Justiţie

VIDEO // Istoria unei mite pentru procurori

Autor: Julieta Savițchi
06/11/2019 80477

O „remunerare” de 235 de mii de euro i-ar fi determinat pe procurorii Anticorupție să înceteze urmărirea penală și să-l elibereze din arest pe un om de afaceri, suspectat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Intermediarul care a filmat cu camera ascunsă momentul în care transmitea banii unei procurore, a raportat cazul la Procuratura Anticorupție. Cazul a fost mușamalizat, iar plângerea a fost iradiată de la evidență.

De la traficant, la om de creație și mecenat

Gheorghe Vîrtosu. Foto: virtosuart.com

Omul de afaceri care a fost cercetat de CNA pentru spălare de bani se numește Gheorghe Vîrtosu și locuiește în satul Mălăești, raionul Orhei. La începutul anilor 90 acesta a reușit să emigreze în Marea Britanie, iar peste câțiva ani a obținut și cetățenia engleză. În 2004, Gheorghe Vîrtosu este încarcerat în Franța și condamnat la opt ani de închisoare pentru trafic de persoană. Totodată, istanța a dispus confiscarea imobilelor și a automobilului de lux, deținute de Vîrtosu, precum și a peste 300 de mii de lire sterline, deținute de Vîrtosu în bancă. Presa scria în perioada respectivă că Vîrtosu ar fi fost capul celei mai mari rețele de trafic de carne vie pentru bordelurile din Europa.

În tip ce își ispășea pedeapsa, Gheorghe Vârtosul începe să scrie proză, cârțile sale „O inimă de broscuță” și „Destin încarcerat” fiind apreciate de criticii din Europa. Fiind în închisoare, basarabeanul din Mălăești descoperă încă o vocație a sa, pictura. Ulterior, lucrările sale ajung exponatele mai multor galerii de artă din afara țării.

După ispășirea pedepsei, Gheorghe Vîrtosu revine în satul său de baștină, Mălăești, și începe să construiască locuințe pentru el și membrii familiei sale, restaurează casa părintească pe care o transfomă în muzeu, amenajează un parc și începe construcția unei biblioteci. În același timp, Vîrtosu începe și construcția unui depozit frigorific, în care în prezent păstrează fructele majoritatea producătorilor agricoli din împrejurimi.

Oamenii din sat au doar cuvinte de laudă pentru Vîrtosu: a sponsorizat grădinița și școala, a creat locuri de muncă și a făcut doar fapte bune pentru sat.

Gheorghe Vîrtosu nu a dat curs solicitării noastre de a discuta. În parcul din Mălăești ne-am întâlnit cu sora sa, Iulia. Femeia ne-a comunicat că fratele ei nu dorește să apară în public și că „s-a retras la tablourile sale”.

Sora lui Gheorghe Vîrtosu ne-a mai spus că acesta a avut de suferit din cauza dosarului fabricat, că Adriana Bețișor a condus ancheta și că i s-a făcut percheziție. „Bețișor a trimis mascații. Au răscolit peste tot, au căutat documente privind contabilitatea dublă, dar nu au găsit nimic”, a precizat femeia.

Cum a ajuns Vîrtosu în vizorul CNA

Urmărirea penală pe numele lui Vîrtosu a început în toamna anului 2014, după ce acesta, ajutat de câteva persoane, aduce în țară un milion 546 de mii de euro în numerar. Ulterior, banii sunt oferiți ca împrumut unor firme nou-create care investesc în construcțiile pornite de Vîrtosu. Alte 936 de mii de euro sunt aduse în Republica Moldova prin intermediul unei firme offshore care transferă banii pe conturile firmelor controlate de Vîrtosu, ca împrumut.

Tranzacțiile sunt observate de către angajații Serviciului de combaterea și prevenirea spălării banilor din cadrul CNA. Este pornită urmărirea penală. Vîrtosu și administratorul firmelor sale, Constantin Gamarț, sunt reținuți, iar pe bunurile și contuile bancare ale firmelor este aplicat sechestru.

Cum a fost transmisă „răscumpărarea”

Pentru „rezolvarea problemei” de la Vîrtosu s-ar fi cerut mită de 250 de mii de euro. Cel care a transmis banii este Andrei Cociorvă, un tânăr om de afaceri din satul Brăviceni, localitate vecină cu Mălăeștiul, moștenitorul afacerii cu brânzeturi și a brandului „Mozzarela de Brăviceni”, creat de tatăl său, regretatul Vladimir Cociorvă.

Banii, în sumă de 235 de mii de euro, ar fi fost transmiși în două tranșe, în octombrie 2015, prin intermediul Victoriei Pascalov, pe atunci procuroră în sectorul Râșcani al Capitalei. Andrei Cociorvă a reușit să filmeze cu o cameră ascunsă momentul în care transmite Victoriei Pascalov peste o sută de mii de euro și îi spune ca până vineri problema să fie rezolvată, iar procurora îi dă asigurări că totul „va fi normal”.

La 16 octombrie 2015, procurora Anticorupție Adriana Bețișor emite o ordonanță prin care acceptă propunerea ofițerului de urmărire penală din cadrul CNA, Vasile Șeremet, privind scoaterea de sub urmărire penală și clasarea procesului penal în privința lui Vîrtosu și a asociaților săi. Prin aceeași ordonanță este dispusă și ridicarea sechestrului de pe bunuri și mijloacele financiare. 

Darea de mită, raportată fără succes la Procuratura Anticorupție

Deși au fost ridicate sechestrele de pe bunuri, lui Gheorghe Vîrtosu nu i-au fost restituite toate mijloacele de transport. În ianuarie 2016, Cociorvă i-a comunicat despre mită și i-a arătat înregistrarea video colonelului Ruslan Ghenciu, șef de secție în cadrul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului de Interne (SPIA). „Am înțeles că e ceva serios și am înregistrat oficial plângerea la SPIA, apoi personal am trimis plângerea și înregistrarea video la Procuratura Anticorupție. Cazul a ajuns în gestiunea procurorului Andrei Băeșu. Nu a avut finalitate. Personal l-am întrebat pe Băeșu despre cum decurg investigațiile, dar mi-a spus că Gheorghe Vîrtosu nu are pretenții. În schimb eu am început să fiu hărțuit de către procurorii Anticorupție”, ne-a declarat Ruslan Ghenciu, care are statut de învinuit într-un dosar de corupție. 

Andrei Cociorvă, într-o discuție privată, a recunoscut că a transmis mită din partea lui Vărtosu prin intermediul Victoriei Pascalov, dar a refuzat să facă declarații în fața camerei pe motiv că îi este frică și candidează pentru funcția de primar în Brăviceni (La data apariției articolului, Cociorvă a fost ales primar la Brăviceni, pe listele PDM, n.r.). 

Cociorvă s-a arătat dezamăgit de faptul că nu i s-a dat curs plângerii sale, după ce i-a oferit detalii procurorului Băeșu. „Mi-am făcut datoria de cetățean, dar nu s-a luat atitudine, nu am primit niciun răspuns de atunci”, ne-a declarat ulterior la telefon Andrei Cociorvă. 

Minsterul de Interne „da”, Procuratura Anticorupție „ba”

Într-un răspuns oficial la solicitarea de informație, Vasile Harea, șef interimar al SPIA, a confirmat că Andrei Cociorvă a depus în ianuarie 2016 o plângere privind transmiterea mitei, și că această plângere a fost remisă către Procuratura Anticorupție. 

Procuratura Anticorupție, în persoana procurorei Mirandolina Sușițcaia, ne-a comunicat că este în imposibilitate de a satisface cererea de acces la informație. „În Procuratura Anticorupție evidența documentelor este realizată potrivit sistemului electronic de management al documentelor „e-Management.Documente”. Sistemul permite procesarea și căutarea informației după anumite criterii, cum ar fi: tipul documentelor (de intrare, de ieșire, interne), numerele de ieșire / intrare și data documentelor, corespondent, categoria documentelor, modul de parvenire, cuvinte cheie din conținutul succint și alte criterii. În rezultatul verificărilor potrivit criteriilor existente, în coraport cu informația disponibilă din solicitarea de acces la informație, sistemul informațional nu a generat careva rezultate vizând investigarea unei astfel de cauze penale, precum cea la care ar face trimitere solicitantul de informații”, a  explicat Sușițcaia.

Ce spun procurorii vizați

Andrei Băeșu. Foto: magistrat.md

Procurorul Andrei Băeșu a confirmat că a avut de investigat plângerea lui Cociorvă și îl învinuiește pe acesta că nu a finalizat dosarul. „L-am invitat de mai multe ori să vină și să facă declarații, dar nu a mai venit. Nu-mi aduc aminte toate detaliile, a fost cu mult timp în urmă, dar din câte îmi amintesc, se pare că rudele lui nu au vrut”, ne-a declarat Băeșu.

Adriana Bețișor. Foto: TVR Moldova

Fosta procuroră Adriana Bețișor recunoaște că a avut în gestiune cauza penală pe numele lui Vîrtosu, dar a spus că nu cunoaște nimic despre presupusa mită. „Îmi amintesc, a fost așa un caz. Eu am verificat suplimentar materialele și am constatat că nu sunt elemente pentru pornirea unui dosar penal. Cât privește înregistrarea video cu transmiterea mitei, eu nu cred. Știți și Dumneavoastră câtă manipulare există în spațiul public”, a precizat Bețișor.

Victoria Pascalov

Victoria Pascalov a depus cerere de demisie la scurt timp după înregistrarea videoului cu transmiterea banilor.

După ce i-a fost acceptată demisia, Pascalov a aplicat pentru obținerea licenței de avocat, însă cererea i-a fost respinsă. Fosta procuroră a intrat în posesia licenței de avocat abia la finele anului 2018, după ce a câștigat în instanță procesul civil împotriva Uniunii Avocaților.

În aprilie 2016, Victoria Pascalov a primit undă verde din partea Consiliului Superior al Magistraturii pentru a aplica la funcția de judecător.

Telefonul avocatei Pascalov nu este public, iar în Cancelaria Uniunii Avocaților a fost găsită doar adresa baroului, pe strada Dosoftei 65. Acolo ușa la birou era închisă, iar intendentul clădirii ne-a comunicat că încăperea este arendată de avocatul Stepan Pascalov. Contactat la telefon, Stepan Pascalov ne-a comunicat că Victoria îi este fiică și că aceasta este în concediu de maternitate. Apărătorul nu a vrut să ne spună telefonul fiicei sale, însă a promis că-i va transmite rugămintea noastră de a ne oferi un comentariu. Ulterior, acesta nu a mai răspuns la apeluri.

Am încercat s-o contactăm pe Pascalov pe rețelele de socialiazare. A răspuns, iar când a aflat că suntem jurnaliști, a declarat că nu vrea să comunice și ne-a blocat accesul la pagina sa.

Investigaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii