Justiţie

Deputat prins în „capcana” creditelor bancare

Foto: CIJM
Autor: Elena Moldoveanu
18/04/2016 21424

Familia unui deputat din Moldova riscă să ajungă în stradă. Banca de la care a luat mai demult un credit, în valoare de 1 500 000 de lei, își vrea toți banii înapoi. Iar pentru că între timp au crescut penalitățile, familia este obligată să dea tot ce are, până și locuința în care stă. Banca a câștigat procesul în judecată și nu mai vrea amânare, în timp ce soția parlamentarului, cea care conduce firma ce a luat împrumutul, spune că nu a semnat niciun contract pentru garantarea creditului, așa că deja cheamă ea banca în judecată, pentru fals în acte.

Cazul a ajuns în atenția noastră după ce soția deputatului a depus o sesizare pe Harta Corupției.

A luat credit ca să cumpere metal

Deputatul socialist Victor Sorocean a luat în anul 2008, în calitate de administrator al firmei „EuroPromex” SRL la care soția sa, Svetlana Lagodenco, deține 100% din acțiuni, două credite - unul în luna martie, iar altul în aprilie - în sumă totală de 1 500 000 de lei ca să cumpere metal. El voia astfel să-și scoată familia din nevoi, după ce fabrica de textile pe care o conducea soția sa a dat faliment, dar mai ales a problemelor apărute după ce Svetlanei îi murise fata și rămăsese cu doi copii mici: unul de numai 3 luni și altul de 9 ani. „În aceste împrejurări, toată povara de pe urma afacerii s-a mutat pe umerii soțului, iar eu mă ocupam de copii, care erau bolnavi și aveau nevoie de îngrijire. În plus, ginerele a fost implicat în moartea fiicei și 4 ani am mers în procesele de judecată și, pur și simplu, nu am mai avut timp să mă ocup de afacere”, poveștește Svetlana.

Între timp, Victor Sorocean și-a încercat norocul în afacerea cu metal. Totul mergea bine, până a venit criza financiară și planul său s-a spulberat. El susține că a fost nevoit să dea la jumătate de preț metalul pe care-l cumpărase cu 12 mii de lei tona. „Abia de l-am putut vinde. Moldova a fost lovită de criză și planul meu de afacere a fost dat peste cap. Toți banii obținuți i-am dat la bancă pentru a acoperi creditul, însă nu era suficient. I-am propus băncii să ia fabrica, dar nu a vrut, am cerut băncii să-mi dea un răgaz, apoi am adus un client care voia să cumpere o parte din sediul fabricii. Suma urma să acopere partea de împrumut rămasă – 1 700 000 lei. Banca ne-a permis să separăm întreprinderea în două imobile, dar când persoana a vrut să încheie contractul, banca a pus alte condiții și ne-a băgat în datorii și mai mari”, povestește deputatul.

Banca vrea totul

În luna aprilie 2011, filiala Băncii Sociale din Bălți i-a chemat în judecată pe Victor Sorocean, Svetlana Lagodenco și „EuroPromex” SRL pentru neonorarea obligațiilor.  Banca le-a calculat atunci o datorie de  aproape 2 000 000 de lei, care reprezintă valoarea de lichidare a împrumutului, fără să facă o expertiză de evaluare a întreprinderii, spune Sorocean. „Banca trebuia să facă expertiză când a înaintat cererea de chemare în judecată, dar categoric a refuzat, făcând trimitere la suma gajată de 2 200 000 lei.  Am fost nevoiți să facem singuri o expertiză și sediul clădirii a fost evaluat la 3 900 000 lei”, adaugă deputatul.

VIDEO: Sediul întreprinderii „EuroPromex” SRL 

Prețul scăzuse dramatic față de primele evaluări, când s-a luat împrumutul bancar. Atunci,  imobilul costa peste 6 milioane de lei. Chiar și așa, spun cei doi, banca a refuzat să vândă clădirea întreprinderii și să își ia banii atunci când s-a sabilit că aceștia ajunseseră deja în incapacitate de plată. Timpul s-a scurs, iar penalitățile au crescut.  „Ședințele de judecată au avut loc în viteza gândului, iar deciziile nu erau în favoarea noastră”, afirmă Svetlana. În final, instanța de judecată i-a obligat  pe cei doi și „EuroPromex”SRL  să achite băncii  aproape 2 800 000 de lei. 

„Noi suntem de acord să dăm sediul întreprinderii, care costă mai mult decât această datorie,  dar banca nu vrea!”, susține Svetlana.

VIDEO: Declarațiile Svetlanei Lagodenco, soția deputatului Victor Sorocean

 „Un judecător mi-a spus că semnătura mea e falsă”

Soția deputatului susține că familia ei ar fi ajuns în stradă, dacă nu ar fi avut noroc de un judecător care i-a deschis ochii și i-a arătat că semnătura din contractul de fidejusiune nu-i aparține și nici cea de pe actul ce ar confirma decizia Adunării Generale a acționarilor fabricii. „Am cerut traducerea în rusă a deciziilor de judecată, am început să le studiez și am văzut contractele cu semnăturile care nu îmi aparțin. Eu niciodată în viață nu aș semna așa ceva cu banca”, precizează Svetlana.

Ea spune că în luna martie 2013 a chemat banca în judecată, solicitând anularea contractelor. Centrul Național de Expertize Judiciare a efectuat cercetarea grafologică  și a stabilit că semnătura din contractul din martie 2008 nu a fost executată de Lagodenco, ci de o altă persoană, iar în cel de-al doilea caz expertiza nu a putut veni cu o concluzie. La fel, contabila firmei „EuroPromex”, Valentina Vieru, a confirmat în instanță că în prezența ei Lagodenco nu a semnat acte bancare de creditare.

Acte ale fabricii, pe foile băncii

Svetlana mai spune că atunci când a răsfoit dosarul a descoperit că la contractarea împrumutului, procesul-verbal al Adunării Generale a fabricii a fost întocmit pe acte ale băncii. „Am văzut că se face trimitere la decizia Adunării Generale unde gajul era de 2 200 000. De când Adunarea Generală se face în sediul băncii?”, se arată nedumerită Svetlana. Ea susține că nu a participat la Adunarea Generală a asociaţilor, nu a semnat procesul-verbal şi, respectiv, la rubrica preşedinte, semnătura nu-i aparţine. Potrivit ei, este ciudat și faptul că numele soțului ei Victor Sorocean, care este administratorul firmei „EuroPromex”, apare și la rubrica „Secretar” în procesul-verbal.

„Eu cred că banca a pus demult ochii pe fabrica noastră și voia cu tot dinadinsul să o obțină, este un atac de tip raider. Noi mai luaserăm înainte un credit și semnătura mea originală era în actele de acolo. A doua oară când am luat împrumutul, semnătura mea a fost pur și simplu copiată și totul s-a făcut în sediul băncii”, afirmă soția deputatului. Svetlana spune că în toți acești ani a bătut de la o ușă la alta – Centrul pentru Drepturile Omului, Procuratură, CNA etc,- dar toți au ridicat din umeri. Svetlana crede că o parte din vină o are jursitul care a reprezentat firma „EuroPromex” în instanță, întrucât nu a dus până la capăt lupta cu banca, și chiar ar fi fost de acord cu revendicările acesteia.

Juristul: Ca să-i apăr în instanță, am primit numai niște haine vechi

Juristul Victor Rîșcovoi spune că nu a semnat niciun document în favoarea băncii. „Eu am luptat în instanță, din tot sufletul, am apărat interesele firmei, am anulat decizia atunci când a fost pus arest pe sediul fabricii. Eu argumentam că este ilegal să se pună sechestru pe imobilele pe care deja fuseseră aplicate măsuri asiguratorii. Ei au blocat și conturile. Legea interzice să fie aplicat arest pe imobile ce depășesc cu mult suma datorată - imobilul costa 6 milioane, iar datoria era de peste 2 milioane, adică s-a pus arest pe imobile ce depășeau suma de 4 ori. Banca nu a vândut clădirea întreprinderii pentru că voia toată averea. Tot ce făceam în judecată era coordonat cu Sorocean. I-am reprezentat fără să primesc niciun salariu. Tot ce am primit în cei doi ani cât am reprezentat firma în judecată a fost un costum vechi și o vestă veche pe care mi le-a dat această femeie (n.r. – Svetlana Lagodenco). Când l-am rugat pe Victor Vasilievici să-mi facă un balcon, eu am plătit toate cheltuielile, deși...”, povestește Rîșcovoi.

Svetlana Lagodenco: „Sunt șocată. Salariul vi s-a plătit, iar costumul nu a fost o recompensă, pur și simplu vi l-am dăruit. Noi când am văzut că rămânem în stradă, am schimbat avocatul. De asta v-am schimbat, că pierdeam toate procesele. Ați semnat un act în judecată că sunteți de acord cu cerințele băncii...

Victor Rîșcovoi: Este calomnie, vă acționez în judecată! Nu am avut împuterniciri să semnez așa ceva, nu am semnat nimic(...)

Svetlana Lagodenco: În ce bancă soția dvs. a luat credit?

Victor Rîșcovoi: În multe bănci, în toate băncile câte sunt în Moldova ea avea credite.

Svetlana Lagodenco: În Banca Socială avea credit?

Victor Rîșcovoi: Nu îmi amintesc.

Svetlana Lagodenco: De asta dvs. ați scris că sunteți de acord cu banca! Dvs. ne-ați trădat. Noi nu înțelegeam nimic, am avut încredere în Dvs., de asta am pierdut catastrofal toate procesele.

VIDEO: Discuția juristului Victor Rîșcovoi cu Svetlana Lagodenco

Ce spune directorul băncii

„Voi, jurnaliștii, îi credeți pe acești oameni pentru că aveți impresia că în bănci lucrează niște bandiți”, a fost replica lui Ion Laguzinschi, director al filialei Băncii Sociale din Bălți, aflată acum în proces de lichidare. El declară că există decizia judecății și banca își va lua tot ce-i aparține: „Banii se iau ușor, dar e foarte greu să-i întorci. Soțul ei este deputat, lasă să-l pună la închisoare că i-a falsificat semnătura! Deși eu sunt convins că nu el a falsificat. Ea singură și-a pus semnătura, în sediul băncii.”

Ion Laguzinschi

Laguzinschi neagă faptul că procesul-verbal al Adunării Generale a fabricii a fost făcut pe foia cu antetul băncii și că ar fi refuzat să vândă de la bun început imobilul numai ca să adune penalități. „Nu este un moft al meu, există niște proceduri: s-a luat credit, s-a pus gaj, s-a pus sechestru... Nu am făcut nimic ilegal. Dacă am fi acționat contrar legii, instanța de judecată ne-ar fi respins revendicările”, se apără Laguzinschi. El neagă și faptul că debitorii aveau un cumpărător gata să le cumpere fabrica. „Nici acum nu avem un cumpărător. Dacă se găsea un cumpărător, demult vindeam imobilul”, a subliniat directorul băncii într-o discuție la telefon.

Laguzinschi: Sorocean își lasă soția pe arenă și ea tulbură toate apele

Am convenit să venim la Bălți pentru un interviu, la care să participe și juristul băncii. Laguzinschi ne aștepta în cabinetul său, însă când a văzut camera de filmat s-a speriat, declarând că nu mai vrea să ne declare nimic. În timp ce suna la „Centru” ca să întrebe dacă are dreptul să dea interviu la cameră, Laguzinschi s-a oferit să facă unele precizări. „Eu o să vă spun ce a fost până acum. Voi vreți să mă arătați ca pe un dușman al poporului. Dar creditul trebuie întors! Aici nu a nimerit un om sărman care a luat împrumut, a pierdul locul de muncă și nu are nicio ieșire! Ea (n.r.-Svetlana Lagodenco) se plimbă cu Mercedesul, și soțul ei la fel. Să întoarcă banii! Nu să scrie plângeri la procuratură, la toți jurnaliștii…Ea poate să spună multe. Ce importanță mai are dacă semnătura este a ei sau nu, chiar să nu fie semnătura ei, soțul ei recunoaște că a luat creditul, lasă să-l întoarcă, nimic mai mult”, declară Laguzinchi, care conducea filiala din Bălți atunci când a fost semnat contractul.

 „El (n.r. – Victor Sorocean) își lasă soția pe arenă și ea tulbură toate apele. M-am întâlnit cu el de mai multe ori. El vrea să  întoarcă împrumutul, este de acord, dar nu poate. Nimeni nu le ia apartamentul. Pe locuință nu-i pus sechestru, ci interdicție de a fi înstrăinată, pentru că ei ar putea vinde imobilul și ar putea pleca.  Ei sunt partea care a garantat că împrumutul va fi întors”, conchide Laghuzinschi.

VIDEO: Declarațiile lui Ion Laguzinschi

(Ion Laguzinschi a refuzat să ne dea interviul stabilit inițial, după ce lichidatorul Băncii Sociale ne-a spus că acesta are dreptul să facă declarații doar în calitate de persoană fizică, deoarece instituția este în proces de lichidare. Reprezentantul lichidatorului ne-a promis un interviu, dar până astăzi nu ne-a oferit un răspuns.)

Averea deputatului Victor Sorocean

Atunci când a luat creditul de la Banca Socială, Sorocean nu era deputat. În declarația depusă la CEC pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, el arăta că, între 1 ianuarie 2012 și 31 decembrie 2013, împreună cu familia au trăit dintr-un salariu de 8 584 lei ca administrator al firmei „Europromex” , din pensia de 47 772 și alte 36 506 lei prin cumul. El nu a indicat datorii la bancă, dar a scris că nu deține niciun depozit. Ulterior, în declarația de avere depusă imediat ce a devenit parlamentar, Sorocean arată un împrumut (ipotecă) luat pe o perioadă de zece ani (2007-2017), iar suma indicată era de 250 000 de lei. Portalul Moldova Curată scria atunci că Victor Sorocean, în calitate de fondator al SRL „Nord Complex”, o întreprindere din domeniul construcţiilor, a cotizat cu 95 200 lei în fondul electoral al PSRM, pe listele căruia a candidat. Deputatul mai arată în declarație că deține patru mașini vechi: Mercedes E270, Fiat Scudo, Fiat Ducat și un Renault Megan, precum și trei imobile: 2 vile și un apartament.

În prezent, el, soția sa și copilul în vârstă de 11 ani locuiesc în casa în care spun că au pus suflet și care se află departe de oraș. „Banca vrea să ne ia casa pe care am construit-o timp de 20 de ani, în care am pus mult suflet, aici soțul meu a cioplit fiecare obiect făcut în lemn, el este un bun gospodar și a făcut cu mâinile lui totul aici”, povestește soția deputatului.

Foto: CIJM Casa în care locuiește familia deputatului Victor Sorocean

Între anii 1995 și 1998, Victor Sorocean a deținut funcția de  viceprimar al orașului Bălţi, după care a fost ales deputat pe lista Partidului Comuniştilor, dar a activat numai un an. În octombrie 1999, el şi-a depus mandatul fiind desemnat şef al Direcţiei  Generale  Finanţe a judeţului Bălţi. La parlamentarele din februarie 2001 numele lui Sorocean figura pe lista Blocului Electoral „Edinstvo", care nu a trecut pragul electoral. Din 2002 Victor Sorocean este membru al Comitetului executiv şi trezorier al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal.

Gafe în dosarul de credit al deputatului

Avocatul Constantin Bria, care s-a oferit să ne explice ce greșeli s-au făcut în dosarul firmei administrate de către Sorocean, consideră că cei doi și „EuroPromex” nu au folosit toate pârghiile de apărare. În primul rând, Lagodenco și Sorocean, în calitate de fidejusori, nu au participat şi nici nu au fost reprezentaţi de cineva la examinarea fondului în prima instanţa. Aceștia nu au atacat decizia care era în defavoarea lor, deși trebuia să o facă. Totodată, există un raport de evaluare a bunului gajat din 01.10.2007 efectuat de către ÎS Cadastru în care valoarea bunului în litigiu constituie 6 300 000 lei. Expertiza nu a fost contestată de bancă și era valabilă în momentul semnării contractului de împrumut. Nu este clar de ce până în prezent executorul judecătoresc  nu a numit o evaluare a bunului gajat pentru a stabili care este valoarea lui şi de ce a fost nevoie de aplicarea măsurilor asiguratorii pe bunurile fidejusorilor. Până acum nu există o constatare legală care să ateste imposibilitatea realizării creanţei faţă de „EuroPromex” SRL din bunul gajat sau alte bunuri ale debitorului, astfel se poate constata că s-a exagerat prin aplicarea măsurilor asiguratorii de către executorul judecătoresc.  

Avocatul Veaceslav Țurcan

Un alt avocat, Veaceslav Țurcan, afirmă că din start legile au fost elaborate în așa fel încât să protejeze interesele băncilor sau ale persoanelor care dețin sume enorme. „S-a făcut acest lucru pentru a le oferi băncilor și persoanelor bogate posibilitatea să câștige procesele de judecată atunci când apare un litigiu în legătură cu creditele bancare. La fel, există lacune în lege cu privire la evacuarea minorilor din apartamente în cazul când există un litigiu cu băncile. Voi face un demers către Curtea Constituțională, întrucât aceste lacune nu oferă un remediu efectiv pentru minorii care locuiesc în casele puse în gaj la bancă”, susține Țurcan.

Comisioanele ascunse, cea mai mare problemă

Eugen Ghilețchi, economist la IPRE // Foto: dw.com

Cei mai mulți oameni ajung să aibă probleme cu băncile pentru că nu citesc contractele înainte să le semneze și află despre comisioanele ascunse abia când dau de necaz, adică nu mai pot întoarce creditul.  „Când vine vorba despre credite, mai ales sume mari, citirea contractului este un imperativ. În acest context, solicitarea sfatului din partea unor specialiști în domeniu, poate fi foarte utilă. Un alt element-cheie în contractele de credite sunt taxele și comisioanele ascunse. Deși băncile le practică mai rar decât instituțiile de microfinanțare, nu este cu totul neobișnuit ca o bancă să încludă anumite comisioane ascunse în contracte, în mod deosebit cele care sunt mai simplu de accesat”, spune Eugen Ghilețchi, economist la Institutul pentru Politici și Reforme Europene din Moldova. El mai susține că „un principiu general valabil când vine vorba despre active financiare (nu doar pentru credite, dar și pentru investiții): dacă o ofertă este prea bună pentru a fi adevărată, înseamnă că obligatoriu are nuanțe ascunse care trebuie identificate. În ultimii 10-15 ani, datorită îmbunătățirii reglementărilor în domeniu, băncile trebuie să fie tot mai transparente și să indice un șir de elemente în contractele sale (spre ex: rata anuală efectivă), lucru binevenit pentru consumatori."

Comisioanele se ascund în spatele unor anunțuri atractive

De obicei, comisioanele se ascund în spatele unor anunțuri publicitare ale băncilor comerciale, care ademenesc clienții cu dobânzi mici, spune doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache. În plus, el le recomandă oamenilor să-și calculeze foarte bine bugetul înainte să meargă la bancă. „De ce? Există riscul să nimerească în lista neagră a creditorilor și altă dată nu vom mai putea obține credite de la bancă. Mult mai „dureros” este pentru cei care se împrumută din sectorul privat, unde este o zonă întunecată atât pentru BNM, cât și pentru alte instituții care ar trebui să reglementeze sectorul financiar-bancar. Acolo sunt dobânzi foarte ridicate, colectorii sunt pe urmele răuplatnicilor. Sunt chestii mai dure decât în sectorul bancar și BNM nu are cum să influențeze firmele care dau credite”, precizează Mihalache.

Sveatoslav Mihalache, doctor în economie // Foto: facebook.com

În alte state, comisioanele și clauzele ascunse sunt interzise prin lege. Un exemplu este România, unde legislația obligă băncile să arate foarte clar care sunt costurile pe care trebuie sa le suporte consumatorul dintr-un contract de credit.

Moldovenii iau mai puține credite

În luna februarie volumul creditelor luate de moldoveni a scăzut cu 13% față pe perioada similară a anului trecut. Oamenii nu mai au bani ca înainte pentru că au tăiat din consum. „Noi am avut  o perioadă de stagflație (inflația și șomajul cresc, iar PIB scade) și acum am intrat într-o criză clasică, ce va mai dura”, precizează Sveatoslav Mihalache. Banca Mondială este optimistă cu prognoza de creștere de 0,5% pentru anul 2016, din cauza că în primul trimestru vom avea o scădere de 7-8% comparativ cu anul 2015, iar pentru al doilea trimestru - o scădere de 4-5 la sută”, afirmă doctorul în economie.

Potrivit lui, BNM va fi nevoită să mai micșoreze rata de bază din cauza prețului la petrol. „Guvernanții noștri au avut mare noroc de scăderea prețului la petrol pe piața internațională. Dacă nu era această scădere, atunci ar fi fost mult mai grav și BNM nu ar fi putut să înceapă micșorarea ratei de bază și asta ar fi durat mai mult”, adaugă Mihalache.  

El mai spune că  BNM ar trebui să folosească momentul prielnic pentru a scădea rata de bază și a stimula agenții economici care iau credite.  În ultimele luni, potrivit lui, băncile comerciale au crescut volumul portofoliului de credite problematice. „Micșorarea ratei de bază va avea o influență pozitivă de comprimare a acestui protofliu pentru că agenții economici vor avea posibilitate să ramburseze creditele la o dobândă mai mică. Un alt aspect pozitiv este și pentru Ministerul Finanțelor - costurile de deservire a datoriei publice vor fi mai mici, din cauza că rata dobânzii la valorile mobiliare de stat va fi în scădere. Cu siguranță că 2016 va fi un an al recesiunii și despre o creștere economică nu putem vorbi”, spune în concluzie doctorul în economie.

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii