Justiţie

VIDEO // BOGĂȚIA CAMUFLATĂ a procurorului municipiului Chișinău

Foto: Anticoruptie.md
Autor: Julieta Savițchi
22/04/2019 48958

Procurorul municipiului Chișinău Ștefan Șaptefrați a construit în mai puțin de un an o casă impunătoare în localitatea Cheltuitori din comuna Tohatin, suburbie a Capitalei. Imobilul, evaluat de experți în domeniu, la câteva milioane de lei, este înscris pe numele fiicei sale, Maria, care, la fel ca și soțul ei, este funcționară publică și nu pare să aibă resurse pentru o astfel de proprietate. Șeful Procuraturii municipale, cu salariu de funcționar public, este singurul întreținător în familie. El recunoaște că și-a ajutat fiica și susține că are destui bani ca să-și întrețină material copiii. Mai mult, casa din Tohatin, în care locuia anterior procurorul cu familia sa, nu mai apare în declarația pe venituri din 2018.  

Când ajungi în Cheltuitori, oamenii te ghidează foarte ușor către casa fiicei procurorului. Nici nu trebuie să spui numele de familie. Sătenii sunt siguri că imobilul este al procurorului Șaptefrați și spun că l-au văzut adeseori pe șantier. Nicolae Miron, fost consilier local, spune că lucrările de construcții au început în primăvara lui 2018, iar pe șantier au fost angajați zeci de muncitori. „A fost construită foarte repede. Vara nu încăpeau mașinile pe drum, cu materiale de construcții, cu muncitori, betoniere. Doamne ferește ce era acolo! Dar așa casă nu mai există în Cheltuitori. E ca un castel. Are cu ce se mândri satul”, precizează fostul consilier local. 

 

Foto: CIJM

Casa cu trei nivele, cu pereții acoperiți cu piatră de Cosăuți, are aproape 400 de metri pătrați și este înconjurată de un gard alb. La poartă se observă o construcție auxiliară, care, cel mai probabil, va fi folosită drept garaj. Muncitorii se află pe ultima sută de metri și susțin că a început să fie adusă mobila. În registrul cadastral proprietatea nu este evaluată, dar experți în domeniu spun că aceasta ar costa cel puțin 5 milioane de lei. Dacă e să calculăm, cheltuielile pentru diferite lucrări în parte depășesc cu mult veniturile anuale ale proprietarilor imobilului, dar și ale familiei procurorului. Bunăoară, doar acoperișul noului imobil, la părerea unor experți, ar costa cât trei bugete anuale declarate ale familiei Șaptefrați. Cam tot atâta ar costa și placarea cu gresie naturală a fațadei casei.     

Cum au fost procurate terenurile

„Castelul”, cum îl numesc sătenii, a fost construit pe un teren cu suprafața de 0,1147 hectare, înregistrat pe numele Mariei Leșco, fiica procurorului Șaptefrați, și al soțului acesteia, medicul Constantin Leșco. Bunul imobil a fost format la 5 decembrie 2017 prin comasarea a două terenuri procurate de cei doi soți cu ceva timp înainte. Un teren cu suprafața de 0,0502 hectare a fost procurat la 27 iulie 2017 de la soții Ion și Ludmila Cernov, iar celălalt, cu suprafața de 0,0645 hectare, a aparținut familiei Boiștean Victor și Vera.

Cele două familii care locuiesc de mulți ani în Tohatin au primit terenurile respective în 2003 ca suprafețe agricole. Prin decizia Consiliului local al comunei Tohatin nr. 3/5 din 3 martie 2015, a fost schimbată destinația terenurilor din agricole în loturi pentru construcție. Ion Cernov este om de afaceri, iar Boiștean – angajat în calitate de inginer în Tohatin.

Prețul unui teren pentru construcții în Cheltuitori, cu suprafața de 6,45 ari, este de circa 17.000 de euro. Prețurile diferă în funcție de amplasare.

Ginerele sărac al procurorului

Constantin Leșco este de profesie medic. În 2017 și în prima perioadă a anului 2018, Leșco a lucrat la Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, de unde a ridicat un salariu de 121.733 de lei. La 18 iulie 2018, Constantin Leșco este numit în funcția de șef al secției licențiere licențiere a activității farmaceutice din cadrul Agenției Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale. Surprinzătoare promovare, de vreme ce acesta nu avea experiență și calificarea necesară în domeniul respectiv.  Ginerele procurorului a raportat pentru anul 2018, conform declarației pe venituri depusă la Autoritatea Națională de Integritate, un salariu de 152.895 de lei. El a mai raportat pentru anul trecut un venit de aproape 235.000 de lei din vânzarea unui automobil de model Toyota Hilux.

Constantin Leșco și Maria Șaptefrați. Foto: rețele de socializare

Totuși, Constantin Leșco nu pare să aibă prea multe venituri. Bunăoară, dintr-o hotărâre de judecată desprindem că dânsul a refuzat să plătească pensia alimentară copilului său din prima căsătorie pe motiv că nu are venituri. Fosta soție, cu care Leșco a divorțat în 2012, l-a acționat în instanță pentru a-l decădea din drepturile părintești. Medicul Leșco a invocat în ședința de judecată că are o stare financiară precară. El a declarat că a lucrat o perioadă la Spitalul MedPark, de unde a primit onorarii ocazionale, apoi s-a angajat la Spitalul Feroviar și nu primise salariu. Între timp, și-a întemeiat altă familie pe care trebuie să o întrețină.  

Maria Leșco (Șaptefrați), după concediul pentru îngrijirea copilului, a fost angajată, la începutul anului 2018, la Biroul Vamal Centru, în calitate de inspectoare.

În octombrie, Maria Leșco a trecut la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, în funcția de specialist principal. Fiica procurorului a raportat pentru anul trecut venituri salariale de puțin peste 124.000 de lei. 

„Am avut economiile noastre, dar nu au fost suficiente. Ne-au ajutat să construim casa atât părinții mei, cât și ai soției”, ne-a declarat Constantin Leșco. 

Cariera, milioanele și meandrele procurorului Șaptefrați

Numele lui Ștefan Șaptefrați a ajuns de mai multe ori în atenția presei grație tranzacțiilor de milioane pe care le-a făcut. În iunie 2008, în perioada în care deținea funcția de procuror în Secţia nr. 1 a Direcţiei control al urmăririi penale, Şaptefraţi a cumpărat de la SRL „NourCo” un teren cu o construcţie nefinalizată pe str. Sarmizegetusa  53, din Chişinău cu 11,65 milioane de lei.

Conducerea Procuraturii Generale a aflat despre această tranzacție și Șaptefrați a fost pus în situația să depună cerere de demisie. Proaspăt demis, Șaptefrați a mai efectuat o tranzacție de milioane. A cumpărat un teren de 1,2 hectare la Mileștii Mici pentru care a plătit 6,37 milioane de lei. În decembrie 2008, la trei luni de la demisie, a obținut licență de avocat doar că a făcut parte din această comunitate preț de vreo jumătate de an, după care a revenit în Procuratură, în funcția deținută anterior.

La presiunea mass-media, Colegiul Disciplinar a pornit pe numele lui Șaptefrați o procedură disciplinară pentru că nu a publicat declarația de avere. Cu toate acestea, procurorul a scăpat basma curată, invocându-se expirarea termenului de prescripție.

În aprilie 2010, Ștefan Șaptefrați a depus din nou cerere de demisie. El a revenit în avocatură și a mai efectuat câteva tranzacții de milioane. A vândut terenul și construcţia de pe str. Sarmizegetusa Întreprinderii cu Capital Străin „Shan Lian International Group”, proprietara Centrului Comercial „Megapolis”, contra 19,5 milioane de lei, obţinând un profit de 8 milioane de lei.

În martie 2012, Șaptefrați a atacat în instanță FISC-ul și a solicitat să îi fie restituită suma plătită în plus, iar la 30 decembrie 2013, a câștigat definitiv procesul și suma de 370.000 de lei. În septembrie 2014, conturile lui Ștefan Șaptefrați s-au îngroșat cu alte 6,7 milioane de lei, bani care i-ar fi împrumutat anterior firmei „Vera-Trofim”, unde deținea o cotă parte.

În octombrie 2014, Șaptefrați a vândut partea sa din afacere și a revenit în Procuratură, de data asta, în calitate de procuror interimar al Procuraturii în Transporturi. În iulie 2016, Ștefan Șaptefrați a câștigat concursul pentru funcția de șef adjunct al Procuraturii Anticorupție. Prin Ordinul Nr. 972-p din 14 august 2017, Eduard Harunjen l-a numit pe Ștefan Șaptefrați în funcția de procuror-șef al Procuraturii municipiului Chişinău, pentru un mandat de cinci ani.

Din 19 decembrie 2017, Ștefan Șaptefrați este membru al Colegiului de Disciplină și Etică de pe lângă Consiliul Superior al Procurorilor. În iulie 2018, fiul lui Ștefan Șaptefrați, care îi poartă numele, a fost numit procuror la Ialoveni, însă a fost detașat peste câteva luni din funcție, pentru o perioadă de patru ani, pentru postul de consultant al Secției didactico-metodică și formare formatori din cadrul Direcției instruire și cercetare a Institutului Național al Justiției.  

Casa din Tohatin nu mai apare în declarația pe avere 

Până la începutul anului 2018, procurorul Capitalei deținea o casă de lux în centrul comunei Tohatin, în vecinătatea primăriei. În Declarația de avere pentru anul 2017, Șaptefrați a menționat că imobilul are o suprafață de 162,8 metri pătrați și că i-a fost oferit în uz și că nu îi cunoaște valoarea.

Foto: CIJM

Conform datelor cadastrale, terenul și casa au fost procurate de Ștefan Șaptefrați și Elena Cobzac, soția sa, în 1999, apoi au amenajat gospodăria împreună, construind mai multe acareturi. În septembrie 2016, Ștefan Șaptefrați a cedat partea sa din gospodărie Elenei Cobzac, semnând un contract de împărţire a proprietăţii comune.

Casa din Tohatin nu se regăsește în declarația de avere semnată de Șaptefrați pentru anul 2018. Nu sunt declarate nici veniturile de la o eventuală vânzare a imobilului. În schimb, șeful Procuraturii Chișinău a indicat că a intrat în posesia gratuită a unui automobil Volvo, fabricat în 2015. Omul legii mai raportează o pătrime dintr-un apartament și un teren în intravilan de 6,0798 hectare evaluat la aproape 4 milioane de lei.

Deși câțiva ani în urmă a efectuat tranzacții de milioane, Ștefan Șaptefrați nu a trecut active financiare în declarația de avere pentru 2017. Singura sursă de venit, potrivit omului legii, a fost salariul său anual în valoare de aproape 220.870 de lei, puțin peste 18.000 de lei pe lună.

Ștefan Șaptefrați nu a raportat niciodată venituri din partea soției, Elena Cobzac. Aceasta apare ca administratoare a firmei Stelimar com, cu adresa juridică în casa din Tohatin. Până în 2018, Maria Leșco a deținut în întreprinderea respectivă o cotă parte de 25 la sută, pe care a înstrăinat-o în 2018 cu 1.350 de lei. 

Ștefan Șaptefrați: „Sunt gospodar și am cu ce”

Deși s-a arătat deranjat că ne interesăm de casa din Cheltuitori, procurorul Șaptefrați a recunoscut că imobilul a fost construit pentru fiica sa și că a contribuit nemijlocit la construcție. „E casa fiicei mele și a ginerelui meu. Spuneți celor care așa tare vă inspiră că eu îi ajut și am să îi ajut și am să fac tot ce pot pentru copiii mei. Fac ce vreau cu copiii mei, căci am cu ce. Vă interesează tare? Copiii mei îs gospodari, îs mari. Toate-s după dânșii”, a menționat el, adăugând că a lucrat fizic, „a târâit” saci cu ciment în spate.

Solicitat să explice felul în care a completat declarațiile de avere, Șaptefrați a menționat: „Poftim, faceți ce doriți, investigați. O să fie declarația, o să studiați. Asta e foarte interesant, umblați pe la casele oamenilor și întrebați dacă e casă pentru orfelinat. Vă rog frumos, comportați-vă cumsecade, căci eu vă consider oameni foarte inteligenți. Eu aștept să citesc ceva. Casa nu-i după Ștefan Șaptefrați. Eu îs gospodar, am să am și am să mai am. Treaba mea unde locuiesc”.

Procurorul municipiului Chișinău ne-a mai comunicat că a făcut o declarație încât „îmi va ajunge și pentru Dumneavoastră și pentru câți copii îmi va da Dumnezeu”. Procurorul a ținut să precizeze că nu are probleme cu integritatea, iar banii câștigați „nu provin din procuratură”.

Investigaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii