100 de recomandări pentru Procuratura Anticorupţie: soluţiile experţilor pentru creşterea eficienţei combaterii corupţiei mari

Anticorupţie.md
22/11/2022
ipre.md

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a prezentat, marţi, Analiza funcțională a Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, realizată în perioada mai-septembrie 2022. Raportul include peste 100 de recomandări pentru creșterea eficienței combaterii corupției mari.

La evenimentul organizat de IPRE au participat Veronica Dragalin, şefa Procuraturii Anticorupție, Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului,  Victor Munteanu, director al Departamentului Justiției și Drepturile Omului al Fundației Soros Moldova, Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Victor Stratu, şef adjunct al Direcției eleborarea actelor normative de la Ministerul Justiției, și Ruslan Ryaboshapka, ex-procuror general al Ucrainei.

Documentul de politici a fost elaborat și prezentat de Vitalyi Kasko, expert internațional IPRE și ex-procuror general adjunct al Ucrainei.

Cercetarea confirmă, în general, că, în pofida progreselor substanțiale înregistrate de Moldova în eforturile sale de combatere a corupției, rămân multe lacune și inadvertențe semnificative care trebuie abordate atât din punct de vedere legislativ, cât și în practică, pentru a atinge obiectivul de combatere eficientă a marii corupții în țară.

În special, s-a stabilit că mandatul Procuraturii Anticorupție este prea larg și depășește corupția și infracțiunile asociate cu corupția, nemaivorbind de marea corupție, că există probleme privind volumul de lucru, organizarea, stabilirea priorităților și planificarea activității sale. Procuratura Anticorupție nu are suficientă independență în cadrul sistemului procuraturii și nici nu dispune de suficiente resurse organizaționale, financiare, umane, tehnice și de altă natură pentru a asigura funcționarea eficientă a acestei instituții.

În plus, s-a stabilit că nici măcar acele prevederi minim necesare care au fost stabilite în Legea cu privire la procuraturile specializate (nr. 159) încă din 2016 nu au fost în mare parte implementate până în prezent (peste 6 ani).

Recomandările-cheie ale analizei funcționale sunt împărțite în secțiuni și în intervale de timp sugerate pentru punerea lor în aplicare – pe termen scurt (până la 6 luni), pe termen mediu (6-24 luni) și pe termen lung (peste 3 ani).

Anticorupţie.md
22/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii