, Maxim Țurcan a fondat și firma Copiservice-X, iar în 2006, pe când tatăl său era deputat, Maxim a intrat și pe piața asigurărilor, participând la fondarea companiei de creditare și leasing Status Leasing SRL. 

În 2008, acesta participă la fondarea companiei de asigurări Global-Asig în 2010, fondează un alt SRL - Flextanc, iar în iulie 2014, împreună cu trei parteneri, devine fondator la SRL Two Goose , firmă cu licență în diverse domenii, printre care comerțul diferitor produse, fabricarea pâinii, baruri și restaurante. Anastasia Țurcan, una dintre fiicele deputatului, este și ea fondatoare la două SRL-uri: MC-Dent ​, care deține clinica Doctor White din Chișinău, și SRL Fusion, care administrează clubul de noapte Cherry. Ecaterina Stratulat, o altă fiică a deputatului, împreună cu soțul său Eugeniu, au fondat alte trei SRL-uri, cu activități în domeniul închirierii apartamentelor și automobilelor.

Vladimir Țurcan a declarat presei că nu ar avea legătură directă cu aceste SRL-uri, administrate, la fondare, de către soția sa, care era de meserie jurist. Deputatul a precizat că toți copiii săi sunt acum independenți și că el nu cunoaște toate ocupațiile legate de business ale acestora.

Locuință la preț privilegiat

În 2008, Țurcanu, deși avea apartament în Chișinău, s-a înscris într-o listă a deputaților care doreau obținerea unei locuințe, într-un bloc nou, la un preț de doar 310 euro per m.p., în timp ce valoarea de piață a unei astfel de locuințe era de aproape trei ori mai mari. 

Până a obține un nou mandat în Parlament în 2014, Vladimir Țurcan avea un apartament și o casă de peste 300 de metri pătrați, dar și o mașină luxoasă de model Lexus. După trei ani de aflare în Parlament acesta se poate lăuda cu alte două apartamente și un Lexus mai nou, care l-au costat mult peste un milion de lei. În 2016 Țurcan a investit 400.000 de lei într-un apartament de 94 de metri pătrați, iar un an mai târziu – 662 de mii, într-un apartament de 103 metri pătrați. În 2016 legiuitorul a luat în posesie și folosință un Lexus RX-200T, care ar costa 10.000 de euro. Alte 10.800 de dolari deputatul le păstrează în bancă”, arată o altă anchetă semnată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice

În declarațiile sale de avere din 2015 Vladimir Țurcan menționa că deține acțiuni în valoare de 910 mii de lei la Întreprinderea de Stat Sabos, cu drept de activitate în îndeplinirea funcțiilor de supraveghere tehnică pentru beneficiari prin conducerea proiectelor de investiții capitale. Aceasta întreprindere a obținut în 2016 două contracte instituții ale statului în valoare de peste 200 de mii de lei. În 2015, întreprinderea a semnat alte 11 contracte privind majorarea prețurilor la servicii pentru contracte semnate anterior, în sumă totală de 210 mii de lei. Mai multe detalii aflaţi dintr-o investigație jurnalistică realizată de Ziarul de Gardă într-un proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice.

Verificat de Comisia Națională de Integritate

În 2016, Vladimir Țurcan a intrat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate, pentru că nu și-ar fi declarat toate proprietățile și niște conturi bancare. Controlul a fost inițiat în 2016. În cadrul controlului s-a stabilit că Vladimir Țurcan nu a declarat pentru anul 2014 o casă de locuit dobândită în anul 2001, cu suprafața de 66,7 m2, neevaluată de organele cadastrale, care îi aparține, un venit de 294,05 dolari SUA, obținut în anul 2014, din dobândă aferentă contului de depozit la B.C.Energbank și venitul soției, în sumă de 60,3 euro, obținut în anul 2014, din dobândă aferentă contului de depozit la Banca de Economii și cinci conturi de card cu sume neînsemnate.

Cu toate acestea CNI a clasat cauza „în legătură cu lipsa încălcării intenționate a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2014, de către dl Vladimir Țurcan”.

În ultima declarație de avere, depusă la CEC pentru anii 2017-2018, condidatul socialist arată că are în proprietate o casă și trei apartamente, ultimul fiind procurat în anul 2017, aceeași mașină, care apare și în declarațiile anterioare. Deputatul mai indică și doua terenuri. În șapte conturi bancare, familia Țurcan păstrează vreo 350 de euro şi cam tot atâțea lei. Salariu anual al deputatului a constituit puțin peste 180 mii lei, iar pensia - peste 100 mii lei. Salariu său de deputat și pensia este singurul venit în familia Țurcan.

Socialistul a intrat anul trecut într-un top al pensionarilor de lux din Parlament.

Acuzații

În octombrie 2018, deputatul democrat, Corneliu Dudnic, a declarat presei că socialistul Vladimir Țurcan deține pe terenul fostului Stadion Republican un restaurant și mai multe corturi de tenis, proprietăți care nu se regăsesc în declarațiile de avere ale deputatului. Dudnic a mai lăsat să se înțeleagă că anume din această cauză, șeful statului nu vrea să promulge legea privind vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția Ambasadei Statelor Unite.

„O parte din teritoriul stadionului a fost privatizată de deputatul fracțiunii PSRM, Vladimir Țurcan. Au fost ședințe de judecată, iar instanța a admis construcțiile pe teritoriul stadionului", a spus deputat PDM, Corneliu Dudnic, citat de Prime TV. În același material, Țurcan a negat acuzaţiile.

Donații generoase

Vladimir Țurcan a fost generos atât cu Partidul Comuniștilor din care a făcut parte, cât și cu Partidul Socialiștilor. 

Pentru referendumul din 2017 a donat 23 mii de lei din salariu. Vladimir Țurcan a contribuit în 2016 la campania de promovare a lui Dodon cu 74.300 de lei. În 2015, el a donat partidului 94.000 de lei în campania pentru alegerile locale. În 2015 a alocat la partid  50.500, iar ulterior, a mai donat  49.000  de lei. 

El a contribuit în 2016 la campania de promovare a lui Dodon cu 74.300 de lei. În 2015, el a donat partidului 94.000 de lei în campania pentru alegerile locale, sumă aproape echivalentă cu pensia anuală.

Vladimir Țurcan a continuat să fie generos cu partidul din care face parte și în anul 2018. El a vărsat din bugetul familiei cam o cicime în visteria formațiunii politice. În două repreze, demnitarul a donat pentru PSRM suma de  56 mii de lei.    

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În perioada când deținea funcția de ministru de Interne (a.2001) a semnat un contract cu companiile de telefonie mobilă prin care a obligat operatorii să furnizeze "informații operative pentru poliție". Juriștii au apreciat că acesta este un atentat la secretul convorbirilor telefonice.

A renegat Hotărârea CEDO prin care s-a cerut autorităților de la Chișinău să excludă din Codul electoral prevederile restrictive referitoare la dreptul persoanelor care dețin dublă cetățenie de a accede în funcții publice. El a apreciat că „Hotărârea CEDO este politizată”.

Suprins că își duce copilul la școală cu mașina de serviciu

Vladimir Țurcan a fost obsevat că își duce copilul la școală cu mașina de serviciu

Jurnaliștii au observat că în loc de 3 kilometri cât ar face de la casa deputatului până la Parlament, pentru a-l duce pe copilul legislatorului la şcoală, automobilul parcurge o distanţă de 10 kilometri, adică de trei ori mai mult. Demnitarul a recunoscut că își duce copilul la școală cu mașina de serviciu, dar a arătat la președintele Parlamentului, Andrian Candu, care ar face același lucru - îşi duce copilul la instituţia de învăţământ cu maşina de serviciu.

Diversiune la 7 Aprilie 2009

La protestele din 7 aprilie 2009, Vladimir Țurcan, a fost surprins într-o înregistrare video, cum dădea indicație unor tineri, reprezentanți ai protestatarilor, să urce pe acoperișul Parlamentului și să arboreze drapelul UE. Imaginile contraziceau afirmațiile anterioare ale lui Vladimir Țurcan, potrivit cărora, el ar fi fost convins de protestatari să le permită să urce pe acoperișul instituției pentru a arbora steagul UE cu scopul de ”a calma masele”. „Ei trebuie să vadă asta: aţi declarat, v-aţi urcat şi aţi instalat…”, spune Vladimir Ţurcan, referindu-se la arborarea drapelului.

Arborarea drapelului UE și al Romaniei pe sediul Parlamentului și al Președinției au fost primele "argumente” ale guvernării comuniste și ale autorităților Federației Ruse pentru a acuza România de organizarea unei lovituri de stat la Chișinău. Urmare a acestor acțiuni, a fost expulzat ambasadorul României de la Chiținău și au fost impuse vize de intrare pentru toți cetățenii români. Deputații din fracțiunea Moldova Noastră au cerut Procuraturii să investigheze penal acțiunile lui Vladimir Țurcan. 

Legat de acest caz, Vladimir Țurcan a fost audiat în calitate de martor, imediat după 7 aprilie. Ulterior, Procuratura a comunicat că ”imaginile tirajate de către unele mass -media sunt rupte din context şi interpretate într-o manieră eronată. Arborarea drapelului constituie o cerinţă şi o iniţiativă a protestatarilor şi nu o indicaţie, o condiţie a reprezentanţilor Parlamentului!”. 

Imediat după evenimentele din aprilie, Vladimir Țurcan a fost numit președinte al Comisiei de Stat pentru investigarea evenimentelor din 7 aprilie, comisie creată într-un cadru legal confuz de către președintele Vladimir Voronin. Deputații din Alianța Moldova Noastră au calificat atunci această decizie drept una ”cu scop tocmai de a bloca ancheta, care ar fi scos la iveală adevărul despre rolul de organizator al conducerii comuniste în vandalizarea sediilor Parlamentului și Președinției”. De menționt că, deși au trecut aproape 10 ani de la evenimentele din aprilie 2009, în care un protest al tinerilor nemulțumiți de rezultatele alegerilor parlamentare, a fost deturnat, iat violențele au generat distrugerea clădirilor Parlamentului și Președinției, până acum organele abilitate nu au făcut lumină în acel caz.      

Vectorul asiatic 

Vladimir Țurcan s-a remarcat printr-un discurs românofob și pro Kremlin. El s-a pronunțat împotriva semnării de către Parlament, în 2017, a Declaraţiei privind retragerea trupelor ruse, calificând-o drept ”periculoasă din punct de vedere politic”.

„De aici trebuie să pornim. Cu regret, actualmente, această problemă poartă un caracter geopolitic, iar acest lucru s-a pornit de la creşterea valului de naţionalism. Ţin minte foarte bine ce a fost în 1989, când s-a aprobat Legea privind funcţionarea limbilor şi ceea ce era în Moldova atunci şi în jurul sediului Parlamentului la aprobarea legii. Lozincile şi chemările la unire, de aici a pornit totul şi este produsul nostru autohton. Ulterior, evenimentele s-au dezvoltat în aşa măsură că azi această problemă este la intersecţia intereselor geopolitice. Aceasta este realitatea”, a afirmat deputatul PSRM. Acesta a venit cu un apel către guvernanţi, care trebuie să înţeleagă că populaţia din regiune nu are încredere în guvernarea care promovează ideile unionismului, este favorabilă lărgirii ariei de acoperire a NATO, inclusiv prin crearea oficiului NATO în ţară.

La alegerile parlamentare din 2010, la care a participat Partidului Moldova Unită, pe panourile electorale, Vladimir Țurcan era reprezentat pe fonul culorilor din drapelul Federației Ruse.

Lista neagră a candidaților cu probleme de integritate

În cadrul campaniei parlamentare anticipate din iulie 2009, Vladimir Țurcan a fost inclus în lista candidaților cu probleme de integritate, elaborată de Inițiativa Civică Parlament Curat. ”În anul 2002 presa a scris că V. Ţurcan s-a aflat în spatele scandalului legat de intimidarea redacţiei ziarului „Accente” de către poliţie şi reţinerea redactorului-şef al publicaţiei. „Accente” publicase un şir de investigaţii despre afaceri ilegale şi cazuri de corupţie în care a fost implicat Vladimir Ţurcan”, se menționa între altele în profilul lui Vladimir Țurcan. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii