14 partide au participat la consultările anunțate de Maia Sandu. Ce cred despre organizarea referendumului de aderare la Uniunea Europeană

Anticoruptie.md
09/02/2024
presedinte.md

14 partide politice au participat joi, 8 februarie, la consultări publice pe subiectul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană dela Președinție. În timp ce unii politicieni au menționat că susțin desfășurarea Referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, alții au susținut că plebiscitul trebuie desfășurat separat.

Reprezentanții partidelor au discutat despre întrebările pe care le au față de procesul de organizare a referendumului și au punctat anumite riscuri. Participanții au apreciat organizarea unor asemenea discuții și sunt deschiși pentru dialog continuu, care ar asigura coeziunea în societate pentru viitorul Republicii Moldova.

Președinta Maia Sandu a menționat că este important ca toți actorii politici din țară să aibă un dialog politic corect cu cetățenii, să nu dezinformeze opinia publică și să respecte voința cetățenilor.  Șefa statului a îndemnat toate partidele să susțină și să promoveze aderarea Moldovei la UE.

„Chiar dacă au fost formulate mai multe propuneri se pare că decizia a fost deja luată”, a susținut liderul Partidului ”Mișcarea Alternativa Națională”, actualul primar al Capitalei, Ion Ceban. Potrivit lui, o bună parte dintre participanții la consultări au suspectat că ideea de combina referendumul cu alegerile este una politică.  

„Personal, am transmis mesajul că vom susține acest demers. Mișcarea Alternativa Națională are și în documentele sale programat acest lucru. Au fost și niște sugestii în acest sens, doar că din câte înțeleg, această decizie a fost luată deja. Oamenii au întrebat ce se întâmplă dacă eventual un referendum de acest tip va fi un eșec. Și nu în ultimul rând, ce fel de referendum este: este un referendum constituțional?”, a precizat Ceban.

sursa: presedinte.md

Președintele Partidului Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Nadejda", Andrei Donică, a declarat la ieșirea de la consultări că în aceste momente partidul de guvernare „a ajuns să recurgă la niște șiretlicuri”. 

„Acest referendum dacă va avea loc așa cum propune PAS-ul, practic 100% sunt convins că va fi câștigat de PAS, Curtea Constituțională va decide că oamenii au ales opțiunea pentru integrare europeană. Sandu a declarat de multe ori că cel mai mare pericol este neprezentarea la urnele de vot, iar acum au schimbat repejor ca să permită organizarea referendumului în ziua alegerilor prezidențiale. Este o combinație. (...) Noi am propus ca referendumul să fie organizat separat de alte scrutine electorale”, a menționat Donică. 

Unii lideri ai partidelor politice, Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, au refuzat să participe la întrunire.

Între timp, Curții Constituționale urmează să formuleze o opinie referitor la procedura juridică după care va fi desfășurat referendumul și alegerile prezidențiale.

Consultările vor avea loc și în următoarele săptămâni. Referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană va fi organizat până la sfârșitul acestui an. Anterior, șefa statului Maia Sandu a avut consultări la același subiect cu reprezentanți ai societății civile, organizații de tineret și jurnaliști.

Menționăm că Legislativul a modificat și Codul Electoral, astfel încât refendumul să poată fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. 

Anticoruptie.md
09/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii