200 milioane de euro pentru depășirea crizei energetice. Maia Sandu: „Dragă Ursula, Uniunea Europeană ne-a sprijinit mereu”

Anticoruptie.md
10/11/2022
Captură video

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova, a anunțat un nou ajutor pentru Republica Moldova, bani destinați depășirii crizei energetice. Este vorba despre 200 de milioane de euro, care vor fi oferiți pentru ca Republica Moldova să-și poată acoperi nevoile de gaz. La Chișinău, înaltul oficial s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu care a susținut o conferință pentru presă.

Ursula von der Leyen a punctat că vizita sa este și un semn pentru cetățenii Republicii Moldova că Uniunea Europeană le va fi mereu alături.  

„Rusia continuă războiul brutal împotriva Ucrainei, țintind infrastructura esențială energetică, aprovizionarea cu apă, creând haos pe piața energetică. Vom face tot posibilul ca Dvs să faceți față crizei energetice. Iată de ce am pregătit un pachet suplimentar de susținere a RM în legătură cu criza energetică. 200 de milioane de euro vor fi acordați, în caz de necesitate, ca RM să-și acopere nevoile de gaz”, a spus Ursula von der Leyen.

De altă parte, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit pentru suport și a accentuat că pacea în Ucraina este vitală pentru liniștea și bunăstarea întregului continent.

„Datorită partenerilor europeni am putut salva mai multe vieți în timpul pandemiei și am ajutat agenții economici să supraviețuiască. Acum, când războiul a închis mai multe piețe de desfacere pentru producătorii noștri agricoli, Uniunea Europeană le-a venit în ajutor prin eliminarea temporară a taxelor vamale pentru 7 produse agricole moldovenești exportate pe piața UE. Sperăm că următorul pas va fi eliminarea acestor cote la produsele moldovenești și încheierea rapidă a procedurilor de autorizare a exportului produselor de origine animală de la noi pe piața UE, ceea ce va ajuta exportatorii noștri să se integreze și mai mult în economia europeană”, a menționat Sandu.

Maia Sandu a mai spus că Republica Moldova contează „pe o evaluare rapidă în 2023 pentru a lansa negocierile de aderare și pe susținerea statelor membre ale UE în acest parcurs. Iar, în paralel cu procesul de aderare, Republica Moldova va continua să implementeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”.

Anticoruptie.md
10/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii