Integritate

CARAVELA ELECTORALĂ A LUI ILAN ȘOR

cum își promovează candidații pe banii Fundației „Din tot sufletul”

Colaj CIJM
Autor: Vadim Cheptanaru
13/09/2023 11524

Proiectul lui Ilan Șor „Din tot sufletul” realizat prin Fundația „Visul meu” este folosit drept paravan pentru organizarea activităților electorale ale candidaților desemnați sau promovați pentru funcții de aleși locali. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice i-au surprins pe aceștia în mijlocul unor evenimente cu tentă caritabilă, sponsorizate de fundație și în cadrul cărora imaginea oligrahului fugar, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporii deosebit de mari, în dosarul „Frauda bancară”, este folosită pentru a câștiga dividende politice. Mai mult, tot sub umbrela fundației, grupuri de inițiativă colindă satele Moldovei, colectând semnături pentru așa-numitul proiect „Satul moldovenesc”, iar poliția avertizează că e vorba despre tentative de corupere a alegătorilor. Doar că cei care se lasă convinși  să-și depună semnătura în liste nu știu cu siguranță în ce scop vor fi folosite datele lor, dar nici dacă vor vedea vreodată cei 1000 de lei promiși.  Centrul de Investigații Jurnalistice a deconspirat și anterior cum organizațiile de caritate ale politicienilor devin mai active în perioada alegerilor, fiind un instrument de lustruire a imaginii fondatorului sau a partidului.

 

PARADA „ACTELOR DE BINEFACERE” DIN SATELE MOLDOVEI

Сincisprezece manifestații festive, printre care concerte, inaugurări de parcuri, zone de distracții sau terenuri de joacă pentru copii au fost prezentate în 27 și 28 august, atunci când Republica Moldova sărbătorește Ziua Indeendenței. La toate evenimentele, participanților li s-au distribuit produse alimentare, au fost organizate tombole cu premii, iar organizatorii au menționat într-un glas că „este meritul lui Ilan Șor”: satul Sadovoie, municipiul Bălți, satul Bușila, raionul Ungheni, satul Chircăieștii Noi, raionul Căușeni, orașul Orhei, satul Malcoci, raionul Ialoveni, orașul Basarabeasca, satul Susleni, raionul Ungheni, satul Pohrebeni, raionul Orhei, orașul Orhei.

Mai mult, în unele localități, „darurile” electorale au fost împărțite chiar de candidații lui Șor la funcția de primar, din partea formațiunilor politice satelite ale Partidului radiat Șor – „Șansa” sau „Renaștere”.

„Lider” la capitolul evenimente marca Ilan Șor a fost UTA Găgăuzia. În satele Copceac, Cișmichioi, Gaidar, Tomai și Chirsovo s-au inaugurat terenuri de joacă, de către bașcanul Evghenia Guțul, iar toate au fost reflectate pa larg, pe pagina partidulșor.md, cu mențiunea „cu suportul lui Ilan Șor”. La fel s-a întâmplat și la Comrat, unde a avut loc un concert festiv, cu premii, după cum anunță tot partidulsor.md.

În satul Chircăieștii Noi din raionul Căușeni, prin intermediul proiectului “Din Tot Sufletul”, s-a desfășurat o manifestație festivă pentru localnici unde „totul a fost gratuit”. Înainte de eveniment, într-o postare pe facebook, organizatorii anunțau programul acestuia: distracții pentru copii, cu tobogane, urs gonflabil, echipă de animatori, înghețată, ba chiar și o tombolă cu premii.

Mai mult, tot din postare aflăm că Primăria satului vecin Ciuflești, pune la dispoziție transport tur-retur, pentru sătenii din localitățile Baurci și Ciuflești, la fel gratuit.

Zis și făcut. Evenimentul de partid, organizat chiar pe stadionul gimnaziului din localitate a avut loc cu toate cele promise de autorul postării, Sergiu Teleșco.

Potrivit localnicilor, Teleșco țintește la funcția de primar al satului Chircăieștii Noi, din partea Partidului “Șansa”, condus de persoana loială lui Ilan Șor, jurnalistul Alexei Lungu, care până mai ieri, modera o emisiune la una dintre televiziunile lui Șor. Pe tot parcursul evenimentului acesta a avut grijă de participanți, servindu-i cu apă, înghețată. Sergiu Teleșco a refuzat să răspundă la întrebările echipei Centrului de Investigații Jurnalistice, dar soția sa, care îl ajuta, a confirmat că totul este gratuit și că evenimentul este în contextul proiectului lui Ilan Șor, „Din tot sufletul”.

Evenimentul a culminat cu o tombolă unde s-au împărțit în stânga și-n dreapta electrocasnice, printre care fiare de călcat, tigăi, veselă, etc. Cel care transmitea cadourile câștigătorilor era tot Sergiu Teleșco. Unii oameni ne-au spus că au fost puse în joc și premii special – două aragaze.

Ion Spînu, care îl însoțea pe Teleșco, a declarat că evenimentul este unul autorizat de Primărie și că a fost organizat cap-coadă de Serghei Teleșco, susținut de prieteni, și nu e vorba de o acțiune de partid.

Oamenii, prezenți la evenimentul proiectului “Din tot sufletul”, la inițiativa lui Ilan Șor, din satul Chircăieștii Noi, raionul Căușeni, ne-au confirmat că totul este gratuit.

Alți participanți ne-au arătat baloane și panglici de mână,  împărțite de organizatori, care aveau inscripția “DIN TOT SUFLETUL PENTRU DVS, Ilan Șor” și “Din Tot Sufletul, la inițiativa lui Ilan Șor”.

În solicitarea depusă la Primărie însă, Segiu Teleșco a uitat să menționeze că evenimentul este organizat cu suportul lui Ilan Șor sau despre proiectul “Din tot sufletul” al acestuia. 

AUTORIZAȚIE, DAR CU RESTRICȚII

Primarul satului, Valentin Cananeu, spune că știe că evenimentul a fost organizat de persoane afiliate lui Ilan Șor, doar că n-a avut cum să-i împiedice deoarece s-au prezentat în calitate de persoane fizice, iar legea cu privire la întruniri le dă dreptate. 

Cananeu susține că nu cunoaște cât costă manifestația “Din tot sufletul”. El mai spune că le-a interzis organizatorilor să împartă produse alimentare precum înghețată, vată dulce sau pop corn, deoarece acestea trebuie să aibă autorizație aparte, conform legii. De asemenea, Primăria a mai stipulat în actul permisiv că  „se interzice agitația electorală cu distribuirea materialelor electorale a partidului Șor declarat neconstituțional.”

Potrivit lui Valentin Cananeu, persoanele lui Ilan Shor și-au mascat adevăratele intenții, înaintând solicitarea în calitate e persoane fizice.

Iulia Culicenco, o localnică a satului Chircăieștii Noi ne-a spus că  a vorbit cu Teleșco cu o seară înainte de eeniment și acesta era montat să-și ducă planul la capăt.

Iar primarul din satul Ciuflești, Sergiu Pîrlog, despre care Sergiu Teleșco scria că a asigurat transportarea gratuită a oamenilor la manifestație, ne-a spus, la telefon, că Primăria Ciuflești, un sat învecinat cu Chircăieștii Noi, nu are nimic în comun cu manifestația lui Ilan Șor. Potrivit lui, de transport s-au ocupat niște săteni.

În timpul desfășurării evenimentului, câțiva localnici au chemat poliția, căreia i s-au plâns că un constean „petrece o campanie ilegală electorală pe stadionul din localitate.”

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Național al Poliției, Silvia Vetcu, a declarat pentru Anticoruptie.md că a fost inițiată o procedură contravențională, iar la moment cazul se află la autoritatea de constatare a IP Căușeni, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și luarea unei decizii.

EVENIMENTE GRATUITE, CU BUGETE TĂINUITE

Bugetul acestor evenimente rămâne, deocamdată, o mare taină. Am sunat insistent mai multor deputați ai partidului declarat neconstituțional Șor, care participă la aproape toate evenimentele organizate sub umbrela Fundației „Din tot sufletul”. Aceștia nu ne-au răspuns însă, inclusiv la mesaje. 

Totuși, pentru a avea o cifră estimativă a costului evenimentului “Din tot sufletul” din Chircăieștii Noi, Căușeni, de exemplu, am sunat la mai mulți prestatori de servicii de divertisment, de pe un site de anunțuri din Republica Moldova. Calculele arată că organizarea unui astfel de eveniment costă cel puțin câteva zeci de mii de lei. Respectiv, în cadrul celor cel puțin 15 evenimente organizate în zilele de 27 și 28 august, Fundația lui Ilan Șor a plătit o factură de aproximativ jumătate de milion de lei.

-chiria unui tobogan gonflabil de dimensiuni mari, pentru două ore - 8 000 de lei;

-transportare auto tobogan – 9 lei/km = 1 008 lei

-chiria unui urs gonflabil, de dimensiuni mari – 300 euro

-două echipe de animatori – 300 euro

-înghețată, 300 bucăți conform numărului de participanți din cerere – 1500 lei.

-alte costuri privind transportarea participanților tur – retur din satele vecine, electrocasnicele oferite în cadrul tombolelor.

SEMNĂTURI PENTRU “ȘANSA” LUI ILAN ȘOR

De la sfârșitul lunii august, satele Moldovei au început să fie colindate de adepți ai lui Ilan Șor care încearcă să-i convingă pe locuitori să-și pună semnăturile pe liste, „în susținerea unor proiecte de infrastructură, care se vor desfășura prin proiectele “Satul Moldovenesc” și “Orașul Moldovenesc” inițiate de Șor”.

Alarma a fost bătută de mai mulți primari din diferite raioane ale țării, care au inițiat o amplă campanie de informare pe facebook, în care îi îndeamnă pe oameni, prin postări, să nu cadă „pradă escrocilor”. Mai mult, în Strășeni, de exempplu, unii  “colectori” solicită chiar și codul numeric personal din buletinul de identitate. Un locuitor din oraș a expediat Anticoruptie.md un video în care două femei, vorbitoare de limbă rusă, adună semnături pentru “proiectele unui patriot al țării noastre, Ilan Mironovici Șor”.  

Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, spune că persoanele se prezintă angajați ai primăriei. Iar în schimbul semnăturilor, oamenilor li se promite că Ilan Șor va reabilita infrastructura cu 17 miliarde de leu sau euro și li se va da câte o mie de lei de la Primărie.

Primarul satului Scorțeni, Telenești spune că și la el în sat se colectează semnături, pentru construcția drumurilor, pentru oferirea cadourilor de sărbători. Mai mult, oamenilor li se cere și INDP/ul din buletinul de identitate.

Reprezentanții autorităților locale spun că cei care colectează datele sunt foști membri ai partidului neconstituțional Șor care acum se prezintă din partea Partidului “Șansă”, condus de jurnalistul de la televiziunile afiliate lui Șor, Alexei Lungu. La telefon, una dintre persoanele implicate în acțiunile de strângere a semnăturilor, a recunoscut că se colectează date de la oameni, dar nu se cer datele personale din buletinul de identitate.

Inspectoratul General al Poliției a declarat pentru Centrul de Investigații Jusrnalistice,că doar în câteva zile au fost înregistrate peste 60 de plângeri de la cetățeni pentru colectare frauduloasă de date. Cele mai multe sunt din raioanele din nordul țării. „Este vorba de o înșelătorie care are ca scop camuflarea coruperii alegătorilor și chiar se interferează și un mod de spălare a banilor”, a mai precizat serviciul de presă al IGP. 

Totodată, Poliția îndeamnă oamenii să fie prudenți atunci când sunt abordați pentru semnături, “pentru că ulterior să nu devină victima unor infracțiuni sau parte a acestora. Or, necunoașterea legislației nu scutește de răspundere persoana”.

LEGI BUNE PE HÂRTIE  

Parlamentul de la Chișinău a  modificat în luna iulie 2022 Legea cu privire la filantropie și sponsorizare, ca să transparentizeze regimul juridic al activităților de filantropie și sponsorizare și să excludă prevederile depășite și ineficiente. Vechea lege a favorizat organizațiile de binefacere ale lui Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon, Ilan Șor etc. să funcționeze în scopuri politice.

„Activitate filantropică se va considera transferul voluntar, imparțial și necondiționat a dreptului de proprietate sau a unui atribut al dreptului de proprietate asupra unui bun, precum și executarea sau prestarea dezinteresată a lucrărilor şi serviciilor de către o persoană fizică sau juridică, fără a cere în schimb vreo recompensă, plată sau executare a anumitor obligații şi fără a obține profit”, se precizează în noua redacție a legii publicată pe site-ul Parlamentului.

„Se includ reglementări mai clare cu privire la evidența și modalitatea de utilizare a donațiilor, transparența activității filantropice și de sponsorizare. De asemenea, sunt prevăzute expres consecințele încălcării legislației privind activitatea filantropică și de sponsorizare”, se menționează în noua lege. 

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat o serie amplă de articole despre pretinsele organizații filantropice ale lui Vlad Plahotniuc (Fundaţia „Edelweiss”), Ilan Șor (Asociaţia obştească „Pentru Orhei”) și Igor Dodon (Fundaţia „Soluţia” și ulterior Fundaţia de binefacere „Din suflet”) care aveau menirea să facă acțiuni electorale și să corupă alegătorii. 

Organizația neguvernamentală Promo-Lex specializată în monitorizarea alegerilor și partidelor  a semnalat constant în ultimii ani, în rapoartele de monitorizare. că mai multe partide continuă să ascundă cheltuielile reale, utilizând fundațiile de benefacere care le aduc patronilor beneficii de imagine, dar cheltuielile lor sunt greu de monitorizat. 

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, a declarat pentru Anticoruptie.md că noul Cod Electoral nu are reglementări pentru persoanele fizice care activează în numele fundaţiilor. Mai mult, dacă fundaţia oferă resurse financiare pentru susţinerea unor candidaţi electorali la funcţii publice, asta înseamnă că lucrurile se desfăşoară în afara cadrului legal. Iar legea o spune clar - fundaţiile nu se pot implica în proiecte politice. Boţan precizează că asemenea cazuri trebuie să fie raportate de preşedinţii Consiliilor Electorale de Circumscripţie, care au obligaţia să urmărească modul de finanţare a partidelor şi a activităţilor electorale sau preelectorale, a precizat Boțan.

AUDIO IGOR BOŢAN, DIRECTOR EXECUTIV ASOCIAȚIA PENTRU DEMOCRAȚIE PARTICIPATIVĂ ADEPT

De cealaltă parte, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică, dă asigurări că nicio persoană din fostul partid Şor nu va putea candida la alegeri, indiferent din ce fundaţie sau partid, mai nou, fac parte sau îi promovează.

AUDIO PAVEL POSTICĂ, VICEPREȘEDINTELE COMISIEI ELECTORALE CENTRALE

Investigația este realizată în cadrul proiectului „Jurnalism de investigație pentru transparență și bună guvernare”,  desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova.  Conținutul investigației este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu corespunde neapărat cu punctul de vedere al Ambasadei SUA în Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii