Integritate

Fost şef de la penitenciare cu imobil de lux, dosar penal şi rude cu influenţă

Foto: CIJM
Autor: Julieta Saviţchi
12/05/2016 22209

Petru Bîrcă, fost director adjunct al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP), demis din funcţie în octombrie 2015, a reuşit să-şi procure într-o perioadă de doar patru ani, cât a activat în această instituţie, două apartamente în Chişinău, un garaj şi două automobile. Cea mai valoroasă achiziţie este totuşi o casă care pe piaţa imobiliară ar fi cotată la circa 400.000 de euro. Imobilul a fost cumpărat de la văduva lui Valeriu Rotari, alias Zelionîi, etichetat de oamenii legii drept cap al lumii interlope. Bărbatul, învinuit în cadrul unui dosar penal că ar fi favorizat gruparea "Makena" în timp ce se afla la DIP, insistă că toate aceste achiziţii au fost făcute cu ajutorul mamei sale care munceşte în Italia de 20 de ani. 

Casa lui Petru Bîrcă de pe strada Oneşti. Foto: CIJM 

Casa de pe strada Oneşti din Capitală, o clădire somptuoasă cu o suprafaţă de 360 de metri pătraţi, are o piscină în curte şi mai multe acareturi. Tranzacţia de vânzare - cumpărare a imobilului a avut loc la 15 august 2015, fiind înregistrat pe numele mamei lui Petru Bîrcă, Tamara Bîrcă. Anterior femeia a semnat o procură pe numele acestuia, care îi oferea dreptul de a pregăti şi efectua tranzacţia. Gospodăria a fost cumpărată de la Larisa Nefiodchin, văduva lui Valeriu Rotari, alias Zelionîi, pe care organele de drept îl etichetau drept lider al lumii interlope şi care a  fost împuşcat în februarie 2000. 

Larisa Nefiodchin spune că de fapt imobilul a aparţinut fiicei sale, Elvira, care a decedat acum doi ani în urma unei boli incurabile. "Am crezut până în ultima clipă că îmi voi salva fiica şi am împrumutat mulţi bani. Eram pusă în situaţia de a restitui datoriile. Mai mult, îi încredinţasem imobilul unei persoane fără principii morale care a lăsat gaj casa Elvirei şi a luat de la bancă un credit de 600.000 de lei. Riscam să pierd casa si să rămân cu datoriile neachitate", explică femeia. 

Ea spune că l-a cunoscut pe Petru Bîrcă prin intermediul unor prieteni de-ai fiicei sale. "Petru şi mama lui ne-au ajutat mult. Ne-au dat bani pentru studiile fiicei Elvirei, care a rămas orfană", a adăugat Larisa Nefiodchin.

Femeia susţine că a vândut casa cu 1,4 milioane de lei, sumă indicată în contractul de vânzare-cumpărare, dar nu a primit suma în întregime şi asta pentru că familia Bîrcă şi-a asumat stingerea creditului. Mai mult, acesta i-ar fi promis că o va ajuta să obţină cei 600.000 de lei de la persoana care ar fi luat creditul. Bîrcă nu şi-a onorat însă promisiunea.

Femeia mai spune că regretă că a vândut casa la un preţ de nimic, dar spune că se afla într-o stare depresivă după decesul fiicei, avea datoriii mari şi risca să piardă şi casa. Nu exclude că ar putea iniţia rezilierea contractului de vânzare - cumpărare, dar nu are banii ca să-i restituie lui Bîrcă.

Două apartamente, două automobile şi un garaj, toate procurate pe parcursul unui an

Potrivit declaraţiei de avere, Petru Bîrcă şi-a procurat în anul 2012 un apartament de 116,4 metri pătraţi cu valoarea cadastrală de 875.000 de lei, un apartament de 73 de metri pătraţi cu valoarea cadastrală de 123.000 de lei, un garaj de 17,7 metri patraţi, estimat la aproape 48.000 de lei şi un automobil Hyundai Tucson, care susţine că l-a costat 80.000 de lei. La începutul anului 2013 a mai făcut o achiziţie: un automobil Dacia Logan, evaluat la 60.000 de lei, despre care spune că l-ar fi luat în arendă. Potrivit declaraţiei de avere, în anul 2012 Petru Bîrcă a obţinut venituri de la locul său de muncă de 121.800 de lei, iar soţia de aproape 15.000 de lei. Totodată, Bîrcă indică şi un credit bancar de 650.000 de lei, cu dobândă anuală de 13 la sută. Pentru anul 2014 fostul funcţionar indică că ar fi primit împreună cu soţia donaţii din afara ţării în sumă de 50.000 de euro.

Petru Bîrcă spune că imobilul de pe strada Oneşti a fost negociat de către mama sa care munceşte în Italia de 20 de ani şi este remunerată cu 1.800 de euro lunar. "Mama a dorit să investească şi i-a plăcut casa, iar eu am ajutat-o şi continui s-o ajut cu reparaţia. N-am dreptul să-mi ajut mama? Ea m-a ajutat şi cu apartamentele. Când am împlinit vârsta de 17 ani mama mi-a cumpărat apartament în Chişinău. Eu mă mândresc cu mama mea! Iar maşina mi-a dăruit-o soacra, la o aniversare", se laudă Petru Bîrcă. Fostul şef adjunct de la DIP a evitat să spună cât a plătit pentru casă. „O întrebaţi pe mama când vine din Italia. S-a negociat aproape un an şi jumătate şi s-a achitat în rate”, a adăugat Bîrcă.

Dosarul "Makena" şi ameninţarea martorilor

Începând cu luna martie 2013 Petru Bîrcă este cercetat penal pentru mai multe infracţiuni de serviciu, cea mai gravă fiind favorizarea grupului criminal condus de către aşa-numitul hoţ în lege Vladimir Moscalciuc, alias Makena. Moscalciuc şi complicii săi au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie pentru că, fiind în detenţie, maltratau alţi deţinuţi şi extorcau de la ei sume mari de bani. Bîrcă este învinuit că ar fi admis transmiterea de obiecte interzise către Moscalciuc şi că ar fi ameninţat martorii să nu dea declaraţii împotriva acestuia. Ar mai fi încercat să-i persecute pe unii din angajaţi din sistemul penitenciar care nu se conformau indicaţiilor sale de a-l proteja pe Makena. "Este organizatorul şi instigatorul infracţiunilor de abuz de serviciu", se menţionează în dosarul penal. Fostul şef adjunct al Penitenciarului nr.13 din Chişinău, Albert Puiu, unul dintre martorii în acest dosar, ne-a spus că Bîrcă i-ar fi convocat pe mai mulţi ofiţeri din sistemul penitenciar şi le-ar fi propus o schemă de discreditare a celor care nu vor să se conformeze.

"Trebuia să-i discredităm pe o parte dintre colegii noştri, iar pentru aceasta urma să folosim mass-media. Mi-a transmis şi nişte date cu caracter personal de la Cadastru, pe care trebuia să le utilizăm împotriva unor ofiţeri din sistem. Nu am acceptat să lucrez în asemenea condiţii şi am depus cerere de demisie", ne-a declarat Puiu. Dosarul lui Bîrcă se află pe rol la Judecătoria Militară.

Petru Bîrcă susţine că dosarul este unul fabricat. "Pe de o parte sunt foşti subalterni demişi pentru anumite încălcări, care încearcă să se răzbune, pe de altă parte sunt procurorii. Eu cunosc despre ilegalităţile comise de către un fost adjunct al procurorului general că a luat mită în proporţii deosebit de mari, camuflând două cazuri de omor. Am raportat despre aceasta procurorului general de atunci. După incidentul din Pădurea Domnească însă Valeriu Zubco şi-a dat demisia, iar denunţul meu a ajuns în mâinile cui nu trebuia. Mi s-a intentat dosar, am stat în arest două luni şi am fost suspendat din funcţie pentru un termen de şase luni", explică Petru Bîrcă, afirmând că a fost demis ilegal în octombrie 2015. "Eram în concediu de boală. Când am revenit la serviciu, am aflat că am fost demis din proprie dorinţă, deşi nu am depus cerere", mai spune Bîrcă.

Petru Bîrcă. Sursa foto: Portalul Contracoruptiei.md

Cine este Petru Bîrcă

Petru Bîrcă are 35 de ani şi este locotenent-colonel de justiţie. După mai mulţi ani lucraţi în Poliţie, la 1 noiembrie 2011 este angajat în calitate de şef al Direcției securitate, regim și supraveghere din cadrul DIP şi avansează rapid în carieră, ajungând doar în doi ani să ocupe funcţia de director-adjunct al DIP. Întâmplător sau nu, în carieră, Bîrcă pare să repete traseul lui Veaceslav Ceban, ex-director DIP şi fost ministru-adjunct de Interne, cu care sunt veri drepţi. Veaceslav Ceban, care la rândul său figurează într-un dosar pentru ilegalităţi în achiziţii publice, a deţinut funcţia de şef al DIP din iulie 2011 până în mai 2013. Anterior a deţinut mai multe funcţii de conducere în cadrul MAI, avându-l aproape de fiecare dată subaltern şi pe Bîrcă. "Suntem verişori drepţi, dar nu-i rău nimic în asta, nu-i niciun conflict de interese", declară Petru Bîrcă.

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii