Integritate

„Sărăcii” consilieri din Bălți cu afaceri peste hotare

Harta afacerilor consilierilor locali de la Bălți
Autor: Iurie Rotaru
22/01/2018 28005

În urma alegerilor locale din 2015, consiliul municipal Bălți a fost completat de consilieri din șapte partide. Partea leului a luat-o Partidul Nostru condus de Renato Usatîi: 26 de consilieri din totalul de 35. Au prins locuri și trei comuniști, doi socialiști și patru consilieri de la diferite partide pro-europene.

În prezent, primarul de Bălți trăiește și-și desfășoară afacerile peste hotare. Mai puțin cunoscut este faptul că unii consilieri, atât de la putere, cât și din opoziție, îi urmează exemplul. Aceștia duc viață dublă, fiind în același timp consilieri săraci în Bălți și afaceriști peste hotare.

Despre afacerile lor nu se cunoștea înaintea scrutinului, când mulți dintre candidați au declarat venituri modeste. Unii chiar absolut nimic. Oficial, nu aveau nici casă, nici mașini, nici venit.

Situația s-a schimbat la un an și ceva după alegeri, când în declarații de avere şi interese personale pentru anul 2016 au început să apară averi impresionante, care par a fi apărut din neant. Astfel unii din ei dețin proprietăți și afaceri chiar și peste hotare, de la litoralul Mării Negre până la apele Oceanului Atlantic.

I. Consilierul pentru care Renato Usatîi este Dumnezeu

Nicolai Grigorișin. Foto: balti.md

Nicolai Grigorișin era în 2015 unul dintre cei mai săraci candidați la postul de consilier în Consiliul Municipal Bălți. Oficial, acesta nu deținea nimic și nu avea nici un fel de venit legal. Potrivit declarațiilor de avere, venitul familiei Grigorișin era de aproape două mii de lei pe lună, banii câștigați din afaceri de soția actualului consilier.

La un an după alegeri, Grigorișin arată în declarații ca un veritabil baron local: e manager al unei companii din Ucraina, care controlează o pensiune pe litoralul ucrainean; este fondatorul clubului de fotbal FC Zaria din Bălți; are două automobile și ceasuri în valoare peste 600 mii de lei.

Tot el e unul dintre oamenii de încredere ai primarului de Bălți, Renato Usatîi, care se ascunde în Rusia de justiția moldovenească.

Putea fi văzut practic la toate aparițiile publice a lui Usatîi, cât la Bălți, atât și la Moscova sau Chișinău, aflându-se în spatele acestuia. El este și unul din cei mai vocali consilieri bălțeni și autorul frazei care a devenit celebră la Bălți: „Renato Usatîi este precum Dumnezeu!”

Pe lângă politică, Grigorișin s-a implicat și în activitatea filantropică a lui Usatîi, desfășurată înaintea alegerilor locale din 2015. Astfel, Grigorișin a luat parte la organizarea unei vacanțe la mare pentru copii din familii nevoiașe, sponsorizate de Usatîi.

Înainte de plecare, Grigorișin a instruit copiii adunați la sediul din Bălți al Partidului Nostru (PN): „trebuie să demonstrați că sunteți oameni culți, frumoși, reprezentanți ai splendidului oraș Bălți”, zicea acesta.

Nu în zadar Grigorișin avea grijă de securitatea și comportamentul copiilor, căci aceștia erau trimiși nu la o bază de odihnă oarecare, ci la cea care-i aparține.

Pensiunea de pe malul Mării Negre

Pensiunea se numește „Avtomobilist” și aparține firmei Nikdal SRL (în original Никдал – n.r.), a cărei director este Grigorișin.

Pe 11 ianuarie 2017, la o conferință de presă, consilierul a recunoscut că a avut afaceri în Ucraina, însă a fost nevoit să le vândă în 2015. Acesta susținea că serviciile secrete moldovenești vor fi avertizate de omologii săi ucraineni precum că el ar fi antrenat pe teritoriul pensiunii luptători pentru conflictul din Donbass. Grigorișin a precizat că în baza acestor informații el va fi reținut, ceea ce nu s-a întâmplat.

Unul din blocurile pensiunii lui Grigorișin. Foto: ltop.by

Astăzi, Grigorișin susține că nu are nici o legătură cu firma, deși e în continuare administratorul ei și primește remunerare.

Compania am vândut-o trei ani în urmă. Acum nu am nici o legătură cu firma, dar figurez în calitate de director, deoarece vara, compania se ocupă cu cazarea turiștilor, iar în domeniul dat eu am o experiență foarte mare și le ofer consultații (actualilor proprietari – n.r.). Ei au cumpărat compania, li s-a părut interesant, dar ei nu cunosc în detaliu cum să administreze acest gen de business. Așa că eu, în timpul liber, vara, le ofer consultații și primesc pentru asta salariu, a declarat alesul local.

Firma are un capital social de 2,7 milioane de hrivne (6,7 milioane de lei potrivit cursului de atunci). În acte, fondatorul companiei este Taras Vovcenko, care mai figurează în calitate de fondator și la alte companii care administrează pensiuni turistice din regiune.

Potrivit documentelor din registrele ucrainene, compania a fost fondată la sfârșitul anului 2000. Tot atunci, Departamentul de privatizări din cadrul Ministerului de Economie și Reforme din Republica Moldova, fost proprietar a bazei de odihnă, și-a exprimat acordul ca Nikdal SRL să construiască imobile noi pe teritoriul pensiunii.

Pe 11 decembrie 2012, compania administrată de consilierul bălțean a devenit și proprietara terenului pe care e amplasată baza de odihnă. Până atunci, cele zece mii de metri pătrați erau arendate de la administrația publică locală din Zatoka.

Pe unul din portalurile dedicate pensiunilor din regiunea Odessa, baza de odihnă are un rating de 9.0/10 și se laudă că a construit în 2014 un complex de dormitoare nou, chiar pe malul Mării Negre, cu restaurant și teren de joacă pentru copii.

Lupta pentru terenuri și imobile

De asemenea, în registrul litigiilor judecătorești din Ucraina, compania figurează în mai mult de zece hotărâri de judecată. Majoritatea din ele e legată de recunoașterea dreptului de proprietate asupra a două clădiri, în total de peste 300 mp.

Nikdal SRL a fost acționată în judecată de compania care a executat lucrările de construcție și care pretindea la acele clădiri.

Din materialele dosarului de la Curtea Supremă Economică din Ucraina, rezultă că Nikdal SRL a continuat construcția acelor imobile chiar și după ce contractul de arendă a expirat. În același dosar, se constată că firma administrată de Grigorișin nu deține acte de dare în exploatare a clădirii. Totuși, Curtea Supremă nu s-a pronunțat asupra dreptului la acele clădiri, trimițând dosarul spre rejudecare. Într-un final, Nikdal SRL a obţinut câștig de cauză și drepturi asupra acelor clădiri.

Potrivit lui Grigorișin, acest conflict s-a iscat încă în anii `90: „Asta era în anii `90. Tatăl meu deținea compania și a fost așa o istorie, caracteristică acelor ani. Când tata a murit, au venit niște oameni cu documente false, potrivit cărora ei erau proprietari. A fost o procedură serioasă. În spatele la tot asta se afla poliția. Însă, după ce, să zicem așa, s-a schimbat puterea și au început să apară printre polițiști și procurori oameni cinstiți, și toate judecățile a câștigat Nikdal”.

Politicieni săraci, dar cu afaceri

Grigorișin a apărut pe scena politică din Republica Moldova odată cu Renato Usatîi. Tot atunci, Grigorișin a devenit șeful filialei Partidului Nostru la Bălți, iar soția sa Natalia a candidat la funcția de deputat la parlamentarele din 2014, fiind a 10-a pe listă.

În declarația de avere depusă la CEC, Natalia declara un venit de 46 mii de lei pentru doi ani de activitate în calitate de director al companiei Egmas SRL, și un Land Rover Discovery 4 fabricat și procurat în 2010.

Natalia Grigorișin așa și nu a ajuns deputată, deoarece partidul lui Usatîi a fost eliminat din cursa electorală în noiembrie 2014. În schimb, un an mai târziu, la alegerile locale, deja Nicolai Grigorișin s-a regăsit pe listele Partidului Nostru și după votul masiv al bălțenilor, a fost ales în calitate de consilier municipal. În declarația de avere depusă la CEC, Grigorișin nu a indicat absolut nimic.

Însă familia Grigorișin deține la acel moment câteva localuri în Bălți, precum e clubul „Caramelle” și sala de biliard Alians, înregistrată pe aceeași adresă. Grigorișin mai deținea două automobile și două ceasuri în valoare de 600 mii de lei, trecute în declarația de avere din 2016.

Grigorișin în propriul local. Foto: Facebook.com

Alesul local susține că nu era obligat să-și declare averea în 2015. „Eu nu eram obligat să declar nimic până la alegerile din 2015, deoarece nu am fost o persoană publică. Declarația dată, conform legislației Moldovei, trebuiau să facă deputații. Consilierii locali sunt obligați să facă declarația începând cu anul 2017”, spune acesta.

Interese fotbalistice

Grigorișin (centru) alături de Usatîi, la un eveniment sportiv. Foto: vk.com

Ambele localuri sunt situate în complexul Stadionul Municipal din Bălți, unde-și dispută meciurile de acasă FC Zaria Bălți. Zaria e cel mai titrat club de fotbal din Bălți, reușind de câteva ori să completeze podiumul Diviziei Naționale.

În iunie 2015, la două săptămâni după ce PN a câștigat alegerile locale din Bălți, drepturile asupra echipei de fotbal au fost cesionate către AO Şcoala de Fotbal Bălţi, unde Grigorișin declară o cotă de 33,3%. Anterior, primarul de Bălți menționa că Zaria Bălți este deținută de el, împreună cu Grigorișin și Nicolae Țipovici.

Egmas SRL a primit terenul pe care e situată „Caramelle” și autorizația de construcție în 2001, iar în 2006 a devenit proprietara terenului. Astăzi, potrivit declarației de avere, terenul valorează peste 2 milioane de lei.

În 2013, prin decizia consiliului, compania și-a extins teritoriul din contul complexului sportiv. Atunci, compania a achiziționat două parcele, de 32 și 19 mp, cu 3,6 mii de lei și respectiv 2 mii de lei.

Anul trecut, firma a construit pe teritoriul stadionului veceuri, iar peste un timp, prin decizia Consiliului Municipal Bălți, Egmas SRL a devenit proprietara construcției.

În același timp, fratele consilierului, Ghenadie Grigorișin, a fost ales în 2016 în calitate de președinte al Asociației de Fotbal din mun. Bălți.

Basistîi Igor. Foto: balti.md

 II. Consilierul cu restaurant în Spania și zece mașini

Dacă Grigorișin a ales să-și facă afaceri pe malul Mării Negre, atunci colegul său, Igor Basistîi, președintele fracțiunii PN din consiliul mun. Bălți, a preferat un litoral mai elitist, cel al Oceanului Atlantic. Acesta deține 51% din compania care administrează un restaurant în orașul spaniol Santander, amplasat în zona centrală a urbei, în proximitatea Golfului Biscaya.

Restaurantul se bucură de aprecierea vizitatorilor. De exemplu, un blogger spaniol îl laudă pe “bucătarul moldovean (Sergiu Samson – n.r.), care gătește excelent bucate spaniole.”

Localul și-a deschis ușile la sfârșitul lunii noiembrie 2013, având-ul în calitate de administrator pe moldoveanul Sergiu Samson, finul lui Igor Basistîi. Ultimul însă, nu a indicat afacerea în declarația de avere depusă la CEC înaintea localelor din 2015.

Pe paginile sale de pe rețele sociale Samson des pozează cu Basistîi, adresându-i comentarii extaziate de genul: „Ești cel mai bun om de pe pământ”, „Mi-i dor”, „Dragul meu om… ești cel mai bun!” etc.

Foto: ok.ru/colaj Social Media Bălți

Potrivit declarației de avere depuse înaintea alegerilor locale, în 2013 și 2014 Basistîi a câștigat aproximativ o mie de lei pe lună. Cu toate acestea, în 2015 Basistîi avea în posesie două automobile de lux: un BMW X5 și Audi A8, dar și o serie de terenuri, inclusiv spații comerciale de aproape 600 mp.

Declarația depusă pentru anul 2016 arată că pe lângă BMW și Audi, Basistîi deține câteva modele de Opel, Volkswagen, Ford, Renault etc. În total zece mașini, opt dintre care nu le-a declarat înaintea localelor, deși a intrat în posesia lor între 1997 și 2003.

Înaintea alegerilor Basistîi a declarat doar două mașini din zece. Foto: facebook.com

De asemenea, în anul alegerilor locale, Basistîi împreună cu soția au cumpărat un teren de 60 mp, a cărui valoare depășește 100.000 de lei. La asta se adaugă și 30 mii de lei donați de consilier în 2016, în sprijinul candidatului PN la alegerile prezidențiale.

La Bălți, Igor Basistîi deține și administrează două companii. ÎI Basistîi Igor și Profimax SRL. Prima a fost fondată în 2002 și are în posesie o saună - „Fregat” – ce se află pe str. Ivan Kojedub 31, pe un teren de 455 mp și valorează, potrivit estimării efectuate în 2009, peste 300 de mii de lei.

Profimax SRL a fost înființată în 2007 și are sediul juridic în regiunea Fabricii de Bere, pe str. Mihail Sadoveanu 17, într-un imobil de 240 mp, care aparține conform documentelor unei rude a consilierului.

Până la momentul publicării materialului, Igor Basistâi nu a răspuns la întrebările noastre.

III. Afacerea nedeclarată a fostului comunist Ciornîi

Andrei Ciornîi. Foto: balti.md

Podiumul aleșilor locali cu afaceri în alte țări este completat de Andrei Ciornîi. Actualmente, acesta apare ca unul dintre principalii opozanți ai Partidului Nostru la Bălți.

Ciornîi este un politician și funcționar cu experiență. Sub tutela Partidului Comunist, acesta a ocupat un șir de funcții importante la Bălți: de la viceprimar, la cel de șef al Filialei Registru și de director al ÎM Gospodăria Locativ-Comunală. În paralel, consilierul conducea filiala comuniștilor din Râșcani și se ocupa de afaceri.

Tot pe listele Partidului Comunist, Ciornîi a fost ales consilier în 2015. La localele din acel an, consilierul a contribuit la campania electorală a PCRM-ului cu 50 mii de lei, iar fratele său Denis cu 25 mii.

Anul trecut, însă PCRM-ul s-a dezis de consilierii comuniști din Bălți din motivul că aceștia nu mai reprezintă interesele partidului, ci pe cele personale. În lista comuniștilor „excomunicați” a fost inclus și Ciornîi, dar și liderul comunității ruse din Bălți Pavel Buceațchi, care deține o serie impresionantă de imobile în zone-cheie ale orașului. Între timp, Buceațchii a declarat că deține împreună cu soția pe conturile bancare circa 15 milioane de lei (3,5 milioane lei, 250.000 de dolari și 350.000 de euro), la care se adaugă și alte active. În listă a intrat și Octavian Mahu, care în scurt timp a ajuns șef al democraților bălțeni.

După alegerile locale din 2015, relațiile între Ciornîi și Renato Usatîi au început să devină tot mai tensionate. Usatîi și-a construit campania electorală pe eșecurile comuniștilor, iar comuniștii ripostau acuzându-l pe Usatîi și apropiații săi de legături cu lumea criminală. Relațiile între cele două tabere au generat numeroase conflicte la ședințele Consiliului Municipal.

Între timp, războiul lor s-a mutat în mediul online; întrucât ambii au părăsit municipiul Bălți – Usatîi s-a întors în Rusia, iar Ciornîi s-a stabilit în Ucraina.

Funcționar penal și patron de mass-media

Consilierul Andrei Ciornîi. Foto: instagram.com

La Bălți, Ciornîi a fost implicat în mai multe scheme financiare, scoase la suprafață de Inspecția Financiară și presa locală. Ca rezultat, în decembrie 2013, Ciornâi s-a ales cu un dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Mai exact, acesta a fost învinuit că în calitate de director ÎM GLC a procurat la preț majorat din contul întreprinderii câteva automobile pe care le deținea tot el ca persoană fizică.

De asemenea, Ciornîi a fost invinuit că a procurat din contul întreprinderii municipale containere de gunoi (cu 2 milioane de lei) pe care ulterior le-a transmis gratuit companiei Terra Solubritate SRL, care a primit în concesiune serviciile de salubrizare ale municipiului.

Dosarul penal deschis pe numele lui Ciornîi a fost clasat în același an pe motiv că acesta nu conține elemente ale infracțiunii.

După asta, fiind deja consilier, Ciornîi a ajuns și membru al consiliului de administrare Apă Canal, pe care a folosit-o în interese personale. Mai exact, în acea perioadă, pe facturile eliberate de Apă Canal era printată publicitatea companiei Blackwaterhous SRL, deținută de ex-soția și fratele lui Andrei Ciornîi, Denis.

În același timp, compania arenda, prin decizii ale CMB, panourile publicitare din oraș pe perioade de 20 de ani, contra sumei de 45 lei pe an.

În paralel cu funcțiile publice, Ciornâi și-a dezvoltat și afaceri. Acesta figurează în calitate de fondator la trei companii: SC Dialog-Media SRL, Blue Star SRL și Chard-Agro SRL. Printre principalii parteneri de afaceri al lui Ciornîi se numără rudele sale, dar şi Igor Vitiuc, nepotul vicepreședintelui Parlamentului Vladimir Vitiuc.

Împreună cu Vitiuc, Ciornîi a fondat ziarul de limbă rusă Gazeta și câteva posturi de radio. Prin intermediul SRL Blue Star, Ciornîi a deținut primul post de radio autohton care a apărut în afara Chişinăului și postul post TV privat din Bălți TV-6-Blue Star. Totodată, potrivit esp.md, pentru o perioadă, Ciornîi, prin soacra sa, a controlat cel mai cunoscut post din Bălți BTV.

Ciornîi cucerește Ucraina

În martie 2016, Consiliul Municipal Bălți a votat ca lui Ciornîi să i se retragă mandatul de consilier, sub pretext că acesta a lipsit nemotivat de la câteva ședințe de consiliu.

Mandatul de consilier al lui Ciornîi a fost însă restabilit exact peste un an, printr-o decizie de judecată. Între timp însă, Ciornîi a dispărut din Bălți, stabilindu-se în Ucraina, unde reporterii Social Media Bălți au descoperit că acesta deține bunuri imobile și-și dezvoltă afaceri.

Andrei Ciornîi este proprietarul companiei Incasso SRL (ТОВ "Інкассо") din Vinița, un oraș din Ucraina situat la 200 km de Bălți. Compania a fost înregistrată în noiembrie 2014, iar Ciornîi a devenit șeful ei în aprilie 2016, exact în perioada în care „a fost nevoit” să părăsească Bălțiul din cauza conflictului cu Usatîi.

Firma este înregistrată într-un apartament de 90 mp, deținut oficial de ex-soția lui Ciornîi, Alexandra Demciuc.

Oficial, firma se ocupă în special cu colectarea plăților și comerț cu amănuntul. Însă, pe un site de angajare din Ucraina, compania a plasat în mai 2016 anunțuri prin care angaja jurnaliști de limba ucraineană și rusă pentru a lucra la un site de știri. La trei luni după asta, compania lui Ciornîi angaja deja și designeri de interior.

Potrivit declarației de avere al lui Ciornîi pentru anul 2016, acesta a câștigat timp de un an doar 15 mii de lei pe urma vânzării unui bun. Consilierul însă nu și-a declarat afacerea din Ucraina și în prezent este de negăsit și nici nu răspunde la apeluri telefonice sau la mesaje.

Acest articol de investigație a fost elaborat cu sprijinul proiectului ”Consolidarea capacităților societății civile în domeniul utilizării datelor deschise”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și finanțat de programul Republicii Slovace de Transfer al Cunoștințelor și Experienței de Tranziție al SlovakAid. Toate opiniile aparțin autorilor/autorului  și nu reflectă poziția oficială a PNUD Moldova, Guvernului Republicii Moldova, Guvernului Republicii Slovace sau afiliaților acestora.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii