Justiţie

Bătălia pentru averea nedeclarată a lui Mihail Gofman

Colaj CIJM/Agerpres
Autor: Vadim Cheptanaru
01/05/2025 4501

La nici 40 de zile de la moartea fostului șef-adjunct al Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor de la CNA, Mihail Gofman, averea sa NEDECLARATĂ a început să iasă la suprafață. Conacul din Durlești, despre care nu a recunoscut vreodată că i-ar aparține, dar unde a locuit împreună cu familia, este adjudecat acum de soția sa și cei trei copii. Bătălia pentru proprietate se consumă în interiorul familiei, așa cum imobilul era înregistrat pe numele mamei sale, Ritta Gofman, o profesoare la pensie din satul Boldurești, raionul Nisporeni. După moartea ofițerului, aceasta a trecut pe numele celorlalți doi fii toate drepturile asupra proprietății, iar conflictul a trecut în instanțele de judecată, unde cele două tabere duc o luptă la foc deschis pentru moșia care valoarează aproximativ un milion de euro.

 

Moartea care a deschis cutia Pandorei 

Moartea fulgerătoare a lui Mihail Gofman, supranumit cel mai bogat șef de la CNA, a developat mai multe probleme legate de averea sa, așa cum, în mare parte, aceasta era înregistrată pe intermediari. Cunoscut pentru traiul său pe picior larg, fostul ofițer locuia cu familia în comuna Durlești, într-o somptuoasă casă cu două niveluri. Doar că, oficial, imobilul și terenul generos pe care a fost construit erau înregistrate pe numele mamei sale, Ritta Gofman. După decesul ofițerului, soția sa a pornit un drum complicat pentru recuperarea bunului, deși ea și cei trei copii pe care i-a născut lui Mihail Gofman nu au deținut vreo cotă-parte. Acum regulile sunt dictate de soacra ei, care a decis să împartă imobilul între ceilalți doi fii ai săi, Evgheni și Alexei. Pe noră și pe cei trei nepoți i-a lăsat fără moștenire. 

„Împărțeala” nu a fost ceea ce aștepta văduva lui Mihail Gofman, Ludmila, care a cerut în instanță anularea drepturilor de proprietate pe numele celor doi, dar și instituirea unor măsuri de interdicție pentru orice tip de tranzacții. În septembrie 2024, Judecătoria Chișinău a dispus punerea sub sechestru a bunurilor disputate, până la o decizie definitivă în litigiu. Peste trei luni, decizia a fost menținută de Curtea de Apel Centru.

Un milion de euro, miza bătăliei pentru imobil

Casa de la Durlești, care a deschis cutia Pandorei în familia Gofman, este, de fapt, una dintre cele mai vizibile în cartier. Aici a locuit Mihail Gofman și familia sa începând cu 2013 și până în 2024, atunci când și-a pierdut viața într-un accident stupid. Terenul pentru construcția casei a fost procurat la câțiva metri de cele două hectare de pădure, pe care Gofman le-a luat în arendă de la Agenția Moldsilva, în 2008.

Sursa foto: CIJM

Din momentul recepționării lucrărilor de construcție a vilei, Mihail înregistrează imobilul pe numele mamei sale, Ritta, pe atunci profesoară de limba rusă la școala din Boldurești, Nisporeni, cu venituri modeste și care, de facto, întotdeauna a locuit în căsuța sa din sat.

Sursa foto: CIJM

Chiar dacă, în acte, vila de la Durlești are doar 163,9 m.p., aceasta pare cu mult mai mare: două nivele spațioase + mansardă. Totodată, în curtea îngrădită mai e o piscină, o baie de 29 m.p. și terenul aferent, toate cu numere cadastrale diferite. În Registrul Cadastrului de Stat sunt trecute informații despre interdicția impusă de instanță.

Spre deosebire de anul 2014, atunci când spre casă era acces liber, acum o poartă înaltă de câțiva metri blochează intrarea. Zona rezidențială de lux, care se numește Poiana Domnească, este împânzită de camera de supraveghere și se află în imediata apropiere de șoseaua Balcani. Este cel mai scump cartier al Durleștiului.

Sursa foto: CIJM

Valoarea imobilului a crescut în progresie geometrică, iar actualmente proprietăți similare situate în Durlești sunt scoase spre vânzare la prețuri exorbitante.  În cartierul Pădurea Domnească, de exemplu, ofertele agențiilor imobiliare pornesc de la 300 de mii de euro și trec ușor de un million de euro. Respectiv, frații lui Mihail Gofman sunt deținătorii actuali ai unei averi deloc de neglijat.

 

„Sunt foarte ocupată...”

Am sunat-o pe Ritta Gofman, care le-a făcut generosul cadou fiilor săi, pentru a o întreba a cui, în realitate, este această casă, de ce și-a ignorat propriii nepoții și fosta noră, atunci când a împărțit bunul de care se folosea fiul decedat, Mihail Gofman. Deși, la prima vedere, părea disponibilă să discute, femeia nu a vrut să răspundă la întrebări, atunci când a aflat că ceea ce ne interesa este casa din Durlești. A spus că este foarte ocupată și a închis. 

Mihail Gofman, alături de soție

Soția fostul șef CNA, la rândul ei,  nu a dorit să spună mai multe detalii despre procesul de judecată cu rudele soțului său decedat. Ea a menționat doar că este un subiect sensibil, nu are plăcere să vorbească despre acesta și că va merge mai departe cu procesul de judecată.

Nu prea am plăcere să discut despre acest subiect. Cred că nu aș vrea să dau publicității subiectul acesta. Este foarte sensibil subiectul. Cred că ar trebui să mergem în proces așa cum este, conform procedurii”, a spus Ludmila Gofman, pentru portalul Anticoruptie.md.

Nici avocatul avocatul Ludmilei Gofman, Igor Selchin, nu a făcut mai multă lumină asupra conflictului imobiliar între soacră și noră, invocând etica profesională.

 

„Eu ca avocat nu pot (n.r. să dau detalii) pentru că sunt ținut de contract și de confidențialitate, iar codul deontologic al avocatului nu prevede ca eu să vorbesc cu altcineva, ceea ce ține de client. Doar cu dumneaei, pentru că ea e proprietară.”

 

 

 

Evgheni Gofman, cu declarația de avere rectificată de trei ori într-un an

Evgheni Gofman, fratele fostului șef-adjunct al CNA, este consilier local din partea PSRM în satul de baștină Boldurești, raionul Nisporeni. Localitatea s-a făcut cunoscută, în ultimul an, în urma accidentului nefast, cu implicarea primarului Nicanor Ciochină, care este acuzat că a lovit mortal cu mașina un băiat de 14 ani și a încercat să mușamalizeze cazul. După ce Comisia Electorală Centrală a anulat mandatul său de primar,  opt consilieri din partea PSDE și doi socialiști, printre care și Evgheni Gofman, l-au votat pe Nicanor Ciochină în calitate de interimar.

În declarația  de avere și interese pentru 2024, depusă la ANI, pentru funcția pe care o deține în consiliul sătesc, Evgheni Gofman a făcut rectificări de trei ori, exact după ce s-a făcut cu jumătate din casa fratelui său decedat.  

Dacă în declarația inițială, completată în data de 3 martie, 2025, apar doar bunuri dobândite cu zeci de ani în urmă, atunci în celelalte își fac loc proprietăți noi, pe care le-a obținut anul trecut. Spre exemplu în cel de-al doilea document rectificat apare, pentru prima dată, casa de la Durlești, care i-a revenit, însă,  în proporție de 100%, printr-un contract de înstrăinare.

În cea de-a treia declarație, Evgheni Gofman specifică că deține doar 50% din vila din suburbia Chișinăului, de 163,9 m.p. În aceeași declarație apare și câte o jumătate din terenul aferent casei, de 0,068 ha, dar și din construcția-anexă de 29,2 m.p., toate trecute pe numele său printr-un contract de înstrăinare, perfectat de mama sa, Ritta Gofman. Celelalte jumătăți i-au revenit lui Alexei Gofman, fratele său.

Contactat de portalul Anticoruptie.md, Evgheni Gofman a negat că ar fi proprietarul a 1/2 părți din proprietatea din Durlești, în care a locuit fratele său. Acesta a comentat că, de fapt, vila e a mamei sale și că doar ea ne poate oferi mai multe răspunsuri. Ulterior, pus în fața argumentelor, bărbatul a recunoscut că o parte din casă îi aparține, că are un litigiu în judecată cu Ludmila Gofman și copiii săi, dar a declarat că sunt probleme de familie pe care le vor clarifica.

-Ca atare, casa ceea este a mamei, din câte știu eu, este a mamei. Iată, sunați-o pe mama. Toate întrebările la mama, ea e proprietar. Eu nu.

–Dar jumătate din casă a fost scrisă pe dumneavoastră în 2024...

–Păi, da. Ea a scris-o după mine, dar treaba ei ce face. Dar pe documente este a ei. Ea e proprietară.

–În documentele de la Cadastru 1/2 cotă este a dumneavoastră.

–Păi, nu. Ea încă e vie, poate să-și schimbe decizia.

–Noi am vazut documentul în care mama dumneavoastră v-a transmis 50% din casă.

 –Și eu ce să fac acum, s-o ocărăsc că de ce a făcut așa?

 –Aveți un litigiu în judecată cu Ludmila Gofman pe această casă.

 –În judecată o să ne întâlnim cu doamna Ludmila. Astea-s chestii familiale. O să ne clarificăm noi până la urmă”, a comentat Evgheni Gofman.

Evgheni Gofman, în timpul unei acțiuni electorale

În același timp, perceptorul fiscal din orașul Durlești, Natalia Cotorobai spune că, dacă în 2023, impozitul funciar anual, pentru casa de pe stradela 2, Tineretului 5, a fost emis pe numele Rittei Gofman, un an mai târziu, nota de plată a venit împărțită în jumătate – între Alexei și Evgheni Gofman.

Alexei Gofman, care din acest an deține 1/2 din casă, este o persoană mai puțin cunoscută publicului larg. Din 2014 și până în 2016, acesta activat în calitate de șef al Direcției Monitorizare și Restructurare a Creditelor Problematice, la o bancă comercială din Chișinău. A fost concediat pe motiv că nu s-a prezentat la locul de muncă mai multe zile consecutiv, fără motiv. Acesta a acționat banca în judecată pentru a fi restabilit, însă atât prima instanță, cât și cea de apel, au considerat pretențiile sale ca fiind neîntemeiate. Acum dosarul se află pe masa magistraților Curții Supreme de Justiție. 

 

Mihail Gofman, concediat de la CNA pentru „stilul de viață” neconform

În data de 4 aprilie 2014, membrii Colegiului disciplinar din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie au stabilit că stilurile de viaţă a trei angajați nu corespund Codului de conduită a colaboratorului CNA. Mihail Gofman se regăsea în

Cristina Ciubotaru, autorul inițiativei de Monitorizare a stilului de viață

lista „boemilor” din instituție, fapt pentru care a și fost concediat.

Instrumentul Monitorizării Stilului de Viață a fost gândit și propus de Cristina Ciubotaru, pe atunci director adjunct la Anticorupție. Actualmente avocată și expertă anticorupție, Ciubotaru spune că decizia de demitere a lui Gofman a fost luată după analiza îndelungată a modului său de trai, periodicitatea și locurile de vacanță, autoturismele, dar și imobilele.

„Gofman a fost dat afară de la CNA după procedura de monitorizare a stilului de viață. Instrumentul era gândit de mine – Monitorizarea Stilului de Viață a fost inițiativa mea. Atunci când s-a făcut reforma CCCEC în CNA, noi am pus și mecanismul de investigare a integrității, am elaborat criterii suplimentare. În baza Monitorizării Stilului de Viață, Gofman este primul angajat al CNA pe aplicarea acestui instrument. Gofman a fost dat afară de două ori. În paralel, la mai mulți candidați s-au verificat vacanțele și mașinile”, spune Ciubotaru.

După ce a fost demis, s-a autosesizat și Autoritatea Națională de Integritate, care a verificat proveniența bunurilor lui Gofman. Doar că, Anatolie Donciu, pe atunci președinte al instituției nu a gasit nimic ilegal. Întâmplător sau nu, fiul lui Anatolie Donciu, Alexandru, era subordonatul lui Gofman, la Serviciul pentru Prevenirea Spălării Banilor al CNA. 

În acel act de constatare era indicat faptul că Mihail Gofman, un simplu bugetar, deținea zeci de hectare de teren, apartamente, case, construcții, garaje, ferme și două autoturisme, iar această avere nu a trezit dubii.

 

Proces, sub risc de confiscare

Sergiu Bozianu, jurist CIJM

Juristul Centrului de Investigație Jurnalistice (CIJM), Sergiu Bozianu, spune că la această etapă este important ca probele deținute de soția lui Mihail Gofman să demonstreze când a fost cumpărată casa, de către cine și în ce condiții. Totuși, Bozianu mai spune că, dacă s-ar demonstra că imobilul a fost procurat de Mihail Gofman, în perioada în care activa la CNA, din surse ilicite, atunci vila ar putea deveni obiect al confiscării speciale.

“Bunurile soților dobândite în cadrul căsătoriei sînt supuse regimului proprietății în devălmășie, deci, ar reprezenta un bun comun (dacă nu există contract matrimonial între soți care să stabilească altfel), însă, reieșind din faptul că acesta a fost înscris pe numele mamei care la rândul său la înscris pe numele alți doi fii ai săi, este important de determinat: din ce resurse și în ce perioadă de timp a fost obținut bunul imobil și de către cine. În cazul în care s-ar constata că bunul imobil a fost obținut în perioada deținerii funcției publice din resurse ilicite, acesta ar putea fi vizat de confiscarea specială. Astfel, în cadrul litigiului va fi necesar de a determina exact din ce bani a fost dobândit bunul imobil și cine a fost/este proprietarul, menționează Bozianu.

Gofman, conturi neîncheiate

Mihail Gofman, cunoscut și pentru dezvăluirile legate dosarele Laundromat și Frauda bancară, a decedat pe 11 ianuarie 2024, pe patul de spital, la 20 de zile din momentul în care a fost tamponat de o mașină. Acesta  s-a aflat tot timpul în comă, fiind în imposibilitate fizică de a-și desemna moștenitorii.

„A fost un accident stupid. El mergea cu soția sa cu mașina, ea era la volan. Au oprit pe șoseaua Balcani pentru a vorbi cu cineva, cu o persoană cunoscută. După ce soția sa a oprit mașina, el a coborât și a încercat să traverseze neregulamentar drumul și, din păcate, a fost lovit de un vehicul”, declara o sursă pentru portalul Anticoruptie.md.

„A fost luat de la fața locului în stare de comă. Starea sa de ebritate a fost constatată de către instituția medicală”, a mai precizat sursa citată.                 

Mihail Gofman a intrat în vizorul presei, fiind supranumit unul dintre cei mai bogați angajați ai CNA. Înainte de a fi demis, averea acestuia a făcut obiectul unor anchete interne, dar și ale presei. Gofman a fost eliberat din serviciu pe data de 16 aprilie 2014, de către directorul CNA de atunci, Viorel Chetrari, după care a făcut mai multe dezvăluiri în presă.  

Fostul șef adjunct al Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor a încercat pe cale judiciară să obțină repunerea sa în funcție în plină anchetă parlamentară privind dosarul Laundromat în care a fost el însuși vizat.

Comisia parlamentară a stabilit că Gofman ar fi acordat consultații unor persoane din sectorul bancar și, împreună cu Viorel Chetraru, fost șef al CNA, și Alexandru Stoianoglo, fost deputat și ulterior procuror general, a înaintat un amendament legislativ prin care a fost paralizată activitatea Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor.

După ce a fost demis, Gofman a fugit din Moldova, dar a revenit mai târziu și a făcut o serie de dezvăluiri legate de dosarele care au marcat istoria recentă a Republicii Moldova.

În august 2016, într-un interviu acordat în exclusivitate portalului Anticoruptie.md, Mihail Gofman a dezvăluit ce se întâmpla cu ancheta penală din SUA în cazul furtului din sistemul bancar moldovenesc.

Fostul angajat CNA menționa ce forțe din afara Republicii Moldova ar fi fost implicate în acest jaf, ce legătură există între companiile rusești care au primit în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău și furtul din sistemul bancar moldovenesc, dar și care ar fi adevăratele motive pentru care sunt învinuiți foștii șefi de la BNM.

Dezvăluirile lui Mihail Gofman au fost verificate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice. Anchetele au deconspirat rolul lui Serghei Iaralov, omul din umbra lui Vlad Plahotniuc, și a politicului moldovenesc în devalizarea sistemului bancar al Republicii Moldova.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii