Integritate

VIDEO // Latifundiarul de la șefia Procuraturii Generale

Autor: Julieta Savițchi
22/01/2020 31567

Procurorul general-adjunct, Ruslan Popov, și-a organizat în mai puțin de patru ani o afacere de perspectivă în domeniul agriculturii, pe care a înregistrat-o pe numele tatălui său, un simplu pensionar din satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni. Omul legii nu recunoaște că afacerea îi aparține, în schimb declară că este ajutat de părinții pensionari, care întreaga viață au avut un trai modest. Oamenii din sat și chiar angajații susțin că afacerea este a procurorului.  

Livada pe 100 de hectare 

Ruslan Popov gestionează o afacere impresionantă în satul Mileștii Mici, din raionul Ialoveni, în apropiere de Chișinău - o livadă care se întinde pe pe o suprafață de circa o sută de hectare. Afacerea este înregistrată juridic în 2015, ca Gospodăria Țărănească Alexandru Popov, pe numele tatălui procurorului.

Când intri în Mileștii Mici nu este greu de loc să afli ale cui sunt livada și terenurile din împrejurimi. Oamenii întâlniți la stația de autobuze, la benzinăria de la intrarea în localitate, ne-au spus, unii chiar vădit revoltați, că mai toate terenurile din împrejurimi îi aparțin procurorului Ruslan Popov.    

,,Construiește un procuror, Popov, îi spune. Cumpără pământuri de la oameni care nu le lucrează. Iată mai încolo are livadă”, ne răspunde un bărbat la întrebarea cine construiește frigiderul de lângă livadă.

,,Construiește procurorul care a luat toate pământurile, o sută de hectare. El toate pământurile acestea le-a cumpărat. El și ea. Amândoi”, ne spune o femeie.

O altă consăteancă de a lui Ruslan Popov se arată revoltată și se întreabă de unde acesta ar avea bani pentru o astfel de afacere: ,,El a luat toate pământurile până pe malul râului  și a pus copăcei. Și sus, și jos. Are pruni, de toate are puse acolo. Păi atâția bani să aibă ca să cumpere o sută de hectare? Cui i se mai dă voie să planteze livadă pe malul râului? De ce îi scot acum afară pe judecători și procurori? De ce iau mite de 30 de mii de euro? Aici îi bănăritul pământului. Ruslan și femeia lui au cumpărat. Degrabă ai să mergi ca în țara iobăgiei, într-un picior. Și mai spun că procurorii nu-s bandiți....”, se revoltă femeia.

Terenurile pe care se întinde afacerea nedeclarată a familiei Popov au fost procurate începând din 2014, de la administrația locală din Mileștii Mici, de la Primăria Ialoveni, și de la persoane fizice, proprietari de loturi de pământ, fiind înregistrate în mare parte pe numele părinților pensionari ai procurorului Ruslan Popov. 

Părinții acuzatorului de stat au în jur de 70 de ani și sunt oameni simpli care au avut venituri modeste. Alexandru Popov a lucrat în mina de piatră din Mileștii Mici, apoi în agricultură. Și mama sa a fost lucrătoare de rând în gospodăria din localitate.

În 2019, Ruslan Popov a înregistrat pe numele soției 15 terenuri agricole, cu suprafața totală de 8,3 hectare, pentru care ar fi achitat 114,8 mii de lei. 

În 2018, GT Alexandru Popov a început construcția unui frigider, cu suprafața de circa 2.000 de metri pătrați. Construcția este racordată la rețelele de înaltă tensiune, iar în apropiere a fost construită și o fântână arteziană. Gospodăria mai dispune și de un tractor, cisterne și are și angajați.

Șantierul frigiderului. Foto: CIJM

Deși Ruslan Popov infirmă că ar avea vreo atribuție la întreprinderea înregistrată pe numele tatălui, oamenii din sat, inclusiv angajații susțin că afacerea este a procurorului Ruslan Popov. 

Poziția omului legii este combătută chiar de tatăl său. Alexandru Popov spune că el este proprietarul afacerii, însă toate deciziile le ia împreună cu fiul său Ruslan și îi culege imediat numărul de telefon dacă este întrebat ceva despre afacere.

Despre frigider, Alexandru Popov a declarat că ar putea fi dat în exploatare peste vreo cinci ani, căci în prezent s-ar fi terminat banii.

Casă de milioane, evaluată sub șase mii de euro

Ruslan Popopov locuiește într-o casă cu trei niveluri, cu suprafața de 211,8 metri pătrați, despre care susține în declarația de avere și interese personale că ar costa 111,8 mii de lei, circa 5,8 mii de euro. Imobilul, cu o arhitectură modernă, este amplasat pe un teren de 24,32 ari, îngrădit cu gard din piatră.

În curtea procurorului sunt amenajate două sere, iar terenul pe care îl ocupă, omul legii l-a dat în arendă Gospodăriei Țărănești Alexandru Popov. 

Deşi casa a fost finisată în 2006, imobilul a fost înregistrat la cadastru tocmai în octombrie 2013, după ce a fost deconspirat de reporterii de la ZdG

Casa lui Ruslan Popov. Foto: CIJM

Jurnaliștii au scris atunci, cu referință la experți imobiliari, că prețul de piață al imobilului procurorului Popov este de cel puțin 2 milioane de lei. Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat și a dat curs verificărilor averii lui Popov, iar în septembrie 2013 a constatat oficial declararea necorespunzătoare a veniturilor și proprietăților. În octombrie 2013, Ruslan Popov a fost suspendat din funcție în legătură cu faptul că pe numele său a fost pornită o cauză penală conform art. 352 (1) Cod Penal, pe faptul declarării necorespunzătoare a datelor despre venituri şi proprietăţi înscrise în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate.

Dosarul nu a avut finalitate, fiind clasat în scurt timp de către colegii lui Ruslan Popov.

Terenul făcut cadou socrilor

În perioada anilor 2005-2013, Ruslan Popov a cumpărat două terenuri, cu suprafaţa totală de opt ari, în vecinătate cu gospodăria sa. A comasat cele două terenuri în unul, pe care, în septembrie 2014, l-a donat socrului său, Ivan Oprya, originar din regiunea Odesa, Ucraina.

Casa soacrei. Foto: CIJM

Atunci socrii lui Ruslan Popov au vândut gospodăria din satul Utkonosovka, raionul Izmail, Ucraina, pentru care ar fi încasat 36 de mii de euro, și s-au mutat cu traiul la Mileștii Mici, alături de fiica lor. 

Pe terenul donat de ginere a fost construită în scurt timp o casă cu suprafaţa de 160 de metri pătraţi, care a fost  dată în exploatare în august  2017.

După decesul lui Ivan Oprya, întreaga gospodărie este înregistrată pe numele soției, Pelaghia, care este moștenitor legal.

Afacerile cu apartamente procurate la preț preferențial

Deși dispunea de locuință, Ruslan Popov a fost beneficiarul a două proiecte ce țin de asigurarea procurorilor cu apartamente la preț redus. Aceste proiecte aveau menirea să-i ajute pe procurorii care nu au locuințe sau trăiesc în condiții nu prea bune.   

În 2008, Ruslan Popov a intrat în posesia unui apartament de 112 metri pătrați, la preţ preferenţial, în blocul procurorilor de pe strada Nicolae Sulac din sectorul Ciocana. Procurorii au avut posibilitatea să-și procure apartamente la jumătate de preț în blocul respectiv, cu 270-330 de dolari pentru un metru pătrat, de două ori mai puțin decât prețurile de pe piața imobiliară. .

În declarația de avere pentru anul 2012, Ruslan Popov susținea că a vândut locuința cu o sută de mii de lei (aproximativ 5 mii de euro), mult sub prețul de piață și cel pe care l-a achitat oficial (cel puțin 30 mii de euro).

Puţin mai târziu, Popov mai procură un apartament la preţ preferenţial, cu suprafața de peste 122 de metri pătraţi, într-un alt bloc construit pentru procurori, pe strada Melestiu, în apropierea parcului Valea Trandafirilor din Chişinău. Procurorii au avut posibilitatea să procure locuințele la prețul de 300 de euro pentru un metru pătrat. Astfel, Ruslan Popov ar fi achitat pentru acest apartament 36.840 de euro. În declararația de avere și interese personale, imobilul a fost raportat la prețul de 52.752 de euro, fără a fi indicate și cele două locuri pentru parcare. O perioadă, locuința s-a aflat în proprietatea tatălui procurorului, Popov Alexandru, printr-un contract de cesiune. 

În februarie 2019, Ruslan Popov declară că a vândut cu 850 de mii de lei apartamentul de pe strada Melestiu și cu 200 de mii de lei cele două locuri pentru parcare - în total - un milion 50 de mii de lei, ceea ce constituia în perioada respectivă în jur de 53 de mii de euro. Și acest preț este sub media prețurilor la apartamente în această regiune a Capitalei.  

Slăbiciunea pentru mașini

Cu mașina de culoare neagră circulă Ruslan Popov. Foto: CIJM

În afară de traiul luxos, Ruslan Popov mai preferă și mașinile scumpe. În 2012, Popov și-a procurat un Renault Megane, fabricat în 2001, pentru care ar fi achitat 30 de mii de lei. În 2013, omul legii își procură încă un automobil, de model BMW X5, fabricat în 2010, pentru care a făcut schimb cu un automobil BMW X5 de model mai vechi și cu 20 de mii de lei (1000 de euro). În 2015, procurorul indică că a vândut automobilul Renault cu 60 de mii de lei (cam 3 mii de euro), iar la începutul anului 2016 și-a procurat cu 334 de mii de lei un Hyundai Tucson, fabricat în 2014 (aproape 17 mii de euro).

În 2016, Ruslan Popov raportează că a vândut cu 150 de mii de lei (7500 euro) automobilul BMW X5 și că a procurat un automobil de același model, doar că fabricat în 2016, pentru care a achitat 1,129 milioane de lei (aproximativ 57 mii de euro). În 2017, procurorul Popov anunță repetat că a vândut cu 150 de mii de lei un automobil de model BMW X5. Totodată, omul legii a raportat și vinderea celui de al doilea BMW, cu 998 de mii de lei (aproximativ 50 mii de euro), și a automobilului Hyundai Tucson, cu 14 mii de euro. În schimb, procurorul își procură două autoturisme de model Hyundai Santa Fe, fabricate în același an, pentru care a achitat în total 1.245.844 de lei (62 mii de euro).

La volanul mașinii de culoare albă a fost surprinsă soția procurorului.

În 2018, Popov mai cumpără o Toyota Corolla, fabricată în 2006, pentru care indică în declarația de avere că ar fi achitat doar 10 mii de lei (500 de euro (!)).

Veniturile familiei

Începând cu anul 2012, Ruslan Popov a raportat până în 2019 venituri din salariul de procuror, activitate didactică și onorarii în sumă totală de 1.450.611 lei.

Soția procurorului, Iulia Popov, a lucrat până în 2016 procuroră în Ialoveni, după care a plecat în avocatură. Timp de șapte ani, femeia a raportat venituri legale de 697.024 de lei.

Astfel, familia a avut în perioada respectivă, adică timp de șapte ani,  venituri de 2.147.635 de lei, ceea ce constituie puțin peste 100 mii de euro. Chiar dacă soții Popov declară că locuința lor costă puțin peste 111 mii de lei (aproape 6 mii de euro),  banii câștigați oficial nu se încadrează în cheltuielile avute de familia Popov în perioada respectivă, pentru mașini și apartament. În afară de aceasta, familia, în care cresc trei copii, a avut nevoie de cheltuieli pentru întreținere, mobilier, hrană, îmbrăcăminte, resurse energetice etc, ne mai vorbind de terenuri, material săditor, tractor, frigider și alte cheltuili pentru afaceri.

Părinții „cămătari”

În declarațiile de avere, Ruslan Popov a raportat trei împrumuturi pe termen lung, cu care s-au îndatorat membrii familiei sale.

În 2014, Iulia Popov ar fi împrumutat de la tatăl ei, care avea pe atunci 69 de ani, 10 mii de euro pe care s-a obligat să-i restituie în termen de 20 de ani. În același an, bărbatul a decedat. Peste doi ani, Iulia Popov ar fi împrumutat 50 de mii de euro și de la mama sa, la fel, pentru un termen de 20 de ani (!).

Chiar dacă afacerea înregistrată pe Alexandru Popov încă nu este rentabilă și suportă doar cheltuieli, Maria Popov, mama procurorului, aflată în prag de 70 de ani, i-a împrumutat nepotului Alexandru 125 de mii de lei pe care acesta s-a obligat să-i restituie până în anul 2030.

Maria Popov ar fi lucrat în Italia timp de 15 ani. Salariul moldovencelor care îngrijesc bătrâni în Italia este de cel mult o mie de euro pe lună.

Cum se justifică Ruslan Popov

Ruslan Popov susține că a fost ajutat de părinți și de socri să-și facă averea, dar a avut și economiile sale pe parcursul celor peste două decenii de muncă în Procuratură. Un ajutor substanțial i l-ar fi dat mama sa, care lucrează de mai mult timp în Italia, susține procurorul.

Întrebat despre afacere, adjunctul procurorului general a declarat că nu are nicio atribuție. „Este afacerea exclusivă a părinților. Nu sunt implicat absolut de loc”, a precizat Ruslan Popov.

Ce spun experții

Ianina Spinei, expertă Transparensy International, susține că astfel de cazuri, când funcționari de rang înalt dețin și gestionează afaceri înregistrate pe numele rudelor apropiate sunt multiple, la fel ca și cazurile de declarare a bunurilor la prețuri derizorii, în scopul de a-și ascunde veniturile ilicite. Potrivit expertei, acest lucru se întâmplă din cauza că Legea privind declararea averilor și intereselor personale nu funcționează. „E timpul ca Autoritatea Națională de Integritate să înceapă să lucreze, să constate aceste ilegalități, iar organele de drept să reacționeze conform legii. Altfel, acest fenomen va mai dura mult timp”, a declarat experta.

Codul de Etică al Procurorilor, aprobat în 2016, prevede expres ca procurorii „să nu tăinuiască şi să nu denatureze informaţiile privind averile deţinute sau conflictele de interese, acestea urmând a fi făcute publice în virtutea funcţiei”.

Investigaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii