Social

20 de ani pe întuneric sau cum sunt discriminate mamele necăsătorite

Autor: Julieta Savițchi
21/09/2015 9104

Ecaterina Ciurea, din satul Tohatin, suburbie a municipiului Chişinău, locuieşte de 20 de ani împreună cu tatăl pensionar şi cele trei fiice ale sale într-o casă gata să se prăbușească, fără curent electric. În 1995, în urma alunecărilor de teren din apropiere, autoritățile locale au constatat că locuința este avariată, fiind radiată din Registul bunurilor imobile. Aleșii locali nu i-au oferit însă o alternativă.  

Ecaterina Ciurea a crescut singură trei fete. Cea mai mică are acum 15 ani. Fetele Ecaterinei au crescut pe întuneric, într-o casă gata să se prăbușească. De-a lungul anilor, și-au făcut temele la lumina opaiţului. Vecinii mai miloşi le-au permis fetelor să mai privească uneori televizorul. În rest, nici pomină din micile bucurii ale civilizaţiei.

Deşi familia Ciurea are statut de familie sinistrată, autoritățile publice locale nu le-au oferit un loc de trai. În 2001 Consiliul Primăriei Tohatin i-a oferit lui Mihail Ciurea, tatăl Ecaterinei, un teren de opt ari pentru construcţii. Bătrânul, care intrase în patima alcoolului, a dat lotul pentru bani mărunţi. Noii proprietari l-au vândut însă pe bani grei. Preţul unui teren pentru construcţii în Tohanin ajunge să coste câteva zeci de mii de euro. Autoritățile nu i-au oferit însă un teren pentru construcţii și Ecaterinei, invocând faptul că femeia nu este căsătorită.

Reprezentanţii Primăriei: „Legea nu ne permite să-i oferim teren pentru construcţii”

„Am încercat să soluţionez problema cu Union Fenosa. Aceştia mi-au cerut certificatul pentru imobil. Nu-l am pentru că locuința nu figurează în vreun registru. Cică ar fi fost demolată, deși noi locuim în ea. Cei de la Primărie nici nu vor să mă asculte. Mi-au spus să mă mărit cu cineva şi îmi vor da loc de casă. Când Ie-am spus că nu am unde să-mi cresc copiii şi că suferă că nu avem lumină, primarul Sergiu Cebotaru, a zis că nu el mi i-a făcut”, ne-a mărturisit Ecaterina.

Sergiu  Cebotaru, primar în Tohatin din 2003, a spus că nu poate să-i ofere Ecaterinei Ciurea lot pentru constucţia unei case pentru că legea permite acest lucru doar în cazul familiilor tinere. „Dacă dumneavoastră vă asumaţi răspunderea, scrieţi cerere şi eu îi voi aloca Ecaterinei lot pentru construcţii, dar nu este ea omul care să-şi facă o casă”, a insistat edilul. Primarul ne-a mai spus că familia Ciurea nu a putut fi mutată pentru că nu a avut unde să-i ofere un loc de trai. „Dacă demolam atunci casa,  nu am fi avut aşa probleme acum. Le-am făcut un bine, lăsându-i să trăiască acolo”, a adăugat Sergiu Cebotaru.

Fost consilier în Tohatin: „Primăria a avut unde să strămute familia sinistrată”

Nicolae Miron, care a fost consilier în Tohatin timp de 14 ani, susţine că Primăria a avut unde să strămute familia sinistrată. „Consilierii au decis să lase în rezervă specială pentru situaţii de forţă majoră clădirile unde a fost baia şi punctul medical, dar primarul Cebotaru, susţinut de consilierii devotaţi lui, a vândut pentru bani grei aceste clădiri”, ne-a spus fostul ales local.

Avocata Violeta Gaşiţoi consideră că familia Ciurea a fost discriminată, iar cazul nu este singurul de acest fel în Republica Moldova. „N-au avut dreptul să-i lipsească pe aceşti oameni de proprietate fără să le ofere ceva în schimb, mai ales că este o familie vulnerabilă, iar statul este obligat să o protejeze. Codul Funciar prevede că dreptul la teren pentru construcţii îl au doar familiile tinere. Mamele singure nu au acest drept. Consiliul antidiscriminare ar trebui să intervină pe lângă legiuitori  ca să fie operate modificări şi femeile care au copii în afara căsătoriei să nu mai fie discriminate. Este dreptul fiecărui individ să-şi aranjeze viaţa personală cum doreşte”, susține apărătoarea.
 

Investigaţii din aceeaşi categorie:

Articolul precedent la aceeaşi temă

Articolul următor la aceeaşi temă

Materialele de pe platforma www.anticoruptie.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice. Articolele publicate pe portalul www.anticoruptie.md sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Comentarii